De Sequoia succesvol zaaien

maart 15th, 2010 · 93 Comments

SequoiaWawona_Tree_Yosemite

De Sequoia, of Mammoetboom, spreekt tot de verbeelding van velen.
We kennen hem allemaal van de afbeeldingen van die gigantische boom waar auto’s onderdoor kunnen rijden. Deze reuzen met de typische rode bast verdienen zonder twijfel hun Nederlandse benaming. De Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) is de grootste boom in volume. Het aller grootst levende exemplaar, de “General Sherman” heeft een stamomtrek van maar liefst 24 meter!
De Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) wordt dan weer het hoogst. De “Hyperion” is met zijn 115 meter hoog dan ook de hoogste boom ter wereld!


california-giant-sequoia-trees
De Sequoia leeft van nature in de smalle vochtige kuststrook van het bergachtige Californië tot in Oregon. De Sequoiadendron leeft op hoogtes tussen 900 en 2440 meter van het Sierra Nevada gebergte in Californië. Vandaar ook zijn winterhardheid tot -15°C. Deze bomen bereiken hun aanzienlijke afmetingen niet alleen door hun snelle groei van zo’n 1 meter per jaar, maar ook dankzij hun zachte vezelige bast die de bomen ongevoelig maakt voor bosbranden. Bovendien waaien ze maar zelden om. Door hun grootte zijn ze dan wel weer gevoeliger voor blikseminslag. De mammoetboom was zeer populair voor de houtproductie. Niet alleen zijn de stammen mooi recht en van goede kwaliteit, ook schiet de boom terug na het kappen. Inmiddels zijn deze bomen beschermd in de Nationale parken van die streek.

palmvrienden468×60.jpg

Zelf kweken
De reizigers onder ons hebben misschien al het geluk gehad om de Sequoia in eigen habitat te mogen aanschouwen. Velen nemen als souvenir enkele zaden mee, maar het resultaat is vaak teleurstellend. Omdat het kweken natuurlijk wel mogelijk is, worden in dit artikel twee verschillende methoden besproken waarmee wij zelf goed resultaat behaalden.

Zaadsequoia techniek 1
Zoals altijd hangt het resultaat direct af van de kwaliteit van het zaad. U kunt ervoor opteren om zelf kegels te rapen, indien er een Sequoia bij u in de buurt staat. Maar deze bomen zijn meestal nog te jong om goede zaden te produceren. Een kegel doet er namelijk tot twee jaar over om te rijpen en kan bovendien nog eens tientallen jaren aan de boom blijven hangen! U kunt natuurlijk ook zaad bestellen via de bekende zaadleveranciers op het internet. Deze zaden komen wel uit oudere kegels waardoor het resultaat gunstiger zal zijn. De Sequoia sempervirens kiemt over het algemeen iets beter dan de Sequoiadendron giganteum die maar een kiempercentage van 15% haalt.

Zaaien
In alle gevallen is het belangrijk dat de zaden eerst een koude periode doorstaan. Na deze kunstmatige winterfase zullen de zaden beter kiemen. Hiervoor plaatst u de zaden minimum vier weken in de koelkast voordat u ze zaait.

Methode 1:
Bij deze methode, de meest gekende, worden de zaden op de zaaigrond geplaatst. De zaden moeten niet afgedekt worden met aarde. De grond moet vochtig gehouden worden, maar mag ook zeker niet te nat zijn. Om het uitdrogen van de aarde te voorkomen kunt u de pot afdekken met vershoudfolie. Zet de pot op een lichte en warme plaats. Op een radiator of vensterbank in het voorjaar is prima. De eerste zaden kunnen al kiemen na enkele weken maar het resultaat kan ook lang op zich laten wachten. Geduld is dus zeker vereist. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunt u ze verspenen naar een eigen pot.

Sequoia 02 Sequoia g 20090306 sequoia kiemling3

Methode 2:
Bij deze, relatief onbekende methode, is het belangrijk dat u zo steriel mogelijk te werk gaat om schimmelvorming te voorkomen. Neem een ongebleekt koffie filter, vouw deze op en maak hem vochtig. Vervolgens plaatst u de zaden op het filter en vouwt u het filter dubbel.

sequoia techniek 2 sequoia techniek 3 sequoia techniek 5

Plaats alles in een plastic zak en sluit de zak. Zorg ervoor dat hierbij nog voldoende lucht in de zak aanwezig blijft. Plaats de zak hierna op een donkere plek. Controleer regelmatig op gekiemde zaden en eventuele schimmelvorming. Gekiemde zaden plaatst u voorzichtig in een eigen potje op de potgrond. Dek eventueel het potje af om uitdroging te voorkomen. Wanneer er schimmels gevormd zijn verwijdert u de beschimmelde zaden en plaatst u de schone zaden over naar een nieuw koffiefilter.

sequoia techniek 6 sequoia techniek 7

Methode 3:
Deze methode is eigenlijk een combinatie van bovenstaande twee methodes. In plaats van zaai- en stekgrond wordt er Perliet gebruikt. De zaden plaatst u op de Perliet. Na het bevochtigen dekt u het zaaibakje af en zet u het geheel warm weg. Zodra de gekiemde plantjes groot genoeg zijn om te hanteren kunnen ze worden verspeend.

Ervaring
In onze eigen ervaring heeft u bij methode 2 een beter en sneller resultaat maar… u moet de gekiemde zaden wel tijdig overplaatsen én opvolgen qua vochtigheid. Ze zijn in dit stadium namelijk nog zeer gevoelig voor uitdroging. Bij methode 1 speelt dit probleem veel minder. Bij deze methode mag u de pot met zaden ook uit het oog verliezen zonder drastische gevolgen. Methode 3 gaf bij ons het hoogste kiempercentage.

Sequoia 20090314 Sequoia 20090329 Sequoia g. 20090511

Sequoia 200908 Sequoia 201001

Verzorging:
De Sequoia zaailing vraagt eigenlijk geen specifieke verzorging. Van het voorjaar tot het najaar kan de zaailing prima buiten in de schaduw staan. Geef hem regelmatig water maar voorkom natte voeten. Ook mag hij regelmatig overgepot worden naar een, voor het gevoel, te grote pot. Dit zal de groei ten goede komen. Zodra uw Sequoia een redelijk formaat heeft kunt u hem ook aanplanten in de volle grond. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met hun explosieve groei én royale afmetingen. Aanplanten op een erfgrens lijkt ons dan ook niet aangeraden…

Sequoia

© La Palmeraie

93 reacties »

  • Reactie door Amourath — 24 maart 2010 11:07 @ 11:07

    Ik ben 2 jaar geleden naar de sequoia’s gaan kijken in California (Mariposa grove) en wow! Wat zijn ze gigantisch… ik heb daar mooie foto’s van! Zie op deze link: http://kiekjeblogt.blogspot.com/2008/09/dag-3-yosemite.html
    Die 2 bomen waren nog jonge boompjes… bij de oudere mag je niet meer zo dicht gaan om de wortels niet te beschadigen.


  • Reactie door jordy — 11 oktober 2011 07:01 @ 07:01

    zyn er nog hoogde boomen


  • Reactie door patrick — 16 oktober 2011 01:20 @ 01:20

    ben dit jaar op vakantie geweest in calafornie en heb een
    sequoia meegenomen van 2-3 jaar oud ,thuis in een pot gezet en buiten ingegraven naast de bananenplant.
    moet hem binnenkort binnenhalen ivm de vorst maar hij is wel 2 keer zo groot geworden in dit jaar!!!


  • Reactie door lapalmeraie — 16 oktober 2011 18:01 @ 18:01

    Beste Patrick

    In hun natuurlijke omgeving krijgen ze ook te maken met vorst.
    Het lijkt me dan ook niet zo’n groot probleem.
    Gezien de leeftijd van de plant is het misschien wel beter om hem enigszins te beschermen dmv een dikke mulchlaag.
    Met het binnen overwinteren van kleine exemplaren heb ik minder goede ervaringen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 16 oktober 2011 18:03 @ 18:03

    Beste Jordy

    De Sequoia sempervirens is de hoogste boom.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joy Wagemans — 25 februari 2012 15:17 @ 15:17

    Beste,

    Ik heb een maand geleden de Sequioa-zaden aangeschaft en ze een koude periode laten doorstaan van vier weken bij een temperatuur van 4 graden Celsius op vochtige cocopeat. Afgelopen maandag (20-02-2012) heb ik ze in een kleine propagator gezet op de verwarmde vloer en ik had donderdag (3 dagen later!) al 3 zaailingen. Ik gebruik methode 1 zoals boven beschreven. Ik ga nu afwachten tot ze verder groeien. Dank voor alle tips! Groetjes, Joy


  • Reactie door lapalmeraie — 27 februari 2012 09:46 @ 09:46

    Beste Joy

    Leuk om te horen, bedankt voor het delen van de goede ervaring.
    Dat zal anderen ongetwijfeld inspireren.

    Veel succes met het verder opkweken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Renate — 11 maart 2012 07:53 @ 07:53

    Beste La Palmeraie,
    Wij hebben sinds een half jaar een perceel gehuurd, met daar op een Sequoia boom. De diameter van de boom (dus niet de stam) is 4 meter en we schatten hem rond de 5 meter hoog. Volgens zeggen is hij 14 jaar oud. De onderste takken zijn ook nog zeer dicht bij de grond. Nu begint hij wat bruine takken te krijgen aan de punten van één kant. Moet ik mij zorgen maken, moet ik er verzorgingswijs wat aan doen of juist niet? Voedsel geven of zo en dan welke/
    Ik hoop graag van u te horen. Het is zo’n mooie boom
    Met vriendelijke groet,
    Renate


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2012 09:54 @ 09:54

    Beste Renate

    Leuk dat u nu zo’n mooie klassieker onder uw hoede hebt.
    Over de bruine punten zou ik me niet direct zorgen maken als het bij enkele punten van de onderste takken blijft.
    Aangezien de boom al zo’n tijd in de volle grond staat heeft hij al wat meer meegemaakt en voorziet hij volledig in zijn eigen behoeftes.
    Extra bemesten oid lijkt mij dan ook niet nodig.
    Indien u toch twijfelt kunt u altijd eens kijken op deze site; volledig toegewijd aan de Sequoia!

    Er bestaat trouwens een eenvoudige manier om de hoogte van uw boom exact te bepalen:
    http://www.schooltv.nl/nudn/?nr=2677579&site=site_nudn&item=677561

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Arjan — 4 april 2013 16:00 @ 16:00

    hallo ik heb op het moment zon 80 zaadjes gezaaid van de sequoia en ik was benieuwd of de zaailingen tegen vorst en direct zonlicht kunnen daarmee bedoel ik als ze zo rond de 5 a 10 cm aanliggen p.s. ik heb een kas

    heeft iemand hier ervaring in en zou die mij hiermee kunnen helpen alvast bedankt.


  • Reactie door lapalmeraie — 4 april 2013 16:58 @ 16:58

    Beste Arjan

    Vorst lijkt me niet aangeraden bij zaailingen.
    Directe zon daarentegen is geen probleem.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door arjan — 11 april 2013 16:07 @ 16:07

    Heel erg bedankt voor de tip en de snelle reactie La Palmeraie.

    zelf wil ik graag beginnen met het kweken van deze reuze bomen maar kan misschien toch nog wat hulp gebruiken,
    heb momenteel ook mijn eerst gekweekte boompjes buiten gezet zijn 3 jaar oud en ongeveer 25cm hoog wat volgens mij behoorlijk klein is voor die leeftijd?
    heeft u hier een idee van,en wat is speciefiek als ik mag zijn uw ervaring hier in van zaad tot plant
    p.s.op welke leeftijd kan ik ze in pot buiten laten en het ruige weer trotseren en wanneer kan ik ze defenitief in de volle grond zetten? alvast bedankt.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 april 2013 10:35 @ 10:35

    Beste Arjan

    Verder dan jonge plantjes ben ik nooit geraakt bij deze soort.
    Mijn specialiteit licht toch meer bij palmen en bananenplanten.
    Wel kunt u een antwoord vinden op uw vragen op deze site van een andere liefhebber, gespecialiseerd in Sequoia’s: http://www.monumentaltrees.com/nl/bomen/mammoetboom/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Natascha — 15 juli 2013 11:35 @ 11:35

    Ik heb een vraagie weten jullie ook waar je deze zaden kan bestellen, Ik wil ze zelf ook heel graag kweken.
    Ik woon zelf in zuid Frankrijk en het lijkt me heel leuk om deze bomen op mijn terrein te planten.

    Groetjes Natascha


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 14:06 @ 14:06

    Beste Natascha

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Ik kan u niet direct helpen aan een adres in Frankrijk, maar denk wel dat de courante webshops voor allerhande zaden ook naar Frankrijk verzenden. Op de FAQ pagina vindt u enkele adresjes.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alexander — 7 november 2013 21:22 @ 21:22

    Ik ben nu ook begonnen met het zaaien van deze prachtige bomen, maar moet je deze zaden dicht bij vuur zetten om deze te laten kiemen want mijn leerkracht zegt dat dat messchien zou helpen. Alvast bedankt groetjes,
    Alexander


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2013 17:02 @ 17:02

    Beste Alexander

    Op de vensterbank bleek bij mij voldoende warm om deze soort te laten kiemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Axel — 13 november 2013 22:03 @ 22:03

    Ik heb nu een sequoia aan het zaaien en hij is al
    51 cm groot!
    hoe moet ik hem nog groter maken?

    alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2013 07:38 @ 07:38

    Beste Senne

    Door hem goed te verzorgen wordt hij vanzelf groter. Het is u al tot dit formaat gelukt dus ik ben ervan overtuigd dat de rest ook best zal lukken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Paul — 6 februari 2014 20:19 @ 20:19

    Ik heb wat zaden meegenomen uit Californie en wil binnenkort de de zaden laten kiemen met methode 1. Is gewone potgrond voldoende of moet ik speciale grond aanschaffen?

    dank Paul


  • Reactie door lapalmeraie — 7 februari 2014 16:11 @ 16:11

    Beste Paul

    In principe kan het ook met gewone potgrond, maar het voordeel van de speciale zaai- en stekgrond is dat het vrij is van voedingsstoffen waardoor de grond minder snel beschimmelt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door alex — 15 februari 2014 11:15 @ 11:15

    hallo,

    al meerdere jaren zaai ik sequoia’s. het zaaien gaat goed en het eerste groeiseizoen ook. maar dan in het najaar beginnen ineens kleine topjes bruin te worden. langzaam trekt dit door heel de plant tot hij sterft. dit gebeurd vooral in de winter. ze staan dan in mijn vensterbank. iemand enig idee waar dit aan kan liggen en hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen? alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 17 februari 2014 07:39 @ 07:39

    Beste Alex

    De winter blijft inderdaad de lastigste periode voor jonge plantjes. Verpot in ieder geval tijdig naar een grotere pot, voorzie voldoende licht en houd de grond niet nat. Misschien kunt u ook eens experimenteren met een koelere overwintering dan de vensterbank? In een onverwarmde kamer of iets dergelijks.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thomas — 3 maart 2014 19:14 @ 19:14

    Beste La Palmeraie,

    Vorige zomer nam ik 3 mooie sequoiakegels mee uit Sequoia National Park in California. Ze liggen sinds augustus in de frigo, omdat ik de zaadjes nu -in het vroege voorjaar- wou zaaien. Maar bij het openen van de kegels vind ik geen enkel zaadje! Kan dit? Of heb ik de kegels te lang in de frigo laten liggen? Of zie ik iets over het hoofd?
    Bij kegels van andere sparren vond ik wél meteen zaadjes.

    Alvast bedankt voor een antwoordje!


  • Reactie door lapalmeraie — 4 maart 2014 08:57 @ 08:57

    Beste Thomas

    De zaden zijn goed zichtbaar wanneer u de kegels opent, dus ik vermoed dat de kegels nog niet rijp of onbevrucht waren. Sequoia’s maken al vrij snel vruchten aan maar worden pas echt vruchtbaar wanneer ze al een respectabele leeftijd hebben bereikt.
    In België staan her en der ook Sequoia’s (zie de site onder de rubriek “Nuttige links”), daar kunt u dus ook kegels verzamelen voor een nieuwe poging. Hoewel u het meeste succes zult hebben met zaden gekocht via het internet. Deze worden namelijk geoogst bij hele oude exemplaren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Patrick — 20 maart 2014 21:18 @ 21:18

    Hallo,
    Drie zaadjes zijn bij mij vorig jaar augustus uitgekomen. De plantjes zijn heel klein de winter ingegaan, maar ze hebben het alle drie overleefd. Nu mogen ze weer naar buiten en flink gaan groeien deze zomer. Ik wil ze graag in zon plaatsen, maar hier lees ik dat ze in de schaduw moeten staan. Dat bevreemd me want in de natuur staan ze ook in volle zon toch?

    Dan alvast een vraag komende winter. Kan ik na deze winter de planten al in volle grond zetten of is nog een jaar of misschien wel 2 jaar beter?

    groeten


  • Reactie door lapalmeraie — 21 maart 2014 09:07 @ 09:07

    Beste Patrick

    In de natuur komen zaailingen ook meestal enkel voor als ondergroei en zijn ze tot een bepaald formaat dus beschermd tegen de elementen door de grotere exemplaren. Pionierplanten vormen hier een uitzondering op. Persoonlijk zou ik ze pas in volle grond plaatsen wanneer ze toch al iets groter zijn. In volle grond zijn de omstandigheden (zeker in de winter) immers toch moeilijker te beïnvloeden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frank Assendelft — 30 mei 2014 13:35 @ 13:35

    Thomas,

    In Roermond, in het park Hattem, bij het restaurant Kateeltje Hattem, staat een prachtig exemplaar.
    Je kan er lekker eten en op het tarras koffiedrinken.
    Daar liggen zat kegels, vol met zaden.

    gr. Frank


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2014 13:43 @ 13:43

    Leuk, bedankt voor de tip!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door bollen mp — 10 augustus 2014 12:57 @ 12:57

    Wij hebben 7 sequoia s in de tuin staan.Het zijn prachtige bomen.Ze zijn zo n 23 jaar oud.Bomen om van te houden!


  • Reactie door Theo — 9 november 2014 15:20 @ 15:20

    Wie kan mij helpen aan wat van die sequoia kegels ?
    Of kan mij vertellen of er ergens van deze bomen in de regio van Den Haag staan..

    *tnt31* Hotmail.com

    sterretjes weglaten en de @ plaatsen.

    Mvg. Theo


  • Reactie door lapalmeraie — 10 november 2014 18:33 @ 18:33

    Beste Theo

    Ik denk dat Boskoop de dichtsbijzijnde is. (http://www.monumentaltrees.com/nl/nld-mammoetboom/zuidholland/)
    Uiteraard is het fantastisch om er eentje in levende lijve te zien maar houd er rekening mee dat de bomen bij ons vaak nog te jong zijn om ook echt al goede zaden aan te maken. De meeste kans maakt u dus met zaadjes besteld via het internet welke rechtstreeks uit de Verenigde Staten komen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kristian Kragt — 21 januari 2015 18:47 @ 18:47

    Goede avond!

    Ik heb vorig jaar maart een grow-kit uit het Yosemite Park meegenomen. Lachen. 5 a 6 zaadjes. 3 kwamen er op. Toen ze een paar weken later ongeveer 4 cm waren (zomer) heb ik ze een eigen potje van 9 cm doorsnee omgepot. 1 heeft het vrij snel opgegeven maar de andere 2 gingen als een spee!. Inmiddels verhuist ( in de herfst) en de laatste 2 staan nu in de keuken op de vensterbank. Niet boven de cv en voor het raam. Weer een is er aan het doodgaan. Nog 1 over en die ziet er ook niet rooskleurig uit meer.. Hoe kan dit nou? Ik heb ze na het overpotten een paar weken later wel wat mest gegeven. Van die trechter vorige kokertjes die je in de de aarde drukt.

    Wat is er aan de hand met me boompjes! Oh , oh, oh…

    dank en groet,

    Kristian.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 januari 2015 08:38 @ 08:38

    Beste Kristian

    Ik had exact hetzelfde als u.
    Ze zijn erg lastig door het zaailing stadium heen te krijgen vind ik, zeker tijdens de wintermaanden.
    De kunst zit hem in een niet te kleine maar ook niet te grote pot, niet te warm en niet te koud en vooral mag de grond niet te vochtig zijn. U begrijpt, niet eenvoudig allemaal.
    Ligt mijn expertise vooral bij de palmen, op deze site vind u experten op sequoia gebied. Misschien weten zij raad? http://www.monumentaltrees.com/nl/bomen/mammoetboom/

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Vandevenne. Gerard — 6 maart 2015 23:05 @ 23:05

    Hallo ik heb drie sequoia’s staan in mijn tuin ze zijn vijftien jaar oud. Meegebracht uit Californië
    Op een ervan staan ermassa,s kegels van een jaar oud
    Kom maar plukken. Het zijn prachtige bomen


  • Reactie door lapalmeraie — 7 maart 2015 14:35 @ 14:35

    Beste

    Bedankt voor deze leuke bijdrage.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door thom — 9 maart 2015 22:43 @ 22:43

    hoi allemaal,

    ik wil voor mijn opleiding een klein onderzoek doen naar hoeveel effect de kunstmatige winter op het kiempercentage heeft. ik weet alleen nog niet zeker of ik methode 1 of 2 moet gebruiken.
    en of iemand weet of dit goede zaden zijn. want ze zijn namelijk veel goedkoper dan op de andere sites.
    https://www.vreeken.nl/652600-sequoia-sempervirens

    vriendelijke groet
    thom


  • Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2015 08:20 @ 08:20

    Dag Thom

    Leuk project waarvan je mij zeker op de hoogte mag houden!

    De voorgestelde zaadleverancier raad ik persoonlijk niet aan naar aanleiding van veel negatieve ervaringen die ik erover tegen kom. Misschien heeft zadengigant ze in huis?

    Je zou het ook rechtstreeks bij bv Sequoia National Park kunnen proberen. Niet alleen vermoed ik dat ze wel bereid zijn om te helpen bij onderzoek, misschien hebben ze zelf ook interessante ervaringen met dit onderwerp (eigen onderzoek, observaties,…)

    Ik raad je aan om beide kiemmethodes te gebruiken. Zo verhoog je de kans op succes qua kieming, wat het vast stellen van verschillen makkelijker maakt.

    Ook de mate van stratificatie lijkt me een interessant gegeven. Is 4°C (koelkast temperatuur) voldoende? Of moeten ze echt in de vriezer. En hoe lang? Maakt dat ook nog een verschil.

    Veel succes!
    La Palmeraie


  • Reactie door Jacob — 9 mei 2015 19:59 @ 19:59

    Hoi, ik heb 2 zakjes zaad besteld bij: Onszaden. Op 24-03-2015 van het ene zakje de zaadjes in een (eerst geleegd natuurlijk) nat gemaakt theezakje in plastic zakje in koelkast gedaan. Op 31-03-2015 zowel de natte gekoelde als de droge zaadjes op natte potgrond gelegd. Van beiden op 12-04-2015 al de eerste kiemen. Alles wat kiemde heb ik nu uitgeplant en verzorg nu 23 kleine sequoia plantjes. Met mooi weer zet ik ze buiten. Tip: goed nat houden en kijk uit met volle zon als ze nog niet goed zijn aangeslagen (twee zijn door eigen toedoen verbrand door de zon).

    Vriendelijke groet


  • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2015 15:32 @ 15:32

    Beste Jacob

    Bedankt voor het delen van uw ervaringen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hans — 24 juli 2015 18:54 @ 18:54

    Ik heb geen vraag over zaailingen maar wel over een sequoia. Ca 10 jaar geleden een huis gekocht. Ongeveer 4 meter van het huis stond een sequoia en die was toen 11-12 meter hoog. Hij blijft keihard groeien en is erg mooi, de onderste takken heb ik laten snoeien tot een hoogte van 7-8 meter. Ik heb de hoogte nog niet bepaald maar ik schat hem nu op 16 meter. Het is een pracht exemplaar, mooi symmetrisch.
    Maar nu begin ik me toch een beetje zorgen te maken, als deze boom omwaait op mijn huis of dat van de buren dan is er een serieus probleem. Hoe sterk zijn die bomen? In de grote tuinen om mijn woning staan vele grote bomen, zoals beuken, eiken, coniferen en douglas sparren. En natuurlijk de echte Bilthoven boom, de grove den. Maar die sequioa is we de meest stoere en inmiddels de hoogste boom hier in de buurt. Moet ik preventief laten kappen of zijn deze bomen goed geworteld en sterk? Hij is in elk geval kerngezond.


