Wanneer de meesten nog genieten van de laatste zonnestralen, is de gemiddelde exotenliefhebber al aan het nadenken over de komende winter. Want hoe ga je al die planten ook deze winter weer feilloos door helpen? In de maanden september en oktober is dit dan ook vaak hét gespreksonderwerp bij uitstek. Op het internet zijn tal van artikels verschenen over het beschermen van een bananenplant tijdens de winter. Maar vaak gaan deze artikels enkel over het inpakken als winterbescherming. Om een vollediger beeld te geven over de mogelijke overwinteringmethoden hebben we ze allemaal voor je opgelijst. Zo kun je zelf kiezen welke methode voor jouw plant het meest geschikt is.
Bananenplant winterhard?
Sommige bananenplanten staan gekend als winterhard. De goede winterhardheid slaat echter op de wortels. Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien. Vanaf -2°C vriest het blad kapot. Bij aanhoudende vorst zal ook de schijnstam, die veel vocht bevat, tot moes vriezen. De plant sterft dan af tot aan de grond en vormt in het voorjaar (april/mei) pas weer nieuwe uitlopers. Om een grotere plant te krijgen en zelfs bloei te realiseren moet hij de winter in tact doorkomen.
Enkele populaire winterharde soorten:
Musa basjoo -20°C
Musa sikkimensis -15°C
Ensete glaucum -10°C
Musella lasiocarpa -5°C
Verschillende methoden
Onderstaand worden 4 verschillende overwinteringmethoden besproken. Bij de eerste twee methoden blijft de plant de hele winter buiten. Bij de laatste twee methoden overwintert de plant droog, m.a.w. binnen.
Buiten
1) Zonder bescherming
Vermoedelijk het meest eenvoudig, maar ook het meest riskant is om de bananenplant niet te beschermen tijdens de wintermaanden. Afhankelijk van de strengheid van koning winter zal ook het resultaat van deze methode variëren. Enkele soorten zijn behoorlijk winterhard, maar zoals eerder gezegd, slaat deze waardering op de wortelkluit. Bij aanhoudende vorst sterft het blad en vervolgens de schijnstam tot de grond af. In het voorjaar (april/mei) komen er weer nieuwe uitlopers boven de grond.
+ vergt geen inspanning
+ bespaart aanschaf van verpakkingsmaterialen/plaats in huis
- plant moet elk jaar van 0 beginnen en wordt dus nooit volwassen = geen bloei
- bij koudere temperaturen vriest ook de wortelkluit kapot! = bananenplant dood!
2) Met bescherming
Een veel gebruikte en ook veel beschreven methode. Het principe is vrij eenvoudig; vlak voor de eerste aanhoudende vorst, ontdoe je de schijnstam van de bladeren. Hierna plaats je een afscheiding rond de schijnstam (bv. afscheidingsdraad of kippengaas). Vervolgens vul je het geheel op met stro of bladeren. Hooi is hiervoor niet geschikt omdat dit zal gaan broeien. Aan de buitenkant voorzie je een laag vliesdoek. Hierdoor wordt het stro niet nat maar kan het geheel blijven ademen. Dit alles werk je af met een waterdicht dakje.
Zodra de aanhoudende vorst voorbij is verwijder je de winterbescherming. De rotte delen snijd je er in het voorjaar af. Zodra het iets warmer wordt zal ook het eerste blad zichtbaar worden. Het succes van deze methode is afhankelijk van enkele factoren: strengheid winter, tijdigheid beschermen, dikte van de schijnstam,…
Bij hele strenge winters is ook deze bescherming onvoldoende. Enkel de dikkere schijnstammen zullen niet tot op de kern kapot gevroren zijn. Bij de planten waarbij de schijnstam het niet gered heeft is de kans met deze methode wel groter dat de wortelkluit het wel heeft overleefd. (NB. Deze methode wordt vaak gecombineerd met methode 4, voor de zekerheid.)
Gebruikte materialen:
Vliesdoek wordt verkocht in tuincentra en bouwmarkten.
Stro kun je het goedkoopst rechtstreeks bij de boer per baal aanschaffen.
+ wortelkluit kan onverstoord blijven staan
+ zeer geschikt voor de grote exemplaren en wortelkluiten met veel stammen
- moeilijk met zekerheid het juist tijdstip te bepalen voor het aanbrengen van de bescherming
- ook met bescherming geen garantie op behoud van de plant
Binnen
3) Droog overwinteren
Bij deze minder bekende methode wordt de schijnstam in het najaar van zijn bladeren ontdaan en vervolgens met kluit en al uitgegraven. Indien de wortelkluit meerdere schijnstammen bezit kunnen deze nu ook prima gedeeld worden. De wortelkluit met schijnstam plaats je in een kuip. Deze vul je niet verder aan met potgrond. Dit alles zet je op een koele plek: tussen de 5 à 10°C is perfect. Licht is niet nodig. Ook de watergift moet drastisch teruggeschroefd worden. Juist genoeg om de kluit niet te doen uitdrogen. De groei zal volledig stil vallen. Het spreekt voor zich dat ook bemesting nu niet meer toegediend mag worden. In het voorjaar mag de watergift weer langzaam opgedreven worden. Zodra het warm genoeg is kan de plant ook weer naar buiten en mogen er ook weer meststoffen gebruikt worden.
Bij deze methode komt de groei sneller op gang dan bij de planten die buiten overwinterd hebben.
+ overwintertemperatuur is eenvoudiger te beïnvloeden
+ meerdere stammen kunnen samen op een compacte plaats gestockeerd worden
+ groei komt sneller op gang in het voorjaar
- uitgraven van grotere exemplaren vergt wat tijd en energie
- watergift tijdens de overwintering is moeilijker te bepalen; op gevoel.
4) Als kamerplant
Bij deze laatste methode krijgt de opgepotte bananenplant een zo licht mogelijke standplaats binnenshuis gedurende de wintermaanden. Al het blad mag er gewoon blijven aanzitten. Door een beperktere lichtintensiteit zal de groei wel afnemen, maar niet volledig stilvallen dankzij het behoud van de hogere (kamer)temperatuur. De watergiften moeten worden beperkt tot de werkelijke behoefte. De grond moet licht vochtig zijn, zeker niet nat. Je verliest een bananenplant tijdens de winter eerder bij teveel vocht dan te weinig! Natuurlijk moet ook de bemesting aangepast worden op deze rustperiode. Zodra de temperaturen weer oplopen in het voorjaar kan de plant weer buiten geplaatst worden. Vergeet hierbij niet dat de oude bladeren weer moeten wennen aan direct zonlicht. Daarom begin je het best met een standplaats in de schaduw om het aantal uren direct zonlicht langzaam op te voeren.
Deze methode is vooral aan te raden voor de kleinere bananenplanten en de meest kougevoelige soorten.
+ minimale inspanning voor planten die reeds in pot staan
+ snoei van bladeren niet nodig
- ruimte/geschikte plaats nodig
- niet haalbaar voor grotere exemplaren
© La Palmeraie
Reactie door Palmpje — 22 september 2009 21:29 @ 21:29
Beste Lapalmerie,
Dit artikel is niet enkel interessant, het leest ook plezant weg. Toch enkele opmerkingen met de bedoeling om een toegevoegde waarde te bieden, en niet om afbreuk te doen aan de hoge waarde van dit artikel.
Een techniek die niet aan bod is gekomen, en die door mijzelf ook nog niet is toegepast: Het uitgraven van de plant, de bladeren afknippen en de pseudostam in de bodem te bewaren door deze volledig met aarde te bedekken.
Een tweede opmerking: Ik heb een goede ervaring met het uitgraven van de pseudostam en deze een 30-tal cm dieper te gaan plaatsen in de aarde. Nadeel is dat in de zomer de groei nog trager op gang komt. Vermoedelijk vanwege de temperatuur van de bodem. Het is dus een mes die aan 2 kanten snijdt.
Een derde opmerking: 2 straten verder heeft iemand een grote partij musa basjoo staan waarbij deze in de zomer de groei heel snel op gang komt, in de winter wordt deze niet afgeschermd. Deze komt ieder jaar terug zelfs met de voorbije winter, die heel streng is. Deze plant heeft zich al 5 jaar kunnen vestigen op deze plek. Volgens mij is dit het grootste geheim voor succes. Ik zou dus voorstellen om goede resultaten te halen, dat men de basjoo zoveel mogelijk zijn gang laat gaan zonder in te grijpen. Zodat de corn zich zo veel mogelijk kan uitbreiden en de nodige nieuwe wortelstokken kan produceren.
Reactie door lapalmeraie — 22 september 2009 22:19 @ 22:19
Hallo palmpje
Feedback is altijd welkom hoor, zeker als die opbouwend is, bedankt!
Je hebt gelijk, die techniek staat er niet bij. Ik heb er dan ook nog geen ervaring mee.
Eigenlijk is het een combinatie van 2: uitgraven en winterbescherming buiten.
Wat betreft die Musa’s bij jou in de buurt;
Een Musa wordt winterharder naar mate hij ouder wordt.
Ten minste, de schijnstam kan meer hebben als hij dikker is. De vorst zal immers minder gemakkelijk tot in het hart doordringen bij dikke stammen, waardoor die in het voorjaar gewoon weer hernemen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door djoeke — 26 september 2009 20:48 @ 20:48
Hoi la palmerie
ben laatst bij iemand geweest en deze had rond de stam
een lichtslang gedaan zo een van kerstversiering en bovenaan een lus mee gemaakt , daarna lus en stam ingewikkeld met vliesdoek en met succes overwinterd zo’n
5 m hoog.
wel iets duurder natuurlijk daar deze wel wat elektriciteit verbruikt natuurlijk.
grtz bart
Reactie door lapalmeraie — 26 september 2009 21:40 @ 21:40
Hallo Bart
Bedankt voor deze aanvulling.
Er zijn inderdaad verschillende mogelijkheden bij het inpakken. Stro als vulling is het meest gebruikelijke maar een lichtslang of warmtekabel gebruiken kan natuurlijk ook. Op die manier kun je zelfs de temperatuur met enkele graden verhogen voor een beter resultaat.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door cees van eindhoven — 13 februari 2010 23:15 @ 23:15
wat is de beste voeding die er is voor de banananplant.
Reactie door lapalmeraie — 14 februari 2010 15:22 @ 15:22
Beste Cees
Bananenplanten zijn niet zo kieskeurig als het op voeding aankomt.
Tijdens de zomermaanden zijn ze daarbij zeer gulzig. Nu bemest u beter niet, of zeer beperkt aangezien de planten tijdens de winter in een rustperiode zitten.
U kunt zowel natuurlijke meststoffen gebruiken als gedroogde koemest korrels of compost.
Ook kunt u kunstmest gebruiken zoals roze korrels of vloeibare mest.
Persoonlijk gebruik ik een combinatie van de bovenstaande producten voor een optimale groei.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door JER0EN R0LAND — 1 oktober 2010 22:21 @ 22:21
Wij halen de bananenplant naar binnen als temperatuur daalt onder 5 graden. Mij was het laatst opgevalen dat er water druppeld vanuit de bladeren aan de zijkant. Na 4 jaar denk ik wel dat zo bananenplant het huis uitgroeit en misschien is het ook mogelijk de bananenplant laten overwinteren buiten door middel van een thermovlies en een elektro kachel de plant droog en warm tehouden en liefst op zonne energie. Ik vraag mij ook af of je door middel van een groeilamp een bananenplant heel snel kan laten groeien binnen een jaar tijd?
Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2010 22:06 @ 22:06
Beste Jeroen
Waterdruppels die aan het blad hangen wordt “guttatie” genoemd.
In ons artikel “Waarom hangen er waterdruppels aan het blad” leest u hier meer over.
Bij het droog overwinteren kan de schijnstam prima horizontaal opgeslagen worden waardoor zelfs grotere exemplaren prima binnen te overwinteren zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door JER0EN R0LAND — 19 oktober 2010 23:40 @ 23:40
Hoi best lapalmeraie, ik ben het er volkomen mee eens
dat guttatie zich voor doet in nacht en ochtend,
binnen in huis is het warmer 21c dan buiten 15-12c, maar
buiten was het vochtiger dan binnen, de bladeren droog dus uit, en ook de worteldruk moet toegenomen zijn,de plant kon buiten in de kou zijn vocht niet meer kwijdt denk ik!
Het heeft echter wel vervelende vlekken op ons laminaat met zich meegebracht. Heel bedank voor de tip bananen plant ook horizontaal kan neerzetten!.
hier een foto van mijn bananen plant, om welk soort het gaat weet ik niet gekregen van de buurvrouw!
http://hi.baidu.com/jer0enr0land/album/item/0bfc2b0f146291897acbe1d0.html
Lees “guttatie”
http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/07/guttatie/
Reactie door Paul — 29 december 2010 10:21 @ 10:21
Met de verhuizing heeft mijn bananenplant 20 minuten buiten in de vries koude gestaan. Nu in mijn nieuwe huis is mijn ooit zo’n mooie plant helemaal aan het verdorren. Er is nog maar één blad mooi, de rest is verlept en komt niet meer omhoog. Kan ik ‘m nog redden?
Reactie door lapalmeraie — 29 december 2010 20:53 @ 20:53
Beste Paul
Doordat een bananenplant voor 80% uit vocht bestaat zijn ze inderdaad zeer vatbaar voor vorst.
De bladeren zijn het meest vatbaar en gaan dan ook als eerste kapot. Deze zijn niet meer te redden vrees ik.
Maar zolang de stam nog stevig is komt het allemaal weer goed. Geef de plant nauwelijks water gedurende het herstel, net genoeg om de kluit niet te laten uitdrogen. Door met een viltstift een horizontaal streepje te zetten op de bladstelen en het nieuwste blad kunt u heel eenvoudig de minste groei en dus herstel waarnemen.
Mocht ook de stam op bepaalde delen beginnen te rotten dan kan de stam afgesneden worden tot op het gezonde deel en dan groeit de plant van daaruit opnieuw uit. Natuurlijk duurt het dan wel weer even voordat de plant weer zo mooi is als voor de verhuizing.
Veel succes
La Palmeraie
Reactie door leny fransen — 30 januari 2011 16:14 @ 16:14
hoeveel water heeft een bananenplant nodig welke binnen staat in de winter
Reactie door lapalmeraie — 30 januari 2011 19:30 @ 19:30
Beste Leny
Het is moeilijk om een pasklaar antwoord te geven op uw vraag.
Vele factoren hebben immers een invloed op de waterbehoefte.
Zo gaat een plant bij kamertemperatuur nauwelijks in winterrust waardoor hij meer water nodig heeft dan een plant die koel overwinterd wordt.
Maar ook de grootte van de plant, aantal bladeren, grootte en type van de pot, etc.
De vuistregel die opgaat voor vrijwel alle kamerplanten is het voelen met een vinger in de potgrond. Indien de aarde enkele cm’s onder het oppervlak nog droog aanvoelt (niet meer aan de vinger blijft plakken) dan is het tijd voor een nieuwe watergift.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Remko — 30 mei 2011 10:18 @ 10:18
Ik bezit momenteel een Musa sikkimensis “Red tiger” van ongeveer 70cm hoog. Misschien een beetje vroeg, maar vraag me nu al af waar ik deze het beste kan overwinteren komende winter. Ik heb de keuze uit de kelder: vrij constante temperatuur van 12 graden met slechts één raam vrij donker. Of mijn groot uitgevallen tuinhuis, waar het in de winter enkele graden warmer is dan buiten met veel licht.
Wat adviseert u mij?
Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2011 10:55 @ 10:55
Beste Remko
Aangezien de Musa bij die temperaturen nog enigszins zal blijven doorgroeien zou ik opteren voor de plaats met het meeste licht.
Maar dan moet u er wel zeker van zijn dat het echt nooit kan vriezen in het tuinhuis?
Houd de plant zeker aan de droge kant gedurende de winter. Verpot hem in het najaar desnoods in droge grond.
Want wanneer de kluit de nat is gebleven zal hij zonder meer wegrotten. Dat is toch mijn ervaring met de sikkimensis.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door arend — 16 oktober 2011 08:35 @ 08:35
Mijn banan musa badjo hem ik omwikkeld met vliesdoek een licht slang eromheen gewikkeld en een doos van piepschuim eromheen gedaan. Daabuiten om een ring van gaas gevuild met blad al extra isolatie. Een vriend van mij houd de palm zo de winter goed. Die van mij staat op een tochtige hoek wat in de winter met vorst dodelijk is. De lichtslang die een beetje warmte geeft moet voor de extra bescherming zorgen en gaat aan als er diepe nachtvorst voorspeld wordt of bij langdurige vorst.
Zo zou het moeten lukken!
Reactie door lapalmeraie — 16 oktober 2011 18:12 @ 18:12
Beste Arend
Bedankt voor uw bijdrage.
De beschreven manier kan inderdaad een oplossing zijn mits er voldoende ventilatie is.
Momenteel is het wel nog wat vroeg om de Musa basjoo in te pakken aangezien het nog niet echt vriest.
Komende week loopt de temperatuur bovendien weer behoorlijk op overdag.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Jaap — 26 oktober 2011 16:05 @ 16:05
Wát een informatieve en goed geschreven site is dit zeg! Echt keigoed. Zinvolle reacties ook.
Mijn vraag -wel evident een van de leek/beginner- is echter of er ook lezers zijn die ervaringen met de musa in een koude kas hebben, want dan hoor ik graag over hun winter-perikkelen met deze plant. De kas-dimensie waarover ik spreek is die van 2 meter bij 3,20 meter.
Reactie door lapalmeraie — 26 oktober 2011 17:17 @ 17:17
Beste Jaap
Bedankt voor het compliment.
Overwinteren in een koude kas is hetzelfde principe als droog overwinteren.
Door de lage temperatuur gaat de plant volledig in rust. Het blad mag eraan blijven zitten, aangezien er in de serre voldoende licht is, maar het is niet noodzakelijk.
Wel is het belangrijk dat de kas vorstvrij blijft.
Wanneer dit niet het geval is, is de kans op succes zeer klein.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Andries — 10 november 2011 07:18 @ 07:18
Hoi,
ik heb een vraagje, hoe ademt de plant als er geen blad meer op zit??
Groetjes Andries Hachmer
Reactie door lapalmeraie — 10 november 2011 23:07 @ 23:07
Beste Andries
De plant is in rust waardoor de sapstromen stilliggen en er geen fotosynthese plaats vindt.
Daarom kan het blad er ook zonder problemen afgesneden worden.
Zodra de temperaturen weer omhoog gaan komt ook de sapstroom en de fotosynthese weer op gang.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door paul — 11 november 2011 21:44 @ 21:44
hallo,heb een musa velutina in koude kas laten groeien als experiment, maar heus wat is die te keer gegaan,ruim een meter hoog geworden en groote bladeren ,maar ja de kou komt er aan juist op het moment dat de bloei er aan zit te komen er kwam een kleiner blad aan en alles begint nu paars te kleuren ,heb hem nu naar binnen gehaald op een slaapkamer gezet wand in huis kamer was hij te groot,zal ik de bloei nog mee gaan maken ?? nu hij aan het overwinteren is,,heb opgemerkt dat toch de groei doorgaat ondanks de koele kamer,,groeten paul,
Reactie door paul — 11 november 2011 22:31 @ 22:31
hallo ik heb ook nog een vraagje,,ik kan niet veel vinden over het kweken van bananen in een koude kas,na mijn ervaring met een kleine kas ben ik nu bezig met het bouwen van een groote koude kas, zijn er mensen die hier ook ervaring mee hebben?? en hoe lang zou het dan duren voor een supper dwarf banaantjes kan geven in zo`n kas???groeten paul,,
Reactie door lapalmeraie — 11 november 2011 22:40 @ 22:40
Beste Paul
De Musa velutina is een tropische soort en dan ook een echte warmte aanbidder.
Het is één van de eerste soorten die in het najaar naar binnen moet om moeilijkheden te voorkomen.
Ik zou dan ook aanraden om hem niet te koud te zetten om te voorkomen dat hij dat hij wegkwijnt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door lapalmeraie — 11 november 2011 22:47 @ 22:47
Beste Paul
Een heel aantal soorten bananen zijn prima geschikt voor de koude kas, zoals bv. de Musa basjoo, Musa sikkimensis, Musella lasiocarpa. Sommigen worden wel behoorlijk groot wanneer ze in volle grond staan. Is dat de bedoeling in de kas? Dan is een aantal meter hoogte geen overbodige luxe.
Aangezien de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ een tropische soort is, is de temperatuur in een koude kas veel te laag. Hij zou dan ook langzaam wegkwijnen tijdens de winter.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door irene vandepoele — 14 november 2011 09:17 @ 09:17
Ik heb voor het eerst in october mijn bananenplant binnengehaald, staat in warme plaats veel licht.
Kan het zijn dat deze plant jeuk geeft bij bepaalde mensen?
graag een reactie,
dank op voorhand
irene
Reactie door lapalmeraie — 14 november 2011 13:58 @ 13:58
Beste Irene
Persoonlijk heb ik nog niet gehoord van mensen die allergisch zouden zijn aan bananenplanten.
Ook bevatten deze planten m.i. niet echt eigenschappen die allergie in de hand zouden werken (zoals bv. een poeder oid).
Maar indien de nieuwe aanwinst in de huiskamer problemen blijft geven kunt u misschien een alternatieve plaats vinden?
Bijvoorbeeld in een ongebruikte kamer? Ook kunt u de plant koud en droog overwinteren; in dat geval zou zelfs de zolder of garage een oplossing kunnen bieden waardoor het contact helemaal tot een minimum beperkt zal zijn.
Veel succes
La Palmeraie
Reactie door paul — 15 november 2011 21:44 @ 21:44
even een reactie van paul over het inpakken van bananen planten die buiten overwinteren, hier bij mij gaan ook weer enkele buiten overwinteren (musa basjoo),nu lees ik veel dat er hooi e.d. gebruikt wordt,ook ik gebruikte het al die jaren,en elke lente een bende bij het opruimen in de tuin,,heb goede ervaringen opgedaan met het idee om een oude matras dwars door te snijden, dus dat je er 2 hebt,,nu kan je makkelijk om de stam heen buigen en met touwtjes vast binden,het spul is licht en zeker luchtig en een grote isolatie waarde,zorg dat het spul droog blijft.op de top een plastic zak en noppe volie,,na de winter zo opgeruimt en zeker meerdere malen te gebruiken,geen troep meer,,,groeten paul,,
Reactie door lapalmeraie — 15 november 2011 21:58 @ 21:58
Bedankt voor uw aanvulling.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door TOM — 13 februari 2012 15:53 @ 15:53
hallo,
voor deze grote vorst heb ik mij bananeboom ingepakte met een doorzichtig vliez die ik speciaal gekocht heb voor exotische planten, ik moest die boven en onder vastbinden zodanig het meeste van de stam en bladeren beschermd waren. maar nu is de temp al weer boven 0 en heb ik ondervonden dat de stam heel zacht is en omvervald. is me bananeboom dood? juist boven de grond voeld hij wel nog hard aan de stam. help aub?
Reactie door lapalmeraie — 13 februari 2012 18:36 @ 18:36
Beste Tom
Waarschijnlijk gebruikte u een zogenaamde thermohoes.
Deze hoezen zijn gemaakt van dik vliesdoek en bieden wel een beetje bescherming maar zorgen vooral voor het droog en windvrij blijven van de plant.
Dit is echter onvoldoende voor bananenplanten die voor 80% uit vocht bestaan.
De stam is dan ook volledig kapot gevroren waardoor deze nu met de dooi volledig in elkaar zakt.
Dat komt helaas niet meer goed. U mag deze stam dan ook wegsnijden tot op het hardere deel.
Wel is de kans zeer groot dat de bananenplant opnieuw zal uitlopen in het voorjaar.
Doorgaans is dat redelijk laat; eind april, begin mei. Tot dan kunt u de grond wel afdekken met bladeren om de grond alsnog vorstvrij/warm te houden.
Meestal lopen dergelijke weggevroren bananenplanten op verschillende plaatsen opnieuw uit waardoor u er meerdere planten aan overhoudt.
Dat is dan toch nog een schrale troost.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door TOM — 14 februari 2012 21:22 @ 21:22
ok danku palmeraie
ik zal deze dus afsnijden en hopen op een mooi resultaat.
volgende winter ga ik de tips gebruiken op deze site.
Reactie door v.d.b jaak — 15 maart 2012 23:12 @ 23:12
ik heb veel gelezen en geleerd van jullie ervaringen.
ja die winters daar hebben we nog niet mee gedaan!
bedankt
Reactie door lapalmeraie — 16 maart 2012 21:08 @ 21:08
Beste Jaak
Leuk om te horen!
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Djippen — 22 maart 2012 21:51 @ 21:51
Bedankt voor het delen! Succes verder!
Reactie door Gerald — 25 september 2012 16:03 @ 16:03
Dus als ik het goed begrijp kan droog overwinteren ook in een orangerie (water en winddicht)
Komt de prangende vraag van onze kant,
moet hij dan wel of niet ingepakt worden???
(met bijvoorbeeld noppenfolie)
Hoor het graag van de echte bananenfreaks,
ben wel bekend met mediterraans,maar die banaan is nieuw voor me.
Reactie door lapalmeraie — 25 september 2012 16:13 @ 16:13
Beste Gerald
Hoe warm wordt/blijft het in de orangerie?
Als de temperatuur daar net boven het vriespunt ligt is het ideaal voor een droge overwintering.
Inpakken is daarbij zeker niet nodig hoor. Het blijft immers vorstvrij.
Ligt de temperatuur hoger dan is het goed mogelijk dat de groei gewoon, zij het langzaam, door zal gaan.
In dat geval is het aan te raden om ook de bladeren te laten zitten.
Zakt de temperatuur wel onder het vriespunt dan is het aan te raden om extra te beschermen om de vorst buiten te houden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Gerald — 8 oktober 2012 18:19 @ 18:19
LA PALMERAIE,
WE GAAN HET PROBEREN,
BEDANKT VOOR DE INFO,WE GAAN DAN TOCH MAAR VOOR EEN PLEK IN HUIS.
M.V.G. GERALD
Reactie door alouis ter denge — 21 april 2013 10:51 @ 10:51
Hallo,
De bananeplant die nu al zo.n hoogte van 2 meter krijgt, haal ik na de eerste lichte nachtvorst uit de kuip en wikkel hem in een krant en leg hem op zolder. Als de vorst voorbij is pot ik hem weer en groeit als een speer met bladeren van een meter groot.
Reactie door lapalmeraie — 22 april 2013 08:12 @ 08:12
Beste
Bedankt voor het delen van uw ervaring.
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door joop — 14 juni 2013 12:30 @ 12:30
Ik heb van lat werk een raam gemaakt en deze voor zien van nop foli .4stuks 150 bij 200 . Deze verbint ik door middle van vleugel moeren en aan een kant scharniertjes om hen iedien nodig iets te kunnen openen , Deze zet ik om de stamen heen zet in het midden een bamboo stok met plastic fles er op gestoken zo krijg je een punt dak kan geen water in blijven staan Gooit daar een grote lap nop voli over heen en zet deze vast met zeil klemmem . Open de de zeiwant waar scharnier zit en zet een nacht Vorst beschermer in het midden stel deze af op 2 graden boven nul . prop dan tussen de stamen allerlei plantenten die koud moetten over winterenen benut dus ook deze ruimte, Ook hang ik er een draadloze thermometer in aan de zei want .De ontvanger staat binnen in huis kamer. Sluit de boel en klaar ben je . Alleen in de nacht de stroom er op en eventuweel overdag als het heel hard mocht vriezen Bij stroom storing zal de temperatuur gaan zakken en gaat binnen je melder over zo dat je in kunt grijpen. Bij lange storing van paar uur 6 waxcinne ligtjes in de kas plaatsen . deze branden 4 uur en houden zo de temp redelijk in toom .
Is even wat werk zo,,n raan werk te maken maar ik doe er al nu 9 jaar mee en heb gereld trossen met bennen er aan hangen . Is je plant te hoog voor je kasje dan zaag gerust hem op lengte dus stuk top er ag .Loopt toch weer uit met meters lang blad in het voorjaar .Plaats altijd je planten beschut op een warme plek en uit de wind .
Ik heb nu inmiddels al van af de jaren 70 de planten in mijn tuin staan .
Reactie door joop — 14 juni 2013 12:31 @ 12:31
sorry van de spelling ;heb distelexci Maar boeid me niet zo men mag het lezen en moet het niet groet joop
Reactie door lapalmeraie — 14 juni 2013 14:43 @ 14:43
Beste Joop
Bedankt voor het delen van uw ervaring.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Edith De Nef — 29 juni 2013 22:16 @ 22:16
Hallo,
Vraagje uit Anwerpen.
Wij wonen midden in de stad en hebben een beschut, maar zeer zonnig terras.
Sinds dit voorjaar hebben we bananenplanten op ons terras staan.
Ondanks het vele regenen, waardoor we vreesden voor té natte grond in de potten, doen de planten het relatief goed ! Ze staan in de volle zon en krijgen ongeveer elke week een nieuw blad.
Mijn vraag : na de zomer zullen we de potten moeten binnenzetten om te overwinteren, maar dat kan niet in onze (kleine) woonkamer, want daar moeten we onze dadelpalm al zetten (die ondertussen ook groeit als kool).
De enige optie voor onze bananenplanten is een (meestal) onverwarmde kamer (rond 10°), met heel weinig licht.
Kunnen de planten zo de winter overleven ?
Alvast erg bedankt voor uw antwoord, we zijn zéér gehecht aan onze planten
Veel groeten uit Antwerpen,
Edith
Reactie door lapalmeraie — 1 juli 2013 07:48 @ 07:48
Beste Edith
In principe hoeft die standplaats geen probleem te zijn, al hangt dat wel een beetje af van welke soort banaan u juist hebt. In ieder geval gaan donker en koel goed samen. Door de lage temperatuur gaat de plant immers in rust waardoor er ook geen licht meer nodig is. U kunt op voorhand dan ook prima het bestaande blad, op het laatste na, weg snijden.
Lijkt de plant dan toch zienderogen te verslechteren kunt u hem alsnog wat warmer en lichter zetten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Peter — 28 augustus 2013 07:44 @ 07:44
Hallo,
Kan ik mijn bananenplanten, welke in grote pot buiten staan, in de winterperiode binnen zetten, in een vors vrije ruimte met beperkt daglicht.
Moet ik dan behalve minder of geen water, bladeren verwijderen, of gewoon zo houden en op het voorjaar wachten ?
Bedankt alvast voor het advies
Reactie door lapalmeraie — 29 augustus 2013 07:43 @ 07:43
Beste Peter
Dat kan zeker maar zorg er wel tijdig voor dat de potten niet te nat de stalling in gaan of anders rotten de planten zo weg. Dek de potgrond daarom ergens in de herfst al af met een stuk plastic oid.
Het blad kan blijven zitten als buffer en mag worden verwijderd zodra het lelijk wordt. In de stalling zal ook wel wat lelijk nieuw blad aangemaakt worden maar ook dat is geen probleem. Die kunnen nadien ook weer weggehaald worden. Eens weer buiten is alles weer mooi zoals het seizoen ervoor.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door martien — 20 oktober 2013 13:27 @ 13:27
Hallo Niek
mijn banaanplanten zijn stamhoogte 170cm mag ik er een stukje afzagen voor ik in ga pakken.
anders heb ik erg veel stro nodig.
Er staan 2 basjo’s met ieder 7 tot 10 uitlopers.
het werd al een oerwoud volgens mijn vrouw.
Ik wil de uitlopers van 1 meter er afsteken om weer rust in de tuin te krijgen.
De een heeft een stam van 10 cm en de ander 12cm 20 cm boven de grond gemeten.
Dus wil ik daar goed de winter mee door komen. wat is je advies kan ik nu de uitlopers er nog afhalen en de stam op 150cm afzagen?
Mvg Martien
Reactie door lapalmeraie — 21 oktober 2013 07:30 @ 07:30
Beste Martien
Dat kan zeker hoor.
Doe het alleen niet te vroeg want met de huidige temperaturen groeien ze nog gewoon door. In no time groeit hij dan weer de verpakking uit.
Houd er ook rekening mee dat ze na de winter toch ook nog wel een beetje stam verliezen door vorstschade.
Het afsteken van pups kan nu perfect. Daarbij is 20 à 30cm toch wel een minimum om dit zonder problemen te doen. De hele kleintjes hebben namelijk nog te weinig eigen wortels. Bij twijfel graaf je best wat grond weg rond de stam zodat de wortels zichtbaar worden. Op die manier is beter in te schatten of het afsteken al kan en zo ja waar juist.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Anouk — 22 oktober 2013 14:52 @ 14:52
Hallo mensen van La Palmeraie,
vandaag liep ik, op zoek naar iets anders, in het tuincentrum tegen een koopje aan: een Ensete Ventricosum. Die kon ik voor 5 euro natuurlijk niet laten staan. Mijn vraag aan jullie is: kan ik deze nog buiten ingraven en met stro en vliesdoek laten overwinteren of is het beter hem tot het voorjaar in huis te verzorgen? De plant is ca 75 cm hoog (dit is tot het laatste opgerolde blad dat zich nu aan het vormen is), maar hij zit in een sneu, klein potje. Ik twijfel sterk aan het feit of de wortelkluit zich voldoende ontwikkelt heeft.Eén blad is aan het afsterven.
Alvast bedankt voor de reactie! Met vriendelijke groet, Anouk
Reactie door lapalmeraie — 23 oktober 2013 06:22 @ 06:22
Beste Anouk
Dat inderdaad een koopje. Ze willen er duidelijk van af nu het exotenseizoen voorbij is.
Buiten overwinteren is kansloos maar binnen in pot is geen enkel probleem. Zo kunt u hem voorlopig als kamerplant houden om hem in het voirjaar alsnog buiten te zetten.
Een heel kleine pot is op zich geen ramp bij deze soort. Het valt mij telkens weer op hoe weinig wortels relatief grote en gezonde planten hebben. Uiteraard is het wel beter om voorlopig een wat ruimere pot te voorzien maar overdrijf daarbij zeker niet.
Het lelijke blad is geen ramp. Misschien komt het door het transport of heeft hij even te koud gestaan. Mijn bananen buiten zijn nu ook niet meer zo mooi.
Houd gedurende de wintermaanden de watergift wat beperkt en besproei het blad regelmatig (ook van onder) ter preventie tegen spint.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Raf — 17 november 2013 00:42 @ 00:42
Hallo,
Ik heb vorig jaar het stro verhaal uitgeprobeerd maar de stammen waren toch zijt geworden.
Zoals voorgesteld alles kortgeknipt en zijn er meerdere uitgekomen. De wortelkluit had het wel gered. . Dit jaar probeer ik de methode om ze in de garage kelder te overwinteren. Hier is de temperatuur op moment 16 graden. Is dit te warm? Omdat je hier schrijft over 5-10 graden.
Beter koeler overwinteren dan 16 graden. Er is wel geen venster dus geen zonlicht.
Graag jullie raad. Dank je.
Mvg,
Reactie door lapalmeraie — 19 november 2013 07:32 @ 07:32
Beste Raf
16°C is inderdaad wat hoog waardoor de bananenplant heel gestaag zal blijven doorgroeien. Door het gebrek aan licht zal het blad heel licht van kleur en uitgerekt zijn. Maar dat is op zich niet zo’n ramp. Het gaat in het voorjaar toch verloren en kan dus gewoon direct na uitrollen afgesneden worden.
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door Cees Van Eindhoven — 30 januari 2014 09:26 @ 09:26
Mag je een bananenplant helemaal luchtdicht inpakken, heb het plastic 25 centimeter rond de plant ingegraven,grrag je reactie.
Reactie door lapalmeraie — 30 januari 2014 16:12 @ 16:12
Beste Cees
Ook een banaan is plantaardig materiaal en kan dus, in een vochtige slecht geventileerde omgeving beginnen schimmelen en rotten. Zeker bij de temperaturen zoals we die tot nu toe gehad hebben dient er voldoende gelucht te worden. Bij sommigen staan de planten nu zelfs nog steeds onbeschermd buiten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Raf — 18 februari 2014 12:54 @ 12:54
Hallo la palmeraie,
je hebt gelijk. De bananenplant is tot nu toe mooi aan het groeien in de kelder met licht groene bladeren. We hebben tot nu toe een uitzonderlijk zachte winter gehad. zou ik deze al buiten kunnen herplanten of nog in de kelder laten staan. Wanneer zou ik deze nu terug buiten planten. heb al veel bloembollen in de bloei in de tuin en bomen met knopjes die uitkomen. de lente lijkt precies een maand te vroeg . mvg, Raf
Reactie door lapalmeraie — 18 februari 2014 13:37 @ 13:37
Beste Raf
De verleiding is groot, hier ook, om alles nu al uit te pakken en buiten te zetten.
Maar echt verstandig lijkt me dat niet. Uiteraard staan de planten binnen nu ook niet ideaal maar stel dat er toch nog een koudefront komt in maart dan was alle moeite voor niets.
Gewoon nog even geduldig afwachten dus.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Raf — 10 maart 2014 10:15 @ 10:15
Hallo la Palmeraie,
het zacht weer blijft van de partij. Kan ik de overwinterde bananenplant terug buiten planten nu?
Hoe ga ik te werk? Best op een bewolkte dag zodat de plant terug aan de zon gewoon wordt of….? bij planten ook direct besmesten met palmen meststof of anders te werk gaan. Ik waardeer jou raad hierin. Alvast hartelijk dank.
mvg, Raf
Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2014 16:50 @ 16:50
Dag Raf
Het als altijd moeilijk dit moment van het jaar; wel, niet,… Zoals het er nu uitziet zou ik zeggen dat de basjoo’s zeker weer naar buiten kunnen. Zelfs al krijgen we nog wat nachtvorst dan zal dat niet in die mate zijn dat ze daar hinder van zullen ondervinden. De tropischer soorten zou ik wel nog even binnen houden. Ook in april kan het soms nog fris worden!
Het aanplanten mag direct in volle zon gebeuren. Het oude blad gaat immers toch snel verloren. Vooral het substraat is erg belangrijk. Het best worden ze gepland in een rijke grondsoort zoals Vivimus van DCM.
Er mag dan zeker ook al een laag koemestkorrel bijgevoegd worden.
Vriendelijke groet
La Palmeraie
Reactie door Sabine — 25 juli 2014 12:21 @ 12:21
Halllo, ik heb een vraagje, onze bananenboomis nu ongeveer 10 jaar oud en krijgt nu voor het eerst een tros bananen,, alles verloopt momenteeelprima, maar mijn vraag is de volgende. Na het uitkomen van de bbananen, gaat mijn boompje nog verder leven, of sterft hij af?? Dank U bij voorbaat voor het antwoord
Reactie door lapalmeraie — 4 augustus 2014 15:41 @ 15:41
Beste Sabine
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Wat leuk dat de plant bloeit.
De moederplant zal nadien inderdaad afsterven waarna meerdere uitlopers gevormd worden die de cyclus weer rond maken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Arjan — 19 september 2014 21:33 @ 21:33
Hallo La Palmerie
Ik las in het artikel en in een reactie dat je na de winter de rotte delen van een stam weg kan snijden tot op het gezonde deel. Ik heb dit gedaan bij een plant waarbij de buitenste ‘lagen’ van de stam deels rot waren door vorst. De plant blijft dan echter ‘bloeden’ en het bovenste stuk van het gezonde deel wordt uiteindelijk ook bruin/rot. Er komt vocht uit dat een gel-achtige substantie is. Deze wond wil ook maar niet helen. Ik heb opnieuw rotte delen weggesneden, maar het proces blijft zich herhalen. Het gaat om de buitenste ‘lagen’/'schillen’ van de stam. Hoe kan ik dit proces stoppen?
Alvast hartelijk dank.
Met vriendelijke groet
Arjan
Reactie door lapalmeraie — 22 september 2014 06:54 @ 06:54
Beste Arjan
Dit wijst er volgens mij enkel op dat de schade zodanig is dat de plant uiteindelijk toch volledig zou wegrotten. Het wegsnijden versnelt het proces enkel maar.
Ik heb het ook wel eens zo gelaten bij wijze van test en dan zie je dit ook zo verlopen.
Uiteindelijk heb ik de stam maar volledig weggesneden waarna de uitlopers verder zijn uitgegroeid tot gezonde planten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Ria — 25 september 2014 08:16 @ 08:16
Ik kreeg een baby bananenplant van een vriendin. Ik had hem in huis gezet. Ondertussen is hij zo gegroeid, bijna 2m breed, dat ik de pot buiten heb gezet. Ik kan hem binnen niet kwijt om te overwinteren. Hoe kan mijn plant de winter overleven. Er staat ook nog een babyplantje onderaan. Ik ben er zo fier op en zou het spijtig vinden moest hij niet overleven.
Alvast hartelijk dank voor de hulp.
Ria
Reactie door lapalmeraie — 25 september 2014 11:00 @ 11:00
Beste Ria
Veel hangt uiteraard af van de soort die u hebt staan.
Lang niet alle soorten kunnen even goed kou verdragen. Bovendien is geen enkele bananenplant bestand tegen vorst indien hij niet beschermd wordt.
U kunt natuurlijk wel altijd de bladeren die u in de weg zitten wegsneden of zelfs de plant volledig toppen op de gewenste hoogte. Er blijft dan enkel nog maar een stam over maar hieruit hervat de groei weer zeer snel.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Tom — 23 oktober 2014 10:38 @ 10:38
Hallo,
Ik heb binnen een aantal bananenplanten in pot staan (de grootste 150 cm) en ik denk eraan om deze buiten in de volle grond te zetten (of toch al ééntje om te zien of het lukt), maar het blijken bananen van de variëteit ‘Dwarf Cavendis’ te zijn. Ik veronderstel dat deze niet winterhard zijn?
Wat is in principe de beste periode om de planten in de volle grond te zetten?
Alvast bedankt, Tom!
Reactie door lapalmeraie — 23 oktober 2014 16:28 @ 16:28
Beste Tom
De beste periode om bananenplanten in de volle grond te zetten is het voorjaar, wanneer het niet meer vriest en de grond genoeg is opgewarmd. Doorgaans is dat eind april / mei.
De Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ is echter een tropische soort en groeit heel slecht in volle grond. Ik raad u dan ook aan om hem in pot te houden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door hugo — 7 november 2014 18:25 @ 18:25
Beste La Palmeraie,
Ik lees hier zeer interessante en uiteenlopende meningen over bananenplanten. Alvast bedankt hiervoor.
Onlangs heb ik ook een bananenplant gekregen, of beter gezegd een scheut ervan. Deze plant is volledig onbekend voor mij. Hoe te overwinteren kan ik wel vinden in de rijkelijk beschreven ervaringen hierboven.
Maar eerst zou ik graag willen weten welke soort dit is?
Kan iemand me daarmee helpen? Als je op onderstaande link klik zie je twee foto’s van mijn onlangs gekregen bananenboom.
Alvast bedankt.
http://belgiankoisociety.eu/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=40&t=373
Reactie door lapalmeraie — 10 november 2014 18:21 @ 18:21
Beste Hugo
Het onderwerp lijkt niet meer te bestaan? Kunt u de foto op een andere manier bezorgen?
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door angelique — 17 november 2014 08:52 @ 08:52
Ik vertek straks voor 4 maanden naar zuid europa, (dec t/m mrt) maar mijn bananenplanten gaan binnenshuis overwinteren. Ik heb begrepen dat ze heel weinig water moeten krijgen, maar wat is de MINIMALE temperatuur waarop ik de thermostat moet laten staan? Is 5 graden voldoende?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
m.v.g.
angelique
Reactie door lapalmeraie — 17 november 2014 12:39 @ 12:39
Beste Angelique
5°C is inderdaad perfect. Hoe lager hoe minder water nodig is.
Let er wel op dat de kluit niet volledig uitdroogt.
Een koele plek in huis is wel noodzakelijk want zelfs zonder verwarming is het weinig aannemelijk dat de kamertemperatuur veel lager dan 13°C zal zakken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Suzanne — 12 juni 2015 17:47 @ 17:47
Hallo,
Mijn banaan staat normaal binnen, maar heeft toen het laatst wat warmer was enige tijd buiten dooorgebracht. Helaas heeft hij toen ook een nacht lichte vorst meegemaakt en zijn de meeste bladeren nu geel en verdord. Ik vroeg me af wat ik er nu het beste mee kan doen, de aangedane bladeren weghalen of gewoon laten zitten.
Groeten,
Suzanne
Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2015 06:42 @ 06:42
Beste Suzanne
Lelijke bladeren mogen inderdaad gewoon worden afgeknipt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Remco — 23 augustus 2015 06:37 @ 06:37
Hallo palmvrienden,
Ik heb een musa dwarf Cavendish en ze doet het perfect. Ze staat binnen op de overloop voor een groot raam op het zuiden en is een blikvanger als je de trap op loopt. Ze maakt elke week nieuw blad aan en heeft drie uitlopers gevormd die even hard groeien. Ze hebben de ruimte om omhoog te groeien omdat mijn plafond hoger is dan een gemiddeld huis. Het is jammer dat ik hier geen foto’s kan plaatsen
De moeder plant is op dit moment 1.70m en de grootste uitloper ongeveer een kwart die lengte.
Ik merk dat als ik het gordijn dicht doe op hete zonnige dagen in de zomer en elke dag sproei in plaats van minimaal 2 keer per week dat ze nog harder groeit. Het ene nieuwe blad is nog niet open of de volgende staat al klaar om uit te rollen. In de winter zet ik de pot op een hitte plaatje zodat tijdens de nachten haar wortels niet te koud worden. En ik gebruik lauw water om te sproeien en op de aarde.
Nu wil ik de grootste uitloper zelf houden en in een eigen pot zetten omdat ik van mening ben dat ze groot genoeg is. En de andere twee wil ik cadeau doen. Wanneer kan ik ze het beste scheiden van hun moeder en hoe?
Groetjes Remco
Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2015 15:51 @ 15:51
Beste Remco
Leuk dat het zo goed lukt!
Afsteken van de uitlopers kan het beste tijdens het groeiseizoen zodat de uitloper goed kan aanslaan. Maw, het kan prima nu.
Voor het afsteken haalt u de volledige plant het beste uit de pot en verwijdert u zoveel mogelijk aarde rond de uitloper. Zo heeft u het beste zicht op waar er gesneden kan worden. De uitloper zet u vervolgens in licht vochtige potgrond.
Er is ook een speciale handleiding hierover terug te vinden op mijn site, samen met duidelijke foto’s.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Arthur — 24 februari 2016 14:35 @ 14:35
Hallo palmvrienden,
Ik heb een kort vraagje. Ik heb sinds vorig voorjaar een musa sikkimensis in de volle grond staan. De bananenplant heb ik lekker ingepakt met een lichtslang erbij. Ik heb net even gekeken, zoals ik al meerdere malen heb gedaan de afgelopen periode. Nu is het redelijk warm en loopt hij steeds verder uit. Alles ziet er gezond en groen uit. Ik moet zelfs om de zoveel tijd de bananenplant snoeien vanwege het gebrek aan ruimte in de constructie. Alleen heb ik nu een relatief grote beschadiging/gat van 3 tot 4 cm opgemerkt dat een beetje vochtig is in de buitenste laag van de stam. Kan dit kwaad? De gehele stam is stevig en voelt niet rot aan ofzo.
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Mvg. Arthur
Reactie door lapalmeraie — 24 februari 2016 16:42 @ 16:42
Beste Arthur
Indien het enkel oppervlakkig lijkt het me niet zo’n probleem.
Sowieso valt er weinig aan te doen op dit moment. Het feit dat de plant rustig doorgroeit is daarbij alleen maar positief.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Kelly — 30 juli 2016 17:36 @ 17:36
Ik heb vandaag mijn eerste bananenboom gekocht en wil deze graag in mijn tuin planten. Ik heb een zeer beschutte en warme tuin op het zuiden. Nou lees ik op de ene site dat ik hydrokorrels moet gebruiken terwijl de ander dat weer niet adviseert. Wat is raadzaam?
Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2016 10:45 @ 10:45
Beste Kelly
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Hydrokorrels dienen ter bevordering van de afwatering. Vooral in potten is dat dus handig zodat er geen water blijft staan onderin de pot. In volle grond is dat echter zelden nodig. Enkel bij soorten die echt een hekel hebben aan natte voeten is het zinvol om een extra drainage laag onderin het plantgat te voorzien. Bananenplanten lusten juist wel veel water. Het is dan ook voldoende om enkel genoeg compost in het plantgat te voorzien zodat de plant genoeg voeding heeft.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Demet — 9 december 2016 11:33 @ 11:33
Ik heb een kleine bananenplant thuis in een pot. Sinds enkele weken, druppelt de plant vocht uit de punten van de bladeren op de grond. Wat is hiervan de oorzaak? Het is behoorlijk vervelend omdat dat ik dan de vloer continue moet schoonmaken. Ik heb nu een aantal vuilniszaken eronder gedaan maar mooi is anders. Ik geef de plant eens in de 2 weken of 3 weken water, zeker niet te veel. De plant staat ook half in de schaduw maar wel bij het venster en de verwarming. Tot nu toe schoot er elke 2 weken een nieuwe blad uit de stam sinds de aankoop in de zomer. Ik zou hem graag groter willen laten groeien maar ik weet of het een slecht teken is dat hij druppelt. Graag uw reactie.
Reactie door lapalmeraie — 9 december 2016 11:42 @ 11:42
Beste
Dat is heel normaal bij deze planten. Dit onschuldige fenomeen heet “guttatie”.
In dit artikel leest u er alles over; http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/07/guttatie/
In de handel zijn overigens lekmatten te verkrijgen. Deze doorzichtige plastic platen beschermen de vloer zonder dat het er lelijk uit ziet.
Het is heel normaal dat de groei in de winterperiode een stuk afneemt met periodes zonder waarneembare groei. Belangrijk is om dan ook de watergift hierop af te stemmen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Demet — 9 december 2016 11:49 @ 11:49
Super! Bedankt voor je reactie. Ik hou de watergift beperkt.
Groet,
Demet
Reactie door Peggy Keersmaekers — 7 januari 2017 14:44 @ 14:44
beste,
reeds enkele jaren hebben we een bananenplant in huis. Deze heeft al een aantal babytjes gehad, die we met succes konden stekken en verder groot brengen. Afgelopen jaar heeft de grote moederplant weer 2 baby’s gekregen en ook een jongere plant heeft een kleintje bij zich staan. Maar een maand geleden zijn beide moederplanten heel bruin uitgestaan, en zelfs het nieuwe blad komt er heel bruin uit. Normaal stek ik de kleintjes in de loop van het voorjaar, maar ik ben bang dat ik de é moedertjes nu aan het verliezen ben. Wat is het beste dat ik nu kan doen om ze er toch terug door te halen? Ze staan aan het raam, veel licht, warmte en het water geven probeer ik te beperken tot het nodige. kan u me advies geven? Als het nodig is kan ik u per mail wat foto’s doorsturen van de plantjes hun toestand op dit moment.
Alvast bedankt om het even te bekijken.
Groetjes, Peggy
Reactie door lapalmeraie — 9 januari 2017 09:00 @ 09:00
Beste Peggy
Het bruin worden, ook al van het nieuwste blad lijkt toch dat er een soort van wortelrot plaats vindt. Misschien door een eerdere beschadiging aan de wortels bij het afsteken of toch een te natte kluit?
Haal de plant desnoods eens uit de pot om de kluit beter te kunnen inspecteren.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door jan — 21 december 2017 13:25 @ 13:25
hallo vraagje,
ik heb gisteren een MUSA ACUMINATA DWARF CAVENDISH gekocht van zo ongeveer ander halve meter hoog
Hij staat op een half lichte plek, en nu zou ik hem graag willen bijlichten met een groei lamp, kan dat?
Zo ja welke lamp zouden jullie mij adviseren?
Dus niet een lamp voor stekjes op te laten komen maar een groei lamp voor een volwassen boom
Vriendelijke Groeten
Jan
Reactie door jan — 21 december 2017 13:37 @ 13:37
oh dan had ik nog 1 vraagje,
wat is het verschil tussen super dwarf cavendish & dwarf cavendish?
thx again
Reactie door lapalmeraie — 21 december 2017 14:52 @ 14:52
Beste Jan
Dat kan uiteraard maar persoonlijk gebruik ik geen groeilampen om eerlijk te zijn.
Hier staat de Dwarf Cavendish gewoon in de huiskamer bij het schuifraam en doet het daar prima. In de winter draai ik hem wel af en toe eens een slag zodat alle delen genoeg licht krijgen. Uiteraard moet ook de watergift in de winter beperkt worden aangezien de groei ook veel minder is tijdens deze korte en sombere dagen.
Bij groeilampen is vooral het spectrum belangrijk. Ik denk niet dat er speciaal verschil zit tussen jonge en oudere planten. Wel is er verschil dacht ik qua spectrum in functie van de groei of juist de bloei maar dat is hier niet aan de orde. Ik zag laatst toevallig dat de IKEA tegenwoordig ook groeilampen heeft liggen. Misschien is dat wat?
Het verschil tussen de Dwarf en de Super Dwarf zit hem in de uiteindelijke grootte. De Super Dwarf blijft veel kleiner en meer gedrongen. Deze is echter moeilijker te vinden. Het is doorgaans de Dwarf die overal te koop wordt aangeboden.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door jan — 21 december 2017 15:11 @ 15:11
bedankt voor jou reactie, de reden dat ik wil bij lichten is omdat hij op een half verlichte plek in de woon kamer staat, en niet voor een schuifraam zoals bij jou
maar het helpt dus wel bij lichten met een groeilamp?
ik heb wel eens gehoord dat het bij een bananen plant niet helpt
mvg jan
Reactie door lapalmeraie — 21 december 2017 17:42 @ 17:42
Beste Jan
Indien die voor het gevoel al vrij donker staat dan is dat voor de plant vrijwel zeker te donker. Een groeilamp zou dan inderdaad een oplossing kunnen zijn. Ik heb nog niet eerder gehoord dat dat voor een Musa geen zin zou hebben en kan ook niet direct een logische verklaring daarvoor bedenken.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door jan — 21 december 2017 22:33 @ 22:33
thx erg verhelderend, groet jan
Reactie door Filip — 29 mei 2018 22:20 @ 22:20
Dag La Palmeraie, zojuist o.a. een klein musa basjoo plantje gaan halen om wat eerste ervaringen op te doen met de banaanplant . Omdat het nu nog zo’n klein plantje is denk ik er aan om hem in een pot op te kweken gedurende de zomer en de plant pas volgende lente in volle grond te plaatsen na een eerste overwintering binnen. Zou dat kunnen of zou hij in 1 seizoen al te groot geworden zijn om nog als kamerplant te houden ? Mvg, Filip
Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2018 07:04 @ 07:04
Beste Filip
Nee hoor dat moet prima lukken. Als het een tropische soort is zoals de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ bv dan moét hij zelfs binnen overwinteren bij minimaal zo’n 10-15°C.
Maar ook voor een basjoo is het geen probleem. Let binnen tijdens de winter overigens wel op bladluis en spint waar ze dan extra gevoelig voor zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Mita — 23 juli 2018 14:06 @ 14:06
La Palmeraie, de maand geleden heb ik er een Bananenplant gekocht van Lidl voor maar €2,-als kamerplant, wat ik nooit eerder had gekocht. Hij doet het nog steeds goed en hoop ik in toekomst gaat ook goed doen.
Ik heb er heel veel gelezen en ook geleerd over de bananenplanten van uw info en de ervaringen, daarvoor ga ik u bedankenen en hoop in toekomst krijgen wij nog meer info.
Met vriendelijke groet,
Mita
Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2018 12:30 @ 12:30
Beste Mita
Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
Leuk om te horen dat u veel aan de site hebt.
Ik heb die reclame ook gezien denk ik en dat betreft (zoals meestal) de soort Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’. Deze soort wordt vaak verkocht onder iets mooier klinkende namen als Musa tropicana, Musa nana, … In feite is het dezelfde soort als van de bekende Chiquita bananen en zal uw plantje dus ook effectief eetbare banaantjes vormen als u hem enkele jaren kunt overhouden.
Aangezien dit het artikel over de winterbescherming is wil ik wel even benadrukken dat deze soort echt tropisch is en dus binnen gehaald moet worden van zodra de temperaturen lager worden dan 10°C.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Deejay — 20 augustus 2018 14:52 @ 14:52
Hoi, bij methode 3 spreekt u van het uitgraven van de plant en dan in een kuip plaatsen. Dit mag NIET aangevuld worden met aarde. Wat bedoelt u hier precies mee? Laat u de wortels dan bloot? Waarom die kuip dan?
Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2018 06:57 @ 06:57
Beste Deejay
De bedoeling is om de kluit zo droog mogelijk te laten overwinteren zonder dat hij volledig uitdroogt. Wanneer u het wel zou aanvullen met potgrond blijft de kluit snel te nat omdat het zo meer vocht vasthoudt.
De kuip is vooral om te voorkomen dat de overwinteringsplaats vol met aarde ligt en maakt het watergeven ook iets praktischer.
Concreet neem ik gewoon zo’n plastic curverbak en zet daar 1, 2 of 3 de planten los in afhankelijk van de maar en het gewicht.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Filip — 23 augustus 2018 19:36 @ 19:36
Dag Niek,
Even een update over mijn musa basjoo plantje dat op 29 mei ongeveer een sprietje was van 25 a 30 cm. Ik heb de plant gisteren eens gemeten en die is nu vanaf de grond zo’n 110 cm, en er vormen zich reeds twee pups. Wat een plezier om zo’n snelle groeier staan te hebben, en honger en dorst dat die plant heeft. Hij hapt toch elke dag 2 liter water weg en iedere week een handje organische mestpellets. Ik zou de plant het liefst zo lang mogelijk buiten houden en ze pas in huis halen als kamerplant als de eerste nachtvorst er aan komt. Daarna van zodra mogelijk in het voorjaar buiten in volle grond. De pups dan verder opkweken zoals de moederplant, dus het eerste winterseizoen binnen en vanaf de tweede zomer in volle grond . Ik kan dit iedereen aanbevelen want je ziet de plant als het ware groeien en ze vormt werkelijk indrukwekkende bladeren die bij ieder nieuw blad groter worden. Hopelijk krijg ik ze heelhuids de winter door want soms merken we op onze orchideeën schildluizen op. Kunnen die op de banaanplant overgaan als ze los van elkaar staan ? Mvg, Filip
Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2018 07:15 @ 07:15
Beste Filip
Leuk om te horen!
In principe is schildluis niet heel mobiel en is er dus niet direct een gevaar als ze niet met elkaar in contact komen.
Binnenshuis is spintmijt het grootste probleem waar eigenlijk bijna geen ontkomen aan is. Preventief de bladeren regelmatig afnemen met een natte doek of benevelen is dus aan te raden. Of desnoods preventief behandelen met een middel dat Neem olie bevat. Zo wordt er een film gevormd over de bladeren.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Helma — 12 september 2018 10:25 @ 10:25
Hoi ik heb een musja bajoo hoe hoe ik die de winter goed hij is ak zo groot ye groot om binnen te halen.
Reactie door lapalmeraie — 13 september 2018 09:14 @ 09:14
Beste Helma
In principe zijn er diverse mogelijkheden. Zonder het blad is de plant natuurlijk al een stuk kleiner. Bovendien kan de plant bij de methode “droog overwinteren” ook perfect plat gelegd worden. Indien ook dat niet haalbaar is dan kan de plant buiten beschermd worden zoals beschreven in het artikel.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door sandra — 28 oktober 2018 11:36 @ 11:36
bedankt voor alle info !
ik ga er deze week mee aan de slag, ik kocht de musa basjook in april dit jaar, staat in volle grond en is al zo groot als mezelf (1,70m), ik ben er echt trots op en hoop dat hij deze winter doorstaat, hij heeft ook al scheuten en ik zal die toch voor de zekerheid in pot zetten in onze veranda, moest het al mislukken met de moederplant kan ik deze weer in de grond zetten in het voorjaar
Reactie door Alex — 28 oktober 2018 15:00 @ 15:00
Hallo,
Ik heb even een vraagje. Ik kom er niet zo goed uit op het web. En ondanks dat ik lid ben van Palmvrienden, zowel de website als op facebook, zijn er verschillende meningen waardoor ik er nog niet echt uit kom.
Mijn Musa basjoo is vorig jaar in de volle grond blijven staan. Hij heeft het zwaar te verduren gekregen met gure koude snijdende wind, en vorst. Nu had ik hem ingepakt, met gaas, stro, rietmat er omheen, vliesdoek, en een paraplu erop. Helaas was de Musa toen ik hem uitpakte helemaal snot.
Nu heb ik een nieuwe, met twee flinke stammen, en enkele knappe pups. Ik heb ze inmiddels uitgegraven, en de kluit wat los gefrummeld. Nu heb ik twee keuzes waar ik ze kan overwinteren.
Optie 1: Op zolder. Daar wordt wel gestookt, dus de temperatuur zal niet lager worden dan een graadje of 16 of 17 aangezien de kachel gewoon aan staat hier (meestal op een graadje of 21 aangezien het slecht geïsoleerd is) Op zolder is een klein raampje, die niet eens aan de zon kant zit. Dus zonlicht zal ie niet krijgen.
Optie 2: In de schuur. Maar de schuur is bedekt met golfplaten, dus aan de bovenkant open. Het wordt daar dus ook flink koud. Ik wee niet (heb ik nooit getest) of het daar ook daadwerkelijk vriest. Maar het is daar zo goed als even koud als buiten. Ook in de schuur komt weinig zonlicht, er zitten twee raampjes in en een deur met raam. Maar om nou te zeggen dat er veel zon in komt… Nee dus.
Er was nog een optie 3, maar die was overwinteren in huis. Maar ik heb een vrouw, en die houdt niet van exoten. Dus die optie is al vervlogen helaas.
Ik begrijp natuurlijk de ideeën van, weinig water geven en zo, enkel dat de kluit niet helemaal uitdroogt. Maar ik twijfel of ik ze nu op zolder moet zetten of in de schuur.
Momenteel staan ze in de schuur, in een speciekuip met vliesdoek om de stammen en een riet mat. De onderkant van de planten is gewoon open, dus het is niet zozeer goed ingepakt, maar meer met het idee van ”alles is beter dan niets”.
Ook wil ik niet met lichtslangen en warmtekabels in de weer. Want ik weiger om stroom te gaan gebruiken voor mijn planten zeg maar. Als ik daarmee aankom bij de vrouw des huize, dan wurgt ze mij straks. En dan zorgt niemand meer voor de plantjes.
Wat zou u mij adviseren?
Bij voorbaat dank ik u.
Alex.
Reactie door lapalmeraie — 29 oktober 2018 11:38 @ 11:38
Beste Alex
Ik snap de twijfel én de argument heel goed hoor.
Het is inderdaad normaal dat de planten buiten, ondanks de moeite qua bescherming, kapot gevroren zijn. Zo’n passieve bescherming helpt immers maar voor tijdelijke, kortstondige vorst. Wanneer de vorst aanhoudt volstaat dit niet meer en moet er inderdaad bijverwarmd worden om de kou buiten te houden. Hoewel ik dit voor palmen wel doe, vind ik dit voor de bananenplanten ook een stap te ver. Overigens, de gure winterwind maakt niet zo veel verschil, planten hebben immers geen last van de zogenaamde windchill factor. Dat geldt enkel voor warmbloedigen. Wel volstaan enkele graden vorst al om de plant kapot te laten vriezen. Ze bestaan immers voor 80% uit vocht.
Persoonlijk denk ik dat het in de beschreven schuur ook zal vriezen. Dat lijkt me dus niet ideaal.
De zolder is beter maar weet dat ze eigenlijk net iets te warm staan en dus lichtjes zullen doorgroeien. Ze hebben dus ook iets meer water nodig. Het kleinere raampje is geen probleem. In feite lijkt het erg op mijn zolder waar ik ze ook overwinterde. Het volstond om zo’n een keer per maand een goede scheut water over de kluiten te gieten. Wel liepen ze elk jaar weer, zo in eind januari, bladluis op. Goed in de gaten houden en tijdig behandelen dus. De groei verloopt ook wel wat uit verhouding (lichte en uitgerekte bladeren) maar die mogen desnoods weggeknipt worden. Buiten sneuvelen die toch.
