Zaaihandleiding voor Musa, Strelitzia, Canna en Yucca.

maart 11th, 2009 · 21 Comments

Printvriendelijke versie

Zaden


Voor het behalen van goede kiemresultaten is de versheid van het zaad het voornaamste.
Indien je zelf zaden oogst is het aangeraden dat je het vruchtvlees verwijdert om rotting te voorkomen. Zaden die niet onmiddellijk gezaaid worden bewaar je het best in de koelkast.

Sommige zaden hebben een heel harde schil, bijvoorbeeld de Musa zaden. Je kunt er voor kiezen om het uiteinde van het zaad licht te vijlen (scarificatie) zodat het water beter kan doordringen in de schil. Maak de zaden ook goed schoon met een borsteltje om de kiemingsremmers zo goed mogelijk te verwijderen.

Zaden weken

Het is aangeraden om voor het zaaien de zaden eerst 24 tot 48 uur te laten weken in water met een temperatuur van 32 tot 34°C. Dit zal de harde zaadschil zachter maken en de kieming doen versnellen. Hiervoor vul je een beker met lauw water. Nadat je de zaden in de beker hebt gedaan pak je de beker in met aluminiumfolie. Zo blijft het geheel goed op temperatuur. De ingepakte beker zet je vervolgens op een radiator. Een thermosfles is natuurlijk ook geschikt. Het water moet elke 12 uur ververst worden.

Zaden Ravenala madagascariensis (Reizigersboom)

Zaaien

Neem een pot van 10 tot 20 centimeter diepte. De diameter van de pot mag per zaadje maximum 10 centimeter zijn. Vul de pot met DCM® zaai en stekgrond. Vervolgens maakt u een kuiltje van ongeveer 2 tot 3 centimeter diep. Verwijder het zaadrokje van de Strelitzia (oranje) en de Ravenala (blauw). Plant het zaadje, dek deze af met grond en druk alles licht aan. Daarna matig water geven. De aarde moet vochtig zijn maar zeker niet te nat. Je kunt de pot afdekken met aluminiumfolie. Dit houdt het vocht langer vast zodat je niet vaak water hoeft te geven. Controleer wel regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is!

Tip: Je kunt ook meerdere zaden in één grote pot zaaien. Zo bespaar je plaats en kostbare zaai en stekgrond. Wanneer de zaailingen één à twee blaadjes hebben en ongeveer 10 tot 15 centimeter groot zijn kan je de planten voorzichtig van elkaar scheiden en uitplanten.

musa-sikkimensis-manipur6jan musa-sikkimensis-manipur12jan1

Kieming

Zet de pot vervolgens weg op een warm plekje (25-35°C). De radiator is de ideale plaats hiervoor, of een (mini) serre in de zomer. Voor bananenplanten (Musa) is het aangeraden om te werken met temperatuurwisselingen: 9u bij 30-35°C gevolgd door 15u bij 12-15°C etc. De zaden hebben in dit stadium nog geen licht nodig. De zaden kiemen doorgaans tussen de 1,5 en 3 maanden maar het kan ook veel langer duren. Je moet dus vooral veel geduld hebben. Zorg ervoor dat gedurende deze tijd de aarde voldoende vochtig blijft. Woel de aarde niet om, om te kijken of de zaadjes al kiemen. Je kunt de zaadjes hierdoor beschadigen en zelfs de kieming stopzetten. Zodra de zaailingen boven komen moet de folie van de pot verwijderd worden en mag de pot niet meer op de radiator staan. Anders zou de aarde uitdrogen. Je kunt de pot beter naast de verwarming op de grond zetten. Vanaf nu heeft de plant licht nodig.

Tip: exposeer de zaailingen pas aan licht wanneer ze zo’n 10 cm groot zijn. Hierdoor groeien ze sneller! (meer info hierover)

Verplanten

ensete-glaucum-1
Wanneer de zaailingen na een jaar groot genoeg zijn mogen ze verplant worden. Hiervoor nemen we een pot die ruim genoeg is (= ongeveer twee tot viermaal zo groot als de vorige pot indien de zaadjes individueel gezaaid werden). Natuurlijk gebruik je een pot met bodemgaten voor een goede afwatering. Gebruik potgrond van een goed merk (DCM®). Je kunt 20% perlite met de grond mengen. Ook koemestkorrels mag je bij het verplanten met de grond mengen. Met mest mag je nooit overdrijven. Zeker niet met kunstmest! Meng nooit roze of blauwe korrels met de grond tijdens het verplanten, anders verbrand je de wortels. De palm mag opnieuw verplant worden als er meerdere wortels langs de bodemgaten van de plantpot eruit komen.

Bemesting

Geef de plant in het voorjaar en tijdens de zomer (groeiseizoen) voldoende mest. In de winter heeft dit weinig zin. Organische meststoffen zoals koemestkorrels zijn prima als bemesting voor palmen. De plant zal aanzienlijk sneller groeien als je mest toedient. Kijk uit met kunstmest! Respecteer in ieder geval de voorgeschreven doseringen!

Uitplanten

De Strelitzia en de Ravenala zijn helaas niet winterhard. Deze moeten dus in een pot worden geplant zodat deze bij vorst naar binnen kunnen worden gehaald. Andere soorten kunnen wel in de volle grond worden geplant mits voldoende winterbescherming (bv. Musa en Yucca).

© La Palmeraie

Foto’s: http://members.quicknet.nl/mija/zaailingen.html en www.palmhunter.be

Misschien vindt u dit ook interessant:
Bananen van La Palmeraie
Exoten van La Palmeraie
Zaaihandleiding voor palmen


rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

21 reacties »

  • Reactie door bert — 21 september 2011 18:46 @ 18:46

    Hoi,

    Ik wil weer een poging doen om zelf bananen te gaan zaaien.
    Maar wat is de beste periode om zaden te gaan kopen en bij welke winkels.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 september 2011 10:31 @ 10:31

    Beste Bart

    Persoonlijk zaai ik mijn zaden hoofdzakelijk tijdens de wintermaanden omdat ik zo de radiatoren kan gebruiken als warmtebron.
    De zaden koop ik ook pas in die periode omdat ze zo niet onnodig blijven liggen.
    Voor de versheid vertrouw ik op de informatie van enkele betrouwbare leveranciers; oa Europalms.be en rarepalmseeds.com

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Andries Hachmer — 27 juli 2012 22:52 @ 22:52

    Hoi, ik heb 1 maand of iets langer een 3 bananenzaden geplant maar er gebeurt helemaal niets met de zaden, hoe komt dit? heb ze gekocht bij een groot tuincentrum.

    Groetjes Andries, die met bananen begon toen hij 1 grote bananenplant mee kreeg op vakantie in Belgie :D


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juli 2012 22:57 @ 22:57

    Beste Andries

    Bananenplanten zijn doorgaans moeilijke kiemers. Het succes wordt daarbij veelal bepaald door de versheid van de zaden.
    Enkel bij kakelverse zaden is de kans op succes het grootst. Voorverpakte zaden uit een tuincentrum zijn vermoedelijk niet heel vers, dat zou een reden kunnen zijn.

    Daarnaast hebben sommige soorten langer nodig om te kiemen. Een uitschieter is bijvoorbeeld de Ensete die er tot 5 jaar over kan doen!
    Over geduld hebben gesproken…

    Ook is het aan te raden om grotere aantallen zaden ineens te zaaien. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld per 25 stuks, 50 of zelfs 100.
    Het kiemingspercentage is echter zelden 1 op 1 waardoor de resultaten nog al teleurstellend kunnen zijn bij kleine aantallen.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Pilaet Bob — 22 december 2012 16:18 @ 16:18

    Geachte,

    reeds enkele jaren houd ik een ensete maurelli in een grote pot die in de zomer ingegraven wordt,maar hij steunt dan wel op enkele bakstenen zodat hij met de bodem van de pot niet rechtstreeks op de grond steunt,in de pot zijn gaten gemaakt zodat het overtollige water eruit kan.Dit is altijd goed gegaan,in de winter wordt hij met pot en al in een vorstvrije ruimte ondergebracht en ook dat is altijd goed gegaan.
    Tot vandaag,de stam was plots uit de pot zo goed als omgevallen,vanzelf,ik zag dat de wortels gedeeltelijk waren afgescheurd.Ik heb dan de stam wat uitgegraven en hem uit de pot genomen en zag dan dat de aarde tussen de nog resterende wortels zeer nat was niettegenstaande hij al bijna twee maanden binnen staat en geen druppel water heeft gekregen daar ik vond dat de grond in de pot nog vochtig genoeg was,misschien toch te nat door het veelvuldige regenen juist voor hij naar binnen is gebracht.Ij heb de resterende wortels proper gemaakt en heb nu de stam op een plastiek folie gelegd om zo de stam met de wortels een beetje te laten drogen.
    Wat kan ik nu het beste doen? Ik denk eraan om nieuwe drogere grond in de pot te doen en de stam daarin terug te planten.Zou hij dit overleven? Ik zou het spijtig vinden moest ik hem verliezen.Ik moet wel zeggen dat mijns inzien hij vanonder niet rot was want het rook niet verduft of zo,maar dat afscheuren van een deel van de wortels dat zal natuurlijk niet normaal zijn.
    Kunt U mij goede raad geven aub.
    Alvast bedankt
    Bob


  • Reactie door lapalmeraie — 23 december 2012 10:27 @ 10:27

    Beste Bob

    Het omvallen en afscheuren is inderdaad niet normaal.
    De wortels zullen dan toch rot geweest zien, aangezien de grond ook nog zo nat was.
    Indien de stam zelf wel nog wat gezonde wortels bevat is er wel nog wat hoop dat de plant het overleeft. Verwijder zeker alle rotte delen en laat hem voorlopig inderdaad goed opdrogen.

