Bamboe afsteken: hoe doe je dat?

april 1st, 2014 · 6 Comments

Fargesia rufaEr zijn diverse redenen te bedenken waarom je bamboe wilt afsteken. Misschien wordt het exemplaar iets te breed of wil je een exemplaar simpelweg vermeerderen. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe je te werk gaat wanneer je een bamboe wilt vermeerderen. Het stappenplan is toepasbaar op elke bamboesoort!

Wanneer?

In principe kan het afsteken het hele jaar door maar het vroege voorjaar (februari-maart) draagt wel onze voorkeur. Op dit moment zijn er immers nog niet veel nieuwe scheuten en kan de bamboe mooi aanslaan op de nieuwe stek.

Materiaal

Zorg om te beginnen zeker voor een stevige spade. Bamboewortels (rhizomen) zijn namelijk zeer stug. Het afsteken kan dan ook al snel redelijk intensief worden. Een scherpe, stevige spade vergemakkelijkt het werk enigszins. Denk er tevens aan dat je de spade bij het uitgraven nooit forceert. Je zou niet de eerste zijn waarbij de steel van de spade doormidden breekt.

Het afsteken

Stap 1

Zoek rond de moederplant een deel scheuten dat wat verder van het hart staat. Deze scheuten kunnen zo makkelijker worden afgestoken zonder de moederplant te beschadigen. Probeer de moederplant wat opzij te (laten) duwen om wat meer bewegingsvrijheid te hebben.

Stap 2

Plaats de spade voorzichtig tussen de geïsoleerde halmen en de moederplant. Begin hierbij niet direct middenin maar plaats de spade iets meer opzij. Duw de spade vervolgens met een voet de grond in. Wanneer je hierbij aan de kant van de plant een weerstand voelt betekent het dat je effectief de rhizoom afsteekt.

Stap 3

Haal de spade uit de grond en steek hem vervolgens enkele cm’s verder opnieuw de grond in. Hierbij voel je steeds opnieuw weer wat weerstand aan dezelfde kant van de spade. Maak op deze manier een halve cirkel rond het stuk dat je wenst af te steken. Wanneer de spade de grond niet in gaat omdat de rhizoom te stug is, plaats je de spade enkele cm’s terug en probeer je het zo om de weerstand wat meer te spreiden. Gebruik te spade niet om te hakken in de pol, je riskeert hierbij enkel maar dat de halmen afbreken!

Stap 4

Zodra je volledig rond bent gegaan trek je aan de halmen terwijl je met de spade nogmaals rondom de wortels los steekt. Duw hierbij niet te hard op de steel zodat deze niet breekt. Vrij vlug komt heel de pol los.

Stap 5

Plant de nieuwe pol zo vlug mogelijk aan op de nieuwe plaats. Enkele uren zijn hierbij wel te overbruggen maar voorkom uiteraard dat de pol nog uren in de volle zon in de auto moet liggen of dagen lang onaangeroerd blijft zodat de plant niet uitdroogt. Over het algemeen is bamboe niet zo veeleisend qua grondsoort. Wel is het handig om het plantgat op voorhand al te voorzien. Op die manier kan de nieuwe pol direct de grond in. Vul het plantgat verder aan met grond en geef rijkelijk water.

Nazorg

Bamboe heeft veel water nodig, vooral na het herplanten. Geef de nieuwe pol dus regelmatig water. Zeker wanneer de bamboe in potten of bakken wordt aangeplant. Het is niet abnormaal dat enkele bladeren vergelen of zelfs verdrogen als reactie op het afsteken.

© La Palmeraie

6 reacties »

 • Reactie door Ad van de Kaa — 22 mei 2017 16:35 @ 16:35

  Phyllostachys aureosulcata v. spectabilis

  Ik heb een uitloper afgestoken met kluit, maar heb geen nieuwe groeipunten gezien. Hoelang kan het duren voordat er nieuwe scheuten boven de grond komen?
  Met vriendelijke groet,
  Ad van de Kaa


 • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2017 16:44 @ 16:44

  Beste Ad

  Dat varieert. Veel bamboe waaronder de Phyllostachys vormen eigenlijk voornamelijk in één beweging al hun uitlopers voor het nieuwe seizoen. Momenteel is die periode. De kans lijkt me dus groot dat er volgend jaar pas weer nieuwe uitlopers aan deze plant verschijnen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Norre — 10 januari 2019 15:15 @ 15:15

  Geachte
  Ik wil een deel van de bamboe aan vrienden geven moet ik die er helemaal uit schuppen of kan ik dat afknippen tot boven de grond en weer planten


 • Reactie door lapalmeraie — 10 januari 2019 18:53 @ 18:53

  Beste Norre

  De bamboe slaat zijn reserves op in de halmen. Het is dus zeker wel aan te raden om naast de wortels/kluit ook wat halmen te laten zitten om de afgestoken bamboe een goede start te geven.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jaran — 17 augustus 2019 09:19 @ 09:19

  Ik heb de fargesia in potten van 25×25 maar dat is te groot voor mijn plantenbak (10x40cm diep en8meter lang). Kan ik de kluit halveren zonder enige problemen?


 • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2019 06:38 @ 06:38

  Beste Jaran

  Dat kan zeker zonder problemen maar indien de bak inderdaad maar 10cm breed of diep is zullen ze daar nooit goed in kunnen groeien aangezien er te weinig ruimte is voor grond en wortels en er dus geen vocht en voedingsstoffen kunnen worden vast gehouden.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie