Hoe snel groeit bamboe?

mei 17th, 2018 · 12 Comments

Bij het aanleggen van een tuin willen we natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien. De planten hebben echter tijd nodig om te ontwikkelen. Om een goed idee te geven van de gemiddelde groeisnelheid van de diverse bamboe-soorten hebben we in dit artikel de verschillende soorten uit onze tuin naast elkaar gezet.

Fargesia

Fargesia demissa ‘Gerry’

Fargesia denudata ‘Lancaster 1′

Fargesia denudata ‘Xian II’

Fargesia nitida

Fargesia robusta ‘Pingwu’ & Fargesia robusta ‘Campbell’

Fargesia robusta ‘Wolong’

Fargesia rufa

Fargesia sp ‘Jiuzhaigou 1′

Fargesia sp ‘Jiuzhaigou 4′

Phyllostachys

Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’

Pleioblastus

Pleioblastus pygmaeus

© La Palmeraie

12 reacties »

 • Reactie door Jeannine Ackx — 18 mei 2018 04:37 @ 04:37

  Had 15 verschillende soorten bamboe geplant , dienende als afscheiding. Met de verzekering van de koper dat die weinig of geen rizomen maakte. Na 10 jaar alles laten verwijderen door een bulldozer, omdat het onmogelijk uit de grond te halen was, en nauwelijks op sproeistoffen reageerde. De enige die ik nu nog heb is de zwarte, die is prachtig en maakt heel weinig uitlopers. Ik blijf het graag zien,maar het hoeft niet meer voor mij, veel te veel werk aan gehad. Sommige uitlopers kwamen 3 meter verder in het gras van de gebuur uit…..


 • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2018 09:59 @ 09:59

  Beste Jeannine

  Helaas heeft bamboe inderdaad nog zo’n slechte naam en laten veel mensen deze prachtige planten liever vallen door verkeerd advies. De woekerende soorten kunnen inderdaad zeer hardnekkig zijn en zijn enkel weg te krijgen door alle deeltjes uit de grond te halen wat uiteraard een enorme klus is. Er zijn echter ook vele soorten die totaal niet woekeren. In dit artikel ziet een overzicht van vrijwel alle soorten die hier al jaren zonder problemen in volle grond staan en enkel de reuze bamboe, de Phyllostachys vivax staat in een wortelbegrenzer. De anderen blijven netjes op hun plaats. De zwarte bamboe, Phyllostachys nigra, is overigens óók een woekeraar en staat hier dan ook in een half wijnvat.

  In dit artikel vindt u alle informatie over niet-woekerende bamboe’s: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2012/04/bamboe/

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 30 mei 2018 21:11 @ 21:11

  Dag Pameraie, en wat als je bamboeplant naast decoratief ook nog eens nuttig zou kunnen zijn ?
  Ik denk de ideale plant gevonden te hebben na het zien van volgende webpagina : https://nl.m.wikihow.com/Suikerriet-planten

  Heb jij al enige ervaring met suikerrietplanten ? Mvg, Filip


 • Reactie door lapalmeraie — 31 mei 2018 08:04 @ 08:04

  Beste Filip

  Een interessante denkpiste. Het is een leuke plant om te zien het is natuurlijk nog leuker als je er nadien ook nog iets mee kunt.
  Er is natuurlijk wel een reden waarom je de plant hier niet tegenkomt er ook op fora nauwelijks over gesproken wordt.

  Suikerriet (Saccharum officinarum) heeft namelijk 2 beperkingen.
  De eerste is dat de plant echt tropisch is (USDA zone 9-10) en dus hooguit zo’n -6°C kan verdragen. Met heel milde winters als de laatste jaren is dat al nipt en bij de eerste echte winterprik zou hij kapotvriezen. Uitgraven of actief beschermen is daarom noodzakelijk. Nu doen we dit voor bepaalde palmen en andere planten ook dus dat is nog niet eens onoverkomelijk.
  De twee “maar” is dat deze plant, afhankelijk van de regio, 8 à 22 maanden met minimum 20°C nodig heeft om volwassen stengels te vormen. Lagere temperaturen zet de afrijping in gang. Bij ons dus ver voordat de stengel goed heeft kunnen groeien.

  Qua uiterlijk heeft Miscanthus floridulus er overigens wel veel van weg, die wel perfect gedijt in onze contreien. Deze plant levert echter niets op. Zelf heb ik vorig jaar een 4 meter lang pol weggedaan en vervangen voor bamboe. Ik heb hem nu nog slechts op één andere plaats. Niet alleen breidt hij zich jaarlijks toch best wel uit, ook moet deze plant elk voorjaar weer gesnoeid worden. Dan is bamboe toch een stuk eenvoudiger. Dat blijft wintergroen, behoeft geen snoei of toch nauwelijks en bovendien recupereer ik de stengels voor allerhande zaken. Zo is de bamboe toch best nuttig.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 31 mei 2018 18:45 @ 18:45

  Dag Palmeraie, bedankt voor de weetjes, bamboestokken bewaren wij ook, ze zijn idd dikwijls heel nuttig, als ik echter ergens suikerrietstokjes of plantjes kan kopen om uit te planten en de prijs is gunstig dan wil ik het toch graag eens proberen. Met de klimaatopwarming lijken we hier in onze streken toch de richting van een meer tropisch klimaat uit te gaan (warmer en natter)…..ik lees dat suikerriet dat geoogst wordt na maximaal 5 keer snoeien toch ook vervangen moet worden, je zou het voor onze streken ook als een éénjarige plant kunnen beschouwen die je elk jaar opnieuw moet uitplanten. In Cuba knabbelen ze op stukjes suikerriet en dat is heel lekker, ook gebruiken ze stokjes suikerriet om door de koffie te roeren om dan tijdens het koffiedrinken op de te stokjes zuigen. Lijkt me heel leuk om visite mee te verrassen.
  Naast suikerriet is er nog een andere en veel gewonere waardeplant die mijn inziens ook een echt tropisch aandoende uitstraling geeft aan een siertuin namelijk mais.


 • Reactie door lapalmeraie — 1 juni 2018 09:16 @ 09:16

  Beste Filip

  Zoals gezegd is het idee erg leuk maar de vraag is dus of we genoeg warmte hebben om überhaupt bruikbare rietstengels te krijgen.
  In dit overzichtje van de gemeten temperaturen hier in mijn tuin ziet u dat we lang niet aan de 8 maanden boven de 20°C komen. Binnen de maand zakt de temperatuur zelfs weer geregeld wat dieper.

  temp

  Mais is inderdaad wel mogelijk maar persoonlijk ga ik dan liever iets extremer met de Arundo donax die er ook op lijkt alleen véél hoger wordt.
  In mijn tuinvideo ziet u hem in de border midden in de achtertuin.

  Vriendelijke groeten
  ​La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 3 mei 2019 05:02 @ 05:02

  Dag Niek, die Arundo Donax , is daar veel onderhoud aan? Woekert dat ook in onze streken.
  Het lijkt wel wat op suikerriet qua uitzicht , als je geen echte kenner bent zou je ze op uitzicht wel kunnen verwarren.
  Prima voor Een zuid-Amerikaans getint hoekje in de tuin denk ik dan.


 • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2019 17:15 @ 17:15

  Dag Filip

  Dat valt eigelijk heel goed mee. Enkel een snoeibeurt in het vroege voorjaar waarbij je de stugge halmen zelfs weer kunt gebruiken voor exotische bouwwerken zoals een hekje of een rek voor klimplanten. Het woekert zeker niet maar breidt zich wel elk een beetje uit. Ik ga de mijne trouwens eerdaags een stukje afsteken. Die uitloper belandt dus binnenkort op 2ehands.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 4 mei 2019 10:27 @ 10:27

  Dag Niek , blijkbaar zou je drie tot 5 plantjes per m2 Arundo Donax nodig hebben bij aanplant , was dat bij jou ook zo of ben je gewoon vertrokken met je enkel kluitje dat je in Spanje uitgestoken hebt.
  Kan je ze ook laten staan ? In het wild is er immers ook geen snoeibeurt, wat zou er dan gebeuren ? Wat moet je afstekje kosten, cash & carry afgehaald te Ronse ?


 • Reactie door lapalmeraie — 6 mei 2019 07:38 @ 07:38

  Dag Filip

  5 plantjes per m2 ?? Misschien wanneer je vertrekt met zo’n klein p9 potje? Ik had destijds een kluit ter grootte van het strandemmertje van de kinderen dat ik hiervoor had opgeëist en nu, 6 jaar later is de kluit zo’n goede meter breed. Ik heb hem een jaar of 2 geleden ook al eens afgestoken trouwens.
  De halmen verdrogen in de winter, er worden andere er rond gevormd. In zijn oorspronkelijke habitat vriest het natuurlijk niet en blijft hij gewoon groen. Om die reden wordt het daar ook veel sneller een last omdat het er zo steeds meer worden. Bij ons verliezen we elk jaar ook weer alle halmen en in het voorjaar is de kale kluit zeer goed hanteerbaar om te worden gedeeld.

  Ik moet hem uiteraard wel nog uitsteken maar wanneer ik dat doe zal ik iets laten weten voordat hij online gaat. De kluit zal sowieso veel groter zijn dan die kleine potjes die online worden aangeboden. Qua prijs zal dat zo rond de €20,- liggen maar dan heb je wel direct in het seizoen nog mooie dikke halmen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door patrick — 21 september 2020 09:54 @ 09:54

  Hoi,

  Als ik een snelgroeiend bamboebos wil aanleggen van minimaal 3 meter hoog en lekker dik begroeid. Welke soort zou ik dan moeten nemen? Mag groeien als onkruid, liefst juist een woekerende soort want anders betaal ik me scheel aan planten :P Ik heb een heel groot veld en zou er graag een doolhof in maken met bamboe. Ik kan gewoon er omheen maaien en er zitten dan nog tientallen meters omheen voordat je bij de weg of ander gebied komt dus het is dan makkelijk in toom te houden. Hoeveel jaar zou ik moeten wachten voordat er dan iets redelijk hoog en dicht begroeid staat?

  gr.

  patrick


 • Reactie door lapalmeraie — 21 september 2020 11:04 @ 11:04

  Beste Patrick

  Dat is een leuk idee. Ik zou dan wel geulen graven aan de uiterste zijkanten, van minstens 50cm diep. Zo blijft het toch enigszins begrensd op uw terrein. In Anduze, in de Bambouseraie, doen ze het ook op die manier. Het licht in de geul maakt dat de wortels niet verder groeien.Qua soort is een Phyllostachys dan zeker een must maar het mag ook geen reuzenbamboe zijn want die blijft te open voor uw doel. Ik zou daarom eerder opteren voor een Phyllostachys aureosulcata bijvoorbeeld. Hoe lang het duurt hangt natuurlijk wat af van de maat van de pol die u wilt aanleggen maar voor een heel bos zal u toch heel wat jaren moeten wachten hoor. Zelfs woekeraars groeien wel met scheuten relatief ver van de moederplant maar de meeste soorten vormen maar één keer per jaar een reeks nieuwe scheuten, in het late voorjaar. Vervolgens is het weer een jaartje wachten en dan komen er weer nieuwe scheuten, telkens een beetje meer en groter en dikker dan de vorige keer. Voor een grote oppervlakte zou ik daarom toch zeker aanraden om verschillende planten verspreid neer te zetten. 

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.