Bananenplant: waarom groeien de bladeren over elkaar?

maart 27th, 2013 · 55 Comments

 photo musa1

Normaal gezien ontwikkelt een bananenplant pas een nieuw blad wanneer het vorige vrijwel volledig is uitgerold. Deze groei verloopt echter nooit helemaal regelmatig. Soms duurt het wat langer voordat een nieuw blad tevoorschijn komt, soms gaat het juist heel vlug. Af en toe zelfs in die mate dat het vorige blad nog niet eens is uitgerold wanneer een volgend blad al opkomt. De plant lijkt dan zelfs wat in de knoop te zitten.

De oorzaak

Sommige liefhebbers beweren dat dit wordt veroorzaakt door een voedselgebrek. Maar of dit ook helemaal juist is lijkt discutabel. Het probleem doet zich immers niet bij alle exemplaren voor, zelfs al kregen ze exact dezelfde behandeling.

Wel valt op dat de snel op elkaar volgende bladeren doorgaans ook iets kleiner zijn. Het lijkt dan ook aannemelijker dat het eerder iets heeft te maken met een toenemende lichtintensiteit waardoor de plant een kleine groeispurt doormaakt. Anderen beweren dat dit fenomeen zich voordoet vlak voor de ontwikkeling van de bloem.

De oplossing

In ieder geval kan het geen kwaad. In de meeste gevallen groeit de bananenplant er gewoon overheen en zijn de volgende bladeren weer normaal. Zeker wanneer de bloei op komst is wordt de plant het best met rust gelaten.

In een enkel geval ligt een verstopping van de stam aan de oorzaak en dan loopt de groei echt vast. Bladeren komen misvormd naar boven of splijten zich een weg door de zijkant van de stam. In dat geval moet de stam net onder de volledige bladkroon worden doorgesneden. Hierbij verliest u uiteraard al het blad maar nadien wordt er wel weer nieuw blad gevormd zonder problemen. Door de hoge groeisnelheid is er van deze ingreep snel niets meer zichtbaar.

 photo musa3 Musa-groei

© La Palmeraie

55 reacties »

 • Reactie door Michel — 24 april 2013 13:59 @ 13:59

  Groeien er ook bananen aan de planten?


 • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2013 15:48 @ 15:48

  Beste Michel

  Jazeker! Na een aantal jaren succesvolle verzorging draagt de plant effectief bananen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door brecht012 — 3 januari 2016 13:46 @ 13:46

  Zelf maak ik dit ook mee momenteel.

  Ik denk echter niet dat dit met de toekomstige bloei van de plant te maken heeft daar mijn dworf cavendish nog maar 60cm hoog staat en +- 10 maand oud is.

  Ik denk dat het komt omdat ik nu geen meststoffen meer toedien (wintermaanden)

  Nog iemand feedback want ikzelf zit er ook mee in dat m’n plant eraan kapot zou gaan.


 • Reactie door brecht012 — 3 januari 2016 13:50 @ 13:50

  Wel heeft mijn dwarf cavendish al lang geen rode plekken meer bovenaan de bladen…
  Weet mss iemand hoe dit komt? (Die van mijn moeder vertoont nog steeds die rode vlekken en we hebben die samen aangekocht)


 • Reactie door lapalmeraie — 5 januari 2016 07:41 @ 07:41

  Beste Brecht

  Zoals ook in het artikel staat is de echte oorzaak nog niet duidelijk. Wel is het opvallend dat het fenomeen zich vrijwel alleen voordoet tijdens de overwintering in de warme huiskamer. Het vreemde is dat sommige planten het onder dezelfde omstandigheden niet doen wat het uitsluiten van oorzaken nog moeilijker maakt.

  Bloei “kan” een oorzaak zijn maar dat geldt inderdaad enkel voor planten die oud genoeg zijn. Persoonlijk geloof ik nog het meeste in de hypothese van een gebrek aan licht, iets waar veel exoten binnenshuis in de winter last van hebben. Ook bij een raam zijn de dagen nu immers somber en vooral kort.

  In ieder geval groeit de plant er over het algemeen vanzelf overheen en is verder ingrijpen niet nodig. Enkel wanneer de stam ook begint te rotten is er meer aan de hand.

  Wat betreft de tekening in het blad, over het algemeen vertonen alleen de jongere bladeren dit en verdwijnt dit geleidelijk aan in de nieuwere bladeren. Nu is elke plant natuurlijk anders met een eigen DNA waardoor de ene langer een tekening zal blijven vertonen dan een andere.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Suzan — 3 december 2016 12:09 @ 12:09

  Mijn bananenboom heeft nu sinds een aantal weken (ik gok 5 a 6) een klein opgerold blad dat blijft steken. Voorheen kwam er elke week wel een groot blad uitrollen. Ik weet niet goed of het blad klem zit tussen de twee nieuwste (grote) bladeren, of dat de groei momenteel langzamer is omdat het winter is. Het opgerolde blad groeit inbieder geval echt niet verder, het is al weken even hoog. Hoe kan ik bepalen wat er aan de hand is een wanneer moet ik ingrijpen?

  Alvast bedankt!!


 • Reactie door lapalmeraie — 5 december 2016 08:31 @ 08:31

  Beste Suzan

  Dat is heel normaal in deze tijd van het jaar. Door de kortere en donkere dagen en de lagere temperatuur, neemt de groei sterk af. Dat gebeurt zelden geleidelijk maar eerder met golven en periodes. In deze periode is het nieuwe blad vaak ook wat kleiner. Dit maakt inderdaad dat de plant wat in de knoop lijkt te zitten.

  Laat hem lekker zijn gang gaan en neem enkel de watergift een klein beetje terug indien dat nog niet het geval was. Pas wanneer het nieuwe blad langs een alternatieve weg naar buiten komt (bv net onder eek bestaand blad) zit de top verstopt en moet de plant getopt worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Suzan — 5 december 2016 15:01 @ 15:01

  Hartelijk dank!!


 • Reactie door Rogier — 30 december 2017 15:21 @ 15:21

  Goedemiddag,

  Wat fijn deze site! Heb er al veel tips gevonden!
  Ik vrees dat mijn bananenplant ook ‘verstopt’ zit. Toen ik hem een half jaar geleden kocht kwam er iedere week wel een nieuw blad naar boven, en nu steekt er al een tijd een blad uit wat niet verder uitrolt en tevens gesplitst naar boven komt.

  Nu heb ik al gelezen dat de oplossing hiervoor rigoureus is: aftoppen!
  Voordat ik dit doe, voor de zekerheid even een foto. [IMG]http://i64.tinypic.com/23jlpqq.jpg[/IMG]


 • Reactie door lapalmeraie — 30 december 2017 21:07 @ 21:07

  Beste Rogier

  Bedankt voor het compliment.
  Op de foto lijkt het inderdaad dat verschillende recente bladeren alweer afgestorven zijn waardoor de kern wat rommelig is. Toppen kan en dan herneemt de groei ook weer maar ik denk dat u ook gerust nog wat kunt afwachten zodat de plant er vanzelf overheen groeit. In deze periode is de groei nu sowieso wat trager dan in de zomer. Pas ook de watergift daarop aan aan houd de aarde zeker niet te vochtig.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Doortje — 1 juni 2018 19:19 @ 19:19

  Zo’n twee jaar geleden heb ik een bananenplanten stek gehad. Deze heeft het altijd goed gedaan, maar sinds deze lente lijkt hij ook “verstopt” te zitten. Omdat ik op jullie site las dat je eerst even moet afwachten, heb ik dit gedaan. Toch zit de plant al verstopt sinds maart en dit is drie maanden later helaas nog steeds. Hierdoor groeit hij ook amper, terwijl dit juist de periode was waarin hij vorig jaar omhoog schoot! Ook worden de bladeren die eruit komen steeds maar kleiner, tot echt nog maar een fractie van de oude bladeren die eraan hangen.
  Ik heb een aantal foto’s waarbij je het wat duidelijker ziet, maar die kan ik niet in dit berichtje toevoegen. Is het raadzaam om nog langer te wachten of kan ik ‘m maar beter toppen en dan hem weer verder laten groeien?

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Groetjes,

  Doortje


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2018 06:45 @ 06:45

  Beste Doortje

  U mag de foto’s altijd doormailen naar lapalmeraie@palmvrienden.net.

  Toppen zou inderdaad een (rigoureuze) oplossing kunnen zijn. Tenzij er natuurlijk een bloem klaar zit. Dan moet de plant wel groot genoeg zijn om te bloeien en zou er ook een verdikking in de stam zichtbaar moeten zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kim — 29 februari 2020 23:17 @ 23:17

  Mijn dwerg plantje heeft 12 (geen grap, net geteld) over elkaar groeiende bladeren. Het lijkt heel vreemd. Hij groeit eigenlijk alleen maar in de breedte en met nieuwe bladeren over elkaar. Er komen er steeds meer bij.
  Kon online geen info vinden, en toen kwam ik hier terecht. Ben bang dat de stam binnenkort gaat scheuren. :(


 • Reactie door lapalmeraie — 2 maart 2020 07:15 @ 07:15

  Beste Kim

  Ik vermoed dat u een Musa acuminata ‘Super Dwarf Cavendish’ heeft. Deze onderscheid zich van de gewone en veel courantere ‘Dwarf Cavendish’ door zijn veel kleiner poster en gedrongen groei met inderdaad het ene blad over het ander.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Martine — 26 april 2020 18:23 @ 18:23

  Mijn bananenplant is 4 jaar oud en is sinds februari gestopt met nieuwe bladeren groeien. Wel kreeg de plant toen een pup, die heel snel groeide en we ondertussen twee weken geleden hebben afgesplitst van de plant. Ook had de plant vorige maand last van spint, maar dat is ook weer onder controle. Het blad dat “vast” zat was voor een deel ook dor en heb ik twee weken geleden een beetje weggesneden. Het blad wat daaronder zat, zit nu nog steeds op dezelfde plek. Ook zie ik dat de banaan weer 3 pups begint te krijgen. Waar kan de groeistop aan liggen? Is dit het einde van de bananenplant?

  Hier 2 foto’s van de plant:
  https://ibb.co/Q8zmzKz
  https://ibb.co/x6pnX9B

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Martine


 • Reactie door lapalmeraie — 27 april 2020 14:58 @ 14:58

  Beste Martine

  Die ziet er al bij al nog prima uit hoor. Gedurende de wintermaanden ligt de groei toch vrijwel stil en zelfs nu het weer mooier weer is heeft de plant toch weer even nodig om weer aan te slaan. De spintmijt hielp daar natuurlijk niet bij. Normaal gezien herneemt de groei binnenkort vanzelf weer.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Simone — 1 mei 2020 17:59 @ 17:59

  Goedemiddag,

  Twee jaar geleden heb ik een 50 cm hoge bananenplant gekocht. Echter een jaar geleden brak de stam af uit het niets. Nu groeien er heel veel bladeren maar de plant groeit niet meer omhoog. Hij blijft nu zo’n 15 tot 20 cm hoog. Hij is wel erg groen en ziet er gezond uit. De plant zit in een grote pot. Kan ik iets doen waardoor de plant weer omhoog gaat groeien?


 • Reactie door lapalmeraie — 4 mei 2020 13:02 @ 13:02

  Beste Simone

  Bananenplanten hebben een zogenaamde “schijnstam”. Dit betekent dat de stam in feite niets meer is dan een opeenstapeling van dode bladvoeten. Met andere woorden, elk nieuw blad draagt opnieuw een beetje bij aan de vorming van de stam. Zolang de plant dus groeit zal hij na verloop van tijd vanzelf ook weer in hoogte winnen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Martine — 8 mei 2020 21:10 @ 21:10

  Dank voor het eerdere antwoord! Ondertussen 2 weken verder lijkt er een rotte plek in de stam te ontstaan. Verder groeit de plant nog steeds niet. Wat zou de oorzaak van de rotte plek kunnen zijn? Als je terugkijkt naar de foto’s 2 weken geleden is hier ook al een licht bruine plek te zien, maar duidelijk nog niet zo erg als nu.

  https://ibb.co/VJdYcdY
  https://ibb.co/9ZBzdSh

  Groetjes,

  Martine


 • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2020 10:42 @ 10:42

  Beste Martine

  Inderdaad, op die plek wordt het weefsel afgebroken zo te zien. Dat kan komen daar een plaatselijke beschadiging om welke reden dan ook of toch te veel vocht. De vraag is natuurlijk of de plek door en door rot of enkel oppervlakkig. Toch zou ik de plant nu niet volledig toppen (onder die plek) maar het nog even afwachten. De groei moet echt nog aanslaan, ook hier, en zelfs buiten in de volle zon komt het nog maar stilletjes aan op gang.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Marieke — 11 mei 2020 18:15 @ 18:15

  https://ibb.co/bvyfk2C
  Aan deze banaan van 4 jaar oud komt geen nieuw blad meer aan. Al eerder zaten er meerdere bladeren in elkaar en die heb ik toen losgesneden.. nu weer gedaan maar er komt geen nieuw blad. Wat kan ik nu het beste doen ?


 • Reactie door lapalmeraie — 12 mei 2020 09:43 @ 09:43

  Beste Marieke

  Ofwel staat de plant iets te nat, ik zie namelijk dat hij ook in een gesloten pot staat zodat het overtollige water niet voldoende kan afvloeien. Ofwel sneed u per ongeluk de bloem weg? Na de bloei vormt de moederstam sowieso geen blad meer en sterft langzaam af. De uitlopers nemen het dan weer over.Ik zou het voorlopig dus nog even afwachten en zeker controleren of de grond niet te nat is, zeker een stuk dieper in de pot.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Janneke zwanenburg — 22 juli 2020 12:23 @ 12:23

  Onze bananenboom geeft volgens mij ook een opstopping voor nieuw blad, wel geeft hij al vijf nieuwe plantjes aan de oude wortel die we voorzichtig er af hebben gehaald. Maar de moederplant doet niets? Wat moeten we doen?

  https://ibb.co/MD9VQ5C


 • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 17:13 @ 17:13

  Beste Janneke

  Mijn excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.
  Dit lijkt me toch geen opstopping hoor. Dan zou het nieuwe blad namelijk echt een alternatieve uitweg zoeken.Het is niet abnormaal dat de groei soms tijdelijk wat stil staat. Controleer ik zeker of de plant toch niet iets te nat staat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rick — 13 augustus 2020 13:39 @ 13:39

  Hoi!

  Ik heb een paar jaar geleden een bananenplant gekocht, tot mijn verbazing begon deze plant met het kweken van baby plantjes. De eerste is al een jaar geleden bij de moeder weggehaald en sindsdien een heel klein beetje gegroeid (denk aan 5cm oid). De 2e baby is een maand geleden bij de moederplant weggehaald, en is inmiddels al ruim 20cm gegroeid! Waardoor komt het dat die eerste plant niet zo hard groeit? Er zitten ook hele dunne bladeren aan en niet van die stevige bladeren als de moederplant ontwikkelt. De 3e baby is overigens op komst en kan binnenkort ook bij de moeder weggehaald worden.

  Gr,
  Rick


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2020 11:23 @ 11:23

  Beste Rick

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien had de eerste pup veel minder wortels en dus meer tijd nodig om aan te slaan. Misschien waren de condities niet optimaal, periode, formaat, vochtigheid van de potgrond,…

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Levi — 28 augustus 2020 13:48 @ 13:48

  Hey,

  Net zoals vele hier lijkt mijn Dwarf Cavendish kleinere bladeren aan te maken terwijl de vorige nog niet volledig ontplooit zijn.
  https://ibb.co/c1kycfq

  Voordien stond hij op het venstertablet waar hij enorm veel zon kreeg, maar door zijn groei werd hij te groot en staat nu in een pot op een meter van zijn vorige plaats. Verder heb ik nog geen voedingstoffen gegeven aangezien hij recent verpot is en ik op enkele plaatsen gelezen heb dat het niet aangeraden is na verpotting.

  Groeten,
  Levi


 • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2020 11:11 @ 11:11

  Beste Levi

  Dat is niets om u zorgen over te maken. De bladeren zien er prima uit. Door de veranderingen (verpotten, andere standplaats,..) is het normaal dat het blad wat afwijkend gevormd wordt.

  Het oudere blad verdient overigens wel wat aandacht. Als dat geen stof of kalk is op de bladeren zou het wel eens spintmijt kunnen zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sanela — 11 september 2020 18:38 @ 18:38

  https://ibb.co/ZTPCYJq

  Hallo, mijn bananenboom heeft nu sinds een aantal weken een klein opgerold blad dat blijft steken en het wordt steeds bruiner. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik geef niet veel water, het temperatuur is constant 20c en de plant kijrgt veel licht. Hoe kan ik bepalen wat er aan de hand is een wanneer moet ik ingrijpen?
  Mvg,


 • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2020 11:30 @ 11:30

  Beste Sanela

  Ook het het vorige blad zitten wat zorgenwekkende vlekken. Ik vermoed dat de plant toch te nat staat, dit lijkt immers op rot in het hart.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Wout Verhoeven — 23 februari 2021 21:48 @ 21:48

  https://ibb.co/p2NtYJT
  https://ibb.co/dK6VzWr
  https://ibb.co/GVWX3BW
  https://ibb.co/BV1ZYCn
  https://ibb.co/VqX5jVq
  https://ibb.co/JBBkJNf
  https://ibb.co/wcRD17D
  https://ibb.co/vDSM5YP
  https://ibb.co/DKQs2Ww
  https://ibb.co/J7VCkT6

  Hallo,

  Sinds een anderhalf jaar heb ik wat exotische planten in huis, onder andere een musa dwarf. Deze heeft het altijd goed gedaan, heb er zelfs een stekje vanaf kunnen halen na een aantal maanden, welke het daarna ook goed deed.

  Alleen nu sinds een maand of 2 is het stekje hard achteruit aan het gaan, waar het eerst nog 8/9 gezonde bladeren had, had het daarna geen bladeren meer die er gezond uitzien. Zelfs het nieuw nog opgerolde blad werd al bruin… De moederplant heeft het veel langer volgehouden zonder kuren te vertonen, maar deze begint nu ook dezelfde kuren te vertonen. Eerst wordt de rand een beetje bruin, daarna wordt het blad gelig en uiteindelijk krult en verdort het blad helemaal. Planten staan redelijk op het zuiden, hebben achter een raam gestaan in de zomer, nergens last van gehad.

  Wat kan ik doen om mijn planten nog te redden? Kan ik bijvoorbeeld bij de stek gewoon de complete stam verwijderen in de hoop dat ie weer normaal eruit komt? Hopelijk kan ik hier informatie krijgen


 • Reactie door Wout Verhoeven — 23 februari 2021 22:37 @ 22:37

  Zoals je ziet in de foto’s is de stek ondertussen trouwens wel dood. Maar zou graag de andere wel tips voor hebben om t nog te redden


 • Reactie door lapalmeraie — 24 februari 2021 09:56 @ 09:56

  Beste Wout

  Ze staan in een gesloten pot. Dat is nooit verstandig. Het is zo heel moeilijk om de vochtigheid goed te reguleren en onderin de pot blijft het zo al snel veel te nat. Ook al ziet het er van boven zelfs droog uit. Die stek is duidelijk ook gewoon weggerot. Verpot de moederplant naar een pot met drainage gaten onderaan en zet deze op een onderschaal. Gebruik hierbij een kwalitatieve potgrond en geef nadien enkel nog maar water via de onderschaal en volgens behoefte. Op de site laat ik in een filmpje ook zien hoe dat werkt.De plant zou er dan na een korte aanpassingsperiode vanzelf weer doorheen moeten groeien.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Gitty — 26 februari 2021 19:31 @ 19:31

  Mijn bananen plant heeft een verstopping.
  Nu lees ik dat ik het beste de top eruit kan snijden.
  Is het ook mogelijk om de stam halverwege door te snijden, aangezien mijn plant inmiddels een hoge stam heeft. Ik zou het wel mooi vinden als hij weer iets compacter wordt.


 • Reactie door Michael — 27 februari 2021 09:08 @ 09:08

  Hi!

  Ik heb een prachtig banaanboompje staan met ondertussen al heel wat baby’s!
  Sinds kort zie ik dat mijn originele boom naar 1 kant groeit, alleszins naar 1 kant helemaal niet. De bladeren volgen elkaar ook ontzettend snel op. We zijn net verhuisd, en de plant krijgt nu wel veel licht, maar in feite niet zoveel meer dan anders. Ze staat wel dicht bij de verwarming, maar ik geef wel voldoende water en nevel af en toe. Ik wil ze graag ook verpotten, maar ik wacht hier nog best een maandje mee geloof ik?
  Is dit probleem zelfoplossend of kan ik hier iets aan doen? Ik probeer de plant nu en dan wat te draaien zodat een blad zich zou keren, maar tevergeefs…
  Hier nog een foto:
  https://ibb.co/XD5hRct

  Alvast bedankt!

  Michael


 • Reactie door lapalmeraie — 1 maart 2021 14:35 @ 14:35

  Beste Gitty

  Als het echt een verstopping is, met andere woorden, indien het nieuwe blad via een alternatieve weg naar buiten komt, dan is het toppen inderdaad aan te raden. Echter puur om de plant wat kleiner te houden, zoals het snoeien van een struik, raad ik echter niet aan. Ofwel groeit de plant relatief snel weer uit tot de huidige grote, ofwel sterft de huidige stam af en worden er nieuwe uitlopers gevormd. Indien dit geen probleem vormt dan kunt u de plant inderdaad wel gewoon toppen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 1 maart 2021 14:42 @ 14:42

  Beste Michael

  Het regelmatig draaien van de plant is inderdaad verstandig voor een evenwichtige groei. Verder zal de verwarming binnenkort ook niet echt meer een probleem vormen. Het verpotten mag ook gewoon al, binnenshuis spelen de seizoen hiervoor minder een rol. De nieuwe standplaats en het lengen van de dagen kan een verklaring zijn voor de wat ongelukkige asymmetrische groei en de bladeren zo over elkaar. Het zou echter ook best een Musa acuminata ‘Super Dwarf Cavendish’ kunnen betreffen in uw geval. Het verschil tussen de Super Dwarf en de gewone Dwarf is dat de Super Dwarf veel kleiner blijft en inderdaad blijvend zo opeenvolgende bladeren over elkaar vormt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jordi — 29 maart 2021 14:06 @ 14:06

  Hi!

  Sinds vorig jaar heb ik een mooie bananenplant (de Musa Dwarf Scavendish). In november zaten er 12 mooie en redelijk grote bladeren aan, dit ging helaas redelijk snel acheruit en elke week verloor de plant wel weer het onderste blad. In januari zaten er nog 4 bladen aan. Ik denk doordat het raam op het Oosten staat. Er groeien bij de stam nu twee nieuwe bananenplantjes, alleen de moederplant groeit niet. Nu zag ik een soort bobbel/ophoping ontstaan in de schijnstam en vermoed ik dat de moederplant daardoor niet verder groeit (zie de foto).

  Is het raadzaam om te toppen? De ophoping zit op net iets minder dan 20cm onder het nieuwe blad. Of is het een idee om het opgerolde blad eraf te snijden, deze zit al opgerold sinds november, ziet er wat vies uit en heeft ook een scheur (zie foto). Of überhaupt niet ingrijpen en de plant het werk laten doen?

  Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  Groeten Jordi

  https://ibb.co/yhKkWCk
  https://ibb.co/5TYZqHf


 • Reactie door lapalmeraie — 29 maart 2021 15:43 @ 15:43

  Beste Jordi

  Al met al ziet hij er prima uit hoor. Het verliezen van het blad kan door een teveel aan water komen hoewel de grond er netjes uit ziet op de foto’s maar ook spintmijt is een zeer courant probleem in de winter. De bobbel in de stam lijkt me niet direct een verstopping maar mogelijks wel een bloem in aantocht ! Normaal gezien herneemt de groei nu langzaam aan weer en dan zal die bobbel langzaam naar boven komen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Loran — 5 april 2021 17:27 @ 17:27

  Hoi,

  De laatste tijd groeit mijn bananenplant ook stevig. Zo zeer dat er nu een hele hoop bladeren vast lijken te zitten in de kern. De ouderen bladeren vallen niet open en zitten in de weg van de nieuwe bladeren, die trouwens ook een stuk kleiner zijn dan de oudere bladeren. Is er hier al sprake van een verstopping? Laat ik de plant nog even zijn plant trekken of kan ik ‘em best al toppen?
  Ik voeg nog een paar foto’s toe zodat het hopelijk wat duidelijker wordt.
  https://ibb.co/C12HFQ0
  https://ibb.co/kDBRpKK
  https://ibb.co/6nXVXPM
  https://ibb.co/QndCbYf


 • Reactie door lapalmeraie — 6 april 2021 14:11 @ 14:11

  Beste Loran

  Dit gaat nog prima hoor dus laat de plant maar lekker zijn gang gaan.Het nieuwste blad blijft immers nog netjes uit het midden naar boven komen. Hij groeit hier vanzelf wel weer doorheen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jordi — 11 april 2021 09:46 @ 09:46

  Beste La Palmeraie,

  Twee weken geleden stuurde ik hier een bericht vanwege een soort bobbel in de stam, nog bedankt voor je reactie! Nu we eventjes verder zijn is er via de zijkant van de stam een nieuw blad uitgeschoten (foto 1). De bladeren bovenop groeien niet meer heb ik het idee. Zojuist het onderste blad eraf gehaald tot net onder de bobbel op de stam. Nu is te zien dat daar toch een ophoping zit (foto 2).

  Is het raadzaam om alles rondom het nieuwe blad uit de zijkant weg te halen?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Jordi

  Foto 1: https://ibb.co/vcb8BCB
  Foto 2: https://ibb.co/mbzv32f


 • Reactie door lapalmeraie — 12 april 2021 10:59 @ 10:59

  Beste Jordi

  Dan moet ik terugkomen op mijn eerste diagnose. Die bobbel was dus toch een verstopping en dit is een heel mooi voorbeeld van hoe dat dan toch nog mooi duidelijk wordt. Het eenvoudigst is om de plant volledig te toppen, net onder waar het nieuwe blad uit de stam komt. Dat lijkt natuurlijk wat drastisch maar de groei herneemt heel snel gewoon weer netjes vanaf dat punt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sanne — 12 april 2021 19:40 @ 19:40

  Goedenavond,

  Allereerst wil ik even laten weten dat wij enorm veel gehad hebben aan alle informatie op de site, heel erg bedankt daarvoor! Nadat onze ‘Barry’ banaan opstopping had (waarbij er naast de bladeren die in elkaar verstrikt geraakt waren, vanuit de stam een nieuwe top zich naar buiten probeerde te vechten) hebben wij hem vanmiddag getopt. We troffen toen een stam aan waarbij er een stuk of 7 toppen of bladeren naast elkaar lijken te zitten. Bijgevoegd de foto. Onze vraag is nu: is Barry nog te redden? En zo ja: hoe? Moeten we de stam nog verder afsnijden?

  Alvast heel erg bedankt!
  https://ibb.co/smpqkS1


 • Reactie door Sari — 13 april 2021 12:50 @ 12:50

  https://ibb.co/vh1jg0Y
  https://ibb.co/TRpvFhD

  Goedemiddag,

  Enkele maanden geleden hebben mijn bananenplantjes een flinke schok gehad van een verhuizing en 2 maanden erg donker gestaan.

  Inmiddels krijgen ze weer lekker veel zonlicht. Eerder gestekte baby’s van de moederplant lijken weer goed te groeien. De moederplant lijkt wel problemen te hebben.

  Vanuit de kern kwamen meerdere nieuwe bladeren, die niet goed konden ontvouwen. Veel van de oudere bladeren werden in korte tijd afgestoten (snel geheel geel en vervolgens bruin). Toch maakte dit geen ruimte voor het nieuwe blad om te ontvouwen.

  Ik heb geprobeerd wat eerder in het jaar met de voeding te beginnen (2 weken geleden). Echter wordt het nieuwe blad dat nog opgerold zit al bruin. Een deel van het oude blad ziet er nog goed uit.

  Zou u mij kunnen adviseren? Ik heb foto’s bijgevoegd.

  Is het aan te raden om het gezonde blad weg te snijden zodat er meer ruimte komt voor het nieuwe blad? Was ik te vroeg / laat met voeding?

  De plant staat in een gesloten pot maar ik controleer deze vaak op rot onderin. Als ik het advies hier boven lees zal ik de plant in ieder geval verpotten voor betere drainage.

  Alvast vriendelijk bedankt voor uw hulp! Ik hoop dat mijn plant nog te redden is!
  Vriendelijke groet,
  Sari


 • Reactie door lapalmeraie — 13 april 2021 16:05 @ 16:05

  Beste Sanne

  Dat is leuk om te horen. Het betreft wel een heel extreem geval van verstopping. Ik zou hem nog wat lager afsnijden, tot u op de plek komt waar er nog maar één top weer mooi in het centrum zit. Van dat punt zou de groei dan weer moeten hernemen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door lapalmeraie — 13 april 2021 16:20 @ 16:20

  Beste Sari

  Ik gok erop dat de plant te nat heeft gestaan, met name in die donkere verhuisperiode. De voeding kon op zich niet zoveel kwaad maar de watergift die daarmee gepaard gaat was niet ideaal. Probeer hem vooral wat droger te houden tot de groei er weer in zit en dit er vanzelf weer uitgroeit.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Joy — 17 mei 2021 17:56 @ 17:56

  https://ibb.co/S7G5dkb
  https://ibb.co/T8J8bjH

  Hoi!

  Sinds de winter groeien de bladeren van mijn Musa dwarf over elkaar heen en zijn ze ook kleiner. In totaal zitten er nu 4 bladeren over elkaar. Nu het lente is lijkt het binnenste blad weer sneller te groeien, echter is dat blad bleker en heeft het wat beschadigingen.
  Komt dit vanzelf goed?

  Groetjes,
  Joy


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2021 10:37 @ 10:37

  Beste Joy

  Dat is inderdaad niets om u zorgen over te maken. De kleur trekt vanzelf bij en de kleine beschadigingen zijn heel normaal.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jordi — 15 juli 2021 19:38 @ 19:38

  https://ibb.co/23hSWc0
  https://ibb.co/QKN1mD1

  Beste,

  Bijgevoegd 2 foto’s. Ik denk dat mijn plant verstopt zit. Het blad begint nu echt zich aan de zijkant eruit te duwen. Ook groeit er een soort van nieuwe plant doorheen en de oude bladeren sterven af.

  Wat moet ik doen?

  Met vriendelijke groet,

  Jordi Verhagen


 • Reactie door Jordi — 16 juli 2021 16:52 @ 16:52

  https://ibb.co/pyBPV2M

  Bijgevoegd nog een foto.
  De stam is nu ook geel aan het worden.

  Met vriendelijke groet,

  Jordi


 • Reactie door Jordi — 16 juli 2021 17:12 @ 17:12

  https://ibb.co/CzTFxLj

  Beste,

  Ik heb hem toch getopt. Nu kom ik dit tegen. Heb niet het idee dat dit echt goed is…
  Wat denk jij?

  Met vriendelijke groet,

  Jordi Verhagen


 • Reactie door lapalmeraie — 3 augustus 2021 17:08 @ 17:08

  Beste Jordi

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Het toppen was blijkbaar een slimme zet. Rechts zien we op de foto het donkere rotte blad dat knel gezeten heeft en links de gezonde top. Die zal inmiddels wel weer opnieuw uitgelopen zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rv — 8 augustus 2022 14:01 @ 14:01

  Hallo,

  Mijn dwarf groeit niet omhoog,is dit normaal.?
  Hij krijgt wel veel nieuwe bladeren, 16 op het moment, 17de is op komst.
  Ze zien ook allemaal mooi groen, de bladeren zijn ook allemaal ongeveer even groot.
  Maar de plant blijft ongeveer 50cm hoog.


 • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2022 15:12 @ 15:12

  Dag Rv

  Vermoedelijk betreft het een Musa acuminata ‘Super Dwarf Cavendish’. Bij de Super dwarf blijft de hoogtegroei inderdaad heel beperkt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.