Nu zoals u merkt praat ik in de verleden tijd. Sinds een paar jaar graaf ik ze immers niet meer uit maar laat ik ze buiten in volle grond overwinteren. Ik beperk me hierbij tot een dikke mulchlaag zoals ik in de video ook laat zien. De planten vriezen hierbij wel grotendeels weg maar de kluit is goed beschermd en ze komen elk jaar netjes terug en worden elk jaar weer snel even groot. Tot bloei komen ze hierdoor niet maar dat hoeft niet per se. Ik heb er zo het minste werk aan en kan er toch van genieten. Dit jaar probeer ik een nieuwe techniek die ik uiteraard zal delen via mijn Youtube kanaal.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Alex — 29 oktober 2018 13:54 @ 13:54
Super bedankt voor uw snelle reactie. Wordt enorm gewaardeerd. Zojuist heb ik de Musa’s maar naar zolder gebracht. Allemaal in een pot (niet met grond er in, gewoon de kluit) en vrij droog. Dat ze zachtjes door groeien is niet zo’n probleem voor mij, ik zal ze af en toe checken op dat ze niet te droog staan. De temperatuur is gewoon redelijk aangenaam daar, niet bijzonder koud of warm. Ik ben benieuwd wat er van gaat worden. Dit is mijn eerste keer op deze manier, we wachten het af. We gaan ze proberen te overwinteren haha.
Nogmaals mijn dank.
Groetjes Alex.
Reactie door Wietse — 12 november 2018 16:01 @ 16:01
Hallo,
Ik heb een Musella Lasiocarpa.
De plant heeft dit jaar prachtig gebloeid.Maanden lang
een grote gele bloem.
Nu staat de plant in een vorstvrije ,niet al te donkere
garage.De plant heeft een tiental uitlopers !(15cm lengte)
Mijn vraag:Kan ik deze uitlopers laten zitten en wachten
tot het volgend voorjaar?
Of kan ik ze er nu beter afsteken en oppotten.
M.v.gr. Wietse.
Reactie door lapalmeraie — 12 november 2018 16:09 @ 16:09
Beste Wietse
Als u genoeg plaats hebt om ze licht en warm weg te zetten is het nu afsteken wel een optie. Zo zijn ze al aardig aangeslagen tegen het voorjaar. Persoonlijk heb ik overigens niet zo’n goede ervaring met het koel overwinteren van de Musella. Ik heb de mijne afgelopen week ook weer warmer gezet omdat hij helemaal wegkwijnde.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door monique langius — 25 november 2018 20:31 @ 20:31
Ik heb mijn bananenplant (die best al heel groot is, flink gegroeid in de zomer) in de woonkamer gezet, omdat ik bang was dat hij de komende winter dood zou gaan. Hij is zo mooi geworden deze zomer. Nu blijft hij maar doorgroeien en nieuwe bladeren krijgen. ( 4 nieuwe in 2 maanden !) De nieuwe bladeren worden al wel snel lelijk. Ze vertonen al gauw bruine plekken ondanks dat hij licht staat en de bladeren om de dag besproei. Hij staat in een grote pot met een schaal, die ik vul als er geen water meer in staat. Geef geen water bovenop de pot. Is dit normaal, of doe ik het niet goed ?? Het is mijn eerste Musa basjoo.
Reactie door lapalmeraie — 26 november 2018 07:52 @ 07:52
Beste Monique
Controleer de bladeren zeker even grondig op eventuele aanwezigheid van spintmijt. Verder mag u het watergeven ook wat terugnemen. De schaal hoogstens één keer per twee weken vullen zou gedurende de wintermaanden genoeg moeten zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Barend — 30 maart 2019 12:19 @ 12:19
Beste,
Dankzij uw tips hebben 2 van onze bananenbomen hun eerste winter buiten overleeft. Tenminste, zo zien ze eruit nadat ik ze zojuist onder het stro vandaan heb gehaald.
Wat zijn nu de tips voor het voorjaar? Extra bemesten? Extra water? Of niets doen?
Dank, Barend
Reactie door lapalmeraie — 1 april 2019 06:25 @ 06:25
Beste Barend
Leuk om te horen dat het goed verlopen is.
Behalve het weghalen van de mulching hoeft u voorlopig niets te doen, behalve het wegsnijden van eventueel resterende dode bladeren of zachte toppen van de stam.
Weldra zal de groei hernemen en ziet u de eerste groene sigaar weer uit de stam naar boven komen.
Over een week of twee zal de kans op nachtvorst ook weer achter de rug zijn en is het seizoen officieel weer begonnen. Dan mag u ook weer bemesten.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Marieke — 9 juni 2019 20:35 @ 20:35
Beste,
Ik heb mijn bananenplant ongeveer 80cm hoog in augustus 2018 gekocht.
Hij groeide erg goed, telkens nieuwe bladeren.
Sinds december is hij gestop met bladeren geven.
Soms leek het of het blad verstopt was. Als ik dit blad weghaalde kwam er wel een nieuwe tevoorschijn maar ook die ontrolde telkens niet. In juni is het dus nog hetzelfde.
Hij geeft wel veel kleine stekjes die ik telkens weghaal.
Is de plant verstopt of misschien een grotere pot nodig? Staat naast het raam.
Bij verstopping lees ik dat je de plant moet afsnijden onder de top.
Erg rigoureus, maar zou dat helpen?
Een stekjes van deze plant groeit enorm goed en geeft elke week nieuw blad.
Alvast bedankt!
Groetjes Marieke
Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2019 08:05 @ 08:05
Beste Marieke
Gedurende de donkere en sombere wintermaanden is het volkomen normaal dar de groei vrijwel stil ligt. Doordat u telkens het blad verwijderde had de plant natuurlijk ook veel minder energie voor de groei. Het blad is immers nodig voor de fotosynthese (en dus aanmaak van bouwstoffen).
Ik zou hem daarom nu vooral even gerust laten en helemaal zijn gang laten gaan, inclusief de aanmaak van eventuele uitlopers.
Verpotten is enkel zinvol indien de huidige pot vrij klein is.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Peet — 25 februari 2020 23:03 @ 23:03
hallo, even een vraag.
Ik heb een aantal jaren geleden een bananenplant in huis gehad maar dat was niet zo’n succes.hij groeide enorm maar op gegeven moment is de Stam helemaal slap geworden en dacht dus dat die dood ging En heb em toen maar weggedaan.
Nu zou ik graag 1 op m’n balkon willen hebben. Heb daar genoeg ruimte, mijn balkon is 1 hoog en staat op het zuiden dacht ik. In de zomer is t daar volle zon vanaf een uur of 10 sochtends.
De muren zijn gewoon bakstenen, geen tralies of iets.
Ik neem aan dat die het in de lente/zomer goed wel goed zal doen maar ik heb binnen eigenlijk geen plek om hem te laten overwinteren.
Wat gebeurt er als ik hem in pot op balkon zou laten staan zonder enige bescherming?
Zal die dan doodgaan in de winter en de volgende lente weer terugkomen? of Zal die helemaal doodgaan en ook niet opnieuw gaan groeien. Ik vind het niet erg als die elk jaar opnieuw zou moeten beginnen.
Mvg Peet
Reactie door lapalmeraie — 26 februari 2020 07:58 @ 07:58
Beste Peet
Dat kan zeker maar dan moet u wel gaan voor een soort die winterhard is. Geen Dwarf Cavendish dus maar een Musa basjoo of een Musa sikkimensis bv. Wanneer u deze beschut tegen de gevel zet gedurende de winter dan zal hij lelijk worden maar niet eens volledig kapot vriezen met de zachte winters van de laatste tijd.
Enkel qua hoogte (indien er een balkon boven zit) zal u de plant van tijd tot tijd moeten toppen omdat hij anders te groot wordt.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Peet — 26 februari 2020 10:58 @ 10:58
hallo, bedankt voor uw snelle reactie!
Idd met de zachte winters de laatste jaren zou t idd kunnen dat ie gewoon overleeft.
Dan had ik nog een aantal vraagjes
Welke periode zou ik hem het best kunnen plaatsen, welke soort potgrond, en wat voor soort pot zou geschikt zijn voor plaatsing op het balkon ?
Mvg peet
Ps mooie overzichtelijke site, top!
Reactie door lapalmeraie — 26 februari 2020 11:16 @ 11:16
Beste Peet
Bedankt voor de leuke feedback.Qua pot maakt het eigenlijk niet zo gek veel uit hoewel ik wel voor een wat grotere en zwaardere zou gaan. Zo krijgt de plant voldoende potgrond ter beschikking én is hij niet topzwaar zodat hij steeds omwaait. Neem bij voorkeur een pot met drainage gaten onderaan en zet deze (gedurende het groeiseizoen) op een onderschaal. Qua potgrond is een kwalitatieve rijke grond aan te bevelen. Bijvoorbeeld een grond voor orangerieplanten maar zelfs Vivimus zou kunnen. Compost zou ik niet gebruiken net als koemest, dit omwille van de geur op het balkon.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Van Doninck Bert — 1 april 2020 09:37 @ 09:37
Hallo ik wil mij een bananenplant aanschaffen.
Ik denk nu al ver vooruit maar ivm het inpakken voor de winter?
Ik heb hier nog rotswol liggen kan dit ook ipv stro?
Reactie door lapalmeraie — 2 april 2020 15:44 @ 15:44
Beste Bert
Beter ruim vooruit denken dan een teleurstelling achteraf toch?Er van uit gaande dat het wel degelijk een soort betreft die tegen de vorst kan moet ik eigenlijk zeggen dat het met de laatste winters al volstaat op een goede mulchlaag rond de voet van de plant aan te brengen. Het blad vriest uiteraard wel kapot maar de stammen bleven de laatste twee jaar zelfs gewoon volledig in tact. Wilt u toch meer doen dan is in feite elk materiaal geschikt dat ademt en droog blijft. Ik weet niet in welke mate rotswol hieraan voldoet? Zeker indien de aluminiumlaag er nog aan zit?
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Gregory — 31 december 2020 17:04 @ 17:04
Beste Palmvrienden,
Al even volg ik jullie op deze site en ben zo al veel teweten gekomen over verschillende planten.
Nu heb ik een vraagje over mijn Musa (helaas kan ik verder geen naam geven).
Deze heb ik gekocht op de markt en volgens de verkoper kon ik deze buiten laten staan tot in de winter om dan zijn bladen te snoeien en vervolgens in mijn tuinhuis te plaatsen tot de lente.
Tot nu toe ging alles goed en groeide deze boom ongelofelijk snel maar….
Sinds kort ziet mijn stam helemaal zwart en zijn uitlopers ook.
Betekent dit dan dat deze rot is en helaas de gft bak in mag of….?
Fijne eindejaar aan iedereen!
Reactie door lapalmeraie — 31 december 2020 17:58 @ 17:58
Beste Gregory
Leuk om te horen dat mijn site al veel heeft geholpen.
Kun je wat foto’s delen van hoe de plant was en nu is? Dan kan ik de soort vermoedelijk wel bepalen en meer zeggen over de huidige toestand.
