Albizia julibrissin

augustus 24th, 2018 · 19 Comments

Nederlandse naam:
Perzische slaapboom

Herkomst: Iran, Pakistan, Himalaya, China, Japan en Ethiopië

Blad: bladverliezend, het gedeelde blad vouwt zich ‘s nachts dicht

Bloem: Lichtroze bloeiwijzen, juli-augustus

Stam: Grijs-groen

Standplaats: Zon

Groeisnelheid: snel

Hoogte volwassen: 8-15 meter

Vorstbestendigheid: -15°C

Kweken:

De Albizia kan vermeerderd worden door zaaien of enten. De Albizia kan niet gestekt of gemarcoteerd worden. De bomen in het tuincentrum betreffen doorgaans geënte exemplaren. Het voordeel is dat deze sneller bloeien, vaak al van kleins af aan. Het nadeel is dat de ent een gevoelige plaats blijft en indien de boom kapot vriest eventueel niet opnieuw zal uitlopen.

Verzorging:

De Albizia vergt weinig specifieke verzorging. Snoeien is bijvoorbeeld niet nodig tenzij een bepaalde tak in de weg zit bijvoorbeeld. Hij staat het beste in de volle zon op een goed gedraineerde standplaats. Hij houdt niet van een te natte grond en kan slecht tegen het verplanten wanneer het wat grotere exemplaren betreft.

Winterbescherming:

In reguliere (mildere) winters is geen specifieke bescherming nodig. Bij strengere winters (kouder dan -15°C) is het inpakken wel aan te raden.

Groeisnelheid:

2010

2011

2012

2013

2014

2014: eerste bloem!

2015

2016

2017

2018

Populaire cultivars:

Er zijn heel weet cultivars op de markt, hieronder de meest voorkomende

Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’

Opvallende soort met donker gekleurd blad. Erg populair en veel aangeboden. Is echter minder winterhard en kan alleen zonder bescherming overleven tijdens mildere winters en op een gunstige standplaats.

Albizia julibrissin ‘Rosea’

Het blad heeft een van groen naar rose kleurige verkleuring.

Albizia julibrissin ‘Ombrella (Boubri)’

Brede parasolvormige bladkroon

Albizia julibrissin ‘Ernest Wilson’

Gelijkaardig aan de Boubri maar groei meer in de hoogte.

Albizia julibrissin ‘Evi’s Purple’

Albizia julibrissin ‘Evi’s Pride’

Opvallende soort waarbij de bladeren verkleuren naar bordeaux-rood. Winterhardheid gelijkaardig met de gewone julibrissin en dus een goed alternatief voor de Summer’s Chocolate. Hier in de tuin valt de groei echter wel tegen.

Albizia julibrissin ‘Shidare (Ishii weeping)’

Zeldzame soort met doorhangende takken.

© La Palmeraie

19 reacties »

 • Reactie door Filip — 7 november 2018 19:24 @ 19:24

  Fantastisch ogende boom Niek. lijkt ook ideaal om op een warme zomerdag verkoeling onder te zoeken, geven de bloemen een (lekkere) geur af ?
  Daar haal je zeker heel wat voldoening uit !


 • Reactie door lapalmeraie — 8 november 2018 09:21 @ 09:21

  Bedankt Filip!
  Het is dan ook één van de eye-catchers in de achtertuin hoor.
  Het is al bij al een zeer gemakkelijke boom die veel sterker is dan zijn fragiele uiterlijk doet voorkomen.
  Die fijne bladeren zijn inderdaad zalig om in de zomer onder te vertoeven en bij de schemering vouwen ze dus dicht, vanwaar de naam slaapboom.
  De bloemen ruiken lekker maar niet heel sterk. Je moet er dus al vrij dichtbij staan om het überhaupt op te merken. Het is wel een beetje een rommelmaker qua bladval maar met name nu en dat geldt in principe voor alle loofbomen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Koen Marijsse — 22 juli 2019 14:48 @ 14:48

  Beste,

  Hoe zaai ik deze best?
  Met wat ik gelezen heb op het forum, dacht ik volgende:
  Voldoende grote pot, zodat ik ze niet te snel moet verplanten, daar ze nogal kwetsbaar zijn.
  Grond licht vochtig houden.
  Buiten zetten, zouden sterkere planten worden.
  Zaaien en dan afdekken met zand.
  Zaden 24 uur laten weken.
  Ook ergens gelezen van met een nageltang een stukje af te snijden? Vermoedelijk zal ik dit niet doen.

