Hoe kun je een Strelitzia (Paradijsvogelbloem) bevruchten?

november 10th, 2011 · 52 Comments

Al meermaals kregen we de vraag hoe en waar de Strelitzia zaden maakt en vooral of dit thuis ook mogelijk is. Daarom beschrijven we in dit artikel de bevruchting van de Strelitzia (Paradijsvogelbloem).

De Strelitzia in de natuur

De Strelitzia (Paradijsvogelbloem) is protandrisch.
Dit wil zeggen dat deze éénhuizige plant een bepaalde ontwikkeling doormaakt om zelfbestuiving te voorkomen. Maar ook wanneer het stuifmeel eerst wordt opgevangen en nadien op de stamper wordt aangebracht zal dit niet leiden tot bevruchting. Daarmee weten we ook meteen dat er meerdere planten nodig zijn om de bloem met succes te bestuiven.

Door wie de Strelitzia in de natuur bevrucht wordt is niet volledig duidelijk en wordt nog volop onderzocht. Wel is geweten dat insecten, waaronder bijen, de bloem bezoeken. Ook wordt de bloem bezocht door honingzuigers (Nectariniidae) maar het lijkt alsof deze vogel de nectar weet te bereiken zonder de vruchtbare delen van de bloem aan te raken.

De bloem

Op het hoornvormige horizontale shutblad worden 4 tot 6 bloemen gevormd met feloranje kroonbladeren. De vruchtbare delen zitten in het horizontale blauwe ‘pijl’.
De meeldraden worden zichtbaar wanneer de vleugeltjes achterop de blauwe pijl worden samengedrukt. De stamper is de witte punt voorop de blauwe pijl, welke kleverig en dus ontvankelijk wordt zodra de meeldraden geen stuifmeel meer verspreiden.

De bevruchting

Zoals eerder aangegeven kan de plant zichzelf niet bevruchten.
Echter wordt de Strelitzia vaak verkocht met verschillende planten samen in één pot.
Wanneer deze verschillende planten in bloei komen kan er dus wel met de hand bevrucht worden.
Eerst moet het stuifmeel verzameld worden. Dit kan door na het blootleggen van de meeldraden voorzichtig met een rietje over de meeldraden te bewegen van de basis naar de punt. Vervolgens kan dit in de koelkast bewaard worden.
Zodra een andere plant bloemt en de stampers ontvankelijk zijn (kleverig) kan het verzamelde stuifmeel op de stampers worden gestrooid.

De zaaddozen

Ongeveer vier weken na een succesvolle bevruchting vormt zich in het horizontale schutblad een zaaddoos ter grootte van een passievrucht. Deze zaaddoos is van binnen opgedeeld in drie compartimenten en kan tot 80 harde ronde zwarte zaden bevatten met de typische oranje flosjes. Wanneer het zaad rijp is barsten de zaaddozen open.

Deze zaden kunnen vervolgens weer gezaaid worden zoals beschreven in de zaaihandleiding voor Musa, Strelitzia en Yucca.

Zie ook:

Strelitzia reginae
Strelitzia nicolai

© La Palmeraie

Bron:
http://culturesheet.org/strelitziaceae:strelitzia:reginae
foto’s: Forest & Kim Starr

52 reacties »

  • Reactie door Berry — 6 februari 2012 21:44 @ 21:44

    Geweldig, Klasse artikel.
    Mijn complimenten!


  • Reactie door lapalmeraie — 7 februari 2012 13:56 @ 13:56

    Bedankt Berry!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door barbara — 23 februari 2013 09:42 @ 09:42

    Bedankt voor het duidelijke artikel. Ik heb het geprobeert en eind oktober verscheen de eerste zaaddoos. Nu zitten er twee in de uitgebloeide bloem.
    Nu heb ik nog wel een vraag. Hoe lang duurt het ongeveer voordat de zaaddozen open gaan?


  • Reactie door lapalmeraie — 23 februari 2013 12:50 @ 12:50

    Beste Barbara

    Ongeveer één seizoen. Tegen het einde van de zomer zullen de zaaddozen dus ongeveer open gaan.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Marjo — 17 maart 2013 17:33 @ 17:33

    Goede middag,

    Ik heb een strelitzia al een jaar of twee helaas nog zonder bloemen, wel is er een nieuw blad gekomen ,alleen deze blijf al maanden opgrrold wat moet ik daar aan doen?
    Gr marjo


  • Reactie door lapalmeraie — 17 maart 2013 19:06 @ 19:06

    Beste Marjo

    Een Strelitzia bloeit doorgaans pas vanaf zijn 4e jaar. Om de bloeit te stimuleren is een koele overwintering nodig. Heel het jaar door kamertemperatuur maakt dan ook dat er geen bloemen gevormd worden.
    Tijdens de koele overwintering ligt de groei ook zo goed als stil. Dat kan verklaren waarom het blad zich niet ontrolt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jacqueline — 8 juni 2013 22:02 @ 22:02

    Ik heb een Strelitzia opgekweekt vanaf een zaadje en de plant gaf inderdaad na ongeveer 5 jaar een eerste bloem. Geweldig om dit te zien, steeds na een paar dagen kwam er een nieuw stukje uit met oranje lange blaadjes en een donkerpaarse binnendeel. Echter, dat was vorige vroege lente (jan. 2012). Het duurde een paar maanden voordat de (ik geloof wel vijf) delen geheel open waren en gingen verwelken. Daarna niets meer gezien. Als ik de tekst hierboven zo lees, vermoed ik dat de winter te warm voor de plant is (staat altijd voor het raam, bij kamertemperatuur, in de zon). In de zomer gaat hij naar de tuin in de zon, uit de wind. Als u schrijft dat een koele overwintering nodig is, wat is dan koel?

    Er zouden jaarlijks bloemen uit kunnen komen, toch?

    En na een paar jaar deelde de plant zich aan de basis als het ware in tweeën, nu heb ik 1 plant met naar links en naar echts een aantal bladeren. Kan ik deze gewoon uit elkaar hakken zodat je twee planten overhoudt?

    En is het waar dat de bloemen altijd uit de onderste bladstengel groeit? Dat je de oudere bladeren, hoe slecht ze er ook uit zien, niet af mag snijden?

    Groet,
    Jacqueline


  • Reactie door lapalmeraie — 10 juni 2013 15:00 @ 15:00

    Beste Jacqueline

    Er is inderdaad een koele overwinteringsperiode nodig. Zelf haal ik de plant pas binnen ergens in oktober/november, net voor de nachtvorst. Daarna plaats ik hem in de koele hal bij zo’n graad of 15. Iets minder is ook nog goed.

    De plant kan met een scherp mes inderdaad gedeeld worden. Zolang beide delen voldoende wortels overhouden geeft dat verder geen probleem.

    Een nieuw blad wordt steeds gevormd vanuit het hart van de laatste bladsteel. Een bloemstengel komt lager uit de plant. Zo kun je dus snel het verschil bepalen. Omdat bladeren nooit vlak langs de ‘stam’ worden afgesneden heeft het m.i. geen belang of het blad er wel of niet aan blijft zitten. Zelf snijd ik lelijke bladeren dan ook gewoon af.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door janny evertse — 22 mei 2014 15:22 @ 15:22

    Hallo,

    Heb een paradijsvogelbloem uit zaadjes gekweekt na een vakantie met mijn zoon naar Gran Canaria, na een aantal jaren bloeide de plant met een aantal bloemen, dit voorjaar bloeide hij voor de tweede keer. de bloemen zijn nu enkele weken uitgebloeid en ik heb met succes een bloem bestoven volgens jullie duidelijke instructies, wat enig dat dit gelukt is!! Je ziet zo de zaaddoos groeien! De plant is een (zelf opgekweekt) sieraad in mijn serre. Ik heb nog een vraag, kan ik de twee andere (uitgebloeide bloemen uit mijn plant verwijderen? is dit niet nadelig voor de bloem-met-zaaddoos?
    Groeten, Janny E


  • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2014 16:55 @ 16:55

    Beste Janny

    Wat een leuk verhaal achter de plant en fijn dat het gelukt is.
    Het verwijderen van uitgebloeide, niet-bestoven bloemen kan zeker geen kwaad.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door pascale — 27 september 2014 18:06 @ 18:06

    Hallo ik heb ook een paradijsvogelbloem in volle grond geplant uit de wind kan die daar blijven staan tot na de winter mits ik hem goed inpak met een vliesdoek. groetjes Pascale


  • Reactie door lapalmeraie — 29 september 2014 07:29 @ 07:29

    Beste Pascale

    Dat lijkt me geen goed plan.
    Strelitzia’s moeten absoluut vorstvrij gehouden worden. Vliesdoek en/of thermohoezen beschermen slechts passief en kunnen daarom maar tijdelijk vorst enigszins weren en dienen dan ook meer om de plant droog te houden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Patrick — 1 oktober 2014 16:02 @ 16:02

    Is er iemand die weet of het stuifmeel voor de bevruchting ook van een strelitzia moet zijn of kan het ook met stuifmeel van een ander soort bloem?


  • Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2014 09:12 @ 09:12

    Beste Patrick

    Dat moet zeker van een Strelitzia zijn en zelfs nog van de zelfde soort.
    Bij mijn weten valt dit genus namelijk niet te kruisen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dorine — 14 mei 2015 12:20 @ 12:20

    Ik heb een aantal strelitziaplanten in de wintertuin die deze winter heel rijkelijk hebben gebloeid. Ik heb ontdekt dat er in 1 van de uitgebloeide bloemen zich ‘spontaan’ een zaaddoos heeft ontwikkeld.
    Hoe is dit te verklaren? Er vliegen geen vogels in de wintertuin, en er vliegen ook amper insecten rond. Toch zie ik hier een bevruchting door middel van een insect als enige verklaring.

    Ik las met aandacht de tips over hoe men een strelitzia kan bevruchten en paste dit procédé vandaag toe, dit in de hoop nog meer zaaddozen te zien verschijnen in de bloemen.
    Kan ik de planten buiten zetten zoals ik dat vandaag plande te doen, of wacht ik daar nu beter nog wat mee?
    Men voorspelt regen en het stuifmeel zou immers kunnen worden weggespoeld van de stampers?

    Dank en vriendelijke groet,

    Dorine


  • Reactie door lapalmeraie — 15 mei 2015 16:51 @ 16:51

    Beste Dorine

    Ik vermoed inderdaad dat de bestuiving toch door insecten is gebeurd.

    Buiten zetten kan zeker al. Het enige risico is dat de bloemen snel verwelken in de regen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anya — 3 juli 2015 19:14 @ 19:14

    Goedenavond,

    Ik heb deze week een grote strelitziaplant gekocht die in bloei staat, deze heb ik voor het raam staan en vraag mij af hoeveel water deze nodig heeft per week.. Nu is het enorm warm buiten dat neem ik aan invloed heeft.

    Heeft er iemand advies?

    Alvast bedankt

    Anya


  • Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2015 07:20 @ 07:20

    Beste Anya

    Zoals voor alle planten kan er onmogelijk een vaste hoeveelheid of frequentie worden opgegeven aangezien te veel factoren een invloed hebben.

    Geef daarom naar behoefte door eerst even een vinger in de potgrond te stoppen om te voelen hoe vochtig de grond nog is. Voelt de grond droog, dan mag er opnieuw water gegeven worden. Het teveel moet ook altijd kunnen wegvloeien onderuit de pot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door A. Sanders — 9 mei 2016 19:50 @ 19:50

    Goedenavond,
    Al vele jaren hebben wij strelitzia s in de kas.
    En elk jaar komen er prachtige bloemen op maar ook kromme stelen, die je niet meer recht kan krijgen, er zit dan een kniek in de steel en de bloem hangt dan naar beneden.
    Nou is mijn vraag, hoe dit komt en hoe je het eventueel kan voorkomen?

    Hartelijk dank.


  • Reactie door lapalmeraie — 10 mei 2016 07:03 @ 07:03

    Beste

    Je zou denken dat dit komt omdat de plant te donker stond en de stengel dus te veel uitgerekt groeit. In een kas lijkt me dat echter vrijwel onmogelijk bovendien hebben niet alle bloemen/bladeren dit.
    Ik denk dat het simpelweg om een natuurlijke beschadiging gaat waardoor de stengel deels zijn draagkraagt verliest. Indien de bloem wel tot bloei komt kunt u deze misschien als snijbloem gebruiken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Paul fest — 18 oktober 2016 11:06 @ 11:06

    Hallo,
    Wij hebben 2 strelitzia planten in pot. 1 heeft afgelopen winter op koele badkamer in het licht gestaan en is in juniet 2 bloemen gaan bloeien, nu hebben we deze vanwege te vorst aankomdigimg naar binnemln gezet en gaan hem volgende week weer naar badkamer verplaatsen. De tweede potplant stond gedurende de winter op koele slaapkamer, heeft niet gebloeid, maar os nu in het trotse bezit van 4 bloemknoppen. Kkan ik deze nu ook beter op die badkamer zetten of is kan het gebeuren dat die al volgende maand of zo bloeit, waardoor ik hem dan beter eerst nog in de woonkamer kan laten staan. En zou ik dan nu ook extra boeding en water moeten geven?


  • Reactie door lapalmeraie — 18 oktober 2016 12:16 @ 12:16

    Beste Paul

    De bloeiende plant kan ook prima koel weggezet worden, zeker als hier nog wel voldoende licht is. De ontwikkeling van de bloem zal wel iets langer duren, maar u kunt ook langer genieten van de bloem.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joke — 10 maart 2019 13:36 @ 13:36

    Hallo, ik heb een strelitzia die deze winter rijkelijk gebloeid heeft, zelfs 16 bloemen waarvan er 3 dubbele. Ik heb de bovenstaande stappen doorlopen om ze te bevruchten. Nu is mijn vraag of de eventuele zaaddozen spontaan te voorschijn komen of moet ik ze “zoeken” in de bloem?

    groetjes
    Joke


  • Reactie door lapalmeraie — 11 maart 2019 06:53 @ 06:53

    Beste Joke

    Wat leuk dat de plant het zo goed doet.
    De zaaddozen verschijnen vanzelf op verwelkende bloemen bij een geslaagde bevruchting en worden opvallende dikke blaasjes.
    Voorlopig is het dus nog even afwachten en moeten de uitgebloeide bloemen dus zeker blijven zitten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joke — 16 april 2019 08:39 @ 08:39

    Hallo, de bloemen zijn verwelkt en er hebben zich dikke groene “blazen” ontwikkeld. Wanneer moet ik die er nu afhalen en hoe moet het dan verder?

    groetjes
    Joke


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2019 06:16 @ 06:16

    Beste Joke

    Leuk! Dan is het dus gelukt.
    Wanneer ook de blaas verdroogt en open barst worden de typische zaden met oranje flosjes zichtbaar en begint de cyclus opnieuw. Op de site vindt u ook een zaaihandleiding.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan Theunissen — 10 januari 2020 11:17 @ 11:17

    Beste mensen
    Wij komen al 8 jaar in Torremolinos overal staan paradijsvogelplanten in tuinen en bloembakken.
    Ik hou zelf graag van tuinieren en wil ook graag in het bezit komen van een paradijsvogelplant.
    Is er misschien iemand die jongen planten of stekjes verkoopt.
    Gr.jan theunissen


  • Reactie door lapalmeraie — 10 januari 2020 13:35 @ 13:35

    Beste Jan

    Zaden kunt u eenvoudig in alle gespecialiseerde webshops vinden. De planten zelf staan doorgaans ook gewoon in het betere tuincentrum.
    Houd er wel rekening mee dat in tegenstelling tot Spanje de planten hier niet heel het jaar door buiten kunnen staan en vorstvrij moeten overwinteren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Floor — 28 januari 2020 09:45 @ 09:45

    Beste expert,

    Wat een top artikel. Ik ben sinds drie weken in het bezit van een prachtige strelitzia met drie bloemen. Nu zie ik dat ze alle drie al aan het verwelken zijn. Ik weet dat ik niet teveel water moet geven, de plant staat op een lichte plek, maar wel vlakbij de confectorput… als ik mijn vonger in de aarde steek voelt dit droog maar met nog een beetje klam (niet kurk droog). Moet de plant meer of minder water, zijn de bloemen misschien geschokken van de verhuizing (plant heeft twee uur overdwars (goed ingepakt) in de auto gelegen, of staat de plant te warm (kamer temperatuur). Ik hoor het heel graag!


  • Reactie door lapalmeraie — 28 januari 2020 17:44 @ 17:44

    Beste Floor

    Bedankt. Alle genoemde oorzaken kunnen mogelijks de verklaring zijn voor het verwelken van de bloemen. Het hangt er natuurlijk ook wat van af hoe lang de plant al in bloei stond voordat u hem thuis neerzette. Het transport en meer de nieuwe omstandigheden met de nodige aanpassing voor de plant zijn natuurlijk ook niet ideaal. Houd de aarde voorlopig licht vochtig en laat de plant op de huidige plek staan. De kans dat hij nu nog opnieuw bloeit is vrij klein maar het goede nieuws is dat de plant dus oud genoeg is om volgend jaar opnieuw in bloei te treden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jeannette — 28 januari 2020 21:54 @ 21:54

    Wat een fantastische informatie, daar kan ik wat mee. Dank je wel.


  • Reactie door Henk — 21 september 2020 09:33 @ 09:33

    Hoe lang kan ik stuifmeel in de koelkast bewaren en moet er deksel op pot of kan gewoon open in koelkast


  • Reactie door lapalmeraie — 21 september 2020 09:35 @ 09:35

    Beste Henk

    Ik heb dat eigenlijk nog nooit getest maar ik vermoed dat het in een afgesloten potje wel een poosje goed zal blijven. Misschien geen jaren, maar maanden zal wel lukken denk ik.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Henk — 21 september 2020 09:57 @ 09:57

    Oké dan gooi ik stuifmeel uit eerste bloem weg en wat ik net uit tweede bloem heb gehaald in pot met deksel mijn andere plant is nog niet zover maar krijgt ook voor het eerst twee bloemen en die wil ik bestuiven in iedergeval proberen moet ik dan elke bloem bestuiven die uit een knop komen alvast bedankt


  • Reactie door dirk — 6 mei 2021 12:54 @ 12:54

    Beste , heb volgende vraag .
    bij iedere bloem zie je 3 stampers . kunnen deze alle drie bevrucht worden of enkel de onderste . kan het zijn dat er soms geen stuifmeel in de stamper zit .

    mvg Dirk


  • Reactie door lapalmeraie — 6 mei 2021 13:58 @ 13:58

    Beste Dirk

    Ze ontwikkelen inderdaad meerdere stampers en soms zelfs nog eens een hele extra bloem uit de eerste bloem.Elke stamper kan bevrucht worden. De pollen zitten niet in de stamper, aangezien dit het vrouwelijke deel is van de bloem, de pollen, het mannelijke deel, zitten iets verder in het blauwe gedeelte wanneer u dit voorzichtig openduwt door op beide lobjes te duwen. Wanneer er nog niets zit bent u gewoon nog iets te vroeg. Beide voortplantingsorganen zijn immers niet gelijktijdig rijp om zelfbestuiving te voorkomen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Cools durk — 15 juni 2021 20:41 @ 20:41

    Hoi ,
    Dank zij jullie duidelijke uitleg ivm bevruchting van strelitzia Regina heb ik mijn eerste poging ondernomen . Resultaat 9!van 12 bloemen zijn bevrucht .
    Bedankt hiervoor
    Grt Ditk


  • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2021 06:27 @ 06:27

    Hallo Cools durk

    Leuk om te horen! Succes met zaaien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door dirk — 17 juni 2021 09:37 @ 09:37

    hallo ,
    vraagje , de bevruchte strelitzia . kan ik deze buiten zetten of heeft dit effect op de zaaddozen . bv , als het regent .
    nogmaals bedankt voor de duidelijke uitleg .


  • Reactie door lapalmeraie — 17 juni 2021 12:11 @ 12:11

    Beste Dirk

    De bloemen kunnen niet goed tegen de regen maar wat betreft de zaaddozen weet ik het ook niet zeker. Ik heb het erop gewaagd en hij staat dus gewoon onbeschermd buiten en het lijkt goed te gaan. Houd er uiteraard wel rekening mee dat de plant geleidelijk moet wennen aan de zon zodat het blad niet verbrandt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jeroen — 22 juli 2021 13:22 @ 13:22

    Ik heb een strelitzia reginae, hij heeft gebloeid in de maanden maart april, nu heb ik hem bestuift handmatig. Nu groeien er sinds een maand of 2 zaadbollen aan. Hoe lang kan het duren voordat deze open gaan staan? Ik snap dat er dan gezegd kan worden als hij rijp is! Maar hoelang duurt zo’n proces ongeveer? Dat heeft met de omstandigheden te maken. Kan ik het proces versnellen?
    Ik hoor graag terug van u!

    Groeten uit Heiloo


  • Reactie door lapalmeraie — 10 augustus 2021 08:50 @ 08:50

    Beste Jeroen

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    We zitten in hetzelfde schuitje! Ik zit zelf ook wat te wachten op het afrijpen van de bevruchte bloem. De zaaddoos is mooi gevormd maar lijkt al sinds het buiten zetten in het voorjaar zeer weinig te zijn ontwikkeld. Zoals u aangeeft is het vooral afhankelijk van de omstandigheden. Waarbij de huidige lage temperaturen en vele neerslag natuurlijk niet helpen. Normaal zou de rijping denk ik zo’n maandje of 2 moeten duren. Het blijft dus afwachten tot de zaaddoos volgroeid is, opdroogt en openbarst.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Justin — 11 september 2021 10:47 @ 10:47

    Beste palmvrienden expert,

    Heb een paar dagen geleden op vakantie zaaddozen “geplukt” uit een strelitzia Nicolai hier in een Italiaans park. De zaaddozen waren nog lang niet open of rijp (de bloemen wel uitgebloeid) maar omdat ik morgen terugvlieg naar Nederland kon ik niet wachten.

    De afgelopen dagen heb ik de zaaddozen schoongemaakt en in de hete zon te drogen gelegd, elke dag springt er wel eentje open, de zaadjes zijn rimpelig en nog niet zwart. Als ik het vlies (dus niet alleen de oranje pluim maar ook het zaadvlies zelf) verwijder zie ik wel het bekende witte zaadje met daarin een kiempuntje. Na een paar dagen in de zon drogen werden sommige zaadjes al snel donkerder. Rimpelig zijn ze nog steeds (zoals je vingers na lang in water houden).

    Mijn vraag, zijn de zaden rijp en kan ik ze zaaien? Moet ik nog wat langer wachten? Of heb ik met deze overhaaste actie de boel verstoord en zijn de zaden verpest?

    Een andere vraag, kiemt de Nicolai beter dan de ravenala? Daarvan heb ik al twee jaar geprobeerd zaden te laten kiemen in warmte, vocht, etc maar doen niets, zelfs na een jaarm in de grond! Die zaden had ik uit Madagascar meegenomen en een deel gekocht online.

    Alvast bedankt!
    Justin


  • Reactie door lapalmeraie — 13 september 2021 08:35 @ 08:35

    Beste Justin

    De Ravenala staat erom bekend dat hij moeilijk kiemt. Het is vooral wat geluk hebben denk ik. Nu een troost is wel dat deze prachtige plant ook vrij snel onhandelbaar wordt qua grootte. De nicolai is daarom zeker een mooi alternatief. Deze kiemt inderdaad vele malen gemakkelijker.
    Ik snap de keuze om de zaden toch te oogsten. Baat het niet dan… U hebt het in ieder geval al mooi aangepakt zo. Probeer desnoods een deel al te zaaien en een deel nog wat te laten afrijpen. Zaaien kunt u het beste doen in een bakje met enkel wat vochtige perliet of zelfs enkele lagen keukenpapier. Afgedekt met plastic folie. Zo kunt u de kieming heel goed opvolgen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Chrissie — 28 mei 2022 13:58 @ 13:58

    Beste,

    - Betekent dit dat ik zonder deze procedure van bevruchten ook geen nieuwe bloemen krijg aan mijn Paradijsvogelbloem? Of is dit uitsluitend om zaden te krijgen? (Ik heb mijn plant nog maar enkele maanden, 1ste grote bot is nog niet uitgekomen, 2de is heel snel uitgekomen, nu zalig om de evolutie vd bloem te zien, nu 3 blauwe ‘pijlen’ met slechts 1 kroonblad achter ipv 2, maar het ziet er wel naar uit dat er nog meer klaarzitten in de bot, of ‘het schutblad).
    - Gisteravond meende ik kleine zwarte insecten te zien. Deze morgen bij beter licht gekeken. 1 die ik op foto had, zit nog op dezelfde plek. Ik keek binnenin de blauwe ‘pijl’ en daar zag ik meerdere liggen, onbeweeglijk.
    Is dit stuifmeel dat zwart is ipv bleek? Of toch beestjes?
    Hoe dan ook: slecht of niet? Indien slecht: wat moet ik doen?
    - Een paar bladeren blinken alsof ze nat zijn, nog niet getast. Kan dat kwaad of niet? Iets doen?

    Ik vind moeilijk info hierover, wel over water geven en beste plaats in huis.

    Dank op voorhand!

    Vriendelijke groeten,

    Chrissie.


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2022 08:22 @ 08:22

    Beste Chrissie

    Het bevruchten staat los van de bloei, het is inderdaad puur om ook effectief zaden te krijgen. Ze ontwikkelen de kroonbladeren niet allemaal tegelijk. In het begin is de bloem dus nog vrij beperkt maar al snel komen daar extra oranje bladeren bij en soms zelfs een volledig nieuwe bloem waardoor er in feite een dubbele bloem ontstaat. De beestjes kan ik moeilijk over oordelen zonder ze te zien. Het glimmende blad zou ik toch even aan voelen, plakt het dan kan het simpelweg nectar zijn dat uit de bloem druipt maar als het niet recht onder bloem is dan kan het ook honingdauw zijn en dat verraadt de aanwezigheid van luis. In dat geval moet de plant grondig bekijken worden en indien u luis vindt dan moet dit behandeld worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jorg — 31 maart 2023 15:39 @ 15:39

    (deze reactie stond eerst incompleet op een ander forum, excuses). Het is me gelukt te bevruchten en zaden te ontkiemen … Ze zijn ontkiemd… Maar eenmaal in een kweekbakje met DCM zaai/stekgrond gaan de meesten binnen enkele weken kapot. Staan op lichte plek. Plm 19gr. Houd ze vochtig maar niet te nat. De meeste groene blaadjes krijgen binnen enkele weken bruine plekjes op de steeltjes en gaan dan snel kapot. Enig idee wat ik kan verbeteren. Ik twijfel of het nu te vochtig is, of te droog (hoe kan ik bepalen wat te droog /vochtig is?) , verkeerde grond.. Of wat mis ik.

    Hier twee foto’s die het probleem laten zien.
    https://ibb.co/kBz8kYw
    https://ibb.co/0Kp1rJK

    Nu heb ik net weer een paar zaden die mooi zijn gekiemd na een paar weken in mijn meterkast (lekker warm bij de verwarmingsbuizen). Zie foto’s: https://ibb.co/BGnXrsh
    https://ibb.co/wLdMsz6

    Nu hoop ik deze wat beter op te gaan kweken met jullie tips/advies.

    Alvast erg bedankt voor tips en meedenken!

    Ps ik doe dit al enkele jaren.. Doordat ik zoveel zaden heb, overleven er elk jaar wel een paar. De oudsten zijn al 1,5 meter hoog en hebben al bloemen… Maar toch irritant dat het gros de eerste weken niet overleefd.

    Zoals je kan zien gaan er gelukkig nog genoeg wel goed, deze komen allemaal van eigen zaden:
    https://ibb.co/ggZwVzW


  • Reactie door lapalmeraie — 31 maart 2023 15:53 @ 15:53

    Beste Jorg

    Wat goed! Knap hoor.
    Ik denk dat het misloopt bij sommigen doordat de grond toch net iets te nat is. Die kokospotjes houden ook al meer vocht vast en op de grond zie ik ook iets van witte aanslag dat schimmel is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jorg — 1 april 2023 07:25 @ 07:25

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik heb nog plastic kweekbakjes en perliet, kokosvezel en zaai/kweekgrond. Wat zou je aanraden om het beter te krijgen (ik heb vaak het idee dat het ofwel te droog ofwel te nat is). En nog één vraagje, hoe diep zouden jullie de eerste bakjes maken voor het planten van de ontkiemde zaden van de foto? Ik heb deze nog liggen, die zijn vrij ondiep ( https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/469/vensterbankkas-elektrisch-3-kasjes). Is dat geschikt? Of gewoon simpele losse potjes kopen?


  • Reactie door lapalmeraie — 1 april 2023 13:14 @ 13:14

    Dag Jorg

    Ik zou ze eerder gewoon in P9 potjes zetten; zo is de vochtigheid van de grond beter te controleren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peter — 16 maart 2024 13:56 @ 13:56

    Mijn strelitzia is inmiddels 5 jaar ou en heeft afgelopen winter 2 bloemen gegeven uit de middelste plant(er staan er 4 in).
    Nu lijkt het dat de middelste plant zich begint te splitsen er kwamen eerst tweelingbladeren uit en nu aan beide zijden weer nieuwe bladeren, deze zijn nog niet zo groot als de normale.
    Een ander ding is dat ik in de potgrond kleine groene bolletjes vind als je er op drukt lijkt het wel een mini druifje, ze zijn ook maar 3mmm groot, wat kan dat zijn?
    https://ibb.co/m57Wz13
    https://ibb.co/dkyhdrg
    https://ibb.co/J3cvvbx


  • Reactie door lapalmeraie — 18 maart 2024 09:31 @ 09:31

    Beste Peter

    Dat is de natuurlijke manier van groeien en de manier waarop de plant zich vegetatief vermeerdert. Eventueel kan de plant wel gesplitst worden waarbij elke deel vervolgens weer apart opgepot wordt. De bolletjes zijn mogelijks osmocote korrels. Dit zijn geconcentreerde mestkorrels die in sommige potgronden vermengd zitten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.