3 methodes om zelf exoten te kweken

maart 22nd, 2009 · 6 Comments

De dagen worden langer, de temperatuur aangenamer en de lentekriebels jagen door ons lijf. Hoog tijd om aan de voorbereidingen van de tropische tuin te beginnen! U kunt natuurlijk alle exoten kopen in een gespecialiseerd tuincentrum. Het zelf kweken is echter minstens zo leuk. Traditionele methodes zoals stekken en enten zijn niet geschikt voor palmen en bananen.
Maar op welke manieren kan dit dan wel?
In dit artikel worden de 3 eenvoudigste methodes overlopen.


1. Zaaien
De bekendste manier om planten te kweken is ongetwijfeld het vermeerderen uit zaad. Deze methode is prima geschikt voor palmen, bananen* en exoten. Alles wat je nodig hebt is vers zaad, een warme plek en meestal veel geduld. Veel exoten kiemen immers pas binnen 1 à 3 maanden en soms zelfs véél langer. Gedetailleerde zaaihandleidingen voor palmen en exoten kunt u terugvinden onderaan dit artikel.

(* Musa basjoo uitgezonderd. Deze soort kan niet worden vermeerderd uit zaad.)


2. Delen van wortelstokken (scheuren)
Bij deze techniek wordt de wortelkluit van de oude plant opgedeeld in meerdere stukken die vervolgens weer uitgeplant worden. Dit kan eenvoudig door de plant uit te graven en de wortels door te snijden. Elk stuk moet steeds voldoende wortels en enkele stengels bevatten. Deze methode is zeer geschikt voor woekerende exoten als bamboe, Canna en bananen.


3. Vermeerderen via uitlopersmusa-basjoo-juv
Een aantal exoten vormt uitlopers; jonge plantjes aan de voet van de moederplant. Een bekend voorbeeld hiervan zijn bananen en Aloë vera’s. Deze jonge plantjes kunt u voorzichtig verwijderen en opnieuw uitplanten. Het is daarbij belangrijk om voldoende wortels aan de jonge plant te laten zitten zodat de scheut zelf voor zijn waterhuishouding kan zorgen en niet meteen zal uitdrogen. Hiervoor kunt u het best met een mes zo dicht mogelijk bij de moederplant de wortel doorsteken. Hoe groter de uitloper, hoe meer wortels er al gevormd zijn. Bij bananen wacht u dan ook het best tot de uitloper ongeveer 50cm groot is. De jonge scheut kunt u vervolgens weer uitplanten.

wortelstok
Door het bovengronds afsnijden van de uitloper (afbeelding: 1) wordt de rhizoomvorming gestimuleerd. Door de uitloper af te snijden van de moederplant (afbeelding: 2) wordt het woekeren geremd en kan de uitloper ergens anders uitgeplant worden.

© La Palmeraie
(bron eerste foto: palmhunter)

Misschien vindt u dit ook interessant:
Zaaihandleiding voor palmen
Zaaihandleiding voor Musa, Strelitzia en Yucca

Aloë vera vermeerderen


6 reacties »

  • Reactie door JER0EN R0LAND — 22 augustus 2010 20:39 @ 20:39

    Mijn liefde voor tropisch planten En wat vind ik er nou leuk aan! Ik vind het leukste van tropisch planten dat je er veel moeite voor moet doen om ze in leven
    tehoude. Het geeft ook een soort van spanning, om een tropisch plant die niet kan leven in ons klimaat tekweken binnen huis zoals de flamboyant *Delonix regia*. In de winter zet ik de plant binnenhuis laten overleven met extra belichting, op een vitaal moment is het van belang de juist beslissing tenemen, een verkeerd inschat van teveel water en een tehogen luchtvochtigheid kan fataal wezen en wortel rot veroorzaken. Het is beter
    tevoorkomen dan dat de plant vaak tenat laat staan, vandaar ik altijd kies voor een plastic pot met gaatjes
    onder op de bodem, zo kan je altijd overtollig water nog weg uit de plant door de schotel met pappier. Door de jaren heen heb ik veel geleerd over planten, wat ik niet moet doen, het overgieten van palmen resulteert in speerrot en bij de flamboyant treed wortel rot op
    als de bodem tevochtig is in de winter. Het leukste van kweken is het zien opgroeien van tropisch planten, zoals de dadelpalm, hoe de bladeren zich langzaam steets meer vormen naar een palmblad, pas na de tiende spriet vormend zich tot een palmblad met stekels die wij
    kennen van een palm! Voeger wou ik altijd al onder een palm boom slapen in mijn kamer.


