Hoe snel groeit bamboe?

mei 17th, 2018 · 6 Comments

Bij het aanleggen van een tuin willen we natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien. De planten hebben echter tijd nodig om te ontwikkelen. Om een goed idee te geven van de gemiddelde groeisnelheid van de diverse bamboe-soorten hebben we in dit artikel de verschillende soorten uit onze tuin naast elkaar gezet.

Fargesia

Fargesia demissa ‘Gerry’

Fargesia denudata ‘Lancaster 1′

Fargesia denudata ‘Xian II’

Fargesia nitida

Fargesia robusta ‘Pingwu’ & Fargesia robusta ‘Campbell’

Fargesia robusta ‘Wolong’

Fargesia rufa

Fargesia sp ‘Jiuzhaigou 1′

Fargesia sp ‘Jiuzhaigou 4′

Phyllostachys

Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’

Pleioblastus

Pleioblastus pygmaeus

© La Palmeraie

6 reacties »

 • Reactie door Jeannine Ackx — 18 mei 2018 04:37 @ 04:37

  Had 15 verschillende soorten bamboe geplant , dienende als afscheiding. Met de verzekering van de koper dat die weinig of geen rizomen maakte. Na 10 jaar alles laten verwijderen door een bulldozer, omdat het onmogelijk uit de grond te halen was, en nauwelijks op sproeistoffen reageerde. De enige die ik nu nog heb is de zwarte, die is prachtig en maakt heel weinig uitlopers. Ik blijf het graag zien,maar het hoeft niet meer voor mij, veel te veel werk aan gehad. Sommige uitlopers kwamen 3 meter verder in het gras van de gebuur uit…..


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2018 09:59 @ 09:59

  Beste Jeannine

  Helaas heeft bamboe inderdaad nog zo’n slechte naam en laten veel mensen deze prachtige planten liever vallen door verkeerd advies. De woekerende soorten kunnen inderdaad zeer hardnekkig zijn en zijn enkel weg te krijgen door alle deeltjes uit de grond te halen wat uiteraard een enorme klus is. Er zijn echter ook vele soorten die totaal niet woekeren. In dit artikel ziet een overzicht van vrijwel alle soorten die hier al jaren zonder problemen in volle grond staan en enkel de reuze bamboe, de Phyllostachys vivax staat in een wortelbegrenzer. De anderen blijven netjes op hun plaats. De zwarte bamboe, Phyllostachys nigra, is overigens óók een woekeraar en staat hier dan ook in een half wijnvat.

  In dit artikel vindt u alle informatie over niet-woekerende bamboe’s: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2012/04/bamboe/

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 30 mei 2018 21:11 @ 21:11

  Dag Pameraie, en wat als je bamboeplant naast decoratief ook nog eens nuttig zou kunnen zijn ?
  Ik denk de ideale plant gevonden te hebben na het zien van volgende webpagina : https://nl.m.wikihow.com/Suikerriet-planten

  Heb jij al enige ervaring met suikerrietplanten ? Mvg, Filip


 • Reactie door lapalmeraie — 31 mei 2018 08:04 @ 08:04

  Beste Filip

  Een interessante denkpiste. Het is een leuke plant om te zien het is natuurlijk nog leuker als je er nadien ook nog iets mee kunt.
  Er is natuurlijk wel een reden waarom je de plant hier niet tegenkomt er ook op fora nauwelijks over gesproken wordt.

  Suikerriet (Saccharum officinarum) heeft namelijk 2 beperkingen.
  De eerste is dat de plant echt tropisch is (USDA zone 9-10) en dus hooguit zo’n -6°C kan verdragen. Met heel milde winters als de laatste jaren is dat al nipt en bij de eerste echte winterprik zou hij kapotvriezen. Uitgraven of actief beschermen is daarom noodzakelijk. Nu doen we dit voor bepaalde palmen en andere planten ook dus dat is nog niet eens onoverkomelijk.
  De twee “maar” is dat deze plant, afhankelijk van de regio, 8 à 22 maanden met minimum 20°C nodig heeft om volwassen stengels te vormen. Lagere temperaturen zet de afrijping in gang. Bij ons dus ver voordat de stengel goed heeft kunnen groeien.

  Qua uiterlijk heeft Miscanthus floridulus er overigens wel veel van weg, die wel perfect gedijt in onze contreien. Deze plant levert echter niets op. Zelf heb ik vorig jaar een 4 meter lang pol weggedaan en vervangen voor bamboe. Ik heb hem nu nog slechts op één andere plaats. Niet alleen breidt hij zich jaarlijks toch best wel uit, ook moet deze plant elk voorjaar weer gesnoeid worden. Dan is bamboe toch een stuk eenvoudiger. Dat blijft wintergroen, behoeft geen snoei of toch nauwelijks en bovendien recupereer ik de stengels voor allerhande zaken. Zo is de bamboe toch best nuttig.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 31 mei 2018 18:45 @ 18:45

  Dag Palmeraie, bedankt voor de weetjes, bamboestokken bewaren wij ook, ze zijn idd dikwijls heel nuttig, als ik echter ergens suikerrietstokjes of plantjes kan kopen om uit te planten en de prijs is gunstig dan wil ik het toch graag eens proberen. Met de klimaatopwarming lijken we hier in onze streken toch de richting van een meer tropisch klimaat uit te gaan (warmer en natter)…..ik lees dat suikerriet dat geoogst wordt na maximaal 5 keer snoeien toch ook vervangen moet worden, je zou het voor onze streken ook als een éénjarige plant kunnen beschouwen die je elk jaar opnieuw moet uitplanten. In Cuba knabbelen ze op stukjes suikerriet en dat is heel lekker, ook gebruiken ze stokjes suikerriet om door de koffie te roeren om dan tijdens het koffiedrinken op de te stokjes zuigen. Lijkt me heel leuk om visite mee te verrassen.
  Naast suikerriet is er nog een andere en veel gewonere waardeplant die mijn inziens ook een echt tropisch aandoende uitstraling geeft aan een siertuin namelijk mais.


 • Reactie door lapalmeraie — 1 juni 2018 09:16 @ 09:16

  Beste Filip

  Zoals gezegd is het idee erg leuk maar de vraag is dus of we genoeg warmte hebben om überhaupt bruikbare rietstengels te krijgen.
  In dit overzichtje van de gemeten temperaturen hier in mijn tuin ziet u dat we lang niet aan de 8 maanden boven de 20°C komen. Binnen de maand zakt de temperatuur zelfs weer geregeld wat dieper.

  temp

  Mais is inderdaad wel mogelijk maar persoonlijk ga ik dan liever iets extremer met de Arundo donax die er ook op lijkt alleen véél hoger wordt.
  In mijn tuinvideo ziet u hem in de border midden in de achtertuin.

  Vriendelijke groeten
  ​La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie