Hoe het verschil tussen Washingtonia filifera en robusta herkennen?

maart 27th, 2013 · 6 Comments

Het populaire Washingtonia geslacht kent drie soorten. De W. filifera, de W. robusta en de hybride W. filibusta. Deze lijken zo sterk op elkaar waardoor enkel een geoefend oog de soorten met zekerheid kan determineren. In dit artikel leert u op welke kenmerken u moet letten op zelf het onderscheid te kunnen maken.

Filifera vs robusta

De meest voorkomende soorten zijn de Washigtonia filifera en de Washingtonia robusta. Deze twee zijn relatief eenvoudig van elkaar te onderscheiden, eens men weet waarop gelet moet worden. Bij de filibusta ligt het iets moeilijker. Daarover later meer.

Nb. Omdat het verschil bij jonge planten vaak onvoldoende duidelijk is, gaan we hier vooral in op de uiterlijke kenmerken voor grotere exemplaren.

Bladvoet

Filifera

 photo WashingtoniabladvoetLichter rood-bruin gekleurde bladvoeten, niet uitlopend naar de bladsteel.

Robusta

Sterk donkerbruin gekleurd, breed doorlopend naar de bladsteel. Afhankelijk van de aanwezigheid en lengte van oude bladvoeten is deze verkleuring lang niet altijd even goed zichtbaar.

Bladsteel

Filifera

WashingtoniabladsteeleindeBezet met stekels maar minder agressief en onregelmatiger verspreid over de bladsteel. De bladstekels zijn ook lang niet altijd zo duidelijk bruin gekleurd. Op de laatste cm’s van de bladsteel tot aan het blad zijn de stekels afwezig of zeer minimaal aanwezig.

Robusta

Bezet met stekels, agressief getand en regelmatig verdeeld. Vooral de aanwezigheid van stekels tot aan het blad is een duidelijk kenmerk.

Hastula en trichomen

Washingtoniahastulaboven

Filifera

De hastula (het driehoekige puntje tussen de bladsteel en het blad) is relatief langer en bevat aan de onderzijde van het blad geen beharing aan weerszijde (2e foto).

Robusta

 WashingtoniahastulaonderDe hastula is korter. Aan de onderzijde van het blad is de hastula aan de zijkanten behaard (trichomen: zie 2e foto).

Blad

Filifera

Lichter groen, fletser, zeer diep ingesneden.

Robusta

Diep groen, glanzend. Niet dieper ingesneden dan de helft van de bladspiegel.

Stam

Filifera

Evenredig en symetrisch gevormd.

Robusta

Onregelmatig gevormd met een duidelijke verdikking aan de basis.

Totaal aspect

Filifera

Blijft meer gedrongen dan de robusta.

Robusta

Oogt imposant, weelderig. Wordt groter dan de filifera.

Washingtoniatotaal

Washingtonia filifera

Washingtonia robusta

Filibusta

Deze soort is een hybride, of kruising, tussen de robusta en de filifera. Beide soorten kunnen de zaad dragen. De moederplant bepaalt het type hybride. Een filibusta type filifera is zo afkomstig van een vrouwelijke filifera bestoven door een mannelijke robusta en vice versa.

Een filibusta heeft de kenmerken van beide ouders al zij het in minder mate. Zo kan de doorlopende bruine streep van de bladvoet naar de bladsteel wel aanwezig zijn maar dan veel smaller dan bij een robusta. Of is de hastula maar heel beperkt behaard.
Dit maakt het moeilijk om een filibusta met zekerheid te benoemen indien men niet zeker is dat de moederplant een pure robusta of filifera is.

Washingtoniafilibustarobusta
Washingtoniafilibustafilifera

© La Palmeraie

6 reacties »

  • Reactie door Filip — 20 mei 2018 09:17 @ 09:17

    Dag Palmeraie, je hebt hier wel een heel complete en leerrijke palmensite. Mijn complimenten, hoogstwaarschijnlijk de beste palmensite die er maar te vinden is, Mvg van een nieuwe palmvriend.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2018 06:33 @ 06:33

    Beste Filip

    Wat een mooi compliment! Bedankt hoor!!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door heurterre — 31 januari 2019 12:16 @ 12:16

    Hallo k zag in november dat 1 van mijn washngtonia filfera in volle grond een nieuw blad had gekregen maar eXtreem kleiner was dan anders! en ook meer vergeling had aan de oudere bladeren dan mIjn andere filiferas ! kan dat eenmalig zijn en terug grotere speren krijgen als ook de lente in spanje komt? MVGROETEN.


  • Reactie door lapalmeraie — 1 februari 2019 08:54 @ 08:54

    Beste Heurterre

    Dit zou eerder wijzen op een mogelijk infectie met de fameuze palmkever, de Picudo rojo zoals ze hem in Spanje nemen.
    Neem zeker dit artikel eens grondig door:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2014/09/palmmot-palmkever-bestrijden/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Arjan de Kok — 31 juli 2019 14:33 @ 14:33

    Beste Palm kenner,

    Ik heb palmzaadjes van de Trachycarpus Wagner. Er zijn er een aantal met een wotel aan. Deze heb ik een mengsel van potgrond en zand gedaan en in de vensterbank gezet. Maar na enkele weken komt er nog geen puntje of plantje uit. Doe ik iets verkeerd of ben ik ongefuldig?

    Gr,
    Arjan de Kok


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2019 13:29 @ 13:29

    Beste Arjan

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Met gekiemde zaadjes hebt u natuurlijk wel een voorsprong (de kieming bij de Trachycarpus kan tot 6 maanden duren!) maar dan nog zal het wel even duren voordat er effectief iets boven de grond uitkomt.

    Nu is de plaats op de vensterbank niet echt bevorderend aangezien deze palmsoort bij temperaturen boven de 22°C juist geremd wordt in de groei! Zet de bakken daarom eerder ergens in huis op de grond in een verloren hoekje of zelfs gewoon buiten momenteel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.