Bananenplant: waarom groeien de bladeren over elkaar?

maart 27th, 2013 · 30 Comments

 photo musa1

Normaal gezien ontwikkelt een bananenplant pas een nieuw blad wanneer het vorige vrijwel volledig is uitgerold. Deze groei verloopt echter nooit helemaal regelmatig. Soms duurt het wat langer voordat een nieuw blad tevoorschijn komt, soms gaat het juist heel vlug. Af en toe zelfs in die mate dat het vorige blad nog niet eens is uitgerold wanneer een volgend blad al opkomt. De plant lijkt dan zelfs wat in de knoop te zitten.

De oorzaak

Sommige liefhebbers beweren dat dit wordt veroorzaakt door een voedselgebrek. Maar of dit ook helemaal juist is lijkt discutabel. Het probleem doet zich immers niet bij alle exemplaren voor, zelfs al kregen ze exact dezelfde behandeling.

Wel valt op dat de snel op elkaar volgende bladeren doorgaans ook iets kleiner zijn. Het lijkt dan ook aannemelijker dat het eerder iets heeft te maken met een toenemende lichtintensiteit waardoor de plant een kleine groeispurt doormaakt. Anderen beweren dat dit fenomeen zich voordoet vlak voor de ontwikkeling van de bloem.

De oplossing

In ieder geval kan het geen kwaad. In de meeste gevallen groeit de bananenplant er gewoon overheen en zijn de volgende bladeren weer normaal. Zeker wanneer de bloei op komst is wordt de plant het best met rust gelaten.

In een enkel geval ligt een verstopping van de stam aan de oorzaak en dan loopt de groei echt vast. Bladeren komen misvormd naar boven of splijten zich een weg door de zijkant van de stam. In dat geval moet de stam net onder de volledige bladkroon worden doorgesneden. Hierbij verliest u uiteraard al het blad maar nadien wordt er wel weer nieuw blad gevormd zonder problemen. Door de hoge groeisnelheid is er van deze ingreep snel niets meer zichtbaar.

 photo musa3 Musa-groei

© La Palmeraie

30 reacties »

 • Reactie door Michel — 24 april 2013 13:59 @ 13:59

  Groeien er ook bananen aan de planten?


 • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2013 15:48 @ 15:48

  Beste Michel

  Jazeker! Na een aantal jaren succesvolle verzorging draagt de plant effectief bananen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door brecht012 — 3 januari 2016 13:46 @ 13:46

  Zelf maak ik dit ook mee momenteel.

  Ik denk echter niet dat dit met de toekomstige bloei van de plant te maken heeft daar mijn dworf cavendish nog maar 60cm hoog staat en +- 10 maand oud is.

  Ik denk dat het komt omdat ik nu geen meststoffen meer toedien (wintermaanden)

  Nog iemand feedback want ikzelf zit er ook mee in dat m’n plant eraan kapot zou gaan.


 • Reactie door brecht012 — 3 januari 2016 13:50 @ 13:50

  Wel heeft mijn dwarf cavendish al lang geen rode plekken meer bovenaan de bladen…
  Weet mss iemand hoe dit komt? (Die van mijn moeder vertoont nog steeds die rode vlekken en we hebben die samen aangekocht)


 • Reactie door lapalmeraie — 5 januari 2016 07:41 @ 07:41

  Beste Brecht

  Zoals ook in het artikel staat is de echte oorzaak nog niet duidelijk. Wel is het opvallend dat het fenomeen zich vrijwel alleen voordoet tijdens de overwintering in de warme huiskamer. Het vreemde is dat sommige planten het onder dezelfde omstandigheden niet doen wat het uitsluiten van oorzaken nog moeilijker maakt.

  Bloei “kan” een oorzaak zijn maar dat geldt inderdaad enkel voor planten die oud genoeg zijn. Persoonlijk geloof ik nog het meeste in de hypothese van een gebrek aan licht, iets waar veel exoten binnenshuis in de winter last van hebben. Ook bij een raam zijn de dagen nu immers somber en vooral kort.

  In ieder geval groeit de plant er over het algemeen vanzelf overheen en is verder ingrijpen niet nodig. Enkel wanneer de stam ook begint te rotten is er meer aan de hand.

  Wat betreft de tekening in het blad, over het algemeen vertonen alleen de jongere bladeren dit en verdwijnt dit geleidelijk aan in de nieuwere bladeren. Nu is elke plant natuurlijk anders met een eigen DNA waardoor de ene langer een tekening zal blijven vertonen dan een andere.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Suzan — 3 december 2016 12:09 @ 12:09

  Mijn bananenboom heeft nu sinds een aantal weken (ik gok 5 a 6) een klein opgerold blad dat blijft steken. Voorheen kwam er elke week wel een groot blad uitrollen. Ik weet niet goed of het blad klem zit tussen de twee nieuwste (grote) bladeren, of dat de groei momenteel langzamer is omdat het winter is. Het opgerolde blad groeit inbieder geval echt niet verder, het is al weken even hoog. Hoe kan ik bepalen wat er aan de hand is een wanneer moet ik ingrijpen?

  Alvast bedankt!!


 • Reactie door lapalmeraie — 5 december 2016 08:31 @ 08:31

  Beste Suzan

  Dat is heel normaal in deze tijd van het jaar. Door de kortere en donkere dagen en de lagere temperatuur, neemt de groei sterk af. Dat gebeurt zelden geleidelijk maar eerder met golven en periodes. In deze periode is het nieuwe blad vaak ook wat kleiner. Dit maakt inderdaad dat de plant wat in de knoop lijkt te zitten.

  Laat hem lekker zijn gang gaan en neem enkel de watergift een klein beetje terug indien dat nog niet het geval was. Pas wanneer het nieuwe blad langs een alternatieve weg naar buiten komt (bv net onder eek bestaand blad) zit de top verstopt en moet de plant getopt worden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Suzan — 5 december 2016 15:01 @ 15:01

  Hartelijk dank!!


 • Reactie door Rogier — 30 december 2017 15:21 @ 15:21

  Goedemiddag,

  Wat fijn deze site! Heb er al veel tips gevonden!
  Ik vrees dat mijn bananenplant ook ‘verstopt’ zit. Toen ik hem een half jaar geleden kocht kwam er iedere week wel een nieuw blad naar boven, en nu steekt er al een tijd een blad uit wat niet verder uitrolt en tevens gesplitst naar boven komt.

  Nu heb ik al gelezen dat de oplossing hiervoor rigoureus is: aftoppen!
  Voordat ik dit doe, voor de zekerheid even een foto. [IMG]http://i64.tinypic.com/23jlpqq.jpg[/IMG]


 • Reactie door lapalmeraie — 30 december 2017 21:07 @ 21:07

  Beste Rogier

  Bedankt voor het compliment.
  Op de foto lijkt het inderdaad dat verschillende recente bladeren alweer afgestorven zijn waardoor de kern wat rommelig is. Toppen kan en dan herneemt de groei ook weer maar ik denk dat u ook gerust nog wat kunt afwachten zodat de plant er vanzelf overheen groeit. In deze periode is de groei nu sowieso wat trager dan in de zomer. Pas ook de watergift daarop aan aan houd de aarde zeker niet te vochtig.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Doortje — 1 juni 2018 19:19 @ 19:19

  Zo’n twee jaar geleden heb ik een bananenplanten stek gehad. Deze heeft het altijd goed gedaan, maar sinds deze lente lijkt hij ook “verstopt” te zitten. Omdat ik op jullie site las dat je eerst even moet afwachten, heb ik dit gedaan. Toch zit de plant al verstopt sinds maart en dit is drie maanden later helaas nog steeds. Hierdoor groeit hij ook amper, terwijl dit juist de periode was waarin hij vorig jaar omhoog schoot! Ook worden de bladeren die eruit komen steeds maar kleiner, tot echt nog maar een fractie van de oude bladeren die eraan hangen.
  Ik heb een aantal foto’s waarbij je het wat duidelijker ziet, maar die kan ik niet in dit berichtje toevoegen. Is het raadzaam om nog langer te wachten of kan ik ‘m maar beter toppen en dan hem weer verder laten groeien?

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Groetjes,

  Doortje


 • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2018 06:45 @ 06:45

  Beste Doortje

  U mag de foto’s altijd doormailen naar lapalmeraie@palmvrienden.net.

  Toppen zou inderdaad een (rigoureuze) oplossing kunnen zijn. Tenzij er natuurlijk een bloem klaar zit. Dan moet de plant wel groot genoeg zijn om te bloeien en zou er ook een verdikking in de stam zichtbaar moeten zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Kim — 29 februari 2020 23:17 @ 23:17

  Mijn dwerg plantje heeft 12 (geen grap, net geteld) over elkaar groeiende bladeren. Het lijkt heel vreemd. Hij groeit eigenlijk alleen maar in de breedte en met nieuwe bladeren over elkaar. Er komen er steeds meer bij.
  Kon online geen info vinden, en toen kwam ik hier terecht. Ben bang dat de stam binnenkort gaat scheuren. :(


 • Reactie door lapalmeraie — 2 maart 2020 07:15 @ 07:15

  Beste Kim

  Ik vermoed dat u een Musa acuminata ‘Super Dwarf Cavendish’ heeft. Deze onderscheid zich van de gewone en veel courantere ‘Dwarf Cavendish’ door zijn veel kleiner poster en gedrongen groei met inderdaad het ene blad over het ander.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Martine — 26 april 2020 18:23 @ 18:23

  Mijn bananenplant is 4 jaar oud en is sinds februari gestopt met nieuwe bladeren groeien. Wel kreeg de plant toen een pup, die heel snel groeide en we ondertussen twee weken geleden hebben afgesplitst van de plant. Ook had de plant vorige maand last van spint, maar dat is ook weer onder controle. Het blad dat “vast” zat was voor een deel ook dor en heb ik twee weken geleden een beetje weggesneden. Het blad wat daaronder zat, zit nu nog steeds op dezelfde plek. Ook zie ik dat de banaan weer 3 pups begint te krijgen. Waar kan de groeistop aan liggen? Is dit het einde van de bananenplant?

  Hier 2 foto’s van de plant:
  https://ibb.co/Q8zmzKz
  https://ibb.co/x6pnX9B

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Martine


 • Reactie door lapalmeraie — 27 april 2020 14:58 @ 14:58

  Beste Martine

  Die ziet er al bij al nog prima uit hoor. Gedurende de wintermaanden ligt de groei toch vrijwel stil en zelfs nu het weer mooier weer is heeft de plant toch weer even nodig om weer aan te slaan. De spintmijt hielp daar natuurlijk niet bij. Normaal gezien herneemt de groei binnenkort vanzelf weer.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Simone — 1 mei 2020 17:59 @ 17:59

  Goedemiddag,

  Twee jaar geleden heb ik een 50 cm hoge bananenplant gekocht. Echter een jaar geleden brak de stam af uit het niets. Nu groeien er heel veel bladeren maar de plant groeit niet meer omhoog. Hij blijft nu zo’n 15 tot 20 cm hoog. Hij is wel erg groen en ziet er gezond uit. De plant zit in een grote pot. Kan ik iets doen waardoor de plant weer omhoog gaat groeien?


 • Reactie door lapalmeraie — 4 mei 2020 13:02 @ 13:02

  Beste Simone

  Bananenplanten hebben een zogenaamde “schijnstam”. Dit betekent dat de stam in feite niets meer is dan een opeenstapeling van dode bladvoeten. Met andere woorden, elk nieuw blad draagt opnieuw een beetje bij aan de vorming van de stam. Zolang de plant dus groeit zal hij na verloop van tijd vanzelf ook weer in hoogte winnen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Martine — 8 mei 2020 21:10 @ 21:10

  Dank voor het eerdere antwoord! Ondertussen 2 weken verder lijkt er een rotte plek in de stam te ontstaan. Verder groeit de plant nog steeds niet. Wat zou de oorzaak van de rotte plek kunnen zijn? Als je terugkijkt naar de foto’s 2 weken geleden is hier ook al een licht bruine plek te zien, maar duidelijk nog niet zo erg als nu.

  https://ibb.co/VJdYcdY
  https://ibb.co/9ZBzdSh

  Groetjes,

  Martine


 • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2020 10:42 @ 10:42

  Beste Martine

  Inderdaad, op die plek wordt het weefsel afgebroken zo te zien. Dat kan komen daar een plaatselijke beschadiging om welke reden dan ook of toch te veel vocht. De vraag is natuurlijk of de plek door en door rot of enkel oppervlakkig. Toch zou ik de plant nu niet volledig toppen (onder die plek) maar het nog even afwachten. De groei moet echt nog aanslaan, ook hier, en zelfs buiten in de volle zon komt het nog maar stilletjes aan op gang.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Marieke — 11 mei 2020 18:15 @ 18:15

  https://ibb.co/bvyfk2C
  Aan deze banaan van 4 jaar oud komt geen nieuw blad meer aan. Al eerder zaten er meerdere bladeren in elkaar en die heb ik toen losgesneden.. nu weer gedaan maar er komt geen nieuw blad. Wat kan ik nu het beste doen ?


 • Reactie door lapalmeraie — 12 mei 2020 09:43 @ 09:43

  Beste Marieke

  Ofwel staat de plant iets te nat, ik zie namelijk dat hij ook in een gesloten pot staat zodat het overtollige water niet voldoende kan afvloeien. Ofwel sneed u per ongeluk de bloem weg? Na de bloei vormt de moederstam sowieso geen blad meer en sterft langzaam af. De uitlopers nemen het dan weer over.Ik zou het voorlopig dus nog even afwachten en zeker controleren of de grond niet te nat is, zeker een stuk dieper in de pot.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Janneke zwanenburg — 22 juli 2020 12:23 @ 12:23

  Onze bananenboom geeft volgens mij ook een opstopping voor nieuw blad, wel geeft hij al vijf nieuwe plantjes aan de oude wortel die we voorzichtig er af hebben gehaald. Maar de moederplant doet niets? Wat moeten we doen?

  https://ibb.co/MD9VQ5C


 • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 17:13 @ 17:13

  Beste Janneke

  Mijn excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.
  Dit lijkt me toch geen opstopping hoor. Dan zou het nieuwe blad namelijk echt een alternatieve uitweg zoeken.Het is niet abnormaal dat de groei soms tijdelijk wat stil staat. Controleer ik zeker of de plant toch niet iets te nat staat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rick — 13 augustus 2020 13:39 @ 13:39

  Hoi!

  Ik heb een paar jaar geleden een bananenplant gekocht, tot mijn verbazing begon deze plant met het kweken van baby plantjes. De eerste is al een jaar geleden bij de moeder weggehaald en sindsdien een heel klein beetje gegroeid (denk aan 5cm oid). De 2e baby is een maand geleden bij de moederplant weggehaald, en is inmiddels al ruim 20cm gegroeid! Waardoor komt het dat die eerste plant niet zo hard groeit? Er zitten ook hele dunne bladeren aan en niet van die stevige bladeren als de moederplant ontwikkelt. De 3e baby is overigens op komst en kan binnenkort ook bij de moeder weggehaald worden.

  Gr,
  Rick


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2020 11:23 @ 11:23

  Beste Rick

  Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

  Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien had de eerste pup veel minder wortels en dus meer tijd nodig om aan te slaan. Misschien waren de condities niet optimaal, periode, formaat, vochtigheid van de potgrond,…

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Levi — 28 augustus 2020 13:48 @ 13:48

  Hey,

  Net zoals vele hier lijkt mijn Dwarf Cavendish kleinere bladeren aan te maken terwijl de vorige nog niet volledig ontplooit zijn.
  https://ibb.co/c1kycfq

  Voordien stond hij op het venstertablet waar hij enorm veel zon kreeg, maar door zijn groei werd hij te groot en staat nu in een pot op een meter van zijn vorige plaats. Verder heb ik nog geen voedingstoffen gegeven aangezien hij recent verpot is en ik op enkele plaatsen gelezen heb dat het niet aangeraden is na verpotting.

  Groeten,
  Levi


 • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2020 11:11 @ 11:11

  Beste Levi

  Dat is niets om u zorgen over te maken. De bladeren zien er prima uit. Door de veranderingen (verpotten, andere standplaats,..) is het normaal dat het blad wat afwijkend gevormd wordt.

  Het oudere blad verdient overigens wel wat aandacht. Als dat geen stof of kalk is op de bladeren zou het wel eens spintmijt kunnen zijn.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Sanela — 11 september 2020 18:38 @ 18:38

  https://ibb.co/ZTPCYJq

  Hallo, mijn bananenboom heeft nu sinds een aantal weken een klein opgerold blad dat blijft steken en het wordt steeds bruiner. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik geef niet veel water, het temperatuur is constant 20c en de plant kijrgt veel licht. Hoe kan ik bepalen wat er aan de hand is een wanneer moet ik ingrijpen?
  Mvg,


 • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2020 11:30 @ 11:30

  Beste Sanela

  Ook het het vorige blad zitten wat zorgenwekkende vlekken. Ik vermoed dat de plant toch te nat staat, dit lijkt immers op rot in het hart.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.