Wie denkt aan palmen, denkt aan exotische landen. Bij dat plaatje hoort natuurlijk ook ritmische muziek, vrolijke mensen en lekker eten. Kenmerkend voor de exotische keuken zijn de pepers die de gerechten pittig doen smaken. Deze pepers kunnen ook bij ons prima gecultiveerd worden. Dit artikel maakt u wegwijs binnen de verschillende soorten, hun gebruik en vooral hun effect.
Wie zich brandt…
Voordat we aan een uiteenzetting beginnen van de verschillende soorten pepers is het goed om iets meer te weten over de eigenschappen van pepers. Pepers behoren tot de Capsicum familie (nachtschade) en zijn dus verwant met de aardappel en de tomaat. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak is capsaïcine. Het scherpste deel van de peper zijn de zaadjes en de zaadlijsten. Het voorzichtig proeven van het uiteinde is dus geen goede indicatie! De capsaïcine prikkelt direct de warmtezintuigen in de mond (niet de smaakzin) en geeft daardoor het idee dat het gerecht te heet is. Hierdoor wordt de smaak vaak als ‘heet’ omschreven.
De effectieve scherpte van de peper verschilt sterk van soort tot soort. Om de heetheid van pepers te kunnen bepalen werd de Scovilleschaal ontwikkeld. Het principe is simpel; de peper wordt steeds meer verdund met suikerwater tot de heetheid niet meer te proeven is. Het aantal koppen suikerwater dat nodig blijkt, is de Scoville-eenheid (SE). Een gerecht wordt als pittig ervaren rond de 500-1000 SE. Onderstaand een overzicht van enkele beruchte soorten. Ter referentie; pure capsaïcine heeft een hittegraad van 16.000.000 SE.
Paprika Jalapeño (Chilipeper) Tabascosaus Cayennepeper Lombok (Indonesië) Madame Jeanette Alata pepre Surinaamse peper (habanero) Adjoema (habanero gold) Bhut Jolokia |
50 5000 7500 40000 75000 80000 85000 250000 600000 1000000 |
Wist je dat?
De korrelpeper die we in de keuken gebruiken afkomstig is van een andere familie; de Piperaceae. Bij deze plant is de stof “piperine” verantwoordelijk voor de hete smaak.
Feeling hot?
Pepers bevatten veel antioxidanten, die beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en voortijdige veroudering. Maar te veel pepers is natuurlijk ook niet goed. Heb je toch te heet gegeten? Dan zal het blussen met water niet helpen. Capsaïcine lost namelijk niet op in water maar in vet. Een beetje alcohol of vlees zal wel verlichting brengen. Door het regelmatig eten van pepers zul je vrij snel beter tegen de hete smaak kunnen. Vooral in tropische gebieden is het eten van pepers populair omdat het goed zou zijn tegen parasitaire worminfecties en omdat het zweten bevordert.
Pepersoorten
Er zijn veel verschillende soorten pepers (Capsicum). Oorspronkelijk zijn pepers afkomstig uit Zuid-Amerika, maar inmiddels zijn ze wereldwijd verspreid. Zoals aangegeven zijn er veel verschillen in scherpte maar ook zijn er kleurvarianten; groen (meestal onrijp geplukt), rood, geel, oranje. Onderstaand een oplijsting van de meest gekweekte soorten.
• Capsicum annuum – meest algemeen; paprika, spaanse peper, Jalapeño
• Capsicum baccatum – besachtige Chilipepers, Aji
• Capsicum chinense – zeer hete habanero, Madame Jeanette, Adjoema
• Capsicum frutescens – struikpepers waaronder ook die van de Tabascosaus
• Capsicum pubescens – Rocotopepers.
Zelf pepers kweken
Zaaien
Zaadjes zijn gemakkelijk te vinden. Zaadjes van de Chilipeper hangen in de winkel gewoon tussen de zaden van andere groenten. Voor de zaadjes van meer exotische pepers kun je enkele verse pepers kopen in de plaatselijke toko. Bij het verwijderen van de zaadjes moet je zeker niet in je ogen wrijven en achteraf goed je handen wassen. De zaadjes mogen geweekt worden en kunnen daarna gezaaid worden. Dek de zaadjes hierbij af met een dun laagje aarde. Voor de kieming is voldoende warmte nodig; 25-30°C. Je zet de pot dan ook het best op de radiator of in de serre. Natuurlijk moet de grond steeds voldoende vochtig zijn.
Kieming
Binnen enkele weken komen eerste blaadjes boven. Vanaf nu hebben de plantjes veel licht nodig. De temperatuur mag iets teruglopen; 20-25°C. De serre is hiervoor ideaal. Let er achter glas wel voor op dat de zaailingen niet verbranden door de zon. Gefilterd licht is hierbij aangeraden. Zodra de zaailingen hun tweede paar echte bladeren aanmaken mogen ze verspeend worden. Je mag de potgrond aanvullen tot waar de eerste kiemblaadjes zaten.
Peperplant
De Latijnse naam; Capsicum annuum (bijtende eenjarige) is eigenlijk niet correct. Pepers zijn namelijk niet eenjarig, ook al worden ze wel vaak zo gekweekt. Het duurt trouwens wel even voordat de eerste pepers zichtbaar zijn. Maar als de plant uiteindelijk pepers begint aan te maken groeien de vruchten snel. De annuum-soorten, die ook sneller kiemen dan de chinense soorten, ontwikkelen over het algemeen eerder hun vruchten.
Pepers
Na enige tijd zal de peperplant vol hangen met groene pepers. In een eerste worden de pepers glanzend groen. Je kunt ze in principe nu oogsten. De pepers zijn in dat geval minder scherp. Indien je wacht kan het zo’n maand duren voordat de verkleuring begint op te treden. De totale verkleuring is een kwestie van slechts enkele dagen. Als de peper mooi glanzend en helder van kleur is kun je hem oogsten.
Op de afbeelding is de ontwikkeling van de vrucht goed te zien.
Oogst
Vraag is wat te doen met al die pepers.
Er zijn verschillende manieren om pepers te verwerken. Hieronder de meest voor de handliggende manieren.
Vers
Direct na het oogsten kun je de pepers vers gebruiken in gerechten, al dan niet fijn gesneden.
Invriezen
Gemakkelijke conserveer techniek. Vooral handig voor het later gebruiken in sauzen.
Drogen
Een populaire techniek in zuiderse landen is het drogen.
Rijg de geoogste pepers aan een koord en hang ze te drogen. Eventueel kan er een snee in de lengte gemaakt worden om schimmelen tegen te gaan. De gedroogde pepers kunnen vermalen worden tot poeder of zo worden geserveerd bij gerechten. Deze techniek is niet alleen gemakkelijk maar ook nog eens decoratief!
Inmaken
De pepers kunnen ook worden ingemaakt in kruidenazijn. Deze methode is eveneens geschikt voor lange bewaring. Opgelet: het niet opvolgen van een correct recept kan botulisme vorming tot gevolg hebben!
RECEPTEN
Zelf sambal maken
Adjoema pepers gebruiken in het heerlijke kipgerecht uit Ivoorkust: Kedjenou
© La Palmeraie
Reactie door Jungle — 23 mei 2009 14:11 @ 14:11
Heel interessant artikel!
Wel even vermelden dat pepers héél slecht voor de maag zijn, dus absoluut vermijden als je bvb. een maagzweer hebt.
En voor het koken van de sambalsaus moet je liefst handschoenen aandoen wanneer je de pepers versnijd en let héél erg op voor spatten bij het snijden of het koken! Indien een spat in je oog terechtkomt meteen heel lang onder de kraan uitspoelen.
En kleine kinderen moeten beslist uit de keuken verbannen worden.
Reactie door lapalmeraie — 24 mei 2009 21:19 @ 21:19
Bedankt!
En ook bedankt voor de nuttige aanvulling!
Het sap van de heetste pepers is inderdaad behoorlijk agressief.
Voor het oogsten van de zaadjes uit de Adjoema-peper heb ik maar één vinger gebruikt en een mespunt.
Na 3 keer zorgvuldig mijn handen te hebben gewassen, was mijn vinger nog pikant
Reactie door Jungle — 25 mei 2009 10:13 @ 10:13
Dat herken ik, heb je ook maar 1 keer in je leven voor hé
Zelfs met zaden die je in de handel koopt moet je écht opletten.
Reactie door Angelina Gherardelli — 12 juni 2010 15:02 @ 15:02
Hallo!
Ik kom uit Chili en daar gebruiken wij veel de aji verde, ik denk dat dit dus de capsicum baccatum is.
Deze groene peper is echt ideaal door gerechten, waar de Nederlandse kleine rode pepertjes te heet zijn en de grotere varianten totaal niet pittig zijn. De groene aji ligt er perfect tussenin.Alleen mijn grote probleem, ik kan ze nergens vinden!!!
Wij wonen in Rotterdam en ik hoo dat iemand toevallig weet waar je ze kan kopen. We hebben ze niet zien liggen bij de toko´s..
Hoop dat iemand ons kan helpen.
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Angelina
Reactie door lapalmeraie — 13 juni 2010 14:43 @ 14:43
Beste Angelina
Bedankt voor uw bijdrage.
Persoonlijk kende ik deze peper niet.
Misschien kunt u deze zaden vinden op deze site:
http://www.chillipepers.nl/artikel/7/De_chilli_varianten.html
Anders kunt u misschien ook aan iemand in Chili vragen om u wat zaden uit een pepertje te nemen en per post te bezorgen?
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door Wilbert — 17 januari 2011 20:00 @ 20:00
Wat gebeurd er als je te heet eet met je maag?
Ik heb in Thailand eens een keer écht heet gegeten (was bijna teveel voor me maar heb stug doorgegeten) en heb er sindsdien last van.
Wat kan ik doen?
Reactie door lapalmeraie — 18 januari 2011 00:09 @ 00:09
Beste Wilbert
Ik ben natuurlijk geen dokter. Hooguit een plantendokter
Normaliter zijn pepers niet slecht voor de maag. Ze geven enkel een branderig gevoel op de plaatsen waar de warmtereceptoren zitten in het lichaam. Maar zoals met alles zal ook hier “te veel” niet goed zijn vermoed ik.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Francois Eijkhout — 19 maart 2011 11:56 @ 11:56
Hoi Niek leuk voor in de kerstboom groeten Francois
Reactie door Kriesh — 20 juli 2011 17:31 @ 17:31
Ik heb peperplanten deze planten hebben heelveel bloemen maar alles valt weg deze staan buiten heeft iemand een tip voor mij
Reactie door lapalmeraie — 22 juli 2011 08:14 @ 08:14
Beste Kriesh
Vermoedelijk komt het afvallen van de bloemen door de vele regen van de laatste tijd.
Peperplantjes doen het aanzienlijk beter achter glas; in een serre of op de vensterbank dus.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Monique — 21 augustus 2011 11:22 @ 11:22
Hai Palmeraie,
ik heb een plantje met wel 5 pepertjes op mijn balconnetje.
(het miniplantje kreeg ik van mijn moeder, dus weet ik niet welke soort het is)
Nu ben ik niet zo van de verse hete pepers,
maar ingemaakte pepers.
Heeft er iemand een tip of link naar een helpende site?
Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2011 12:09 @ 12:09
Beste Monique
Onderaan het artikel vindt u een recept om sambal te maken.
Via Google vond ik deze site waar u ook het één en ander kunt vinden over het inmaken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door wakoee — 25 februari 2012 09:49 @ 09:49
Fawaka mensen,
Heb teveel peper gegete bij de nasi,
Ik wordt helemaal para van de pijn
Wat moet ik doen mi man?
Teka man rustig.
Reactie door lapalmeraie — 27 februari 2012 09:43 @ 09:43
Dat kan gebeuren natuurlijk.
Gelukkig kan het weinig kwaad.
Vette producten helpen tegen het branderige gevoel; melk drinken of brood/rijst eten helpt dus.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Dervish — 5 juni 2012 03:48 @ 03:48
Umm, ik wil eventjes zeggen dat het eten van hete pepers helemaal niet slecht is voor je maag.
Geen enkel onderzoek heeft kunnen aantonen dat het slecht is. Het is zelfs aangetoond dat hete pepers erg gezond zijn.
Ze worden zelfs gezien als een factor tegen kanker. En uitwendig gebruikt tegen pijn van arthritis en reuma.