  Heeft u nog verdere tips of hoe ik het nog beter zou kunnen doen?

  Dank


 • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2019 13:42 @ 13:42

  Beste Koen

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Ik zou een niet al te groot zaaimedium gebruiken, daarin is de juiste vochtigheid van de pot namelijk lastiger in de hand te houden. Ook de scarificatie van het zaad lijkt me niet nodig, en toch zeker niet met zo’n ingrijpend gereedschap als een nagelschaar. Een klein beetje met een gekarteld mes of een vijltje is verstandiger maar nogmaals, niet voor deze plant. De zaden op natte watten laten ontkiemen werkt overigens vrij goed om ze vervolgens voorzichtig op te potten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door B. Emaus — 19 augustus 2019 13:59 @ 13:59

  Ik heb een aantal jonge panten/boompjes. Afgelopen winter heb ik de zaden gepoot. Kan ik de planten komende winter buiten in de potten laten staan of moet ik ze vorstvrij overwinteren? Ze zijn nu tussen de 10 en 20cm.


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2019 15:19 @ 15:19

  Beste B. Emaus

  In principe zijn deze bomen vorstbestendig maar aangezien ze in potjes staan zijn de wortels wel vatbaarder. Het lijkt me dan ook verstandiger om ze vorstvrij te overwinteren.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Lisette — 29 augustus 2019 17:44 @ 17:44

  Graag wil ik vormsnoei toepassen. Wanneer doe ik dit t. Este?
  En, aangezien ik toch de chocolate versie heb, hoe kan ik de nu nog jonge plant (2m) het beste helpen straks in de winter? Staat in een bak die contact heeft met de grond.


 • Reactie door lapalmeraie — 30 augustus 2019 09:50 @ 09:50

  Beste Lisette

  Officieel snoei je de Albizia het beste in februari of maart, tijdens zijn rustperiode. Zelf knip ik echter ook gewoon takken weg tijdens het seizoen en heb daar nog nooit problemen door gehad.
  In een bak zullen vooral de wortels vatbaarder zijn voor vorst dus zou ik de bak goed inpakken met een isolerend materiaal. Zorg wel dat u af en toe nog water kunt geven zodat de kluit niet uitdroogt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Martine — 3 september 2019 11:21 @ 11:21

  Goeiemiddag,

  Ik heb toevallig een zaailing van deze boom meegenomen bij het aankopen van een bananenboom. Deze zaailing is nu 10 cm hoog en erg dun, hoe kan ik deze het best verzorgen ? Momenteel staat hij buiten in een pot en ik vermoed in gewone potgrond.

  Alvast bedankt !

  Martine


 • Reactie door lapalmeraie — 3 september 2019 12:14 @ 12:14

  Beste Martine

  U houdt deze het beste in een vrij ruime pot met goed drainerende potgrond die lichtvochtig mag zijn maar best niet te nat. Een warme lichte standplaats is ideaal. Wanneer de zaailing groot en sterk genoeg is kan hij in volle grond gepland worden. Idealiter is dat pas nadat hij zo’n cm of 40 à 50 hoog is (zonder pot gerekend).

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door ron vdh — 11 september 2019 13:19 @ 13:19

  Beste,

  ik heb reeds drie jaar een Albizia in een pot. De pot met boompje erin zette ik in mijn serre iedere winter voor overwintering. De boom is intussen ongeveer 2 meter hoog maar de stam is nog steeds zeer dun. Ik heb hem nu in volle grond uitgeplant één week geleden. Moet ik eventueel de komende winter winterbescherming voorzien. Indien ik dit het best doe op welke wijze kan ik dat dan uitvoeren. Hebt u eventueel een verwijzing naar een foto ergens op het internet?
  Graag informatie alvast hartelijk dank
  Ron


 • Reactie door lapalmeraie — 11 september 2019 18:13 @ 18:13

  Beste Ron

  In principe hebben ze niet echt bescherming nodig en zeker niet met de zachte winters als de laatste jaren. Ik heb de mijne in her begin wel nog ingepakt door er vliesdoek omheen te wikkelen maar daar ben ik snel vanaf gestapt ondanks de winters van -11°C destijds.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door kim — 3 april 2020 07:59 @ 07:59

  Goedemorgen,

  Ik heb een slaapboom uit zaad gekweekt en nu is het een struikje van 40 cm. Zou ik die dit jaar al buiten kunnen planten of beter wachten tot hij groter is en het volgend jaar doen? We wonen op 800 m in Italië, dus er valt soms redelijk veel sneeuw in de winter.

  groetjes, Kim


 • Reactie door lapalmeraie — 3 april 2020 13:11 @ 13:11

  Beste Kim

  Dat is nu nog eens positief nieuws uit Noord-Italië, fijn.Gelet op de sneeuw is de vraag niet geheel onterecht. Indien ter plekke beschermen geen optie is, is het inderdaad misschien beter om nog een jaartje te wachten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Carolien — 19 april 2020 06:17 @ 06:17

  Ik heb al 3jaar deze plant in een pot staan eerst in volle zon gestaan maar de bladeren verschroeide, nu staat de plant half zon en schaduw maar het heeft me nog steeds geen bloemen gegeven, moet ik de plant overpotten in een groteren pot ,ik had de plant al in een grotere pot gedaan toen ik de plant aanschafte, de plant geeft wel nu weer nieuwe knoppen maar ik hoop op bloemen.


 • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2020 13:59 @ 13:59

  Beste Carolien

  De bloei komt pas na een bepaald aantal jaren. Zo heb ik bij mijn exemplaar in volle grond bijvoorbeeld ook jaren gewacht en had ik pas bloei toen hij ruim 4 à 5 meter hoog was. Het betrof namelijk een gezaaid exemplaar. De exemplaren die wel al veel eerder bloeien zijn geënt en hebben dus in feite, ondanks het kleine formaat, wel al de leeftijd bereikt om te bloeien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jeroen — 15 juni 2020 20:24 @ 20:24

  Beste la palmeraie,
  In februari heb ik de Perzische slaapboom gezaaid. In april in een grotere pot gezet. Nu groeien er weelderig bladeren aan. In de hoogte groeien doen ze nog niet echt. Moet ik daarvoor de bladeren er af halen zoals je bij boomkwekers wel eens ziet, of gewoon geduld hebben en gaan ze vanzelf de hoogte in.

  Op de foto staan ze in “slaapstand”
  https://ibb.co/tzCGCYb


 • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2020 13:00 @ 13:00

  Beste Jeroen

  Ik zou er nog niet te veel in gaan snoeien bij deze maat.Enkel wanneer er echt een opsplitsing lijkt te ontstaan kun je de zwakste tak wegsnoeien zodat er wel degelijk één hoofdstam blijft bestaan.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door marleen — 29 juli 2020 15:09 @ 15:09

  hallo, wij hebben een prachtige Albizia staan aan de voorkant van ons huis. helaas wordt hij te groot voor deze plaats…

  ik zou hem willen verplaatsen naar de achtertuin.

  hij staat reeds +/- 15 jaar waar hij nu staat. heeft een stam van +/- 17 cm diameter; en is +/- 4 à 5 meter hoog…

  denken jullie dat deze boom verplaatsen nog mogelijk is (met professionele hulp uiteraard)


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.