Bamboe afsteken: hoe doe je dat?

april 1st, 2014 · 20 Comments

Fargesia rufaEr zijn diverse redenen te bedenken waarom je bamboe wilt afsteken. Misschien wordt het exemplaar iets te breed of wil je een exemplaar simpelweg vermeerderen. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe je te werk gaat wanneer je een bamboe wilt vermeerderen. Het stappenplan is toepasbaar op elke bamboesoort!

Wanneer?

In principe kan het afsteken het hele jaar door maar het vroege voorjaar (februari-maart) draagt wel onze voorkeur. Op dit moment zijn er immers nog niet veel nieuwe scheuten en kan de bamboe mooi aanslaan op de nieuwe stek.

Materiaal

Zorg om te beginnen zeker voor een stevige spade. Bamboewortels (rhizomen) zijn namelijk zeer stug. Het afsteken kan dan ook al snel redelijk intensief worden. Een scherpe, stevige spade vergemakkelijkt het werk enigszins. Denk er tevens aan dat je de spade bij het uitgraven nooit forceert. Je zou niet de eerste zijn waarbij de steel van de spade doormidden breekt.

Het afsteken

Stap 1

Zoek rond de moederplant een deel scheuten dat wat verder van het hart staat. Deze scheuten kunnen zo makkelijker worden afgestoken zonder de moederplant te beschadigen. Probeer de moederplant wat opzij te (laten) duwen om wat meer bewegingsvrijheid te hebben.

Stap 2

Plaats de spade voorzichtig tussen de geïsoleerde halmen en de moederplant. Begin hierbij niet direct middenin maar plaats de spade iets meer opzij. Duw de spade vervolgens met een voet de grond in. Wanneer je hierbij aan de kant van de plant een weerstand voelt betekent het dat je effectief de rhizoom afsteekt.

Stap 3

Haal de spade uit de grond en steek hem vervolgens enkele cm’s verder opnieuw de grond in. Hierbij voel je steeds opnieuw weer wat weerstand aan dezelfde kant van de spade. Maak op deze manier een halve cirkel rond het stuk dat je wenst af te steken. Wanneer de spade de grond niet in gaat omdat de rhizoom te stug is, plaats je de spade enkele cm’s terug en probeer je het zo om de weerstand wat meer te spreiden. Gebruik te spade niet om te hakken in de pol, je riskeert hierbij enkel maar dat de halmen afbreken!

Stap 4

Zodra je volledig rond bent gegaan trek je aan de halmen terwijl je met de spade nogmaals rondom de wortels los steekt. Duw hierbij niet te hard op de steel zodat deze niet breekt. Vrij vlug komt heel de pol los.

Stap 5

Plant de nieuwe pol zo vlug mogelijk aan op de nieuwe plaats. Enkele uren zijn hierbij wel te overbruggen maar voorkom uiteraard dat de pol nog uren in de volle zon in de auto moet liggen of dagen lang onaangeroerd blijft zodat de plant niet uitdroogt. Over het algemeen is bamboe niet zo veeleisend qua grondsoort. Wel is het handig om het plantgat op voorhand al te voorzien. Op die manier kan de nieuwe pol direct de grond in. Vul het plantgat verder aan met grond en geef rijkelijk water.

Nazorg

Bamboe heeft veel water nodig, vooral na het herplanten. Geef de nieuwe pol dus regelmatig water. Zeker wanneer de bamboe in potten of bakken wordt aangeplant. Het is niet abnormaal dat enkele bladeren vergelen of zelfs verdrogen als reactie op het afsteken.

© La Palmeraie

20 reacties »

 • Reactie door Ad van de Kaa — 22 mei 2017 16:35 @ 16:35

  Phyllostachys aureosulcata v. spectabilis

  Ik heb een uitloper afgestoken met kluit, maar heb geen nieuwe groeipunten gezien. Hoelang kan het duren voordat er nieuwe scheuten boven de grond komen?
  Met vriendelijke groet,
  Ad van de Kaa


 • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2017 16:44 @ 16:44

  Beste Ad

  Dat varieert. Veel bamboe waaronder de Phyllostachys vormen eigenlijk voornamelijk in één beweging al hun uitlopers voor het nieuwe seizoen. Momenteel is die periode. De kans lijkt me dus groot dat er volgend jaar pas weer nieuwe uitlopers aan deze plant verschijnen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Norre — 10 januari 2019 15:15 @ 15:15

  Geachte
  Ik wil een deel van de bamboe aan vrienden geven moet ik die er helemaal uit schuppen of kan ik dat afknippen tot boven de grond en weer planten


 • Reactie door lapalmeraie — 10 januari 2019 18:53 @ 18:53

  Beste Norre

  De bamboe slaat zijn reserves op in de halmen. Het is dus zeker wel aan te raden om naast de wortels/kluit ook wat halmen te laten zitten om de afgestoken bamboe een goede start te geven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jaran — 17 augustus 2019 09:19 @ 09:19

  Ik heb de fargesia in potten van 25×25 maar dat is te groot voor mijn plantenbak (10x40cm diep en8meter lang). Kan ik de kluit halveren zonder enige problemen?


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2019 06:38 @ 06:38

  Beste Jaran

  Dat kan zeker zonder problemen maar indien de bak inderdaad maar 10cm breed of diep is zullen ze daar nooit goed in kunnen groeien aangezien er te weinig ruimte is voor grond en wortels en er dus geen vocht en voedingsstoffen kunnen worden vast gehouden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door D.L. — 7 april 2020 11:24 @ 11:24

  Beste
  Wij hebben begin november de bamboe bij iemand uitgehaald en vervolgens bij ons geplant. Wij merken nu dat toch wel 70 % van de takken aan het vergelen zijn en nu begint een deel ervan ook hun bladeren te verliezen. Kan het dat ze nu pas ‘sterven’. Is er nog hoop dat de bamboe terug schiet en hoelang zou dat duren? Kunnen we iets doen om dit te versnellen?


 • Reactie door lapalmeraie — 8 april 2020 14:16 @ 14:16

  Beste Delphine

  Nu het opnieuw aanzienlijk warmer en ook alweer enkele weken erg droog is, heeft de bamboe uiteraard water nodig. Veel water omdat hij bij het verplanten toch een deel wortels is verloren en doordat dit zo laat in het seizoen gebeurde heeft hij ook nog niet echt nieuwe wortels gevormd.
  Dagelijks voldoende water geven zodat de grond echt nat is en nooit helemaal uitdroogt is dus de boodschap. De bestaande halmen zullen wel lelijk worden maar op deze manier zullen er wel weer nieuwe gezonden scheuten ontstaan.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Maria — 7 juni 2020 10:37 @ 10:37

  Beste,
  Ik heb 3 fargesia’s in een bak van 3,5m x 90cm x 40cm (l x b x h) vorig jaar in april geplant. Maar het groeit niet. Kan ik er iets aan doen?
  Alvast bedankt.


 • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2020 09:14 @ 09:14

  Beste Maria

  Bamboe vormt bij de meeste soorten slechts in het voorjaar nieuwe halmen welke vrij snel uitgroeien tot de uiteindelijke hoogte. Vervolgens is het weer een jaartje wachten. De eerste drie jaar na aanplanten lijkt er dan ook aanvankelijk niet zo veel te gebeuren maar dan ineens gaat het heel hard. Wanneer u goed kijkt in de plant zal u wel nieuwe scheuten ontdekken, een teken dat hij wel degelijk groeit.

  Om een idee te krijgen kunt u hier de groei van verschillende soorten bekijken: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2018/05/hoe-snel-groeit-bamboe/

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jeanne — 13 juli 2020 07:38 @ 07:38

  De buren hebben, bij het scheren van hun haag, delen van hun bamboe mee-geschoren. Kan ik deze bamboe-takken planten of moet ik een bepaald procedé volgen?
  Alvast bedankt!
  Jeanne


 • Reactie door lapalmeraie — 13 juli 2020 20:56 @ 20:56

  Beste Jeanne

  Helaas wortelt de halm niet meer opnieuw als u deze op water zet of in de potgrond. U hebt echt een stuk rhizoom nodig om er een plant uit te kunnen opkweken. Gesnoeide halmen dienen dus hooguit nog als bamboe stokjes voor het geleiden van andere klimplanten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Bridget Jong — 17 mei 2021 21:24 @ 21:24

  Beste…
  Ik heb vorig jaar 2 fargesia rufa geplant, nu staan ze teveel in de felle zon waardoor de bladeren niet fris groen meer zijn en snel krullen, is het mogelijk om ze nog te verplaatsen naar half schaduw? Bij voorbaat dank..


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2021 10:41 @ 10:41

  Beste Bridget

  Dat kan zeker nog maar de vraag is of het ook de beste oplossing is. Het bleke gekrulde blad kan ook gewoon liggen aan de aanpassing die de plant moet doorgaan na aanplant. Het eerste jaar, soms zelfs iets langer, zijn ze daarom niet zo heel mooi. Pas wanneer ze echt aanslaan en nieuwe halmen vormen komen ze weer echt tot hun recht. De planten nu verplaatsen verlengd dan enkel het probleem.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Bridget Jong — 18 mei 2021 10:50 @ 10:50

  Bedankt voor de snelle reactie, ik zal het voor de zekerheid nog een jaartje aankijken,groet Bridget


 • Reactie door johan vansteelant — 12 augustus 2021 20:50 @ 20:50

  Kan ik nu deze tijd van het jaar steken van bamboe planten


 • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2021 09:30 @ 09:30

  Beste Johan Vansteelant

  Jahoor, dat kan. Wel goed nat houden en verwacht de eerste uitlopers pas weer in het voorjaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Rieneke — 19 oktober 2021 17:40 @ 17:40

  Goedendag,

  Ik krijg nieuwe rhizomen maar ze groeien al maanden niet meer. Hoe kan dat?


 • Reactie door Rieneke — 19 oktober 2021 17:40 @ 17:40

  Excuus het is voor de bamboe spectabilis


 • Reactie door lapalmeraie — 20 oktober 2021 10:00 @ 10:00

  Beste Rieneke

  In principe is het niet zo heel vreemd hoor. De meeste bamboe, waaronder ook de Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ vormen hun uitlopers immers toch in het voorjaar welke vervolgens het seizoen door ontwikkelen tot de uiteindelijke hoogte. Het jaar erna maken deze nieuwe halmen enkel nog nieuw blad. Dat er nu dus niet zo gek veel meer gebeurt is dus heel normaal.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.