De mythe dat ze slecht voor de maag zijn doet al een tijdje de ronde maar is niet gebaseerd in wetenschap. Sommige mensen blijven volhouden dat ze maagkanker zouden veroorzaken, maar de meeste onderzoeken lijken erop te wijzen dat ze juist maagkanker kunnen voorkomen.
Natuurlijk is overdaad natuurlijk nooit helemaal goed. Maar in India, waar enkele van de scherpste soorten pepers; Naga viper, Bhut Jolokia(1 tot 1,4 MILLIOEN Scoville units) dagelijks gegeten worden, is er geen hoog percentage maagkanker patienten.
Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2012 17:31 @ 17:31
Bedankt voor de aanvulling.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Marilyn — 26 september 2012 16:03 @ 16:03
Ik heb buiten een rode peperplant staan vol met groene vruchten. Volgens mij wordt het nu te koud voor de plant. Kan ik ‘m binnen zetten en dat de pepers dan nog doorrijpen? Want ik wil wel graag RODE pepers
Reactie door lapalmeraie — 27 september 2012 14:47 @ 14:47
Beste Marilyn
Die mag inmiddels zeker naar binnen, de pepers worden op een warme lichte plek vanzelf rood.
Zodra ze glanzen kunnen ze geoogst worden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Martin — 25 juni 2013 10:49 @ 10:49
Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met het kweken van pepers. De planten zijn u +/- 40 cm hoog en zien er prima uit. Alleen..nog helemaal geen pepers! Wat heb ik verkeerd gedaan of ben ik te ongeduldig?
Reactie door lapalmeraie — 25 juni 2013 16:24 @ 16:24
Beste Martin
De bloemen komen na verloop van tijd vanzelf, wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Doorgaans ergens in de zomer.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door henk mensink — 4 juli 2013 18:44 @ 18:44
Hallo
welke voeding voeg je bij het water dat je de plant geeft?
Kan je maar 1 keer oogsten per jaar?
groeten
henk
Reactie door henk mensink — 4 juli 2013 19:36 @ 19:36
hallo
ben hier nieuw mee.
dus de volgende vraag knip je hem af bij de stam of bij de peper zelf?
groeten
henk
Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2013 09:05 @ 09:05
Beste Henk
Gewone vloeibare meststof voor kamerplanten volstaat in principe.
Doordat niet alle vruchten op hetzelfde moment gevormd worden kunt u over een langere periode oogsten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2013 14:34 @ 14:34
Beste Henk
Ergens halverwege het steeltje is prima.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door henk mensink — 5 juli 2013 17:59 @ 17:59
hallo
heel hartelijk voor dank voor de informatie
groeten
henk
Reactie door Jenga Lof — 23 juli 2013 14:53 @ 14:53
Goedendag,
Graag zou ik wat willen vragen..
Ben in februari dit jaar (2013) begonnen met peperplantjes kweken.
Ik heb zaadjes voor Jalopeños, Bhut Jolokia en M. Scorpio Red (is nu de heetste peper ooit) gezaaid en heb nu prachtige planten. Aan sommige planten komen nu ook witte bloemetjes.
Wat is nu de bedoeling? Moeten ze dan naar buiten? (staan nu achter raam in de zon)
En moeten de bijen dan ook in de bloemetjes? Of hoe werkt het…
De potten waarin de planten staan zijn 14 cm hoog en diameter is 13 cm, is dat groot genoeg? Zo nee, kan ik de planten dan nog verpotten of gaan ze dan dood?
Ook heb ik de Jalopeñoplanten met meerdere in een pot (max 4) is dat wel handig?
Ik ben zo blij dat ik al zo ver gelomen ben met kweken, ik wil graag dat het goed gaat
Dus alvast hartelijk dank voor alle adviezen!
Groetjes,
Jenga
Reactie door Jenga Lof — 23 juli 2013 14:54 @ 14:54
stomme iPad.. ‘gelomen’=gekomen
Reactie door Katrijn — 3 augustus 2013 11:14 @ 11:14
Ik heb een peperplant op m’n vensterbank staan en net zoals het in een vorige reactie het geval was komen er wel bloemetjes op maar die verwelken en vallen af. Geef ik dan te veel (cfr. de bloemetjes vallen af door de grote regenval) of te weinig water? Ik geef elke dag een beetje water…
Reactie door Patricia Lachman — 11 augustus 2013 17:42 @ 17:42
Ik heb mijn peperplantjes vandaag 11 aug ivergeplant wat kunt u me aanraden verder te doen.
Patricia Lachman uit Zonnig Suriname
Reactie door Jan Weijers — 16 augustus 2013 08:16 @ 08:16
Hallo
heb een peperplant in de tuin. Het zijn rode pepers. Nadat ik de rode pepers had geplukt en de plant “kaal” was doordat er enkel nog groene bladeren aanwezig waren en ik de plant nog niet verwijderd had, hangt hij nu vol (heel erg vol) met groene pepers waarvan er telkens een groot en rood wordt. Nu is mijn vraag of die groene pepers en pepertjes ook eetbaar zijn.
Ten tweede effe reageren op de scherpte van je handen nadat je pepers verwerkt hebt. Je kunt natuurlijk van die dunne doktershandschoenen aantrekken. Wat ook werkt en goedkoper is dan die handschoenen is gewoon olie. Vrijf je handen goed in met olie (zonnebloemolie) . Nadat je klaar bent met de pepers effe handen wassen met een weinig zeep en het irriterende van de peper is verdwenen.
Reactie door Frederique — 17 augustus 2013 10:09 @ 10:09
Ik heb ruim anderhalf jaar 2 madame Jeanette plantjes in mijn raamkozijn gehad.
Raam op het zuiden, ideaal kasje dus en in de winter lekker warm op verwarming die er onder zit.
Alleen zijn de plantjes in de vakantie verzopen door de huisoppas… iets te veel water, heb nu alleen nog pepers hangen en geen blaadjes.
Ongeveer 5 a 6 keer per jaar zitten er bloemetjes in en komen er pepers in. En maak ik er sambal van voor mijn man.
Het zijn oranje pepertjes en zeker lekker als ik roti met kip kerrie maak.
Receptje voor sambal:
8 madame Jeanettejes
1 a 2 eetlepels limoensap
3 eetlepels suiker (bruin of wit hangt af van de kleur die je wilt)
2 grote tenen knoflook
1 kleine ui. (rode ui met oranje peper geeft paarse sambal….)
Alles (ook de suiker en sap) samen in een foodprocessor, goed fijn hakken en klaar.
In een schoon potje doen en ruim 6 maanden tot een jaar te bewaren en te gebruiken in de koelkast.
Citroen/limoensap en de suiker werken als conserveringsmiddel. Deze hoef je niet te koken.
Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 14:37 @ 14:37
Beste Jenga
Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.
Leuk dat het kweken zo goed gaat.
De potten lijken me niet erg groot, zeker niet voor meerdere bij elkaar, dus is een iets grotere pot misschien wel beter.
Ik liet de peperplanten gewoon binnen op de vensterbank staan maar zorgde wel zelf voor bestuiving door met de vinger over de verschillende bloemen heen te gaan. Op die manier verspreidt u zelf het stuifmeel.
Bij een succesvolle bevruchting groeit het bloemetje uit tot een peper. Wanneer de peper glanst kan er geoogst worden. Dit kan al in het groene stadium of wanneer de peper volledig op kleur is.
Veel succes
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2013 07:43 @ 07:43
Beste Katrijn
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Het afvallen van de bloemetjes is volgens mij niet gerelateerd aan de watergift maar eerder aan het al dan niet bevrucht worden. Niet bevruchte bloemetjes verdrogen en vallen af.
Daarom bevrucht ik deze bloemen zelf door af en toe met de vingertop over elke bloem te gaan en zo de bestuiving te verzorgen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 26 augustus 2013 15:43 @ 15:43
Beste Patricia
Mijn excuses voor het late antwoord, ik zat zelf ook in zonniger oorden.
Normaliter hoeft u niets speciaals te doen na het overplanten. Met dezelfde verzorging groeien ze gewoon vrolijk verder en zullen uiteindelijk ook bloeien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 27 augustus 2013 16:34 @ 16:34
Beste Jan
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Leuk dat u peperplant een tweede keer vruchten draagt. Ze worden zelden zo gezien maar in feite zijn het gewoon vaste planten die meermaals kunnen bloeien.
Ook de volgende vruchten zijn perfect eetbaar. Oogsten kan altijd zodra de vruchten glanzen. Of dat nu in het groene of het gekleurde stadium is.
Bedankt voor de tips!
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 28 augustus 2013 06:57 @ 06:57
Beste Frederique
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Wat een leuke aanvulling zeg! Bedankt!
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Willem Kooijman — 17 september 2013 18:15 @ 18:15
Hallo, mijn peperplantjes groeien als kool, niet verwonderlijk want ik woon in Spanje, maar nu is het probleem dat de bloementjes er afvallen, lijkt wel of ze opdrogen, maar vormen deze alsnog pepertjes? Ik ben begonnen om met mijn vinger de overige bloempjes met mijn vingertop te bestuiven. Vriendelijke groeten.
Reactie door lapalmeraie — 18 september 2013 07:21 @ 07:21
Beste Willem
Bloemen die niet bevrucht werden verdrogen en vallen uiteindelijk af.
De artificiële bestuiving zal hier vermoedelijk wel tegen helpen zodat u weldra ook pepers in de plant kunt terug vinden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Erik — 5 november 2013 06:13 @ 06:13
Kan iemand mij aan zaadjes helpen om eens te proberen?
E. Sanders
Westerzicht 152
4385AR Vlissingen
Reactie door lapalmeraie — 5 november 2013 12:07 @ 12:07
Beste Erik
Peperzaadjes zijn eigelijk vrij eenvoudig te vinden.
Ofwel koopt u in de lokale toko enkele pepers en haalt u daar de zaadjes uit, ofwel via de diverse webshops zoals 123zaden bijvoorbeeld.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door rob — 24 december 2013 20:19 @ 20:19
Hallo,
ik had een vraag, ik heb een aantal soorten bij mekaar in een pot staan cayenne, jalapeno en peper groene curry. Maar op de verpakking staat dat alleen de cayenne rood wordt maar bij mij worden ze allemaal rood maakt dit uit of moet ik ze gewoon eerder oogsten ?
groetjes rob
(Erg handige site trouwens)
Reactie door lapalmeraie — 26 december 2013 09:53 @ 09:53
Beste Rob
Bedankt voor de feedback. Dat doet altijd plezier.
Ik ben zelf niet echt een expert op gebied van pepers maar doorgaans kun je toch stellen dat de vruchten na de groene fase langzaam verkleuren naar rood, oranje of geel. In het groene stadium kunnen ze wel geoogst worden zodra ze volledig glanzen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Yvonne — 17 januari 2014 22:21 @ 22:21
Hallo,
Allereerst bedankt voor het delen van alle informatie, erg interessant.
Ik heb gisteren 3 verschillende peperplanten geadopteerd, de planten hebben geen vruchten momenteel, groene en licht verdorde bladeren wisselen elkaar af.
Zijn de plantjes nog te redden? Wat kan ik het best doen voor de verzorging? Hebben ze voediging nodig, of alleen verse voedingrijke aarde, zonlicht en water.
Ik hoor het graag,
groet, Yvonne
Reactie door lapalmeraie — 20 januari 2014 07:16 @ 07:16
Beste Yvonne
Zolang er nog blad aan de planten zitten lijkt me dat alles nog te redden valt. De planten verpotten naar verse goede potgrond kan ik elk geval alvast geen kwaad. Controleer de planten daarbij zeker ook op de aanwezigheid van eventuele plagen. Zet de planten vervolgens licht en warm weg, op de vensterbank bijvoorbeeld. Vanaf het voorjaar mag er ook weer vloeibare mest aan het water worden toegevoegd.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Puck Darlington — 14 april 2014 09:32 @ 09:32
Ben ook met pepers aan de gang en heb zaden uit Suriname meegenomen , madame jeanette
Gezaaid eind Juli , opgekomen ergens in Aug , en voorgegroeid in bekertjes en toen ze daar te groot voor werden overgepot ,..
Nu heb ik van die lange bakken en daar kon ik dus een stuk of 6 kwijt , want er waren zoveel uitgekomen , dat ik niet zo wreed wou zijn om maar een paar het leven te gunnen , dus zat gelijk met 50 plantjes opgescheept en heb ze zoveel mogelijk verdeeld over wat ik had aan potten en bakken..
Nu zijn de langebakken behoorlijk gegroeid en de eerste pepers verschenen rond Feb , en nu hangen ze vol met pepers , moet zeggen dat de plek die ze hebben op het zuiden , voor de goede groei heeft gezorgd .
Vreemde is wel doordat ik Adjoema en madame jeanette
bij elkaar heb geplant in dezelfde bak , de bloemen van de madame jeanette de Adjoema hebben bevrucht en omgekeerd , en ik heb nu dus Gele Adjoemas en Oranje madame jeanette en erg groot , zou misschien ook door de voeding kunnen komen maar Gigantic BIG Peppers..
Is het mogelijk dat je en kruiz bestuiving kunt krijgen door po deze manier te planten?
Vind ze zeer mooi , vandaag me eerste proberen..
Hoop dat dit forum nog leeft , anders check me Youtube maar
groetjes ..
Reactie door lapalmeraie — 14 april 2014 16:37 @ 16:37
Beste Puck
Deze site is zeker nog levend, en hoe! Echter is dit geen forum maar meer een soort van helpdesk. Voor een echt forum kun je wel terecht op het Palmvrienden forum.
Wat leuk dat het zo goed gelukt is met de pepers. En kruisbestuiven kan zeker op deze manier.
Ben dan ook benieuwd naar de smaak én of dat de zaadjes ook weer kiemkrachtig zijn? Heel wat hybriden zijn namelijk steriel.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Elian — 24 april 2014 15:35 @ 15:35
Hallo,
Ik heb afgelopen week van mijn vriendin een peperplantje gekregen.
In de plant zitten al een hoop mooie pepers waarvan de meeste al goed rijp zijn.
Nu vraag ik me af wat het beste is voor de plant qua oogsten.
Is het handig om alles in een keer te plukken of kan ik beter alleen de rijpe plukken?
Mij maakt het zelf niet zo veel uit dus wil het graag doen zodat het voor de plant het fijnste is.
Groetjes Elian
Reactie door lapalmeraie — 24 april 2014 16:49 @ 16:49
Beste Elian
In principe maakt dat niet zo veel verschil maar persoonlijk zou ik ze gewoon oogsten zodra ze rijp zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door john — 1 mei 2014 13:11 @ 13:11
ik heb zelf een tuin voor het huis daar staan ze nu in gooi koe mest op zelf geef ik ze warm water elk dag en kip mest eens per maant en doe zelf suiker er bij het water de smaak is top mijn tomaten smaken top hier door geloof doe het eens een tip want wei niet weten dat doen groot ook haha iedereen zegt wat smaakt die tomaten goed van jou hoe komt dat .
Reactie door john — 1 mei 2014 13:21 @ 13:21
warm water geven dat goed voor de plant peper plant water geven en op liter 5 eet leper eens in week .doen al 5jaar nu toppie hahaha de smaak is mmmmm
Reactie door lapalmeraie — 5 mei 2014 07:01 @ 07:01
Beste John
Bedankt voor het delen van de tip.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door jvs130866 — 14 mei 2014 17:36 @ 17:36
ik heb voor de eerste keer zaadjes geplant in februari van dit jaar en heb 1 mooie plant van een 40 cm groot die in een groote pot staat onder het dakvenster aan de noord kant zodat er geen volle zon aan kan. nu krijg ik er vele bloempjes in maar na eenige tijd verdrogen ze en vallen ze af. krijg ik dan geen pepers aan deze plant of doe ik iets verkeerd bij de kweek?
Reactie door lapalmeraie — 15 mei 2014 06:28 @ 06:28
Beste Jan
Wanneer de bloemen verdrogen en afvallen is dat een teken dat ze niet bevrucht werden. Bij gebrek aan insecten en/wind kunt u de bloemetjes ook zelf bestuiven door met de vinger van het ene bloemtje over het andere te gaan enzovoorts.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door biohomegardening — 14 juni 2014 10:24 @ 10:24
Ik heb in de zaak een kweektent staan 2,40 x 1,20 en heb daar 6 peperplanten in staan. 2x adjuma (rood), 2 x adjuma (geel) en 2 x de madame jeanette. Deze planten zijn nu ongeveer 100 a 110 cm hoog en 50 tot 60 cm breed.
In de adjuma’s zitten al aardig wat bloemetjes en onderin ook de eerste vruchten, de madame jeanette’s beginnen nu pas met links en rechts wat bloemetjes.
Ik probeer ze dagelijks met de hand te bestuiven dmv met een vinger langs het bloemetje te strijken. (dit doe ik alleen bij de zefde soorten(had gelezen dat dat moest. Dus de ene dag de adjuma’s en de andere dag de madame jeanette’s. Wat mij wel opvalt is dat de bladeren een iets of wat gekreukt zijn (weet iemand een directe oorzaak hiervan).
Verder naar mijns inziens heb ik er geen ongedierte in, (wel heb ik vangstrips hangen waar kleine vliegjes op zitten (dit zijn er niet veel en aangezien mijn deur van de winkel openstaat kunnen deze ook van buiten komen).
Zijn er nog specifieke tips en handelingen waar ik rekening mee moet houden nu en in de toekomst (dan hoor ik ze graag).
Zal tevens kijken of ik foto’s aan kan vullen.
Alvast bedankt,
Mvg Jeroen.
Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2014 10:31 @ 10:31
Dag Biohomegardening
Dat verloopt zo te lezen allemaal heel goed hoor.
Leuk! De gekreukte blaadjes kunnen een teken zijn van ongedierte. Goed blijven inspecteren dus.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door biohomegardening — 17 juni 2014 10:54 @ 10:54
Super fijn om te horen.
Heb idd een paar beestjes ontdekt op de bladeren.
OP de bladeren zitten er een hoop die al dood zijn en die wat nog leven zijn 1 millimeter groot, wit creme kleurig en naar mijn mening springen ze!?
En heb er 1 gezien die wat groter was en doorzichtig.
Weet iemand wat dit precies is en hoe te behandelen? alvorens het uitbreid.
In een paar bladeren zitten ook gaten (rups?)
Graag hoor ik wat ik hiermee moet doen nu en in de toekomst.
Alvast bedankt,
Mvg Biohomegardening.
Reactie door lapalmeraie — 17 juni 2014 13:03 @ 13:03
Beste Biohomegardening
Dat lijkt me bladluis?
Behandel de planten desnoods met een algemeen insecticide, verkrijgbaar bij alle tuincentra.
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door frans — 20 juni 2014 12:05 @ 12:05
hoi ik kweek al een paar jaar aji amarillo een pepper uit peru maar de bladeren worden erg snel geel en vallen dan af
wat kan daar de oorzaak van zijn met de tip van het bestuiven ben ik erg blij
Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2014 12:12 @ 12:12
Beste Frans
Is de grond niet te nat? Of juist te droog?
Uiteraard hebben de planten ook voeding nodig.
Voorzie tijdens het groeiseizoen dan ook meststof tijdens het water geven.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door biohomegardening — 27 juni 2014 10:55 @ 10:55
Hoi hobby kwekers, mijn adjuma planten gaan super en vertonen al vruchten, de madame jeanette begint nu net pas met lichte vruchtvorming.
Kan iemand mij precies vertellen wanneer mijn pepers klaar zijn om geplukt te worden?
De adjuma geel is idd al geel wel nog hard als ik er zachtjes in knijp en heeft de grote van een ping pong bal.
Maar wanneer voel zie ik nu dat ie eraf kan.?
En is dat bij de madame jeanette hetzelfde.
Alvast weer bedankt voor jullie advies / mening.
Mvg Biohomegardening
Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2014 12:46 @ 12:46
Beste
Zodra de peper volledig glanst kan deze geoogst worden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door biohomegardening — 27 juni 2014 13:17 @ 13:17
Bij mij glanzen de nog groeiende groene vruchten ook al helemaal dus is eigenlijk bent lastig te zien.
Is dat de enigste manier om te zien of ze er af gehaald kunnen worden?
En de grote klopt ook (ping pong bal) formaat.
Of is dit omdat het de eerste zijn en onderaan de plant hangen / groeien?
Of blijven deze dit formaat behouden?
Mvg Biohomegardening.
Reactie door biohomegardening — 27 juni 2014 13:31 @ 13:31
Ik heb er foto’s van op mijn fb pagina staan.
Mocht je dat makkelijker vinden om een oordeel te geven.
Groet, Biohomegardening
Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2014 13:49 @ 13:49
Beste
De vruchten worden in het groene stadium ook eerst glanzend en kunnen ook dan geoogst worden. (cf. groene paprika’s). Wanneer ze verkleuren worden ze weer mat van kleur om, na de volledige verkleuring, weer glanzend te worden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door NJoy — 8 augustus 2014 18:09 @ 18:09
Hoi, ik heb dit jaar madamme jeanette , golden cayenne en de numex twiliht ontkiemd gepland en ze gaan er goed. Ze staan in volle bloei allemaal veel pepers eraan al. Nu heb ik grote potten staan waar dan elk 3 verschillende in staan. Maar nu wil ik ze over potten om er ook een paar binnen te kunnen zetten. Kan dat nu ze vol met pepers zitten.
Gr NJoy
Reactie door Nick — 10 augustus 2014 17:22 @ 17:22
Hallo,
Ten eerste, leuke en interessante site! Leuk om te lezen dat er zoveel mensen mee bezig zijn.
Ik heb nu een mooie Surinaamse peperplant binnen achter glas staan. De plant is mooi vol en mooi groen. Ik geef de plant om de paar weken wat voeding.
Ik zag dat er tussen de oksels van de plant langzaam bolletjes aan steeltjes ontstonden, de bloemetjes dus, maar deze werden vrij snel weer bruin en vielen van de plant zonder ook maar 1 bloem gezien te hebben. Er zitten nu alleen nog bruine stompjes tussen de oksels. Heeft dit een specifieke oorzaak? De plant is hierna wel flink gaan groeien en er ontstaan weer nieuwe oksels met bolletjes. Ik ben bang dat het weer gaat gebeuren.
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,
Nick
Reactie door lapalmeraie — 11 augustus 2014 09:40 @ 09:40
Beste NJoy
Dat is geen enkel probleem.
Laat wel de wortels zo veel mogelijk in tact tijdens het verpotten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 11 augustus 2014 09:49 @ 09:49
Beste Nick
Bedankt voor het compliment.
Het vroegtijdig afvallen van de bloemetjes kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de grond te droog, of juist te nat? Gebrek aan voeding?
De grond mag nu steeds licht vochtig zijn, zeker als de plant op de vensterbank in de zon staat. Tijdens het groeiseizoen mag de plant regelmatig vloeibare meststof krijgen volgens de dosering die op de verpakking staat.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Bart — 17 september 2014 10:39 @ 10:39
Hallo,
Momenteel heb ik 2 vrij grote peperplanten buiten staan (80cm), hier zitten al een aantal pepers en en veel bloemen aan. Wat kan ik het beste doen wanneer het buiten kouder wordt (eind september/oktober), de planten laten staan of vanuit de volle grond in een grote pot plaatsen en binnen zetten? Bedankt
Reactie door Bart — 17 september 2014 10:43 @ 10:43
Ik zie nu pas dat in een paar reacties hierboven het antwoord al gegeven is. Dat het best mogelijk is de planten over te zetten naar potten wanneer er vruchten en bloemen in de plant aanwezig zijn. Excuses.
Reactie door Roy — 11 oktober 2014 13:02 @ 13:02
moet je alle pitjes van 1 peper in 1 keer planten of moet je er maar 1tje planten
Reactie door lapalmeraie — 13 oktober 2014 07:47 @ 07:47
Beste Roy
Elk zaadje is één plantje. Je kunt dus perfect één zaadje per keer planten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door madame jeanette — 13 oktober 2014 16:17 @ 16:17
Hallo,
Een vraagje hier; Rijpen pepers nog na, nadat je ze geplukt hebt?
Ik heb een Madame Jeanette plant in de tuin en daar groeien best wel wat pepers aan. Ze zijn mooi groot en glanzend, maar ze zijn ook groen! Omdat het niet meer zo warm en zonnig is buiten en ik liever groene pepers heb dan verrotte heb ik er alvast 1 geplukt. Nu heb ik deze een paar dagen op mijn aanrecht liggen en plots begint hij de normale kleur te krijgen, oranjegeel. Is dat de normale gang van zaken, en is de peper dan wel heet? Want dan ga ik ze allemaal plukken voordat ze weggerot zijn. Ze blijven echter aan de plant gewoon groen…
mvg
Reactie door lapalmeraie — 14 oktober 2014 06:22 @ 06:22
Beste
Normaliter rijpen ze niet meer na de oogst. Groene pepers blijven groen net zoals een groene paprika ook niet ineens geel of rood kleurt. Het is wel zeer interessant dat dit bij uw pepertje wel gebeurde.
Pepers kunnen in hun groene stadium ook geoogst worden wanneer ze glanzend zijn. Ze zijn ook dan al pikant maar nog niet even sterk als de gekleurde versie. Nu zijn Mme Jeannette’s sowieso erg pittig natuurlijk.
Is het misschien een mogelijkheid om de plant binnen te zetten?
Anders zou ik inderdaad alle pepers nu oogsten. Rond deze periode verliezen ze buiten immers al hun blad en is er geen verdere groei.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door madame jeanette — 14 oktober 2014 07:30 @ 07:30
Bedankt voor uw reactie! Ik zie dat hij nu alweer een stuk geler is, en hij blijft mooi stevig ipv dat hij oud wordt. Ik denk dat ik ze ga oogsten, ik heb weinig ruimte binnen. Nogmaals bedankt voor de reactie, ik ben benieuwd hoe pittig ze straks zijn.
Mvg
Reactie door Sukee — 31 oktober 2014 13:44 @ 13:44
De meeste van mijn pepertjes worden zwart ipv rood? Dit is vanaf we ze buiten op het terras geplaatst(in pot) hebben, daarvoor oogsten we groene en rode Thaise pepers!Zelden komt er nog eens een rode aan de plant,de andere gaan van groen naar zwart(bijna auberginekleur)? Zou dit kunnen komen door de zuurtegraad van de grond of een gebrek aan voedingsstoffen?
Ter informatie:
De zaden heb ikzelf uit gedroogde pepertjes gehaald die ik meegebracht had van Thailand! Daar zelf geoogst en ter plaatse laten drogen vooraleer mee te brengen naar België, om dan hier de zaadjes er uit te halen!
Alvast bedankt
Sukee
Reactie door lapalmeraie — 2 november 2014 15:28 @ 15:28
Beste Sukee
Ik vermoed dat het buiten simpelweg te koud is. Binnen zouden de pepers wel mooi op kleur moeten komen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Mich — 29 november 2014 23:14 @ 23:14
Beste,
Ik heb van een collega een madame Jeannette pepertje gekregen. Ik heb al enkele malen gewone chilipepers opgekweekt en dat loopt zonder problemen.
Mijn vraag is echter wanneer ik deze zaadjes best plant. De dagen worden erg kort en het aantal uren zon is toch belangrijk naast vochtigheid en temperatuur.
Kan ik de zaden best eerst drogen en binnen enkele maanden uitzaaien of doe,ik het beter ineens. Nu hebben ze de meeste kiemkracht.?
Vriendelijke groeten
Reactie door lapalmeraie — 1 december 2014 14:45 @ 14:45
Beste Mich
De kiemkracht kan inderdaad verloren gaan.
Indien u een lichte standplaats kunt bieden, zoals een vensterbank, dan moet het geen probleem zijn om nu al te zaaien. Anders bewaart u de zaden voorlopig het best in de koelkast tot het vroege voorjaar.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Moo — 16 maart 2015 01:53 @ 01:53
Beste,
Ik heb begin februari zaadjes geplant en nu in maart zie ik al plantjes.Wanneer is het beste moment om ze over te planten en buiten in de tuin te zetten.
Vriendelijke groet
Moo
Reactie door lapalmeraie — 16 maart 2015 07:34 @ 07:34
Beste Moo
Pepers kiemen inderdaad snel. Voorlopig blijven de plantjes het best warm staan tot half mei. Het temperatuurverschil zou anders te groot zijn, met name ‘s nachts. Wel kunnen ze verspeend worden zodra ze twee echte blaadjes hebben.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 14 april 2015 18:39 @ 18:39
Hallo
Ik heb een madame jeanet staan, en aan het eind van de dag gaan de bladeren slap hangen? Is dit normaal? De panty is nog jong zonder bloemen en zo’n 20cm hoog.
Alvast bedankt voor enig antwoord.
Gr Kevin
Reactie door Kevin — 14 april 2015 18:59 @ 18:59
Panty is plant!
Reactie door lapalmeraie — 16 april 2015 06:58 @ 06:58
Beste Kevin
Ik vermoed dat het louter gaat om een tijdelijk watertekort. Het is de laatste tijd immers erg zonnig en warm waardoor de plant meer vocht verdampt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 16 april 2015 20:34 @ 20:34
Beste la palmeraie,
Bedankt voor de snelle reactie, m’n plant staat ook in het raamkozijn in de zon, ik geef hem om de dag water en één keer in de maand voeding, en als ik s’ochtens op kom staat ie er weer mooi bij, of heeft een peperplant soms een slaapstand?
Reactie door lapalmeraie — 17 april 2015 10:15 @ 10:15
Beste Kevin
Achter het glas kan het behoorlijk warm worden. De plant krijgt de de verdamping van het vocht niet bijgebeend en zakt hierdoor wat inéén. Tijdens de koelere nacht kan dit tekort weer aangevuld worden waardoor de plant ‘s ochtends weer mooi stevig is.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Dominique snoeks — 11 mei 2015 16:50 @ 16:50
Goedemiddag.
Ik ben net begonnen met peper plantjes te kweken welk soort ik weet het niet maar ze geven tot nu toe alleen nog maar bloemetjes doe ik iets fout of hoort dit en moet ik langer wachten.
Help help help haha
Reactie door lapalmeraie — 12 mei 2015 06:38 @ 06:38
Beste Dominique
Het is al heel goed dat er bloemen aan de plant zitten. Om pepers te krijgen moeten de bloemen bevrucht worden. Normaal gebeurt dit door insecten maar u kunt dit ook zelf doen door voorzichtig met eel vingertop van bloem naar bloem te gaan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door KEES LISSE — 24 mei 2015 09:33 @ 09:33
Hallo
Deze winter mijn rawit peper plant laten overwinteren.Eerst gesnoeid toen overgepot in een grotere pot.Vorig jaar gaf hij ongeveer 300 pepers en nu sinds 1 week mn eerste pepertjes:).Ik gebruik een klein schilderskwastjes om de bloemetjes te bevruchten.Voldoende licht en een brede pot zijn wel belangrijk.
Groetjes uit Lisse lekker sambal trassi maken:)
Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2015 06:55 @ 06:55
Beste Kees
Bedankt voor het delen van uw ervaring!
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Snoet — 29 juni 2015 06:10 @ 06:10
Ik kweek birds eye pepers en ze staan op de vensterbank de tempratuur is rond de 24 graden en ik heb 3 zaadjes in het potje gedaan maar gaat het wel goed groeien en hoe lang duurt
Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2015 07:25 @ 07:25
Beste Snoet
Uw bericht is niet helemaal volledig doorgekomen maar ik vermoed dat u wilt weten hoe lang het duurt voordat er bloemen en/of pepers aan de plant komen?
Vrij snel hoor. Afhankelijk van de groeisnelheid duurt het een aantal weken voordat de plant de volledige hoogte heeft bereikt en daarna worden de bloemen gevormd. Indien u ze daarna bevrucht met de vinger (langs elke bloem voorzichtig wrijven met de vingertop) zullen na verloop van tijd de pepers gevormd worden.
Al met al binnen één seizoen dus.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door marthe — 30 juni 2015 00:35 @ 00:35
Goede nacht om het maar zo te zeggen.
Ik heb van een vriend een paar pepers (gedroogd) gekregen van zijn oogst deze maand
En nu vroeg ik mij af of ik nog steeds deze zaadjes in de grond kan stoppen, of moet ik wachten tot het voorjaar?
En moet ik de peper nog verder drogen voordat ik zaaien kan? Volgensmij is hij 2weken geleden geplukt.
Kan ik hier dan ook eventueel een bonchi van creëren of heb ik daar dan een speciale soort peper voor nodig?
Het is een langwerpige rode peper van de Hema, geloof ik. Dus geen specialty.
Ik wil ook nog even vermelden dat ik het bruut vind dat er zoveel mensen bezig zijn met het ‘pittige goud’!
Met vriendelijke groet,
Marthe
Reactie door lapalmeraie — 30 juni 2015 10:54 @ 10:54
Dag Marthe
U kunt direct de zaadjes eruit halen en zaaien. Uiteraard zal de plant dan ook pas later in bloei komen en vruchten dragen maar dat kan in het najaar ook gewoon prima op de vensterbank.
Ik denk niet dat deze planten als bonsai gekweekt worden maar durf dat niet met zekerheid te zeggen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Ilse — 4 juli 2015 10:34 @ 10:34
Hallo, ik heb een peperplantje gekocht in de winkel, geen idee welke soort het is. Heb het buiten gezet en het levert groene pepertjes die dan rood worden. Allemaal geplukt en best benieuwd of er nog nieuwe vruchten zullen aankomen. Mijn vragen: hoe laat je dit plantje goed overwinteren? Waar moet je het zetten, hoeveel water geven tijdens de winterperiode, moet dit eerst bijgesnoeid worden (zo ja, hoe en wanneer dan?) en vanaf wanneer kan je het veilig weer buiten zetten?
Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2015 07:36 @ 07:36
Beste Ilse
De plant gaat het beste weer naar binnen wanneer de temperatuur weer rond de 10°C ligt. Een warme lichte standplaats zoals de vensterbank draagt de voorkeur. De watergift mag tijdens deze donkere periode ook iets teruggenomen worden.
Snoeien mag zodat de plant niet te groot wordt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door dennis t — 14 juli 2015 12:29 @ 12:29
mijn carolinan reaper planten beginnen nu de eerste pepers te vormen het zijn erg leuke planten om te kweken, aangezien je ze mooi kan snoeien en je elke tak de kant op kan sturen waar je hem hebben wilt (daar waar licht is bv). ik heb bij enkele planten alle bladeren en takken weggesnoeid en alleen het bovenste bladerdek laten zitten. het zijn echte mooie boompjes geworden ik heb bij 1 plantje van 20cm alle bladeren en takken eraf gehaald zodat er alleen nog maar een stammetje over was. daar waar ik hem gesnoeid had onstonden overal nieuwe vertakkingen! door te snoeien krijg je meer takken en een vollere plant, en kun je optimaal licht opvangen. is je plant te vol en groeien de bladeren elkaar in de weg? dan snoei je hem gewoon een beetje daar waar geen zon meer komt zullen de takken niet snel groeien, deze kun je er het beste af halen zodat de plant al zijn energie kan steken in de takken die wel zon vangen, het bloeien of het rijpen van de pepers. bloemen en kleine pepertjes die aan het eind van het jaar niet meer zullen volgroeien kun je ook verwijderen, de plant kan z’n energie en voeding beter besteden.
Reactie door Ingrid — 14 juli 2015 21:12 @ 21:12
Ik heb 2 planten van Madam Janette. Er hangen al vruchten aan, alleen deze zijn erg klein. Ik heb al een deel van de overdadige hoeveelheid knoppen verwijderd om de overigen beter te laten groeien.
De plant heeft erg veel takken en blad, is dus ook erg compact. Is het raadzaam om deze takken wat uit te dunnen zodat er meer kracht naar de vruchten gaat, of is dit een slecht idee?
Reactie door Adriaan — 3 augustus 2015 21:22 @ 21:22
Hallo
Ik heb in maart diverse pepertjes gezaaid en ze dragen nu ruim vruchten in verschillende kleuren. Echter aan één plant zitten pepers met 2 verschillende kleuren.
De ene tak draagt diep paars kleurige pepers en de andere tak draagt rode pepers, uiteraard eerst groen. Komt dit meer voor?
Reactie door lapalmeraie — 5 augustus 2015 15:00 @ 15:00
Beste Dennis
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Bedankt voor deze informatieve bijdrage!
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 5 augustus 2015 15:03 @ 15:03
Beste Ingrid
Mijn excuus voor de late reactie, ik was met vakantie.
Snoeien mag zeker maar dan vooral om ervoor te zorgen dat er voldoende licht bij de vruchten kan. De plant heeft immers ook zijn blad nodig om bouwstoffen te kunnen maken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Sander — 14 augustus 2015 23:32 @ 23:32
Hoi, ik heb deze week pepers gezaait en vroeg me af of het niet al te laat in het seizoen was om pepers te zaaien en of het werkt als je gewoon de zaadjes uit pepers bij de surinaamse winkel haalt (dat heb ik dus gedaan)… De pepers zijn madam sjanet en rode en oranje habanero’s. Heb de pepers in een klein kasje gedaan en dat in de vensterbank gezet en er potgrond gemengt met zand in gedaan (las dat dat beter was op internet). Is dit een goeie manier om pepers te kweken of zijn er nog belangrijke dingen die ik moet weten?
Mvg Sander
Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2015 14:40 @ 14:40
Beste Adriaan
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Gaat het effectief om dezelfde plant of staan er verschillende zaailingen (dicht op elkaar) in dezelfde pot? Indien het wel om één individu gaat zou het goed zijn om te weten om welke soort het gaat.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2015 16:43 @ 16:43
Beste Sander
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Later in het seizoen zaaien is op zich geen probleem hoor, binnenshuis is het toch warm genoeg. Enkel moet de plant tijdens de wintermaanden ook voldoende licht krijgen. Op de vensterbank lukt ook dat prima. Zaadjes uit de pepers die zo uit de winkel komen werkt prima hoor.
Het zand in de potgrond is voor een betere drainage zodat de grond niet te nat blijft.
Vergeet vooral ook niet de bloemen zelf te bestuiven eens ze er zijn. Dit kan door met de vingertop van bloem naar bloem te gaan. Doet u dit niet dan worden ze misschien niet natuurlijk bestoven en vallen ze gewoon af.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door adriaan — 21 augustus 2015 11:30 @ 11:30
Hallo,
Mijn vraag van 3 aug is inmiddels vanzelf beantwoord. Ik was gewoon te snel met mijn vraag. Mijn pepers zijn bijna zeker van het ras Habanero. Ik heb nu gezien dat de vrucht 3 kleur stadia heeft. Eerst groen, dan wel een week of wat diep paars en dan verkleuren de eerste paarse vruchten naar rood. Vandaar de drie kleuren op 1 plant. De gele Habanero doet inmiddels hetzelfde.
Dank voor je reactie.
Adriaan
Reactie door N. — 26 augustus 2015 08:55 @ 08:55
Hallo
In het voorjaar heb ik een Mme. Jeanette peper plantje gekocht. Ondanks een paar mishandelingen zitten er toch een stuk of 5 pepertjes aan ( misschien meer, gezien er nog bloesem aan zit ). Ik heb begrepen dat de plant binnenkort naar binnen mag.
Nou vraag ik mij ,ivm. een aantal knabbelgrage katten, af of de plant giftig is.
Vriendelijke groet.
Reactie door lapalmeraie — 26 augustus 2015 09:26 @ 09:26
Beste
Deze planten zijn niet echt giftig maar vooral sterk irriterend voor de maag en darmen.
Gevaarlijk lijkt het me dus niet en mochten ze er van knabbelen dan zullen ze het snel afleren.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Linda nijmeijer — 27 augustus 2015 18:44 @ 18:44
Goedenavond,
Ik heb een heleboel madam jeanette plantjes (ik dacht dat ik het hele zakje moest zaaien) nu gaat het merendeel heel erg goed. Mooi groen blad en flinke en vele pepers eraan. Alleen nu staan er een stuk of 8 planten tussen met lichte en vlekkerige bladeren en op 1 zag ik een miniwormpje lijkt het. Wat kan ik hier aan doen? Ik heb ze wel een beetje apart gezet van de groene planten. Alvast bedankt voor het antwoord.
Met vriendelijke groet, linda
Reactie door lapalmeraie — 28 augustus 2015 07:01 @ 07:01
Beste Linda
Het is alvast goed dat u de planten apart hebt gezet.
Aangezien de andere planten het wel zo goed doen is het weinig aannemelijk dat deze enkele exemplaren een verkeerde verzorging krijgen (bv te nat of te koud).
Een insect of plaag kan uiteraard ook al is dat moeilijk te bepalen zonder de plant te zien. Aangezien het in het echt soms al lastig te zien is, is het op foto soms helemaal moeilijk.
Inspecteer de plant in ieder geval goed en behandel desnoods met een breedwerkend insecticide.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Linda nijmeijer — 28 augustus 2015 12:29 @ 12:29
Hartelijk bedankt voor het snelle antwoord, ik ga vanmiddag gelijk naar het tuincentrum! Want ik zag witte puntjes (het lijken op eitjes) en het blad is licht met nog lichtere vlekjes. Ik ga ermee aan de slag!
Reactie door Sander — 29 augustus 2015 18:56 @ 18:56
Bedankt voor de reactie. Mijn zaadjes zijn inmiddels bijna allemaal uitgekomen en de plantjes beginnen nu hun eerste paar “echte” blaadjes te krijgen. Ga ze binnenkort verpotten naar kleine potjes
Mvg
Sander
Reactie door Rita — 7 september 2015 20:39 @ 20:39
Hallo beste lezer,
Ik heb in het voorjaar de zaadjes van de peperplant(van de AH actie) geplant, verpot en in een kasje laten groeien en later toen de plant flink gegroeid was in de tuin gezet.
Nu is het begin september en er hangen mooie , glanzende groene pepers aan. Moet ik ze nu oogsten, of toch nog wachten tot ze rood worden? Maar het wordt nu rap kouder, en ik ben bang als ik te lang wacht dat ze ze verrotten of kapot gaan. Maar heeft iemand ook recepten waar ik die nog groene pepers in kan verwerken? Ben benieuwd naar de reactie(s) Vriendelijke groet…Rita.
Reactie door lapalmeraie — 8 september 2015 06:54 @ 06:54
Beste Rita
Wanneer u de pepers nu al oogst blijven ze groen. Ze verkleuren enkel als ze nog aan de plant zitten. Desnoods zet u de plant tegen de gevel voor wat meer beschutting en stralingswarmte of haalt u de plant volledig binnen?
Onderaan het artikel staat trouwens een recept voor een heerlijk en eenvoudig Afrikaans recept én een recept voor het maken van Sambal.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door loekie — 20 november 2015 14:23 @ 14:23
Wij hebben een peperboompje waar kleine pepertjes aan komen,, die eerst groen zijn. Maar een gedeelte in zwart en de andere rood. Onze vraag kunnen ook die zwarte pepertjes gegeten worden?
Ik vergat nog te vertellen dat ze in de Spaanse zo’n in de volle grond staan.
Dank je wel.
Reactie door Brian — 25 november 2015 04:29 @ 04:29
hi ik woon in thailand en ik ben begonnen met madame jeneatte
zaadjes te planten 2 a3 weken geleden nu zie ik al wat groene blaadjes , er zitten ongeveer 13 kleine plantjes in een kleine pot , wanneer moet ik ze verpotten , en kan ik dat in een grote bak doen?
Groeten brian
Reactie door Brian — 25 november 2015 04:30 @ 04:30
moet ik ze extra voeding geven , mijn peper plantjes?
Reactie door lapalmeraie — 25 november 2015 12:06 @ 12:06
Beste Loekie
Pepers zullen inderdaad eerst groen glanzend worden (eerste mogelijkheid om te oogsten) waarna ze vervolgens verkleuren en opnieuw beginnen glanzen. Dat is de twee mogelijkheid om te oogsten.
Zwarte verkleuring zegt mij niet direct iets maar doet haast denken aan rotte plekken?
Snijd desnoods eens eentje open om ook van binnen te kijken hoe de peper er uit ziet.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 25 november 2015 12:13 @ 12:13
Beste Brian
Leuk dat de site ook in Thailand gevonden wordt!
De zaailingen mogen voorzichtig worden verspeend van zodra ze twee “echte” bladeren hebben gemaakt. Nu hebben ze immers enkel nog hun kiemblaadjes. Dat verspenen mag zeker naar een nieuwe grote bak. Het doel is vooral om ze elk wat meer ruimte te geven.
Bemesten mag nadien wanneer ze na het verspenen weer duidelijk aan de groei zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Brian — 27 november 2015 11:27 @ 11:27
Hi , dit is brian weer van thailand , ik, heb ze verpot gisteravond , maar de volgende dag waren zij helemaal slap hoe komt dat ? ( gelukkig niet allemaal verpot gelijk)
Groeten brian
Reactie door lapalmeraie — 27 november 2015 11:34 @ 11:34
Dag Brian
Door het verspenen worden de wortels en dus ook de vochtopname verstoord.
Dit moet zich eerst weer herstellen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Etienne — 2 december 2015 15:08 @ 15:08
Hallo. Ik vvraag mij af of ik peperplanten ook kan overhouden en hoe moet ik dat doen . Gr Etienne
Reactie door lapalmeraie — 3 december 2015 10:19 @ 10:19
Beste Etienne
Dat kan zeker door ze tijdig warmer te zetten wanneer het buiten weer kouder wordt.
Op de vensterbank bijvoorbeeld blijft de plant gewoon doorgroeien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Brian — 31 januari 2016 11:33 @ 11:33
Hi , mijn planten heb ik nu al 4 maanden en op sommige blaadjes zie ik wat bruine plekjes op de blaadjes….is dat normaal?
Groeten vanuit Thailand,
Brian
Reactie door lapalmeraie — 1 februari 2016 07:13 @ 07:13
Beste Brian
Leuk dat de site tot in Thailand van nut kan zijn!
Bruine vlekken om het blad wijzen doorgaans om een bacteriële infectie door een verstoord evenwicht. De grond mag zeker niet te nat zijn en mag niet al te rijk zijn.
Op dit forum vindt u trouwens nog een zeer uitgebreid overzicht van de invloed van elk element: http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?t=1744
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door H.Eliazer — 1 april 2016 08:50 @ 08:50
Beste peper liefhebbers
ik heb al maanden Surinaamse pepers laten uitkiemen
maar blijven klein 11cm hoog en komen bloemetjes aan
mijn vraag hoe kan het dat ze niet groter worden?
met groet Henk Eliazer
Reactie door lapalmeraie — 4 april 2016 07:16 @ 07:16
Beste Henk
Zo klein en toch al bloei is inderdaad opmerkelijk. Misschien is het eigen aan de soort maar ik heb het persoonlijk nog niet eerder gezien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kelly — 14 april 2016 10:40 @ 10:40
Hallo,
Op mijn dakterras richting het zuiden (platdak met groot dakterras) heb ik rode pepers gezaaid in grote balkonbakken. Daarbij heb ik rond de peper in dezelfde balkonbakken meerjarige bloemenmix gestrooid. Het was de bedoeling om zo mijn insectenhotel op m’n dakterras te voorzien van gewilde bloemen, zodat m’n pepers en de rest van m’n dak moestuin bestuift zou worden.
Mijn vraag: hebben de pepers 1 grote bak per plant nodig, of kan het geen kwaad dat er rondom wat kleine bloemen opkomen?
Alvast bedankt voor het antwoord. Een erg leuke en leerzame pagina.
Met vriendelijke groet,
Kelly
Reactie door lapalmeraie — 19 april 2016 06:50 @ 06:50
Beste Kelly
Bedankt voor het compliment.
In principe is het combineren van planten geen probleem. Op een balkon moet je nu eenmaal wat creatief omgaan met de ruimte. De voorkeur gaat wel uit naar laag blijvende bloemen (Lobelia, Campanule,…) zodat de peperplant voldoende vrij blijft en zonlicht krijgt voor de ontwikkeling van de vruchten.
Kerstomaatjes doen het overigens ook altijd erg leuk in balkonbakken. Deze worden best wel met enkel de tomatenplantjes geplant aangezien ze bijna van boven tot onder tomaatjes zullen dragen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 27 mei 2016 18:03 @ 18:03
Hallo,
Ik heb twee madame jeanettes in m’n raamkozijn staan en ze doen het prima voor het tweede jaar nu, ze hangen weer vol met bloemetjes en kleine pepers maar daar blijft het bij helaas ze worden niet groter dan twee centimeter.heeft dit met de tijd van het jaar te maken? Ik geef ze elke week voeding en ze staan op het zuiden in de zon.kan ik er iets aan doen of worden ze vanzelf groter?