Fijne jaarwisseling alvast
La Palmeraie
Reactie door Gregory — 16 januari 2021 09:47 @ 09:47
Een foto van toen hij nieuw was heb ik niet meer maar met schaamrood op de wangen heb ik wel eentje van hoe hij nu is.
Alvast bedankt.
https://ibb.co/rFZfzDp
Reactie door lapalmeraie — 18 januari 2021 13:40 @ 13:40
Beste Gregory
De soort is zo helaas moeilijk te bepalen. Ik vermoed dat het een Musa basjoo is aangezien de verkoper zei dat hij in het tuinhuis kon overwinteren maar hij vergat misschien te verduidelijken dat hij beter ook verpot was naar een wat ruimere pot. In deze kleine pot waren de wortels natuurlijk nog vatbaarder voor vorst. Ik vermoed dat hij gewoon buiten is blijven staan? Of dat het in het tuinhuis ook vroor, want deze plant heeft duidelijk vorstschade. Deze donkere delen zullen ook zacht aanvoelen. Al deze zachte delen mogen worden weggesneden. Met heel veel geluk loopt dat wel weer opnieuw uit. Een grotere kans is dat er in het late voorjaar toch weer enkele nieuwe uitlopers uit de pot komen.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Nijland — 19 februari 2021 10:15 @ 10:15
Zojuist 19-02 na een streng week vorst de bananenplant weer uitgepakt. Het was het eerste jaar dat ik een Experiment heb gedaan met “overleven” van de plant. De stam is ongeveer een meter hoog.
Eerst een stuk kippengaas met stro ongeveer 15 cm doorsnee. Daar omheen tuingaas van ruim meter hoog en een meter doorsnee gevuld met bladeren van een plataan. (Die staat er naast.)Om het gaas bubbelplastic, een plank er boven op tegen de neerslag. Zo te zien heeft de plant het overleefd. Hij is nog groen en vrij hard en stevig. Ik heb goede hoop op een goed resultaat. Word het weer kouder dan snel even inpakken met een oude deken. -16 zal het niet meer worden. Dit was het eerste jaar. Benieuwd hoe groot de plant dit jaar wordt. Vorig jaar was ie 2,5 meter hoog en bladeren van 1,20 meter.
Reactie door lapalmeraie — 19 februari 2021 12:12 @ 12:12
Beste Nijland
Mooi gedaan! Met zoveel zorg en liefde komt het vast wel goed inderdaad.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Melanie — 30 maart 2021 17:13 @ 17:13
Beste,
Ik heb mijn twee musa basjoo’s ingepakt met een strolaag, daarrond een vliesdoek en daarrond nog een heidemat, zoals ik in vele artikels las.
Nu heb ik vandaag alle winterbescherming verwijderd en beide stammen zien er beschimmeld uit en zijn kletsnat. Nochtans was alle bescherming kurkdroog.
Tot waar doe ik de stammen af? Bij de ene staat de stam nog rechtop- zo’n 25 cm, maar er hangen rotte ‘schellen’ af, de andere stam is helemaal slap…
Ik snap niet zo goed wat we misdaan hebben en hoop vooral dat onze 2 geliefde boompjes nog te redden zijn, alvast bedankt voor jullie tijd,
Melanie
Reactie door lapalmeraie — 31 maart 2021 08:03 @ 08:03
Beste Melanie
Dat is jammer maar in principe heel normaal hoor. Bananenplanten bestaan voor 80% uit water. Met de strenge vorst die we gehad hebben is slechts een kwestie van tijd tot de kou ook in de winterbescherming zelf zit en dan bevriezen de stammen tot een soort ice-packs. Bij dooi ontstaat er dan natuurlijk een hoop nattigheid zonder dat de bescherming zelf nat geworden is. Bij zo’n strenge vorst is een passieve bescherming met andere woorden dus ook niet voldoende en moet er in feite al bijverwarmd worden. Zelf plaats ik om die reden dan ook enkel nog maar een dikke mulchlaag rond de voet van de planten. Voor normale winters betekent dit maar weinig verlies, met een winter zoals deze, zijn ze natuurlijk een stuk verder afgestorven. Ik heb ze schijf voor schijf afgesneden (zoals ik ook in één van mijn recente YouTube video’s laat zien) tot ik weer op gezond weefsel uitkwam. Vervolgens is het afwachten. De groei herneemt sowieso pas ergens in de loop van mei. In het slechtste geval niet meer vanuit die stammen maar met uitlopers rond om.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Tristan — 13 april 2021 19:27 @ 19:27
Ik wil mijn nieuwe musa basjoo’s in een grote bak planten en buiten zetten.
Omdat ik toch bang ben voor het kapot vriezen in de winter wil ik de bak in de winter in de onverwarmde schuur zetten. Hier zit een raam in maar het raam zit niet aan de “zon kant”.
Er komt uiteraard wel licht naar binnen.
Kan dat zo? Is het dan een idee om er alsnog een warmtekabel omheen te draaien?
Reactie door lapalmeraie — 14 april 2021 13:07 @ 13:07
Beste Tristan
Licht is op zich niet echt heel erg belangrijk tijdens de droge overwintering, de groei ligt dan toch stil en het blad kan dan ook grotendeels gesnoeid worden. De schuur lijkt me dus zeker mogelijk mits het er toch niet vriest uiteraard. Zeker indien het geen stenen schuur betreft is die kans immers wel aanwezig.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Tristan — 14 april 2021 14:19 @ 14:19
Dag palmeraie.
Het is gelukkig een stenen schuur.
Wel vrijstaand, heb nog nooit de temperatuur opgemeten maar het lijkt mij dat hij niet vorstvrij is dan. Of schat ik het dan de te ernstig in?
Misschien een warmtekabel als zekerheid.
Reactie door lapalmeraie — 14 april 2021 16:02 @ 16:02
Beste Tristan
Dan zal het vermoedelijk nèt vorstvrij blijven. Een warmtekabel lijkt me wat veel van het goede tenzij het echt heel hard zou gaan vriezen. Persoonlijk lijkt het mij nog interessanter om verschillende methodes te combineren. Enkele uitlopers buiten ter plaatse beschermen, enkele in de schuur en eventueel zelfs eentje binnen aan de groei houden. Zo merkt u welke methode voor u het beste werkt. Die uitlopers verschijnen vanzelf rond de voet van de plant dus dat hoeft geel probleem te zijn.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Tristan — 14 april 2021 18:31 @ 18:31
Dag Palmeraie
Ik denk dat ik het inderdaad zo maar ga proberen! Bedankt voor de moeite en tijd die u steekt in het beantwoorden van vragen.
Groetjes
Tristan
Reactie door Kevin Marlein — 10 oktober 2021 08:45 @ 08:45
Hallo.
Allereerste —> wat een zalige website is dit hier zeg!
Al veel van opgestoken maar toch nog enkele vragen.
Vorig jaar had ik een basjoo in volle grond. Die groeide enorm hard! Maar helaas met de strenge vorst vorig jaar volledig afgestorven. Ik heb hierbij wel niks van bescherming gebruikt ook , maar van mening dat ie wel opnieuw ging lopen. Wat niet het geval was. Helaas.
Reactie door lapalmeraie — 11 oktober 2021 09:53 @ 09:53
Beste Kevin
Bedankt, leuk om te horen!
Jammer dat de Musa niet teruggekomen is. Normaal gezien kunnen ze zelfs zonder bescherming heel wat hebben en lopen ze inderdaad weer uit, tenzij de grond erg nat was en de rhizoom is weggerot? Ik dek de Musa’s hier altijd af met een laag van zo’n 50cm bladeren, dat werkt vrij goed.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Leontine — 1 november 2021 11:32 @ 11:32
Hallo! Ik laat mijn bananenplant (Musa Basjoo) in de volle grond staan gedurende de winter. Wanneer is het volgens jou hét signaal om de bananenplant te snoeien en in te pakken? Begin je daar al mee bij 10 graden of bij 5 graden of kun je ook nog even wachten tot de eerste vorst zich heeft aangediend? Bedankt voor je reactie!
Reactie door lapalmeraie — 2 november 2021 10:22 @ 10:22
Beste Leontine
Het best zo laat mogelijk, zonder dat u in de vrieskou aan de slag moet.
Doorgaans komt er eerst wat lichte nachtvorst waarbij het blad direct kapot vriest. Dit wordt dan donker en hangt slap naar beneden. Op dat moment kan u het blad wegsnijden en de stammen verder inpakken. Wanneer u eerder begint bestaat de kans dat de plant weer gaat groeien en zo uit de bescherming groeit.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Leontine — 18 november 2021 12:48 @ 12:48
Ik lees dat wanneer je een bananenplant tijdens de winter binnenshuis wilt houden, als kamerplant, deze methode niet geschikt zou zijn voor de grotere exemplaren. Waarom niet?
Reactie door lapalmeraie — 19 november 2021 08:56 @ 08:56
Beste Leontine
Simpelweg ruimte. Een Musa basjoo bijvoorbeeld wordt al snel hoger dan een doorsnee plafond.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Leontine — 19 november 2021 11:25 @ 11:25
Hi!
Sommige van mijn net naar binnen gehaalde bananenboompjes staan er beteuterd bij, met slap hangende bladeren. Dit zijn de boompjes die ik met eigen kluit in een onverwarmde ruimte in huis heb geplaatst. Moet ik me zorgen maken?
Een groot exemplaar mag in de verwarmde huiskamer vertoeven en ik heb die in een grote pot gezet en aangevuld met potgrond. Heb ik daar goed aan gedaan?
Bedankt voor de interesse en de antwoorden!
Reactie door lapalmeraie — 19 november 2021 12:00 @ 12:00
Beste Leontine
Het hangt er natuurlijk ook wat van af om welke soort het gaat. Tropische soorten doen het beter op huiskamer temperatuur terwijl een Musa basjoo beter koeler overwinterd wordt. Een beetje terugvallen doen ze sowieso door de nieuwe omstandigheden. Houd zeker de grond behoorlijk droog.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie
Reactie door Leontine — 22 november 2021 17:31 @ 17:31
Oei, ik heb ook een grote musa basjoo in de woonkamer gezet! Die kan ik wellicht beter snel koel zetten?
En bij zowel de banenenboom in de woonkamer alsook in de koele ruimte hangen de bladeren er hel slap bij en lijken af te sterven. Is dat de bedoeling of moeten de overwinterende exemplaren gewoon mooie, stevige bladeren hebben?
Reactie door lapalmeraie — 23 november 2021 16:51 @ 16:51
Beste Leontine
Een basjoo kan wel in de woonkamer maar echt mooi worden ze daar toch niet. Dus koel overwinteren is handiger. De bladeren van buiten worden binnen inderdaad vrij snel lelijk, vervolgens worden nieuwe bladeren gevormd die wel mooier blijven.
Goed opvolgen wel qua spintmijt en bladluis, daar zijn ze in de wintermaanden met de droge lucht binnenshuis immers erg vatbaar voor.
Vriendelijke groeten
La Palmeraie