    In mijn beschrijving van de Ensete ventricosum Maurelli vindt u eveneens een uitleg over de overwintering: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/11/ensete-ventricosum-maurelli/
    Daarin staat beschreven dat het aangeraden is om de plant een tijdje ondersteboven te laten uitlekken alvorens hem binnen te halen. Met name in de bladoksel blijft vaak heel wat vocht staan wat doorloopt tot aan de basis van de stam.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Marcella Appeltans — 20 augustus 2013 10:14 @ 10:14

    Beste,

    Begin dit jaar kreeg ik zaadjes van ‘Musa sikkemensis’van mijn zus, die ze mee bracht van de Canarische eilanden en in een plaatselijk winkel gekocht had.
    Deze heb ik gezaaid,en van de 8 zaadjes is er eentje op gekomen. Dit groeide al snel uit tot een aardig plantje van 30-35 em.
    Toen de wortels uit het potgat begonnen te groeien heb ik verpot in een grotere pot, ik gebruikte hiervoor standaard potaarde van een goed merk en heb goed water gegeven.
    Maar de dag nadien hingen alle blaadjes slap naar beneden,werden bruin en eentje was zelfs overgeknakt..
    Na een paar weken begon er weer een nieuw blaadje op te komen, maar tot mijn verbazing begon dit nieuwe blad al te verdorren na één dag…
    Het verdorren begint aan de zijranden,en maken het geluid van een blad papier als je er met de vingers over gaat..Het plantje groeit terug goed, want er is intussen weer een volgend blad aan het opkomen.
    Kunt u me wat goede raad geven aub, want ik ben een totale leek op dit vlak
    Alvast bedankt voor een antwoord, alle raad is welkom
    Groet Marcella


  • Reactie door lapalmeraie — 28 augustus 2013 07:18 @ 07:18

    Beste Marcella

    Knap dat het zaaien gelukt is. Dat is namelijk lang niet altijd eenvoudig bij bananenplanten.

    Bij het verpotten vermoed ik dat de wortels toch wat beschadigd zijn geraakt. Gelukkig is de plant er bovenop gekomen. In zo’n situatie is het altijd verstandig om de watergift even terug te schroeven tot de plant weer goed groeit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door nick — 21 mei 2015 17:18 @ 17:18

    Hallo,
    Ik heb de laatste tijd veel bananen, palmen en yucca’s gezaaid.
    Bij 9 van de 10 soorten moet je ze eerst een tijdje voorweken, 1 tot 3 dagen.
    Ik heb opgemerkt dat als ik ze week in een thermosfles waar het donker is dat er maar 2 op de 10 opkomen.
    Terwijl dat als ik ze in mijn aquarium doe weken op 25 graden met veel licht dat op zijn minst 8 van de 10 uitkomen!
    Is misschien een tip voor diegene wat een tropisch aquarium hebben.
    Groetjes
    nick


  • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2015 06:08 @ 06:08

    Beste Nick

    Een zeer interessante tip. Bedankt voor het delen.
    Om helemaal zeker te zijn dat het verschil zit in het licht en niet louter in de veel constantere aquarium temperatuur, zou u ook nog eens moeten proberen te weken in het aquarium maar in een afgesloten, donker flesje.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jara — 8 maart 2016 19:34 @ 19:34

    Geachte La Palmeraie,

    Heeft u tips voor het zaaien van rode bananen zaden?
    Ik heb ooit in azie een paar keer rode bananen geproeft en sindsdien helemaal gek op.
    Ik heb nu na goed zoeken zaadjes gekocht. Moet ik deze ook 24 tot 48 uur laten weken? En ook uit zijn hoesje halen? Is er ook een mogelijkheid om de zaadjes te bewaren of wordt dat afgeraden?

    Met vriendelijk groet,

    Jara


  • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2016 10:20 @ 10:20

    Beste Jara

    Ik vermoed dat het hier gaat om de soort Musa acuminata ‘Red Dacca’.
    Die ben ik zelf nog niet tegengekomen. Sowieso is het goed om te weten dat het succes bij het zaaien van bananen heel wisselend is en dat vooral de versheid van de zaden een grote rol speelt.
    48u weken is zeker aan te raden om de zaadhuid wat zachter te maken. De huid volledig verwijderen is niet aan te raden, scarificeren (een beetje aanvijlen bv) wordt wel gedaan door sommigen om het water nog makkelijker tot in het zaad te laten doordringen.

    Bewaren van de zaadjes kan in de koelkast maar is om bovenstaande reden niet aan te raden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Robert — 10 mei 2016 12:00 @ 12:00

    Beste mensen van palmvrienden,

    ik ben ook begonnen met het planten van een palm. ik heb 36 zaadjes in een minikasje gezet in de warmste kamer van het huis.
    van deze zaden heb ik er 10 in een koelbox gedaan. De koelbox vullen met warm water werkt als een soort grote thermoskan. Door het water 2 keer per dag te verwisselen heb ik zo een perfecte temperatuur van rond de 30 graden elke dag door.
    precies na een maand kwam het eerste zaadje uit en 3 dagen later de volgende, beide ui de groep van mijn koelbox. Dit is dus een andere tactiek dan ze op de radiator te zetten(die staat bij ons overdag altijd uit en wordt het met slecht weer zeker onder de 20 graden) en daarnaast ook een constantere temperatuur dan de radiator. Ze hebben dan wel wat extra aandacht nodig maar de resultaten zijn tot nu toe erg veelbelovend!

    Mvg,
    Robert


  • Reactie door Robert — 10 mei 2016 12:03 @ 12:03

    Het gaat hier trouwens om de ravenala madagascariensis. ik heb ze 48 uur laten weken in lauw water voor het potten en de helft van de zaden licht opgeveild. Vervolgens in stek/zaaigrond gezaaid.

    mvg,
    robert


  • Reactie door lapalmeraie — 10 mei 2016 16:05 @ 16:05

    Beste Robert

    Bedankt voor het delen van uw ervaring. Leuk dat het gelukt is. Bekijk zeker ook eens mijn artikel specifiek over het zaaien van de Ravenala. Helaas is de plant inmiddels niet meer in de collectie omdat hij te groot werd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Robert — 11 mei 2016 09:09 @ 09:09

    Beste Niek,

    Ik was begonnen met het zaaien vanuit dat artikel! het was een goed artikel! Ik zag wel dat mijn zaailing een stuk groener is dan die op de foto in het artikel. is dit gewoon doordat de zaailing de eerste centimeters nog onder de aluminiumfolie zat?
    En is er misschien ook bekend/bijgehouden hoe hard de ravenala per week groeit?
    Daarnaast heb ik mijn ouders enthousiast gemaakt over palmen/bananen. Nu ben ik voor hun op zoek naar een winterharde palm, het liefst met groene bladeren. heb je hier misschien een paar tips voor?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2016 12:07 @ 12:07

    Beste Robert

    Leuk om te horen!
    De zaailing was inderdaad nog wat wit doordat hij langer onder de folie zat.
    Pas wanneer ze licht krijgen worden ze ook groen.

    Op deze pagina vindt u de groei van mijn Ravenala terug:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/bananencollectie/

    De datum staat staat in de url van de foto (…Ravenala-m.-201106081.jpg = 8 juni 2011.

    Hier nog een gif animatie vlak voordat hij kapot ging, de enige plaats waar hij nog paste was immers de koel:
    http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=11&t=998&hilit=ravenala&start=250

    Qua palm; alle palmen hebben groen blad dus dat is alvast makkelijk.
    De meest voor de handliggende soort is de Trachycarpus fortunei:

    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/04/trachycarpus-fortunei/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joke — 4 augustus 2019 10:23 @ 10:23

    Hallo, ik lees hier dat je de zaden pas zaait in de winter om de verwarming te kunnen gebruiken en dat je de zaden ook dan pas koopt. Wat doe ik met de zaden die ik nu, in de zomer, zelf heb kunnen nemen. Hoe bewaar ik ze dan best of zaai ik ze toch nu al?

    groetjes

    Joke


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2019 14:11 @ 14:11

    Beste Joke

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Die zaden zou ik toch zo snel mogelijk zaaien, vers is altijd beter en bovendien ks de vensterbank nu toch lekker warm met de zon.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door eline — 2 april 2022 16:05 @ 16:05

    Hoi, Ik las ergens dat het na het weken ook goed is om de zaden 1 of 2 weken in de koelkast te leggen. Gaat om musa sikkimensis (ik neem aan uit himalyas in sikkim, india, heel mooi plekje op deze aarde). Heeft iemand dat wel eens uitgeprobeerd (paar weken in de koelkast na het weken van de zaden bij 32-34 graden – 48 uur).


  • Reactie door lapalmeraie — 11 april 2022 14:51 @ 14:51

    Beste Eline

    Het gaat dan om de diepvriezer en dit voor het weken. Die procedure noemt met stratificatie en heeft als doel het nabootsen van een winterperiode. Dit is zinvol voor zaden die in hun natuurlijke habitat pas na de winter kiemen. Bananen zijn een geval apart en zijn lang niet altijd even eenvoudig om te laten kiemen. Bij veel soorten is het nabootsen van een dag- en nachtritme qua temperaturen veel bepalender voor het succes.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.