Mag Kevin Mouthaan.
Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2016 09:46 @ 09:46
Beste Kevin
Indien de plant zelf wel gewoon gezond oogt denk ik dat het eerder gaat om een natuurlijke variatie waardoor de vruchtjes iets kleiner blijven dan gebruikelijk. Desnoods verpot u één van de twee om het verschil te kunnen vergelijken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Cornetlady — 8 juli 2016 04:51 @ 04:51
Hallo iedereen,
Weet iemand waarom mijn rode chili pepers zwart verkleuren? De vruchten die er al aan hingen van in de winkel waren wel rood toen we die geoogst hebben. Pas toen het warm genoeg was hebben we de plant buiten gezeten daana heeft het wel een tijdje geduurd eer er terug bloempjes aan kwamen. Nu hangen er een hoop zich ontwikkelende vruchtjes aan, maar ze ze beginnen dus een voor een zwart ipv rood te verkleuren! Waaraan ligt dit? Zijn ze nog eetbaar?
Groetjes en bedankt voor de hulp,
M.
Reactie door lapalmeraie — 8 juli 2016 11:16 @ 11:16
Beste
Dit schijnt te komen door een calciumgebrek veroorzaakt door het geven van te weinig water. Door het watergebrek kan de plant de voedingsstoffen niet opnemen. Ik denk niet dat de zwarte stukken lekker zijn dus zou ze ook niet consumeren.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Jo — 21 september 2016 17:36 @ 17:36
Hallo
Ik heb net carolina reaper zaadjes gekocht ,maar ik heb net gehoord dat je deze best in februari plant, zijn deze dan nog kern gezond?
En als ik 3 zaadjes in een potje plant(redelijk klein) zullen deze goed groeien? En moet ik ze later scheiden van elkaar?
Groeten Jo
Reactie door lapalmeraie — 22 september 2016 08:53 @ 08:53
Beste Jo
Indien u binnenshuis een goede plaats kan bieden gedurende de wintermaanden, bijvoorbeeld een vensterbank, dan kunt u gerust nu al zaaien. Ze kunnen eventueel samengezaaid worden en verspeend worden wanneer ze hun eerste echte bladeren krijgen. Het is wel aan te raden om ze nadien apart op te potten of veel ruimer te zetten zodat elke plant voldoende ruimte, licht en voedingsstoffen krijgt. Anders concurreren ze elkaar weg.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Rudy — 17 december 2016 13:09 @ 13:09
Hallo,
Ik heb reeds buth jolokia geoogst en voor bewaring gekozen om in te vriezen. De vruchten zéér fijn cutteren in een mini blender en in een goed gereinigde blister van medicatie vullen. Deze kunnen na het invriezen per dosis gebruikt worden in gerechten. Door het invriezen krijgt men een zachtere smaak maar zeer aangenaam warm gevoel vanbinnen. Let wel op met het doseren in gerechten.
Groeten Rudy
Reactie door lapalmeraie — 19 december 2016 07:26 @ 07:26
Beste Rudy
Bedankt voor het delen van uw ervaring.
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door dhien — 9 februari 2017 11:26 @ 11:26
mijn peper plant voor de winter binnen gehaald , blad loos
ik wacht op uit lopers , en knopjes,
geef water niet te veel
maar ik heb zo een donker bruin vermoeden dat hij dood is ; ik zie geen leven ,
wat denken jullie ?
Reactie door lapalmeraie — 9 februari 2017 11:50 @ 11:50
Beste
Bij bladverliezende planten kunt u controleren over er nog leven in de stengels zit door met de nagel een beetje bast weg te krabben. Is het hieronder nog groen, dan is er geen reden dat de blad niet herneemt. Is het bruin en droog dan betreft het dood hout.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door rakarak — 3 maart 2017 18:04 @ 18:04
hallo,
ben in de war met de benamingen, zie wel teveel soorten.
met zoveel modellen en vormen.en vooral de heetste.
groetjes rakarak
Reactie door lapalmeraie — 6 maart 2017 09:23 @ 09:23
Beste Rakarak
Er zijn inderdaad heel wat soorten.
Nu zijn het toch vooral de Jalapeño, de Madame Jeanette en de Habanero die het meest gebruikt worden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Pien — 10 mei 2017 12:04 @ 12:04
Vandaag in Zuid Frankrijk de twee gekochte peperplantjes in potten buiten gezet. We wonen in Zuid Frankrijk en ik heb alle reactie en informatie van iedereen aandachtig gelezen.
Overdag is het hier al warm tussen de 16 en 23 graden en de verwachtingen zijn dat het ‘s nachts boven de 10 graden blijft, maar dankzij deze informatie zal ik het in de gaten houden en de plantjes binnen zetten als het in de nacht onder de 10 graden gaat.
De bijen zullen de bestuivingen wel gaan doen want die zijn er zet. Ik heb nu in elk plantje pas 1 bloemetje dus dat is nog eventjes geduld hebben.
Ik vind het zeer leerzaam en ik wil dan ook iedereen bedanken voor alle tips en recepten.
Groeten uit Frankrijk van Pien
Reactie door lapalmeraie — 10 mei 2017 13:42 @ 13:42
Beste Pien
Leuk om te horen.
Iets onder de 10°C zal niet zo’n probleem zijn waardoor de plantjes nu gerust buiten kunnen blijven staan hoor. Een te lage temperatuur is vooral in het vroege voorjaar of late najaar een probleem wanneer de temperatuur echt sterk kan zakken en overdag ook niet meer zo enorm omhoog gaat.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Karin van der Nat — 11 juni 2017 12:07 @ 12:07
Beste La Palmeraie,
Ik heb ook een peperplant waar ik al vele pepers van heb kunnen oogsten. De blaadjes van de plant zijn echter allemaal wit uitgeslagen. Het lijkt ook alsof de plant een tweede ronde aan het maken is. Overal komt nieuw blad op met duidelijke knopjes van pepers. Al het oude blad heb ik er nu uitgeknipt. Maar het nieuwe blad begint ook witte plekjes te krijgen. Heeft de plant een ziekte en zo ja, wat kan ik er aan doen?
Groeten van Karin uit Zoetermeer
Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2017 09:44 @ 09:44
Beste Karin
Misschien is het verstandig om de plant eens te verpotten naar verse potgrond met wat nieuwe meststoffen. Het zou immers zo maar kunnen dat de grond door die rijke groei en bloei wat verarmd is.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Martin — 14 juni 2017 10:24 @ 10:24
Beste Palmeraie,
Ik ben al een poos op zoek naar Alata peper (een Surinaamse pepers die je ook in dit artikel noemt).
Waar kan ik die verkrijgen?
Hopelijk kan je me hiermee helpen.
Mvg,
Martin
Reactie door lapalmeraie — 14 juni 2017 13:08 @ 13:08
Beste Martin
Ik zou het via diverse fora proberen zoals ChilliPeper.NL of via het Palmvrienden forum waar het lid “Carlo” bv specialist is op vlak van pepers.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door stef dekock — 16 juni 2017 10:03 @ 10:03
Beste,
ik heb een zaadje van een rood spaans pepertje opgekweekt tot een mooie plant die momenteel vol bloemen en pepertjes staat.Sommige groene pepertjes worden eerst groen en dan zwart i.p.v. rood.Komt dat nog goed? Da
Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2017 10:08 @ 10:08
Beste Stef
Ze kleuren eerst zwart en vervolgens rood.
Dat zou dus zeker goed moeten komen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 19 juni 2017 07:50 @ 07:50
Hallo,
Ik ben al een kleine maand bezig met pepers te kweken. Ik heb ze nu binnen staan onder een indoor kweek kit van de ikea dus onder verlichting van een lamp. Ik heb ze 6 dagen geleden een beetje verdronken en heb ze dan ook verpot naar terug wat drogere aarde dit was 3 dagen geleden. Nu zie ik dat ze percies niet meer willen groeien, een deel ervan is niet meer redbaar maar een ander deel wel (hoop ik toch). Wat kan ik doen om ze te helpen en terug een boost te geven??
Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2017 08:01 @ 08:01
Beste Kevin
Belangrijk is om ze inderdaad niet te nat te houden. Licht vochtig is zeker genoeg. Verder kun je natuurlijke proces helaas niet gek veel versnellen en is er bij het kweken van planten vooral veel geduld nodig. Nu zijn pepers wel snelle jongens waardoor het resultaat na enkele maanden toch al zeer tastbaar is.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 19 juni 2017 08:06 @ 08:06
Dus ik zou gewoon moeten afwachten en zien hoe ze verder groeien dan. Is het verstandig om ze dan ook nog te bemesten als ze zo jong zijn en ik ze wss een beetje verdronken heb?
Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2017 08:10 @ 08:10
Beste Kevin
Beter van niet. De meststof zou de al fragiele wortels nog kunnen verbranden. Meststof heeft vooral zin bij goed groeiende planten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 19 juni 2017 08:14 @ 08:14
Dan is het gewoon afwachten en fingers crossed! Is er iets dat ik dan kan doen voor de groei van de wortels te stimuleren zodat ze terug op kracht kunnen komen?
Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2017 08:27 @ 08:27
Beste Kevin
Nee, alleen wachten en dus niet teveel water meer geven. Laat de natuur zijn gang maar gaan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kevin — 19 juni 2017 19:20 @ 19:20
Ok bedankt !
Reactie door Stef — 24 juni 2017 19:10 @ 19:10
Ik ben sinds een tijd verschillende soorten papper planten aan het groeien, nu komen er binnenkort Bhut jolokia zaadjes, trinidad moruga zaadjes en carolina reaper zaadjes in de mail, zou iemand mij raad kunnen geven hoe ik deze succesvol kan laten kiemen?
Reactie door lapalmeraie — 26 juni 2017 06:59 @ 06:59
Beste Stef
Het volstaat om de zaadjes even 48u te laten weken in warm water en ze vervolgens op enige afstand van elkaar in een bakje met potgrond te zaaien. Dek ze af met een heel dun laagje aarde, maak de grond vochtig, dek vervolgens af met plastic folie en zet ze warm weg. Binnen enkele weken zouden ze moeten opkomen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Pien — 7 juli 2017 08:14 @ 08:14
De peperplantjes doen het super goed. In totaal heb ik nu 14 pepertjes aan de twee planten en de kleintjes nog niet meegerekend. Een peper is bijna helemaal rood en andere twee beginnen zwart te kleuren.
Zonder deze website zou ik nooit gedacht hebben om pepertjes te gaan planten. Het is zo leuk om die groei en bloei te volgen, dat volgens mijn man de pepertjes meer aandacht krijgen als hij (grapje van hem), zo lig ik er vaak voor om te tellen en te kijken hoe het zich ontwikkeld. In dit klimaat (warm tot heet met af en toe regen) met zelf water af en toe geven en voeding, doen ze het fantastisch.
Over paar dagen nassi met daarin onze eigen gekweekte peper. Hoe leuk is dat.
Bedankt dus allemaal en groeten,
Pien uit Frankrijk.
Reactie door lapalmeraie — 7 juli 2017 10:01 @ 10:01
Beste Pien
Wat leuk om te horen!
Bedankt voor het delen van de ervaring en smakelijk voor straks!
De overige pepers kunnen trouwens perfect worden ingevroren voor later gebruik.
Drogen kan uiteraard ook en is nog leuk om te zien, maar de bereidingsmogelijkheden zijn nadien uiteraard ook wat anders.
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door Marieke — 23 juli 2017 15:10 @ 15:10
Beste LP,
In februari heb ik diverse ssorten pepers voorgezaaid, Madame Jeanet, Scotch Bonnet, Bhut Jolokia en nog wat jalapenos. In mei in de volle grond gezet. De jalapenos gaan redelijk maar de MJ en SB zijn de laatste maand niet gegroeid, er zitten geen knoppen aan dus straks ook geen vruchten.
