Hoe kun je de winterbescherming verwarmen?

december 14th, 2017 · No Comments

Tijdens de koudste wintermaanden hebben sommige, meer gevoelige planten, een winterbescherming nodig. Bij bepaalde soorten volstaat een afdakje alleen. Andere soorten moeten actief beschermd worden en is er dus een warmtebron nodig. Dit artikel laat de verschillende alternatieven zien!

Warmtekabel

Dit is de meest degelijke maar ook duurste oplossing. De kabel kan makkelijk om de pot of plant heen gedraaid worden maar vermijd rechtstreeks contact met de bladstelen en bladeren om verbranding te voorkomen. Reken op zo’n €35,- voor een kabel van 10 meter.

Voordeel

Nadeel

+ gaan lang mee (duurzaam)
+ betrouwbaar
+ ook bruikbaar wanneer de plant niet in een winterbescherming staat
- duurder
- visueel geen controle of ze werken of niet (je ziet immers geen licht branden)

Lichtslang

Dit is de oplossing die wij zelf veel gebruiken. De slangen zijn goedkoop en makkelijk toe te passen. Helaas werken enkel de oude 220V lichtslangen aangezien de LED varianten vrijwel geen warmte genereren. De oude slangen zijn steeds moeilijk te vinden. Reken voor een slang van 9M op zo’n €10-€15,- In een winterbescherming bekleed met plastic folie en een laag bubbeltjes plastic winnen wij hier tot 7°C met deze methode. Het is aan te raden om de slangen eerst te laten opwarmen alvorens ze af-/op te rollen om de levensduur te verlengen.

Voordeel

Nadeel

+ goedkoop
+ visuele controle of ze werken
+ ook bruikbaar wanneer de plant niet in een winterbescherming staat
- gaan niet erg lang mee (delen van de slang vallen dan uit)
- vrijwel onvindbaar door opkomst van LED slangen

Kaarsen

Een opvallende maar zeer effectieve manier van verwarmen is het gebruik van een theelichtje. Plaats een theelicht met voldoende capaciteit (bv 10u brandtijd) tussen twee bakstenen. Zet hier een omgekeerd terra cotta potje boven en bekleed de buitenkant met aluminiumfolie. De warmte hoopt zich op in het potje waardoor dit een enorme warmtebron wordt. In de simpele tentjes hier afgebeeld, zonder verdere isolatie dus, wordt er tot 8°C gewonnen!

Voordeel

Nadeel

+ zelf te maken met eenvoudige materialen
+ zeer goedkoop en efficiënt
+ visuele controle mogelijk
- de plant moet in een afgesloten hokje staan
- levensduur van de kaars is beperkt, niet handig bij langere afwezigheid dus

Overige

Uiteraard kan er ook gewerkt worden met gloei- of warmtelampen of zelfs elektrische kacheltjes. Omdat die methodes wat meer voor de hand liggen zijn die niet verder besproken. Let daarbij in ieder geval wel altijd op de veiligheid aangezien het redelijk vochtig kan worden in de hokjes. Het gebruik van een thermostaat is ook altijd handig zodat de warmtebron vanzelf aan- en afslaat wanneer nodig.

© La Palmeraie

Reageren? »

Reageren?

Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.