Albizia julibrissin

augustus 24th, 2018 · 61 Comments

Nederlandse naam:
Perzische slaapboom

Herkomst: Iran, Pakistan, Himalaya, China, Japan en Ethiopië

Blad: bladverliezend, het gedeelde blad vouwt zich ‘s nachts dicht

Bloem: Lichtroze bloeiwijzen, juli-augustus

Stam: Grijs-groen

Standplaats: Zon

Groeisnelheid: snel

Hoogte volwassen: 8-15 meter

Vorstbestendigheid: -15°C

Kweken:

De Albizia kan vermeerderd worden door zaaien of enten. De Albizia kan niet gestekt of gemarcoteerd worden. De bomen in het tuincentrum betreffen doorgaans geënte exemplaren. Het voordeel is dat deze sneller bloeien, vaak al van kleins af aan. Het nadeel is dat de ent een gevoelige plaats blijft en indien de boom kapot vriest eventueel niet opnieuw zal uitlopen.

Verzorging:

De Albizia vergt weinig specifieke verzorging. Snoeien is bijvoorbeeld niet nodig tenzij een bepaalde tak in de weg zit bijvoorbeeld. Hij staat het beste in de volle zon op een goed gedraineerde standplaats. Hij houdt niet van een te natte grond en kan slecht tegen het verplanten wanneer het wat grotere exemplaren betreft.

Winterbescherming:

In reguliere (mildere) winters is geen specifieke bescherming nodig. Bij strengere winters (kouder dan -15°C) is het inpakken wel aan te raden.

Groeisnelheid:

2010

2011

2012

2013

2014

2014: eerste bloem!

2015

2016

2017

2018

Populaire cultivars:

Er zijn heel weet cultivars op de markt, hieronder de meest voorkomende

Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’

Opvallende soort met donker gekleurd blad. Erg populair en veel aangeboden. Is echter minder winterhard en kan alleen zonder bescherming overleven tijdens mildere winters en op een gunstige standplaats.

Albizia julibrissin ‘Rosea’

Het blad heeft een van groen naar rose kleurige verkleuring.

Albizia julibrissin ‘Ombrella (Boubri)’

Brede parasolvormige bladkroon

Albizia julibrissin ‘Ernest Wilson’

Gelijkaardig aan de Boubri maar groei meer in de hoogte.

Albizia julibrissin ‘Evi’s Purple’

Albizia julibrissin ‘Evi’s Pride’

Opvallende soort waarbij de bladeren verkleuren naar bordeaux-rood. Winterhardheid gelijkaardig met de gewone julibrissin en dus een goed alternatief voor de Summer’s Chocolate. Hier in de tuin valt de groei echter wel tegen.

Albizia julibrissin ‘Shidare (Ishii weeping)’

Zeldzame soort met doorhangende takken.

© La Palmeraie

61 reacties »

 • Reactie door Filip — 7 november 2018 19:24 @ 19:24

  Fantastisch ogende boom Niek. lijkt ook ideaal om op een warme zomerdag verkoeling onder te zoeken, geven de bloemen een (lekkere) geur af ?
  Daar haal je zeker heel wat voldoening uit !


 • Reactie door lapalmeraie — 8 november 2018 09:21 @ 09:21

  Bedankt Filip!
  Het is dan ook één van de eye-catchers in de achtertuin hoor.
  Het is al bij al een zeer gemakkelijke boom die veel sterker is dan zijn fragiele uiterlijk doet voorkomen.
  Die fijne bladeren zijn inderdaad zalig om in de zomer onder te vertoeven en bij de schemering vouwen ze dus dicht, vanwaar de naam slaapboom.
  De bloemen ruiken lekker maar niet heel sterk. Je moet er dus al vrij dichtbij staan om het überhaupt op te merken. Het is wel een beetje een rommelmaker qua bladval maar met name nu en dat geldt in principe voor alle loofbomen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Koen Marijsse — 22 juli 2019 14:48 @ 14:48

  Beste,

  Hoe zaai ik deze best?
  Met wat ik gelezen heb op het forum, dacht ik volgende:
  Voldoende grote pot, zodat ik ze niet te snel moet verplanten, daar ze nogal kwetsbaar zijn.
  Grond licht vochtig houden.
  Buiten zetten, zouden sterkere planten worden.
  Zaaien en dan afdekken met zand.
  Zaden 24 uur laten weken.
  Ook ergens gelezen van met een nageltang een stukje af te snijden? Vermoedelijk zal ik dit niet doen.

  Heeft u nog verdere tips of hoe ik het nog beter zou kunnen doen?

  Dank


 • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2019 13:42 @ 13:42

  Beste Koen

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Ik zou een niet al te groot zaaimedium gebruiken, daarin is de juiste vochtigheid van de pot namelijk lastiger in de hand te houden. Ook de scarificatie van het zaad lijkt me niet nodig, en toch zeker niet met zo’n ingrijpend gereedschap als een nagelschaar. Een klein beetje met een gekarteld mes of een vijltje is verstandiger maar nogmaals, niet voor deze plant. De zaden op natte watten laten ontkiemen werkt overigens vrij goed om ze vervolgens voorzichtig op te potten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door B. Emaus — 19 augustus 2019 13:59 @ 13:59

  Ik heb een aantal jonge panten/boompjes. Afgelopen winter heb ik de zaden gepoot. Kan ik de planten komende winter buiten in de potten laten staan of moet ik ze vorstvrij overwinteren? Ze zijn nu tussen de 10 en 20cm.


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2019 15:19 @ 15:19

  Beste B. Emaus

  In principe zijn deze bomen vorstbestendig maar aangezien ze in potjes staan zijn de wortels wel vatbaarder. Het lijkt me dan ook verstandiger om ze vorstvrij te overwinteren.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Lisette — 29 augustus 2019 17:44 @ 17:44

  Graag wil ik vormsnoei toepassen. Wanneer doe ik dit t. Este?
  En, aangezien ik toch de chocolate versie heb, hoe kan ik de nu nog jonge plant (2m) het beste helpen straks in de winter? Staat in een bak die contact heeft met de grond.


 • Reactie door lapalmeraie — 30 augustus 2019 09:50 @ 09:50

  Beste Lisette

  Officieel snoei je de Albizia het beste in februari of maart, tijdens zijn rustperiode. Zelf knip ik echter ook gewoon takken weg tijdens het seizoen en heb daar nog nooit problemen door gehad.
  In een bak zullen vooral de wortels vatbaarder zijn voor vorst dus zou ik de bak goed inpakken met een isolerend materiaal. Zorg wel dat u af en toe nog water kunt geven zodat de kluit niet uitdroogt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Martine — 3 september 2019 11:21 @ 11:21

  Goeiemiddag,

  Ik heb toevallig een zaailing van deze boom meegenomen bij het aankopen van een bananenboom. Deze zaailing is nu 10 cm hoog en erg dun, hoe kan ik deze het best verzorgen ? Momenteel staat hij buiten in een pot en ik vermoed in gewone potgrond.

  Alvast bedankt !

  Martine


 • Reactie door lapalmeraie — 3 september 2019 12:14 @ 12:14

  Beste Martine

  U houdt deze het beste in een vrij ruime pot met goed drainerende potgrond die lichtvochtig mag zijn maar best niet te nat. Een warme lichte standplaats is ideaal. Wanneer de zaailing groot en sterk genoeg is kan hij in volle grond gepland worden. Idealiter is dat pas nadat hij zo’n cm of 40 à 50 hoog is (zonder pot gerekend).

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door ron vdh — 11 september 2019 13:19 @ 13:19

  Beste,

  ik heb reeds drie jaar een Albizia in een pot. De pot met boompje erin zette ik in mijn serre iedere winter voor overwintering. De boom is intussen ongeveer 2 meter hoog maar de stam is nog steeds zeer dun. Ik heb hem nu in volle grond uitgeplant één week geleden. Moet ik eventueel de komende winter winterbescherming voorzien. Indien ik dit het best doe op welke wijze kan ik dat dan uitvoeren. Hebt u eventueel een verwijzing naar een foto ergens op het internet?
  Graag informatie alvast hartelijk dank
  Ron


 • Reactie door lapalmeraie — 11 september 2019 18:13 @ 18:13

  Beste Ron

  In principe hebben ze niet echt bescherming nodig en zeker niet met de zachte winters als de laatste jaren. Ik heb de mijne in her begin wel nog ingepakt door er vliesdoek omheen te wikkelen maar daar ben ik snel vanaf gestapt ondanks de winters van -11°C destijds.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door kim — 3 april 2020 07:59 @ 07:59

  Goedemorgen,

  Ik heb een slaapboom uit zaad gekweekt en nu is het een struikje van 40 cm. Zou ik die dit jaar al buiten kunnen planten of beter wachten tot hij groter is en het volgend jaar doen? We wonen op 800 m in Italië, dus er valt soms redelijk veel sneeuw in de winter.

  groetjes, Kim


 • Reactie door lapalmeraie — 3 april 2020 13:11 @ 13:11

  Beste Kim

  Dat is nu nog eens positief nieuws uit Noord-Italië, fijn.Gelet op de sneeuw is de vraag niet geheel onterecht. Indien ter plekke beschermen geen optie is, is het inderdaad misschien beter om nog een jaartje te wachten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Carolien — 19 april 2020 06:17 @ 06:17

  Ik heb al 3jaar deze plant in een pot staan eerst in volle zon gestaan maar de bladeren verschroeide, nu staat de plant half zon en schaduw maar het heeft me nog steeds geen bloemen gegeven, moet ik de plant overpotten in een groteren pot ,ik had de plant al in een grotere pot gedaan toen ik de plant aanschafte, de plant geeft wel nu weer nieuwe knoppen maar ik hoop op bloemen.


 • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2020 13:59 @ 13:59

  Beste Carolien

  De bloei komt pas na een bepaald aantal jaren. Zo heb ik bij mijn exemplaar in volle grond bijvoorbeeld ook jaren gewacht en had ik pas bloei toen hij ruim 4 à 5 meter hoog was. Het betrof namelijk een gezaaid exemplaar. De exemplaren die wel al veel eerder bloeien zijn geënt en hebben dus in feite, ondanks het kleine formaat, wel al de leeftijd bereikt om te bloeien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jeroen — 15 juni 2020 20:24 @ 20:24

  Beste la palmeraie,
  In februari heb ik de Perzische slaapboom gezaaid. In april in een grotere pot gezet. Nu groeien er weelderig bladeren aan. In de hoogte groeien doen ze nog niet echt. Moet ik daarvoor de bladeren er af halen zoals je bij boomkwekers wel eens ziet, of gewoon geduld hebben en gaan ze vanzelf de hoogte in.

  Op de foto staan ze in “slaapstand”
  https://ibb.co/tzCGCYb


 • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2020 13:00 @ 13:00

  Beste Jeroen

  Ik zou er nog niet te veel in gaan snoeien bij deze maat.Enkel wanneer er echt een opsplitsing lijkt te ontstaan kun je de zwakste tak wegsnoeien zodat er wel degelijk één hoofdstam blijft bestaan.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door marleen — 29 juli 2020 15:09 @ 15:09

  hallo, wij hebben een prachtige Albizia staan aan de voorkant van ons huis. helaas wordt hij te groot voor deze plaats…

  ik zou hem willen verplaatsen naar de achtertuin.

  hij staat reeds +/- 15 jaar waar hij nu staat. heeft een stam van +/- 17 cm diameter; en is +/- 4 à 5 meter hoog…

  denken jullie dat deze boom verplaatsen nog mogelijk is (met professionele hulp uiteraard)


 • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 21:28 @ 21:28

  Beste Marleen

  Mijn excuses voor het late antwoord, ik ben momenteel met vakantie.
  Volgens mijn gegevens kunnen ze slecht tegen verplanten. Zeker op oudere leeftijd. Snoeien kan dan weer wel, misschien is dat nog een oplossing?