Is het verstandig om ze terug in een pot te zetten? Zo ja, moet ik dan de kluit zoveel mogelijk schoonschudden of juist het zand er aan laten? Overigens zijn de bladeren vrij lichtgroen en wat gelig. Niet donkergroen zoals ik gewend ben. Ik heb in twee maanden tijd driemaal mest speciaal voor peperplanten gegeven.
Ik hoor graag wat je adviseert.
Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 08:13 @ 08:13
Beste Marieke
Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.
Dat de groei wat stagneerde lijkt me niet zo zorgwekkend. Die fletse bladeren duiden wel op een probleem. Misschien was het toch net iets te warm en te droog afgelopen maanden? Of stonden ze daarentegen net iets te nat. Ik zou persoonlijk eerder daar wat mee experimenteren dan ze opnieuw uitgraven en zo de wortels en de groei dus opnieuw te verstoren.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door G.Versteeg — 12 augustus 2017 10:29 @ 10:29
Goedemorgen,
Ik heb een peperplant van ongeveer 10 cm en er komen al kleine knopjes uit. Mij is verteld dat ik de knopjes moet verwijderen en wachten tot de plant ongeveer 30cm is en dan laten staan. Wat weet u ervan???
Groeten
Gerda
Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2017 14:08 @ 14:08
Beste Gerda
Persoonlijk laat ik gewoon de natuur zijn gang gaan en dat lukt steeds prima.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Miriam — 16 september 2017 08:45 @ 08:45
Goedemorgen,
Wij hebben een Carolina reaper staan met behoorlijk what pepertjes er aan.
Probleem is alleen dat ze groen blijven en niet rood worden.
Heb je enig idee wat wij verkeerd doen?
Groetjes Miriam
Reactie door lapalmeraie — 18 september 2017 06:52 @ 06:52
Beste Miriam
Het duurt relatief lang voordat de pepers verkleuren. Ze blijven dus vrij lang groen om dan plots ineens dofzwart te worden en vervolgens rood. Gewoon nog even wat geduld nog en uiteraard voldoende warmte en licht.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door eddy — 1 januari 2018 12:36 @ 12:36
Happy new year.
Nu heb ik uit adjuma’s de zaadjes gehaald en dit jaar geplant in potgrond.
Eerst buiten en in zon. ze groeiden. Echter dit gaat super langzaam ?! In de zomertijd zijn ze maar +/- 15 cm hoog (4 maanden) geworden en heb ze naar binnen gehaald. Echter ze groeien niet.
Ook meegenomen naar Thailand en geplant (immers lijkt mij goed klimaat aldaar ervoor) echter gaat de groei daar ook niet hard (2 maanden 10 cm, zijn wel een keer verpot).
Zijn de pepers,waaruit de zaden komen zodanig behandeld dat een normale groei niet lukt? Of zijn er andere situaties bepalend? Hoe lang duurt het voor plant uitgroeit en vruchten kan gaan leveren?
Je leest ook over andere zaden, dat zij een plant leveren en zaden, maar hun zaden niet voor hergebruik plant groei kunnen worden gebruikt, genetisch verzorgd. Is dit ook toegepast op de adjuma”s?
Reactie door lapalmeraie — 6 januari 2018 17:17 @ 17:17
Beste Eddy
Gelukkig nieuwjaar. Om diezelfde reden overigens ook een iets latere reactie dan gebruikelijk.
Het is heel goed mogelijk dat de pepers werden bestraald waardoor de zaden onvoldoende kiem en groeikrachtig zijn. Normaliter groeien de plantjes bij voldoende wartme op één seizoen uit tot volwassen plant en dragen ze rond het einde van het seizoen nieuwe vruchten. Ik heb hier zelfs pas in mei direct buiten gezaaid en kon in oktober, ondanks de slechte zomer, al pepers oogsten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door chappie — 22 januari 2018 09:17 @ 09:17
hoe groot wordt de plant?
hoe breedt wordt de plant?
Reactie door lapalmeraie — 22 januari 2018 11:30 @ 11:30
Beste Chappie
Dat is uiteraard wat soortafhankelijk maar doorgaans blijven peperplanten toch relatief klein met zo’n 50 cm hoogte en één exemplaar is ook niet veel breder dan zo’n 20 cm. Doorgaans worden ze wel met meerderen in één pot gezet voor een mooier effect en grotere oogst.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Maud — 24 maart 2018 13:38 @ 13:38
Hallo ik heb een vraagje ik heb nu wat pepers gezaaid maar mijn vraag is als ik ze wil verpotten en ze zijn groot moet ik dan ook een stok plaatsen in de pot voor stevig heid en hoe groot moet de pot zijn zoo dat er mooie pepers aan kunnen groeien ??? Ik ben een beginneling en weet dus nog bijna niks sorry
Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2018 06:49 @ 06:49
Beste Maud
Een sateprikker kan inderdaad wel handig zijn om het plantje te ondersteunen. Qua potmaat bestaat er niet echt een vaste regel. Doe het daarom wat op gevoel, het totale plaatje moet wat kloppen. Heel groot worden peperplanten niet dus uiteindelijk zal een potje van zo’n 20cm doorsnede wel volstaan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Arlette — 6 april 2018 13:27 @ 13:27
Ik heb de zaadjes van de peper gedroogd en toen gezaaid,mij benieuwen wanneer de pepers
Komen!
Reactie door lapalmeraie — 16 april 2018 16:08 @ 16:08
Beste Arlette
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Leuk, altijd spannend wanneer de zaadjes uitkomen natuurlijk. Doorgaans kiemen goede zaadjes vrij vlug; nl binnen de twee weken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Mme. B. — 21 juni 2018 17:10 @ 17:10
Beste La Palmeraie, ik kweek dit jaar voor de tweede keer hete pepers buiten in mijn moestuin. Dit is een stukje grond welke ik heb ingepikt van het weiland. Vette klei. Wederom blijven mijn peperplanten aan de kleine kant hoewel ze mooie donkergroene bladeren hebben. Ligt het aan de grondsoort? Wat zouden mijn peperplanten idealiter willen hebben qua grondsoort? De aardappels gaan goed, de courgettes gaan goed, de pompoenen ook maar ook de tomatenplanten vindt ik niet zo groot worden hoewel ze al bezig zin met bloesempjes maken. Wel vruchtbaar maar te zwaar voor de ‘tropicals’?
Reactie door lapalmeraie — 22 juni 2018 07:35 @ 07:35
Beste Mme B.
Dat zou zo maar kunnen! Ik denk dat die zware grond misschien ook onvoldoende opwarmt. Hier heb ik ze in zo’n vierkante moestuin bak in losse rijke moestuin grond en daarin doen ze het perfect. Vooral die warme bodem is erg belangrijk voor ze heb ik de indruk.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door SAHIN — 3 juli 2018 19:57 @ 19:57
Hallo Beste La Palmeraie,
Ik heb 3 Adjoema s in 1 pot van 10 liter:)
ze doen het redelijk goed maar bloemetjes vallen te veel af alleen aan de onderkant heb ik enkeling vruchten.
ze staan in de vitrine…Ze zijn bijna een meter kan ik ze ompotten?
Vgr. Sahin
Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2018 08:01 @ 08:01
Beste Sahin
Wanneer de bloemen verdrogen en afvallen is dat een teken dat ze niet bevrucht werden. Bij gebrek aan insecten en/wind kunt u de bloemetjes ook zelf bestuiven door met de vinger van het ene bloemetje over het andere te gaan enzovoorts.
Nu denk ik ook wel dat een 10L pot wat aan de kleine kant is voor een plant van 1M hoog. Een iets ruimere pot met meer potgrond kan beter vocht en voedingsstoffen vasthouden en zal de plant zeker geen kwaad doen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Jennifer — 24 september 2018 09:13 @ 09:13
Ik heb 3 madame jeanette struikjes en ze zitten vol met prachtige gele pepers. De planten zijn opgekweekt uit de zaadjes van pepers die ik in de toko had gekocht. Die waren superheet en hadden die heerlijke specifieke smaak en heerlijke geur die een madame jeanette zo bijzonder maakt. De pepers zijn volgroeid en rijp denk ik naar ze zijn alleen naar heet en ik mis die aparte smaak en geur. Bij sommigen ruik je het wel een beetje, maar alleen bij het binnenste, bij de zaden. Ik snap er niks van. Komt die specifieke geur en smaak pas later en moet ik ze dus gewoon nog langer laten staan? Ze beginnen al wat zachter te worden en ik las hier net dat ze dan juist overrijp zijn. Ik heb ze zo elke week getest op geur en smaak en nooit die smaak bereikt die ze zouden moeten hebben. Advies en ervaring gevraagd! Alvast dank
Reactie door lapalmeraie — 24 september 2018 10:43 @ 10:43
Beste Jennifer
Slechts zo’n 50% van de smaak en pittigheid is genetisch bepaald. De rest komt met name van de kweekomstandigheden.
Met name voldoende warmte en droogte maken de pepers extra pikant. De planten wat laten uitdrogen voor elke watergift geeft ze voldoende stress om ze al iets pittiger te maken. Ook is voldoende warmte tijdens de rijping belangrijk. Bij ons betekent dat nu dat ze toch zeker binnenshuis of in de warme kas moeten staan.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Mitchell — 22 oktober 2018 11:23 @ 11:23
Goededag
Ik heb een madame jeanette plant waar veel knopjes/ pepers uitgroeien. Mijn pot staat ij een kamer voor het raam. Ik krijg wel veel pepers alleen vind ik ze best wel klein en slank. Hoe zorg je ervoor dat je een beetje van die dikke ronde pepers krijg ?
Alvast bedankt
Reactie door lapalmeraie — 22 oktober 2018 12:17 @ 12:17
Beste Mitchell
Peperplanten hebben vooral voldoende voedingstoffen nodig om gezonde vruchten te ontwikkelen.
Kies daarbij voor een meststof ruik aan Kalium maar met een lager Stikstof gehalte. Stikstof zorgt immers juist voor de ontwikkeling van blad en stengels.
Op de meststof is dit te herkennen als N-P-K waarde waarbij de N voor stikstof staat.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Luna — 17 november 2018 10:44 @ 10:44
hoi
ik heb een week of 2 zaadjes van de Madam J in de aarde gezet
eerst even een nachtje laten weken en dag erna in de aarde
maar nu zie ik nog niks gebeuren hoe lang kan het duren voordat er een blaadje uit de grond komt. wil niet voor niks wachten en dat er bijvoorbeeld niks komt. dan wil ik gelijk opnieuw proberen.
ik denk dat ik dan zaadjes koop of is het net zo makelijk zelf zaadjes van eigen pepertje gebruiken.
hopelijk heb ik het goed gedaan met mijn eigen zaadjes
heeft u wat advies??
gr
Luna
Reactie door lapalmeraie — 19 november 2018 10:00 @ 10:00
Beste Luna
Helaas blijft de natuur altijd wat wispelturig en kan het perfect gebeuren dat de ene keer de opkomst massaal is en de andere keer, met precies dezelfde methode, er weinig lijkt te gebeuren. Normaliter kiemen pepertjes vrij snel. Nu is 2 weken op zich ook nog niet zo heel lang natuurlijk. Probeer anders een nieuw potje met andere zaadjes en andere omstandigheden; bv warmer en lichter. Op die manier kunt u vergelijken wat bij u het beste werkt.
Qua zaadjes kunt u inderdaad prima aan de slag met zaadjes uit eigen pepers.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Luna — 5 april 2019 10:32 @ 10:32
Hoi….
na 3x is het eindelijk gelukt. pepertjes zijn aan het groeien maar ik merk dat ze nu niet meer doorgroeien. ik heb ze overgepot in andere potten met mest maar ze blijven klein. tot het eerste blaadje zeg maar. ik heb ze net uit de zon gehaald en in het licht gezet zonder zon. zou dat helpen? ze staan binnen
gr
Luna
Reactie door lapalmeraie — 5 april 2019 15:08 @ 15:08
Beste Luna
Wat vreemd. Normaal groeien ze bijna vanzelf. Ze staan toch ook niet te nat? Lichtvochtige aarde is al goed genoeg.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Klaas — 14 mei 2019 10:38 @ 10:38
Beste
Ik plantte enkele weken geleden een heel aantal chocolatehabanerozaadjes. Daarvan zijn er veel uitgekomen, en een deel ervan heeft al een tweede (een enkeling derde) set bladeren. Ze bevinden zich nu nog in een broeibakje met dus weinig aarde.
