Dioon edule ‘Rio Verde’

juli 18th, 2009 · 2 Comments


cycasrevoluta000.jpgNederlandse naam:
Mexicaanse palmvaren

Herkomst: Mexico (San Louis Potosi) Donkere delen van het subtropisch regenwoud.

Blad: hard, grijs-groen geveerd. De blaadjes zijn breder en langer dan bij de gewone Dioon edule. Net als bij varens ontrollen de nieuwe bladeren zich.

Standplaats: halfschaduw tot volle zon

Groeisnelheid: zeer langzaam

Hoogte volwassen: 2 à 3 meter

Vorstbestendigheid: -9°C

Kweken: Verse zaden kiemen zeer goed. Belangrijk hierbij is voldoende warmte/vochtigheid. De moeilijkheid daarbij is het voorkomen van schimmelvorming. Aangezien de zaden op de aarde moeten worden gelegd is de kieming heel goed te volgen wat het des te interessanter maakt om dit proces te volgen. Voor een gedetailleerde zaaihandleiding voor de Dioon kunt u onze zaaihandleiding voor palmvarens bekijken. De Dioon is een zeer langzame groeier. Het ontrollen van de bladeren is echter een prachtig schouwspel om te volgen.
Hij wordt het best gehouden in de halfschaduw. Hij is iets winterharder dan de Cycas wegens zijn afkomst uit hogere bergstreken. Toch moet hij in de volle grond goed beschermd worden. Als kuipplant loopt u minder risico. Bij aanplant in de volle grond moet er in ieder geval een goede drainage voorzien worden. Net als de Cycas is de Dioon tweehuizig. Voor het verkrijgen van bevrucht zaad zijn dus een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar nodig.

Gebruik: Van deze variëteit is nog maar zeer weinig gekend. Er wordt zelfs aangenomen dat hij over enkele jaren erkend zal worden als eigen soort; Dioon rio verde.

De kieming in beeld, stap voor stap

Gezaaid op 24-02-2009
Photobucket

07-03-2009

Photobucket

20-03-2009

08-06-2009
dioon-edule-rv-20090608

16-06-2009
Photobucket

21-06-2009
Photobucket

25-06-2009
dioon-edule-rv-20090625

09-07-2009
dioon-edule-rv-20090709

26-07-2009
dioon-edule-rv-20090709

dioon-edule-rv-20090709 dioon-edule-rv-20090709

Photobucket

Misschien vindt u dit ook interessant:
Zaaihandleiding voor palmvarens
Verzorging van palmen
Palmen voor “dummies”


2 reacties »

 • Reactie door Filip — 7 januari 2019 12:53 @ 12:53

  Dag Niek, heb jij al ervaring met deze plant in volle grond, inmiddels heb ik de yucca rostrata die op mijn verlanglijstje stond afgelopen weekend gaan ophalen samen met een Nolina nelsonii, beiden op stam. Deze woestijnplanten zijn succesvol te houden in ons klimaat van tegenwoordig zonder uitgebreide winterbescherming in goed gedraineerde grond. In ons bosje zou ik nu graag ook nog een Dicksonia Antarctica zien verschijnen, dat lijkt me in eerste instantie iets gemakkelijker dan deze palmvaren of zie ik dat verkeerd ?


 • Reactie door lapalmeraie — 7 januari 2019 16:20 @ 16:20

  Beste Filip

  Ik had er eentje in volle grond gezet en die is “verdwenen” de andere heb ik nog in pot. Ze groeien zo tergend traag; het waren exemplaren gezaaid in 2007 en die heeft nu nog maar 3 bladeren. Er is dus heel weinig marge om tegenslagen op te vangen.
  Een Dicksonia is veel harder maar die vraagt uiteraard wel volledig andere omstandigheden dan een Yucca en een Nolina! Deze laatsten moeten eerder droog staan terwijl de boomvaren juist van veel vocht houdt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.