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Geert Seps — 12 augustus 2020 20:46 @ 20:46

  Beste,
  Op het internet vind ik heel wat tegenstrijdige/verschillende informatie over hoe hoog en breed de Albizia ongeveer wordt. Sommigen beweren tot 15m, anderen 4m. De jouwe lijkt mij rond de 5m te zitten…?

  Heb je misschien suggesties van cultivars die niet al te hoog en breed worden? Of kiezen we dan beter voor eentje die niet geënt is, zodat dit misschien kleiner blijft of trager groeit?
  Onze tuin is slechts 6,5m op 10m… Maar het lijkt mij de ideale plant om schaduw te bieden aan ons terras en de gevel die naar het zuiden gericht zijn.

  Enig advies? Alvast dank!

  Met vriendelijke groeten,

  Geert


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2020 11:20 @ 11:20

  Beste Geert

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  De hoogte ligt tussen de 8 à 15 meter maar daar schiet u natuurlijk niet veel mee op. De mijne is nu bijna zo hoog als het huis dus zal tussen de 5 à 6 meter zitten schat ik. Er zijn ookwel cultivars die maar in parasolvorm groeien zoals de Boubri bijvoorbeeld. Of de boom geënt is maakt weinig verschil het is de ent die groeit en dus de karakteristieken zal hebben. Nu kan de boom sowieso ook wel gesnoeid worden indien hij te groot wordt hoor.
  Voor een terras is hij zalig doordat hij het licht mooi filter en het is echt een blikvanger. Iedereen begint er hier spontaan over, zelfs diegenen die niet perse tuinliefhebbers zijn. Wel moet ik er ook bijzeggen dat de boom inmiddels ook wel een stuk vervuilender geworden is, hij verliest zeker nu met de droogte toch wel veel blad en bloemen waardoor het terras dikwijls geveegd moet worden. Maar dat neem ik er bij zo’n mooie boom graag bij.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sanne — 21 augustus 2020 20:51 @ 20:51

  Beste la palmeraie,

  Prachtige boom! Ik kan nergens het verschil duidelijk vinden tussen een Rosea en een Boubri. Kan jij iets vertellen hierover (welke krijgt meer bloemen, hoogteverschil, breedteverschil, kleur bloemen, winterharders ed)

  Hartelijke groet

  Sanne


 • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2020 11:19 @ 11:19

  Beste Sanne

  De boubri is wel duidelijk iets anders doordat deze meer in parapluvorm groeit. Vandaar ook de naam Albizia julibrissin ‘Ombrella’ (Boubri). De rosea zou iets van roze verkleuring in het blad hebben maar slechts heel minimaal. Al met al zijn de meeste Albizia’s qua grootte en breedte zeer gelijkaardig en is het vooral de Summer Chocolate die er uitspringt door de veel lichtere stam en donkerder blad.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Katrienm — 28 augustus 2020 19:23 @ 19:23

  Hallo!
  Ik verzorg een klein boompje dat mijn vader gezaaid heeft, hij is op vakantie dus moet ik wat meer info zien te vinden. :)
  Hij is nu een 15cm hoog, zeer dun en fragiel. Hoe word hij dikker?
  Moeten de onderste takjes/blaadjes eraf om de groei te stimuleren? Hij ziet er alleszins goed uit (denk ik) het word avond dus hij is aan het slapen ;)
  Mvg!!
  https://ibb.co/FXRXwKJ


 • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2020 11:51 @ 11:51

  Beste Katrien

  Die stam wordt vanzelf dikker maar dat vraagt gemakkelijk enkele seizoenen. Laat voorlopig ook gewoon nog al het blad langs de stam zitten, dat komt de groei alleen maar ten goede.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jeroen van de Vall — 14 maart 2021 17:23 @ 17:23

  Beste Palmeraie, 15 juni vorig jaar heb ik een afbeelding geplaatst van het zaairesultaat februari 2020. Ik heb 2 stuks binnen gehouden en 2 buiten laten staan tot afgelopen oktober. Met de overige heb ik anderen blij gemaakt. Nu in een grote pot buiten gezet. En afwachten. bijgaand weer een foto https://ibb.co/PQr6QcK


 • Reactie door lapalmeraie — 15 maart 2021 09:42 @ 09:42

  Beste Jeroen

  Wat leuk! Ze zijn goed gegroeid en inmiddels het moeilijke stadium ook wel voorbij.Veel plezier met deze mooie boompjes in ieder geval!

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kristin — 21 maart 2021 12:58 @ 12:58

  Goede middag,
  bedankt voor het delen van de groeitijd…
  echt spannend te zien.
  Ik heb laatste jaar een 2 meter Albizia julibrissin boom gekocht en in ons tuin geplant. Nu vraag ik mij wanner de bladeren weer terug zullen komen? Ben zo bang dat hij door de winter is bevroren. dank u wel.


 • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2021 11:15 @ 11:15

  Beste Kristin

  Dat zal normaal gezien wel meevallen. Ze lopen normaal gezien ergens begin mei wel weer uit denk ik. Eventueel kunt u met de nagel wat bast weg krabben. Als het nog frisgroen is eronder leeft het nog. Het is overigens normaal dat er enkele takjes en uiteinden verdroogd zijn na de winter.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kim — 14 april 2021 08:13 @ 08:13

  Hoi, ik heb vorig jaar ook een berichtje geplaatst (uit Noord Italië :-) ). Mijn boompje zit nog in zijn pot en is nu iets minder dan een meter hoog denk ik. Hij begint weer blaadjes te krijgen. Als ik hem buiten wil planten, wanneer doe ik dat het beste? En is het beter om het nu te doen dan over een jaar, ik begrijp dat ze verplanten steeds minder leuk gaan vinden als ze ouder worden?


 • Reactie door lapalmeraie — 14 april 2021 13:16 @ 13:16

  Beste Kim

  Inderdaad, leuk! Uitplanten kan zeker nu, of althans de komende weken, wanneer het ‘s nachts niet veel kouder dan 10°C wordt en de grond weer voldoende opgewarmd is.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Linda hendrickx — 6 mei 2021 07:37 @ 07:37

  Beste medewerker, met welke afmetingen is gestart?


 • Reactie door lapalmeraie — 6 mei 2021 13:51 @ 13:51

  Beste Linda

  De bovenste foto in het artikel is de maat die deze Albizia had toen ik hem heb aangeplant.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sonya — 14 juni 2021 17:49 @ 17:49

  Hallo,

  Ik heb een Albizia Summer Chocolate van ca. 10cm hoog. Mag hij al in de zon of verbrandt het blad dan?
  Ik vind hem nog zo kwetsbaar.
  In ieder geval is een warme lichte plek het beste?

  Klopt het dat de Summer Chocolate eerst groen is? Zo ja: wanneer worden de bladeren bruin?

  Mvg Sonya


 • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2021 10:09 @ 10:09

  Beste Sonya

  Ze mogen best in de zon maar altijd wel pas na een geleidelijke gewenning om verbranden te voorkomen inderdaad. Zet hem dus eerst in de schaduw en zet hem gedurende een week of 3 elke avond net iets vroeger in de zon. Ik heb de Summer Chocolate zelf niet staan maar het zou best wel kunnen kloppen dat de blaadjes eerst groen zijn en pas in de zon bruin kleuren.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Reinier — 28 juni 2021 22:00 @ 22:00

  Beste Palmeraie,

  We hebben sinds drie seizoenen een slaapboom van 3 meter hoog stam 10cm omtrek in onze achtertuin op het noordoosten. Helaas wordt hij steeds minder, afgelopen winter zijn de twee grootste takken afgestorven en nu begint de stam zelf op verschillende plekken gebruik te maken van worden. Onder in de boom groeien nog nieuwe takjes, worden steeds kleiner tot 2 meter hoog, daarna niets meer. Is er wat te doen of is er niets aan te doen en hopen dat ie nog aanslaat? We zitten nog te tobben of we het droge deel moeten afzagen ivm mogelijke besmetting?, maar ik weet niet precies waar het levende deel begint en daarmee de boom onnodig veel extra schade toebreng. Graag advies, we verlangen naar een trotse boom in vol ornaat


 • Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2021 09:01 @ 09:01

  Beste Reinier

  Het is natuurlijk best wel koud geweest afgelopen winter. De schade is dus niet helemaal onverwacht. In principe kunt u de dode takken er nu gewoon uitknippen. Mijn ervaring is dat dit de nieuwe groei juist stimuleert. Wanneer u dit niet doet dan stoot de boom deze delen na verloop van tijd zelf af. Ik vind hier nu bijvoorbeeld geregeld takken op de grond na een flinke regenbui van mijn Albizia. Met zijn. 6 à 7 meter kan ik immers niet meer bij de bladkroon om alles netjes te snoeien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Twan — 13 juli 2021 10:03 @ 10:03

  Goedendag Palmeraie

  September 2020 heb ik een albizia julibrissin aangeplant (zandgrond).
  Ondanks de strenge winterdagen van februari toch flink wat uitlopers gehad. Het boompje trok goed aan en er ontwikkelden zich zowaar bloemknoppen! De boom staat goed beschut en voldoende in de zon.
  Sinds 3 weken gaat het niet meer erg best. Veel uitvallende bladeren en bloemknoppen die uitvallen. Onderaan de boom zitten nog wel groene bladeren en goed gevulde bloemknoppen. Regelmatig water bijgegeven afgelopen weken. Zou het toch onvoldoende watergift kunnen zijn?
  Hopelijk heb je tips.
  Alvast bedankt!

  Twan

  https://ibb.co/3h4WZdt
  https://ibb.co/b2xT8W9
  https://ibb.co/ZKncHGY


 • Reactie door Esther — 30 juli 2021 07:56 @ 07:56

  Ik heb mijn summer chocolate laatst moeten verplaatsen.
  Nu is ie bijna al zijn blad kwijt. Komt dit nog goed?
  Of moet ik deze als verloren beschouwen.


 • Reactie door lapalmeraie — 2 augustus 2021 11:57 @ 11:57

  Beste Twan

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  De droogte kan inderdaad een oorzaak zijn van bladverlies, vorig jaar waren de Albizia’s hier daardoor bijvoorbeeld helemaal niet mooi. Dit jaar is het echter wel erg nat geweest en hebben ze er, bij mij althans, totaal geen last van. Ook ziet u gras eronder er nog mooi groen uit. Zo te zien is de uitval bij u wel geconcentreerd tot bepaalde takken. Misschien hebben die iets van schade opgelopen en werden afgestoten. Zolang er nog mooie delen zijn op de boom is er weinig reden tot paniek.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 10 augustus 2021 10:52 @ 10:52

  Beste Esther

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Dat is inderdaad een vrij courante reactie na het verplaatsen. Ze kunnen er immers niet heel goed tegen.
  Hij kan echter zeker opnieuw uitlopen, desnoods wat lager op de stam. Geef dus zeker de moed niet op tot volgend (laat) in het voorjaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Anneli — 15 augustus 2021 13:34 @ 13:34

  Hallo, ik heb dit voorjaar een slaapbank aangeschaft en in een pot staan. Hij groeit best hard de hoogte in en ik heb het idee dat de pot te klein wordt. Kan ik hem nu gewoon verpotten of moet dat in een bepaalde periode? Uiteindelijk gaat hij wel de grond in, maar de tuin is nog niet helemaal klaar. Of kan hij ook in een pot blijven? En gaat hij dan ook bloeien?


 • Reactie door lapalmeraie — 16 augustus 2021 14:32 @ 14:32

  Beste Anneli

  Dat verpotten mag zeker nu ook nog. In pot zal hij ook wel bloeien maar uitplanten in volle grond zal toch resulteren in een mooiere en gezondere boom die beter bestand is tegen de winter, de droogte etc.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Naouel — 20 augustus 2021 15:21 @ 15:21

  Beste la palmeraie,
  Medio mei hebben wij een albizia julibrissin laten planten. Het is de 2e (de vorige heeft het helaas niet gered). De boom had al niet veel takken en van 3 aanwezige takken bleken er in 2 geen leven te zitten. Hij is wel uitgeschoten maar krijgt nu al gele bladeren en wordt het in de top van de ene tak die nog over is kaal. Gezien de hoeveelheid regen hebben we ook geen extra water gegeven.

  Ben bang dat het een kwestie van weken zal zijn voordat ie helemaal kaal is. Moeten we ons zorgen maken? En kunnen we de boom ergens mee helpen?

  Groeten,
  Naouel


 • Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2021 18:12 @ 18:12

  Beste Naouel

  Wat vreemd dat het steeds zo ongelukkig afloopt. Natuurlijk is het niet ideaal als u al begint met een boom waarvan slechts één tak goed lijkt. Zorgvuldig zèlf kiezen is sowieso aan te raden. Nu in ieder geval is het wat afwachten. Qua weer lijkt het een top seizoen voor Albizia’s met de vele regen en relatief zachte temperaturen. Ik heb zelf ook ooit eens eentje gehad die elk seizoen maar bleef kwakkelen en uiteindelijk volledig leek afgestorven. Ik heb die toen vrij laag afknipt en verplant naar een andere stek en daar is hij vervolgens onder de ent volledig opnieuw uitgelopen. Niet als de variant die ik initieel gekozen had maar wel een prachtige Albizia die inmiddels even hoog is als ik destijds had gekocht.
  Geef het dus zeker niet te snel op en mocht het echt niets meer worden, krab dan eens met de nagel wat bast weg. Is het droog dan is het dood en krabt u iets lager enz. Als het frisgroen is, dan zit er nog leven in en is er geen reden dat hij niet opnieuw uitloopt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Koen — 26 februari 2022 13:17 @ 13:17

  Beste,

  Zou u nog recentere foto’s hebben van jouw boom van 2021?

  Dank


 • Reactie door lapalmeraie — 26 februari 2022 20:59 @ 20:59

  Beste Koen

  Hij straalt sowieso in de virtuele tuinwandeling van 2021 die u ook op de site vindt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Piet — 23 maart 2022 23:06 @ 23:06

  Beste La Palmeraie,

  Ik heb afgelopen week een slaapboom van 3 jaar oud, ca 1 meter hoog met forse kluit, verplaats in mijn tuin.

  Van zonnige plek naar zonnige plek.

  Goed water gegeven.

  De blaadjes zijn niet meer open geweest en worden nu hard en vallen af.

  Wat zou er fout kunnen zijn gegaan?

  Zou het boompje sterven of is er kans dat er toch nog weer bladeren aan komen?

  Vriendelijke groet,

  Piet


 • Reactie door lapalmeraie — 24 maart 2022 10:50 @ 10:50

  Beste Piet

  Die Albizia stond er dan toch ook maar net op de vorige plaats vermoed ik? Anders zou hij nu geen blad gehad hebben.
  Deze bomen zijn immers niet wintergroen en krijgen pas vrij laat in het voorjaar weer blad. Ik zie hier zelfs nog geen nieuwe knoppen zitten.
  Ik veronderstel dan ook dat het eerder een reactie is op de koele buitentemperaturen dan op de verplaatsing an sich.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Piet — 2 april 2022 19:07 @ 19:07

  Beste La Palmeraie,

  Bedankt voor je antwoord.

  Ik heb 4 boompjes van ca. 15 / 20 cm en 1 van zo’n meter hoog. Alle in 2019 vanuit zaadjes uit Frankrijk in mijn eigen tuin opgekweekt.

  De boompjes hebben tot nu toe nog nooit hun bladeren laten vallen.

  Ook nu zitten er aan de andere boompjes nog de bladeren. De (weinige)vorst in de afgelopen weken heeft ook geen enkele invloed op de bladeren gehad. Geen idee of dit een andere soort is die winterhard is?

  Inmiddels zijn van de bewuste boom alle blaadjes compleet verdroogd en deze vallen nu af.

  Kijken wat de komende weken gaat gebeuren.

  Groet

  Piet


 • Reactie door lapalmeraie — 11 april 2022 14:57 @ 14:57

  Beste Piet

  Dat is zeer merkwaardig want de Albizia is niet wintergroen en laat dus normaal gezien al zijn blad vallen zodra de temperaturen onder de 5°C graden komen (ongeveer).

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Mirjam — 8 mei 2022 10:06 @ 10:06

  Beste La Palmeraie,

  Ik heb net een mini slaapboompje gekocht en in een goed gedraineerde pot gezet. Het is uiteindelijk de bedoeling om hem nadat hij groter is, in de volle grond te zettten. mijn vraag is, ik wil een stam van zo’n 2 meter hoogte hebben zonder zijtakken, zodat hij als parasol op het terras functioneert tzt. Moet ik dan de zijtakken direkt al wegsnoeien of wachten?
  Mvg Mirjam
  https://ibb.co/C5Z7Vwj


 • Reactie door lapalmeraie — 9 mei 2022 10:26 @ 10:26

  Beste Mirjam

  U moet die zijtakken zo snel mogelijk verwijderen zodat alle energie naar de top gaat. Bovendien zal de stam zo ook mooi recht worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Evie — 16 juni 2022 11:35 @ 11:35

  Hallo,
  Weet u hoe de wortels groeien? Onze boom staat nu al 3 jaar in een pot en ik zou hem graag in de volle grond plaatsen aan ons terras van de vijver, maar heb een beetje schrik dat de wortels de vijver zouden kunnen beschadigen.


 • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2022 13:50 @ 13:50

  Beste Evie

  Die groeien zoals eerdere loofboom, met secundaire groei dus en vrij verspreid.
  Er is dus geen garantie dat ze omliggende structuren zoals terrassen, vijvers etc niet aantasten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door De troy marja — 18 juni 2022 13:13 @ 13:13

  https://ibb.co/CPRJqzL

  Mijn albizia van 14 jaar krijgt van gisteren verschillende gele bladeren.
  Heb ik hem teveel of te weinig gegoten?
  Deze boom heef5 veel waarde voor ons, hij is geplant voor mijn overleden man, die wou liever in de tuin herdacht worden dan op een kerkhof.
  Het is de eerste maal dat ik hele bladeren opmerk


 • Reactie door De troy marja — 18 juni 2022 13:25 @ 13:25

  https://ibb.co/kHKp4BW

  Foto om te laten zien hoe groot mijn albizia is.


 • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2022 16:57 @ 16:57

  Beste Marja De Troy

  Dat is een prachtig exemplaar met een nog mooiere gedachte erachter. Maakt u zich geen zorgen, door de hitte en droogte wordt blad inderdaad geel en valt af. Mijn Albizia is ongeveer dubbel zo groot en doet precies hetzelfde. Regelmatig bewateren in de brede omgeving rond de boom (ongeveer de helft van de bladkroon) lijkt te helpen om de wortels vochtig te houden.
  Ik doe dat nu zo’n twee à drie keer in de week.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Winfried Rossen — 8 juli 2022 13:27 @ 13:27

  Goedendag,

  Mijn albizia heeft een moeilijke start gehad, leek eerst te kwarren maar begint nu verder te groeien al bloeit hij goed maar steeds erg laat – er zitten nu pas knoppen in. Maar mijn vraag is dat de kruin een beetje teveel één kant op gaat. Er zit ook een tak die een beetje in de weg zit. Zou ik die tak kunnen afknippen en kunnen enten op de kant waar niet veel tak zit, in de kruin dus?


 • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2022 13:41 @ 13:41

  Beste Winfried Rossen

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Snoeien om de vorm wat te sturen kan zeker. Ik doe dat ook regelmatig. Het stimuleert zelfs de nieuwe groei.
  Enten op dezelfde boom zou ik persoonlijk niet doen aangezien hij het al moeilijk heeft. Een extra wonde lijkt me dan te vermijden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.