  • Reactie door lapalmeraie — 17 augustus 2015 16:42 @ 16:42

    Beste Hans

    Mijn excuses voor de late reactie op deze orginele vraag, ik was met vakantie.

    Een kerngezonde boom zou ik persoonlijk lekker laten staan. Een risico is er m.i. elke boom die dicht bij huizen staat. Een blikseminslag (de grootste boosdoener bij deze mastodonten) zou theoretisch ook een tak kunnen laten afbreken welke op het dak kan belanden. Maar dat kan evengoed gebeuren bij een Eik of een Beuk om maar iets te noemen.
    Van omvallende Sequoia’s heb ik nog niet gehoord maar geef daarbij ook toe dat het niet mijn specialiteit is.
    Onder de nuttige links op mijn website (rechtsonderaan) staat en verwijzing naar een gespecialiseerde site. Daar is ook een catalogus te vinden van alle gekende exemplaren in Nederland en België. Misschien geven die ook inspiratie, hoop en/of een antwoord op de vraag.

    Naast het soort boom (of beter hout) speelt de grondsoort van de standplaats ook vast wel een rol in de betrouwbaarheid van het blijven staan van de boom vermoed ik?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ben de Veth — 24 augustus 2015 13:08 @ 13:08

    Ik heb zaadjes meegenomen vanuit de Muirwoods in Californië, 40 jaar geleden. De boom staat in de voortuin en is inmiddels 16 meter hoog. Hij groeit enorm. Staat vrij dicht tegen het trottoir dat begint geleidelijk omhoog te komen. Is het mogelijk hem te verplaatsen? Is er een bomenbank in Nederland voor particulieren/bedrijven die een grote sequoia zoeken? Het is een prachtig en gezond exemplaar. Gekke vraag misschien, maar: is de groei te stoppen?
    Vriendelijke groet,
    Ben de Veth


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2015 16:42 @ 16:42

    Beste Ben

    Het zo toch zonde zijn zo’n om zo’n mooie boom te rooien al mag hij natuurlijk ook geen overlast worden. Vooral te bedenken dat hij met 16m nog maar een jonkie is die ook in omtrek nog veel voor de boeg heeft.

    Een boom van dat formaat verhuizen is denk enkel weggelegd voor grote professionele projecten en zal erg duur zijn. De groei beperken kan bij mijn weten ook niet. Zelfs na het omkappen schijnt de voet weer opnieuw uit te lopen.

    Misschien is het wel een oplossing om enkel de groei van de wortels wat te sturen door aan de kant van het trottoir de wortels te snoeien en daar een begrenzer te plaatsen. Echter, ook daarbij zal het al snel een behoorlijke onderneming worden aangezien de wortels al aardig ver en diep zullen zitten.

    Er bestaat een gespecialiseerde site; de link naar monumentaltrees staat rechtsonderaan mijn site bij de nuttige links. Daar is ook een databank te vinden met alle geregistreerde Sequoia’s. Misschien brengt die site u op (andere) ideeën.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door niek — 30 augustus 2015 17:33 @ 17:33

    Afgelopen jaar ook een sequoia meegenomen uit Sequoia NP,

    afgelopen zomer ging het heel goed, echter tijdens mijn afwezigheid is hij verstopt geraakt achter een andere plant en nu is hij helemaal bruin/dood.

    Is dit nog te redden?

    er zit nog 1 mini stukje groen aan de Sequoia! De dode stukjes afknippen en hopen dat hij het overleefd?

    hoor het graag.

    (iemand eventueel tips waar ik eventueel nu nog een nieuwe kan kopen hier in nederland, woon in de buurt van Groningen)

    Bvd.


  • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2015 09:05 @ 09:05

    Beste Niek

    Zelf heb ik slechte ervaringen met Sequoia’s die al grotendeels bruin geworden zijn maar misschien komt hij er bij u alsnog door de plant wat meer licht te geven en de grond voldoende vochtig te houden zonder dat deze echt nat is.

    Rechtsonder op mijn site in de link-rubriek staat overigens een link naar een gespecialiseerde website; Monumental Trees. Misschien is daar ook nog iets terug te vinden over gelijkaardige problemen?

    Een nieuw exemplaar is niet onvindbaar, af en toe staan ze in boomkwekerijen maar ook worden ze soms aangeboden op fora. Plaats eventueel even een zoekertje op het Palmvrienden forum.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marcel — 2 oktober 2015 08:49 @ 08:49

    Van een Sequoia uit Staverden een paar gevallen kegels meegenomen. Daar vallen spontaan kleine platte zaden (?) uit. Toen ik in California was in het National Park heb ik gelezen dat de kegels alleen bij (bos)brand opengaan en zaden vrijgeven.
    Hoe zit dat nu precies?

    Groet, Marcel


  • Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2015 11:34 @ 11:34

    Beste Marcel

    Zoals elke naaldboom, zitten de kegels vol zaden welke er na verloop van tijd inderdaad vanzelf uitvallen wanneer de kegel open gaat. Daar is geen verbranding voor nodig, wel kan de bosbrand dit fenomeen versnellen. De verbrandde bosbodem biedt ook een gunstige voedingsbodem en veel licht door de verdwenen bovenbegroeiing.
    Los daarvan zijn de zaden van kegels van Sequoia’s in de BeNeLux veel minder kiemkrachtig omdat de bomen hier simpelweg nog veel te jong zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Helen — 28 januari 2016 15:18 @ 15:18

    Ik heb nu mijn sequoia boompje een jaar maar hij is pas 10 cm.
    Aan de zijkant komen nu ongeveer tot de helft van het boompje bruine puntjes, moet ik mij hier zorgen over maken?


  • Reactie door lapalmeraie — 30 januari 2016 18:31 @ 18:31

    Beste Helen

    Dit is inderdaad een moeilijk stadium, zeker in dit seizoen. Belangrijk is dat het jonge plantje ruim genoeg staat en dat de grond zeker niet te nat staat maar ook niet te droog. Een goed drainerende potgrond is dus zeker een must.

    Onder de interessante links, helemaal rechtsonderaan de site, vindt u ook een link naar een site gespecialiseerd in Sequoia-kweek.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Helen — 31 januari 2016 10:11 @ 10:11

    Dankje, ik ga er zeker iets mee doen!


  • Reactie door Helen — 31 januari 2016 10:36 @ 10:36

    Mijn boompje staat binnen, misschien is het beter voor hem als ik hem van de zomer buiten zet?
    Een aantal takjes zijn nu al droog en bruin allen zijn de takjes van de aller bovenste rij nog goed.

    Groet, helen


  • Reactie door lapalmeraie — 1 februari 2016 06:59 @ 06:59

    Beste Helen

    Ik denk dat het plantje zelfs nu buiten al beter zou staan. De temperaturen liggen immers ver boven het vriespunt en de luchtvochtigheid is veel optimaler dan binnenshuis.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door N — 21 maart 2016 19:01 @ 19:01

    Ik heb een vraagje over mijn sequoia gigantium ze zijn nu circa 30 cm groot.
    Echter ze worden nu bruin grijs naald en stam sinds twee drie weken. Ze staan in volle zon. Wat is of doe ik niet goed?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2016 13:16 @ 13:16

    Beste

    Dit is inderdaad een lastige periode om jonge plantjes door te krijgen. Ze mogen zo bijvoorbeeld niet te nat en niet te droog staan. Ik raad u aan om eens te informeren op het gespecialiseerde forum:
    http://www.monumentaltrees.com/nl/bomen/mammoetboom/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door sophie — 1 april 2016 15:33 @ 15:33

    geachte menr./mevr.

    ik heb een kleine vraag:
    kun je in deze periode planten?
    gr.anoniem


  • Reactie door lapalmeraie — 4 april 2016 07:19 @ 07:19

    Beste

    Dat lijkt me geen probleem.
    Het voorjaar is doorgaans ideaal omdat de temperaturen al zachter zijn en de zon nog niet al te fel schijnt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door P.Budde — 25 september 2016 15:07 @ 15:07

    Beste,
    Ik heb in 2008 3 stekjes mee genomen uite Y park calaforni ze deden het zonder problemen 2 weg gegeven daar weet ik de status niet van.
    1 eerst thuis dinnen laten ontwikkelen tot 20 cm hoogte toen verpot en buiten op het terras gezet.
    Na 2 jaar in de tuin gepoot toen was hij al 50 cm met veel wortel door te kleine pot, na 1 jaar begon hij te groeien en oeps is nu 4 mtr hoog en de stam is zo dik als een 16 appelboom die er naast staat . Het gaat dus nog wat worden die boom
    Mvg. P.Budde


  • Reactie door lapalmeraie — 26 september 2016 08:24 @ 08:24

    Beste P. Budde

    Wat een leuk verhaal. Zelf stekjes meenemen en zo laten opgroeien is natuurlijk altijd het leukste.
    Bedankt voor het delen van uw ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door martien stuijt — 30 juli 2017 04:58 @ 04:58

    beste heer of mevrouw
    woon op dit moment in thailand.
    Kan ik de mammoet sequaoia ook laten groeien in thailand?
    Alvast mijn dank voor uw advies.vr gr martien stuijt


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 09:10 @ 09:10

    Beste Martien

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Ik vrees er wat voor. Vermoedelijk is het klimaat te warm en te vochtig. Er is volgende deze site ook nog weinig bekend over Sequoia’s in uw regio:
    https://www.monumentaltrees.com/nl/bomen/mammoetboom/elders_ter_wereld/#middenoosten

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Niek — 13 september 2017 22:32 @ 22:32

    Beste,
    Ik ben in Februari in het Sequoia National Park geweest en heb hier dennenappels met daarin zaadjes vanonder de general Sherman Tree geraapt. Dus oud genoeg zullen ze zeker zijn.

    Na een 5 tal weken in de koeling heb ik ze nu gezaaid volgens methode 1. Hoe vaak is het nodig om te bevochtigen (doe ik met een plantenspuit)? Of is gewoon telkens voelen of de zaaigrond nog vochtig is voldoende?
    Ik heb ook plastic folie over de bak gespannen.

    Vriendelijke groeten,
    Niek


  • Reactie door lapalmeraie — 14 september 2017 06:30 @ 06:30

    Beste Niek (naamgenoot)

    Doorgaans is het met het blote oog wel goed te zien of de grond nog vochtig is. Bij twijfel kunt u inderdaad ook even voorzichtig voelen. Bij zaailingen is het handiger om de plantenspuit te gebruiken tenzij de grond echt te veel uitgedroogd is. Telkens gieten zou de grond te nat kunnen maken. Door het afdekken met folie zal het watergeven sowieso maar heel beperkt mogelijk zijn.

    Hopelijk lukt het want nakomelingen van General Sherman zouden natuurlijk wel heel leuk en speciaal zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door peter — 18 januari 2018 22:09 @ 22:09

    Beste Sequoia Giganteum geintresseerden op 18 januari 2018 is
    mijn Sequoia door de storm getopt. De zelf geplante boom 40 jaar geleden had op +/- 12 mtr hoogte een 2e stam (gaffel) ontwikkeld
    hier is deze compleet afgebroken en 15 mtr verder op straat terecht gekomen.Het was een prachtige boom van circa 21 mtr hoog,
    nu staat hij er echter treurig bij maar laat hem wel staan.


  • Reactie door lapalmeraie — 19 januari 2018 08:56 @ 08:56

    Beste Peter

    Dat is spijtig om te horen. Gelukkig groeien deze bomen wel terug waardoor het over een aantal jaren vermoedelijk niet eens meer zal opvallen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan Hendrickx — 19 januari 2018 19:15 @ 19:15

    Helaas is onze 63 jarige Sequoia gisteren in de storm geheel omvergegaan en was niet meer te redden, enorm balen.
    Vraag is nu of dit hout wel voor open haard geschikt is?


  • Reactie door lapalmeraie — 20 januari 2018 13:46 @ 13:46

    Beste Jan

    Wat jammer. Indien er nog wel een stronk overblijft met wortels is er wel een grote kans dat deze weer uitloopt.

    Het hout kan inderdaad gebruikt worden als brandhout maar levert minder warmte dan de gebruikelijke soorten hout en ontwikkelt ook iets meer rook naar het schijnt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Babouche — 23 januari 2018 21:21 @ 21:21

    Ik heb zaadjes meegenomen vanuit de Muirwoods in Californië, 40 jaar geleden. De boom staat in de voortuin en is inmiddels 16 meter hoog. Hij groeit enorm. Staat vrij dicht tegen het trottoir dat begint geleidelijk omhoog te komen. Is het mogelijk hem te verplaatsen? Is er een bomenbank in Nederland voor particulieren/bedrijven die een grote sequoia zoeken? Het is een prachtig en gezond exemplaar. Gekke vraag misschien, maar: is de groei te stoppen?
    Vriendelijke groet,
    Ben de Veth

    https://www.babouche-maroc.com


  • Reactie door lapalmeraie — 24 januari 2018 07:32 @ 07:32

    Beste Ben

    Ze zijn inderdaad gekend voor hun spectaculaire groei. Het is mogelijk om de boom om te zagen waarna de groei weer zou hernemen maar dat verandert volgens mij niet veel aan de wortelontwikkeling. Ik vrees dat daar weinig aan te doen valt dan ofwel wortelsnoei toe te passen en een barrière plaatsen dan wel de boom volledig te rooien.

    Er is wel een databank die deze bomen catalogeert maar er is volgens mij geen expliciete vraag naar zo’n grote exemplaren.
    http://www.monumentaltrees.com/nl/bomen/mammoetboom/

    Misschien kan Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld) u wel adviseren. Niet alleen wordt hij regelmatig als bomenexpert opgetrommeld voor de Nederlandse TV (oa De Rijdende Rechter) maar misschien ontvangt zijn kwekerij ook wel typische zoekertjes. Anders zijn Fachjan (NL) of Petrivo (B) misschien wel geïnteresseerd? Beide bedrijven zijn groothandelaar in exotische grote bomen en planten voor het beplanten van professionele projecten (hotels, pretparken, zwembaden,…).

    Doe ze gerust de groeten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Suzanne — 1 februari 2018 13:16 @ 13:16

    Wat leuk om al deze verhalen en ervaringen te lezen! Ik was met kerst in Muirwoods, CA, en heb daar zaadjes aangeschaft: eind december 6 zaadjes gezaaid, 2 weken in de koelkast en sinds 2 weken op de vensterbank. Inmiddels zijn er 3 zaailingen opgekomen, nu zo’n 5 cm hoog. Binnenkort ga ik ze verplanten, en in de zomer mogen ze naar buiten.
    Fantastisch idee dat dit 3 “reuzen in de dop” zijn…


  • Reactie door lapalmeraie — 2 februari 2018 09:25 @ 09:25

    Beste Suzanne

    Wat leuk dat het gelukt is.
    Bedankt voor het delen van uw ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Berrie — 1 september 2018 11:51 @ 11:51

    Onze sequioa is bezig te groot te worden voor ons stadstuintje.
    Ruim 3 meter. Weet iemand hoe diep de wortels voor dit exemplaarkunnen zijn ?


  • Reactie door lapalmeraie — 1 september 2018 13:26 @ 13:26

    Beste Berrie

    Ze hebben een relatief ondiep (voor volwassen bomen max 4 meter) maar zeer breed verspreid.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hanny — 1 september 2018 20:32 @ 20:32

    Nadat ik de zaden in een pot had gezaaid begonnen deze aardig uit te lopen. Maar toen ik ze eenmaal in de koude grond had geplant begon het echte groeien in de lengte pas goed. Ze krijgen dan de ruimte;


  • Reactie door lapalmeraie — 3 september 2018 08:08 @ 08:08

    Beste Hanny

    Bedankt voor het delen van uw ervaring!
    In volle grond worden de omstandigheden van het oorspronkelijke klimaat inderdaad het beste nagebootst. Bovendien ontwikkelen ze een behoorlijk breed wortelsysteem wat in pot uiteraard niet mogelijk is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan Willem — 3 september 2018 20:21 @ 20:21

    Ik heb 2 stuks Sequoiadendrons van circa 12 meter hoog in mij achtertuin staan, maar deze zijn erg dik aan het worden. Kunnen de bomen in omvang worden gesnoeid en zo ja, hoe en wanneer?

    Met vriendelijke groet,

    Jan Willem


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2018 06:03 @ 06:03

    Beste Jan Willem

    In principe wordt de Sequoia niet gesnoeid en wordt hoogstens een concurrende top verwijderd om de typische kegelvorm te behouden. Scheuten die in de weg zitten kunnen eventueel wel tijdens de rustperiode (winter) verwijderd worden.
    Dit gezegd zijnde betreft het hier uiteraard de grootste bomen die zich niet echt laten temmen voor een kleine tuin.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door koen boxstaens — 25 november 2018 14:06 @ 14:06

    Ik heb begin augustus een sequoia geplant in mijn tuin. Hij was toen 1m30 (volgens de verkoper 4 jaar oud, kan dit kloppen?). Hij is nu al 1m50-55, dus al flink gegroeid op 3 maanden tijd. Ik ben benieuwd naar de toekomst…

    Groeten
    Koen


  • Reactie door lapalmeraie — 26 november 2018 07:49 @ 07:49

    Beste Koen

    Dat is natuurlijk moeilijk met zekerheid te zeggen aangezien de groeiomstandigheden de groeisnelheid ook sterk kunnen beïnvloeden. Nu is de groei in de beginjaren wel tergend traag bij de meeste bomen waardoor de leeftijd zeker kan kloppen hoor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door G v d Heiden — 2 maart 2019 13:52 @ 13:52

    Ze staan nu in de pot ze zijn 30 cm hoog kunnen ze nu bv in april mei in de volle grond poten in de zandgrond moet ze dan in potgrond en gemeste tuinaarde omdat de zandgrond in het bos zo arm is gaarne uw aanbeveling .


  • Reactie door lapalmeraie — 2 maart 2019 15:54 @ 15:54

    Beste G v d Heiden

    Ik zou hem inderdaad aanplanten in een goede humus gemengd met de plaatselijke grond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door John Obrie — 31 mei 2019 23:02 @ 23:02

    Ik heb in December 8000 zaden vd Giant Sequoia in Amerika besteld. De levering naar Nederland toe ging vrij snel, alleen was het pakketje tot grote ergenis een maand bij de douane blijven liggen. Na eerst verschillende test zaailingen te hebben gedaan die in het begin nogal eens verloren gingen ben ik voor mijzelf goede methode verder gegaan.
    Ik laat de zaden eerst 24u weken in water en doe ze dan voor een week of 4 a 5 in nat keuken papier in de koelkast. Nadien deed ik ze in een grip zakje en hing deze met een ijzerdraadje achter de warme verwarming. Zo schoten na een dag of 5 al de 1e worteltjes uit. Als de worteltjes een halve cm of langer was plante ik ze in kleine turf potjes met stekgrond. Ik heb telkens de potjes zich helemaal vol laten zuigen met water door ze even in wasbak te zetten met een bodempje water. Ik was er naar verloop van tijd achter gekomen dat ik ze pas water moest geven als de turf potjes aan de buitenkant droog begonnen aanvoelen en dat schilde nogal wat werk in plaats van met de plantenspuit. Na het planten vd zaadjes zette ik de turf potjes in een verwarmde propagator onder ledverlichting. Op het moment dat de 1e blaadjes te zien waren haal ik de potjes uit propagatortje zet ik ze een kunstof bak om ze verder te laten groeien onder led verlichting. Vanaf het moment dat de 1e vertakkingen beginnen te komen verpotte ik de turf potjes in P9 potjes. Op het moment heb ik zo +- 150 kleine sequoia zaailingen staan en ben vd week begonnen aan de volgende lichting.

    Groetjes John


  • Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2019 06:42 @ 06:42

    Beste John

    Een heus titanenwerk maar het resultaat mag er zijn! Heel mooi en bedankt voor het delen van uw ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wendy — 21 augustus 2019 17:26 @ 17:26

    Ik heb een baby seqouia uit amerika meegenomen en binnen in mijn huiskamer staan in een pot. Hij is ongeveer 20 cm groot. Hij is echter naar 3 jaar opeens slap gaan hangen en krijgt allemaal bruine takken. Wat kan ik het beste doen? Moet ik hem verpotten naar een grotere pot? De vond is vochtig zoals altijd. Help.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2019 08:10 @ 08:10

    Beste Wendy

    Ik vrees dat de condities binnenshuis ook niet ideaal zijn voor dit soort plant. De luchtvochtigheid is immers vrij laag en er is toch relatief weinig licht vergeleken met buiten, zelfs met veel ramen. Ik zou de plant alsnog buiten plaatsen op een beschut plekje uit de zon, de tijd dat hij weer herstelt en hopen op beterschap.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michel — 27 december 2019 17:44 @ 17:44

    Hoi,

    Ik heb nu 5 jaar al 2 metasequoias (zelf uit zaad iogekweekt) in pot, deze worden hoop ik tot bonsai omgevormd.
    Ook heb ik 1 sequoia dondendron geloof ik van 2 jaar oud uit zaad, met een andere naald structuur.
    Alle drie staan alleen maar buiten in de sneeuw, regen of zonnestralen en doen het goed!
    Aarde goed luchtig houden en niet te veel water, ik geef alleen water in de zomer maanden en bij langdurige droogte (je ziet het vanzelf aan de aarde, maar dan ben je meestal net iets te laat.
    Komend voorjaar gaat de laatstgenoemde naar een landgoed, ben erg benieuwd hoe die gaat gedijen aldaar!


  • Reactie door lapalmeraie — 27 december 2019 17:50 @ 17:50

    Beste Michel

    Wat leuk dat het zo goed lukt. Bedankt voor het delen van uw succesverhaal.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Isi — 31 december 2019 09:40 @ 09:40

    Ik heb vorige week 80 zaadjes geplant. Ik heb het niet koud gezet, omdat ik niet wist dat dat moest. Na een paar dagen kwam 1 van de zaadjes uit en groeit ontzettend snel. De andere 79 doen nog niks. Bijzonder he?


  • Reactie door lapalmeraie — 6 januari 2020 11:37 @ 11:37

    Beste Isi

    Leuk dat het met ééntje toch alvast gelukt is. Die stond blijkbaar op springen. Geef zeker niet op, de duur van kieming kan best van zaadje tot zaadje verschillen zeker als ze niet allemaal uit dezelfde kegel afkomstig zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rolf — 9 september 2020 20:18 @ 20:18

    Hallo, ik ik heb een paar kleine mammoet boom stekjes uit zaden die ik gekocht heb. Nu wil ik deze uit zetten in veengrond(in de Weerribben). Is dit mogelijk. De grond is hier zuur en vochtig.

    Mvg Rolf


  • Reactie door lapalmeraie — 10 september 2020 17:54 @ 17:54

    Beste Rolf

    In Sequoia National Park is de grond eerder zand-leemachtig maar in principe doet hij het op alle grondsoorten goed zolang ze niet te arm zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anja — 31 oktober 2021 14:05 @ 14:05

    Ik heb sinds kort ook zo n boompje. Heb hem
    Laatst verpot maar nu begint hij helemaal slap te hangen.
    Wat kan ik nu het beste doen?

    https://ibb.co/vL0FMMW


  • Reactie door lapalmeraie — 2 november 2021 10:19 @ 10:19

    Beste Anja

    Dat lijkt me een gesloten pot? In dat geval kan het overtollige water niet weg en blijft de grond relatief nat. Ik denk dan ook dat de grond te vochtig is. Zeker na het verpotten van zo’n delicate zaailing is het verstandiger om de grond wat droger te houden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.