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 5 oktober 2010 14:12 @ 14:12

    De meest palmen groeien hier traag in nederland en belgie, dat komt door dat hier de zonkracht veel minder is dan in spanje, de oplossing is groeilamp. De tweede oorzaak is dat een palmen hier niet optimaal groeien omdat hormonen traag opgang komen, met palmbooster kan je de hormonen op gang brengen!
    http://www.tropical-terrace.nl/?page=catalog&view=product&product_id=230

    Bij een lage temperatuur kan een palm namelijk geen hormonen produceren, dan licht de gehelen groeie zo goed als stil, 1: palm in pot produceert weinig bladeren dan in de volle grond. Een King Sago Palms heeft twee groep bladeren voor een derde groeps bladeren is geen ‘genoeg energie om dit teproduceren. Ook de wortel groei is beperkt. Palmen die binnen huis staan produceren sneller bladeren dan palmen die buiten huis staan,
    maar het resultaat is veel minder dan een palm in volle grond. Voor een beejtje palm in een pot heb je hier in nederlands wel drie van dat zelfde soort noddig
    bij elkaar in een pot, als je over een beejte palm wil beschiken! zie Washingtonia filifera
    http://hi.baidu.com/jer0enr0land/album/item/20c5e950bf4e6458377abe1c.html

    Ook moet je na 3 jaar de aarden verversen, en met voeding en mestsoffen toedienen, maar ik eerstmaar eens de doserening goed lezen voor je wortel laat verbrand!
    Wil je liever geen risico lopen, vertrouw dan niet op mestsoffen maar op kokoswater als meststoffen voor
    de palm.


  • Reactie door Filip — 17 juni 2018 09:20 @ 09:20

    Dag Palmeraie, gisteren nog eens wat avocado’s gaan halen voor een lekkere quacamole bereiding als side-dish bij de mexicaanse schotel. De pitten ga ik eens proberen te laten ontkiemen op drie prikkers in een glas water. Op you tube is er veel info te vinden maar denk je dat het echt mogelijk is om van een potplant vruchten te verkrijgen ?


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2018 07:09 @ 07:09

    Beste Filip

    Ik heb eigenlijk geen idee… ik heb me er ook nog nooit echt in verdiept moet ik toegeven. Wel weet ik dat veel fruit bestraald wordt tijdens het importproces wat de zaden kapot maakt. Dergelijke vruchten kiemen vaak wel gewoon maar doen na de eerste kiemblaadjes niet gek veel meer. Bij het zelf opkweken vanuit fruit is het daarom aan te raden om voor de bio-variant te gaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 18 juni 2018 19:14 @ 19:14

    Dag Palmeraie, dank u voor de raadgeving, als je begint op te zoeken dan is er heel wat mogelijk lijkt me, ik heb wel zin in de kweek van citrusvruchten uit zaad ook maar het duurt zolang voor je vruchten mag verwachten , zo’n jaartje of 5. Maar van pindanoten bijvoorbeeld heb je na 1 seizoen al nootjes van eigen kweek (circa 25 peultjes per plant). Vandaag kreeg ik “luchtplantjes” dat zijn woestijnplantjes die geen grond nodig hebben, je kan ze gewoon overal los opleggen of zelfs ophangen, ze halen vocht uit de lucht en lijken wel wat op mini palmpjes, als ze bloeien zou er telkens één mooie bloem tevoorschijn komen.


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2018 06:31 @ 06:31

    Beste Filip

    Er is zeker veel mogelijk. Zo heb ik hier bijvoorbeeld hele goede resultaten met de Japanse mispel (Eriobotrya japonica), ook gewoon op de markt gekocht als vrucht en nu al twee aardige boompjes van een 2m hoog. De kop van een ananas kan ook opnieuw wortel schieten en uiteindelijk een ananas aanmaken. En ga zo maar door.
    Dat proberen en steeds net iets originelers uit te proberen maakt het nu juist zo leuk.
    Veel succes.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.