Het is waarschijnlijk tijd om te verpotten. Ik heb echter een vraag. Verpot ik eerst in wat grotere, maar nog steeds relatief kleine potjes en dan later nog eens? Of ga ik onmiddellijk voor de definitieve pot, want de habaneroplant kan tot 160cm worden las ik.
Wat doe ik het beste en wat zijn de gevolgen van de ene of de andere keuze?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Vriendelijke groet
Klaas
Reactie door lapalmeraie — 15 mei 2019 15:53 @ 15:53
Beste Klaas
Het lijkt me inderdaad tijd om ze te verpotten en gebruik daarbij voorlopig kleinere potjes. In een te grote pot is het heel moeilijk om de vochtigheid in de hand te houden en loopt u de kans dat de zaailingen wegrotten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Martin — 3 juni 2019 05:22 @ 05:22
Beste Palmeria,
Begin April heb ik drie soorten pepers gezaaid: Anaheim en Habanero uit een kweeksetje van de Hema, en Mme. Jeanette uit een vrucht uit de supermarkt. De Anaheims doen het erg goed, de eerste bloemetjes komen nu uit. Ze zijn ook vrij hoog, zo’n 30 – 35 cm.De Habanero en Mme. Jeanettes blijven een stuk lager maar vormen wel al de vertakking met kleine knopjes. Naar mijn idee is dit nogal prematuur, of kan dit geen kwaad? Ik heb bij alledrie wel een aantal bladeren onder de vertakking gestript om bloei te bevorderen.
Groet, Martin
Reactie door Martin — 3 juni 2019 09:16 @ 09:16
Ter aanvulling van mijn vorige bericht:
De planten staan in potten in de vensterbank. Een aantal op het Zuid-Westen en een aantal op het Zuid-Oosten. Ik heb er LED Full-spectrum lampen boven hangen. De planten op het Zuid-Westen lijken het beter te doen dan die op het Zuid-Oosten, die laatsten blijven klein en zijn tamelijk bleek. Dit vind ik eigenlijk vreemd, omdat ten eerste het zonlicht aan die kant feller en langer is (aan de andere kant zit er namelijk nog een balkonnetje ‘tussen’) en er dus die LED Full-spectrum lampen boven hangen. Enig idee waar dit aan kan liggen?
Groet,
Martin
Reactie door Martin — 3 juni 2019 11:17 @ 11:17
Sorry, ik heb me in het vorige bericht vergist. De planten die het wél goed doen, staan op het Zuid-Oosten, de planten die het niet goed doen op het Zuid-Westen.
Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2019 12:55 @ 12:55
Beste Martin
Dus als ik het goed begrijp doen de planten die het langste en meest intense licht krijgen het beter? Aan de Zuid-west kant zit het balkon er nog tussen, juist? Verwissel de planten anders eens een tijdje om te kijken of ze wat bijtrekken. Ook is het belangrijk om toch voldoende voedingstoffen te geven voor een optimale groei/bloei. Qua premature bloei zou ik me niet al te veel zorgen maken, in principe reguleert de natuur zichzelf.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Martin — 3 juni 2019 13:11 @ 13:11
Hoi Niek,
Sorry voor de onduidelijkheid, maar het is dus net andersom: aan de Zuid-Oostkant zit het balkon en daar hebben de planten dus alleen ‘s ochtends een paar uur direct zonlicht. Aan de andere kant, Zuid-West hebben ze vanaf het middaguur tot zonsondergang vol zon. Misschien is het probleem dat het dan te warm wordt?
Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2019 13:23 @ 13:23
Dag Martin
Dat lijkt me dan inderdaad wel aannemelijk. Hang desnoods een wit blad voor het raam zodat het felste licht wordt weggenomen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Martin — 11 juni 2019 23:29 @ 23:29
Hoi palmeraie,
Ik heb nu het gordijn helemaal dicht en de LED-lampen erop. Dit lijkt wel iets beter te gaan, het eerste knopje vormt zich nu (o de Habanero).
Aan de andere kant aan knoppen geen gebrek, maar daar heb ik nu het volgende probleem:
Er zijn al een paar keer bloemetjes in bloei geweest, Ik strijk dan een paar keer per dag met een kwastje over het midden van de bloem om de bevruchting te bevorderen. Echter tot nu toe zijn er op deze manier alle drie de bloempjes toch afgevallen zonder een peper te vormen. Wat zou hier het probleem kunnen zijn en hoe los ik dit op?
Groet, Martin
Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2019 06:08 @ 06:08
Beste Martin
Gordijnen open en LED lampen tijdelijk uit is misschien ook een (economischer) oplossing. Maar goed, het werkt dus, prima.
Bloemknoppen die afvallen waren vermoedelijk toch niet bevrucht. In principe is manuele tussenkomst overigens niet nodig en vormt de plant vanzelf wel vruchten. Controleer ook zeker dat de grond niet te droog of juist te nat is.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Karen — 17 juni 2019 12:08 @ 12:08
Ik heb in het voorjaar twee peperplantjes gekocht. Normaal zouden hier kleine rode pepers aankomen. Maar in plaats van rode pepers worden mijn pepers zwart. Ik heb in vorige reacties gelezen dat dit zou komen doordat ze te koud hebben gestaan. Mijn vraag is nu of deze zwarte pepers eetbaar zijn? Of is het beter om deze pepers weg te gooien?
Vriendelijke groeten,
Karen
Reactie door lapalmeraie — 17 juni 2019 15:12 @ 15:12
Beste Karen
Ze worden we degelijk zwart nadat ze rood waren gekleurd? Of kleuren ze van groen naar zwart? De pepers rijpen namelijk eerst groen en verkleuren vervolgens via diep donker groen naar de uiteindelijke kleur. Indien ze wel van rood/geel naar zwart verkleuren kan dat wijzen op een verkeerde waterhuishouding (bv te nat) of een voedingsgebrek.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door dave — 20 september 2019 14:40 @ 14:40
wij hebben ajuma rood,bij ons vallen er ook veel bloemetjes af maar, maar er hangen best wel veel pepers aan stuk of 40 2e serie 1e serie 35. Alleen hebben sommige bruine vlekken en we komen er niet achter wat het is. Misschien weet iemand wat het is. Ik heb het vermoeden dat de bloemetjes nu afvallen omdat ze te weinig voeding krijgen vanwege de vruchten, er liggen zo’n 100 bloemetjes op de grond. we hebben nog 3 planten met bloemen maar nog steeds geen pepers. vanwege het weer staan ze nu in de tuinkamer.
mvg Dave
Reactie door lapalmeraie — 23 september 2019 12:08 @ 12:08
Beste Dave
Bloemen vallen af wanneer ze niet bestoven zijn maar een gebrek aan water/voedingsstoffen kan natuurlijk ook. De bruine vlekken op de pepers wijzen ook in de richting, neusrot komt doorgaans door een watergebrek.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Didier — 9 oktober 2019 15:01 @ 15:01
Beste,
Ik heb een peperplantje staan sinds juli. Deze is al lekker groot en mooi. Hangt ook goed vol met pepertjes…
Alleen nu komt het volgende. Ze kleuren wel zwart, maar half.. is dit normaal?
En kan ik best de plant overpotten en terug binnen zetten? Er hangen nog enkele bloemetjes aan, dus er komen zeker nog pepers bij!
Dit is trouwens mijn eerste plant.
Ik heb recent nog een Carolina Reaper plantje gekocht, deze best binnenhouden zeker?
En heb je misschien nog tips voor de CR? De verkoper zei namelijk dat dit een erg lastig plantje kan zijn..
Ik heb groeivoeding van plagron, deze geef ik in lichte dosis aan mijn pepertje.
Groetjes, Didier
Reactie door lapalmeraie — 9 oktober 2019 15:26 @ 15:26
Beste Didier
De planten moeten zeker naar binnen nu anders takelen ze te veel af om nog echt iets te worden binnen. De lage temperaturen buiten kunnen ook wel eens de oorzaak zijn dat het verkleuren van de peper een stuk langer duurt.
Zorg binnenshuis in ieder geval voor voldoende warmte maar zeker ook licht. Een plek op de vensterbank of achter het raam is echt wel noodzakelijk.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Bryan — 14 januari 2020 23:25 @ 23:25
Goedendag,
Ik heb het wilde idee om m’n eigen sambal te gaan maken maar als ik alle pepers los zou willen kopen dan zal het een duur geintje gaan worden en daar ik ook bezig ben met een klein moestuintje samen te stellen was de keuze dus snel gemaakt.
Dacht eerst dat het hier in NL niet mogelijk zou zijn maar na enige onderzoek bleek dus niet zo te zijn..
Alleen nu komt m’n vraag: welke pepersoort is het beste bestand tegen het Nederlandse klimaat? En het liefst zo heet mogelijk..
Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2020 11:56 @ 11:56
Beste Bryan
In feite kan geen enkele pepersoort tegen ons klimaat als u bedoelt dat hij het jaarrond buiten moet kunnen staan. Als seizoenplantje of op de vensterbank kunnen wel alle soorten. Het eenvoudigst is om daarvoor gewoon een pepersoort te gebruiken uit de lokale toko/buitenlandse supermarkt die u lekker vindt en die zaadjes te zaaien.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Peggy Destryker — 22 augustus 2020 12:56 @ 12:56
Hallo,ik heb deze week 8 groene jalapeno’s van de plant gehaald…is er een kans dat deze nog rood word?
Vele groetjes Peggy
Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2020 11:34 @ 11:34
Beste Peggy
Dat hangt er een beetje vanaf wat u er nu mee doet maar in principe moeten die nog wel kunnen verkleuren. Ik haalde althans onlangs een onrijpe tomaat (dezelfde familie) van de plant en die is nadien op de vensterbank toch nog mooi gekleurd.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door MARJA — 22 september 2021 19:24 @ 19:24
vraagje;Sommige van mijn pepers worden zwart ipv rood.Nu lees ik dat dit te maken heeft met kou? Maw ze kunnen beter naar binnen nu? En zijn deze pepers wel gewoon goed om te eten? Of kleuren ze geoogst wel weer rood? Heb dit nog niet meegemaakt maar ben pas kort bezig met pepers kweken.
Reactie door lapalmeraie — 24 september 2021 07:41 @ 07:41
Beste Marja
In deze periode is een te lage temperatuur inderdaad het meest waarschijnlijk.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Gerben — 2 december 2021 00:06 @ 00:06
Hallo. Dit jaar heb ik stevige en grote habanero planten gekweekt en heb nu mooie rode vruchten, maar niet scherp wat je wel van deze soort zou verwachten. Hoe kan dat? Wanneer tijdens de groei wordt hij scherp. En wat heb ik verkeerd gedaan?
Reactie door lapalmeraie — 2 december 2021 12:59 @ 12:59
Beste Gerben
Dit kan voorkomen wanneer het fruit binnenwendig toch net niet voldoende kan afrijpen door ontoereikende groeiomstandigheden. In onze contreien is dat vrijwel altijd een te lage temperatuur.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Jesina — 28 juli 2022 15:18 @ 15:18
Wij hebben vorig jaar zaadjes geplant op een open banaan. Nu bloeit het plantje. De bloemen zijn gelijk aan de bloemen van de vlinderstruik. Snap er niets van
Reactie door lapalmeraie — 29 juli 2022 10:44 @ 10:44
Beste Jesina
En ik snap de vraag misschien niet zo goed? Gezaaid op een banaan?
In ieder geval, indien het zaaimedium buiten stond, is het heel goed mogelijk dat er zaden uit de omgeving zijn ingewaaid, van andere planten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Theo — 5 juli 2023 07:06 @ 07:06
Goedemorgen allemaal,
Heb een vraag. Bij het bakken van madam Jeanette komt er een geur af dat op je keel en ogen slaat.Weet iemand een manier dat dit minder wordt
Alvast bedankt
Groet Theo
Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2023 09:11 @ 09:11
Beste Theo
Dat is natuurlijk omdat de capsaïcine gasvormig wordt en zich zo verspreidt. Ventilatie, afzuiging, en desnoods bescherming is het enige dat je hieraan kunt doen.Bijvoorbeeld door het dragen van een zwembril. Let natuurlijk wel op bij het plaatsen en weer verwijderen van de bril, dat de handen de ogen niet raken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie