Bamboe in pot

november 5th, 2015 · 76 Comments

Regelmatig krijgen we de vraag of bamboe ook in pot gehouden kan worden en welke soort hiervoor het meest geschikt is. Om deze informatie voor iedereen beschikbaar te maken schreven we speciaal dit artikel met enkele basisprincipes. Bekijk zeker ook eens ons artikel met een vollediger kijk op de wereld van bamboe: Woekerende en niet-woekerende bamboe: alle info op een rij!). 

In pot

Er zijn veel situaties te bedenken waar er enkel met kuipplanten gewerkt kan worden. Doorgaans gaat het om een betegeld terras of een balkon waar het uitplanten in volle grond nu simpelweg geen optie is. Bamboe vormt daarbij een prima keuze aangezien deze niet alleen een exotisch gevoel geeft maar ook nog eens het hele jaar groen is. Ideaal als afscheiding voor wat privacy of voor het wegwerken van een lelijke muur bijvoorbeeld.

Aandachtspunten

Soort pot

Een grote kuip of een diepe, brede bak geniet de voorkeur. Niet alleen is de plant zo veel stabieler met betrekking tot de wind, ook kan er zo meer grond gebruikt worden en zal dit veel minder snel uitdrogen dan wanneer de bamboe in een kleine bak staat. Minimum maten daarin zijn toch zeker zo’n 40 cm diepte en 40 cm breedte. Des te groter de bak, des autonomer de plant wat betreft waterbehoefte. Ook zal de plant het beter doen wanneer hij de ruimte krijgt. Gebruik zeker een pot/bak met gaten onderin zodat er geen laag water onderin kan blijven staan.

Potgrond

In principe is elke grondsoort geschikt. Wel mengen wij zelf enkele handjes waterkristallen (Aquaperla van DCM®) door de potgrond. Deze korrels absorberen een grote hoeveelheid water om deze nadien langzaam weer af te geven.

Water

Bamboe heeft veel water nodig! Zomer én winter. Vooral ook op dagen met veel wind kan bamboe enorm veel water verdampen waardoor de grond snel kan uitdrogen. Gelukkig geeft de plant dit zelf ook wel aan; wanneer het blad begint op te rollen heeft hij dorst. Beter is het natuurlijk om het zover niet te laten komen. Regelmatig en royaal gieten is dus de boodschap. Uiteraard zijn het ook geen waterplanten, de grond moet dus vochtig zijn maar niet kletsnat.

Bamboe-soorten

In principe kan natuurlijk elke bamboe soort gebruikt worden maar lang niet allemaal zullen ze het even goed doen. De meest geschikte soort voor in kuip vinden wij de Fargesia rufa. Deze soort is goed winterhard, groeit redelijk breed uit en wordt zo’n 1,5 à 2 meter hoog in kuip. Indien het wat strakker moet dan is de Fargesia jiuzhaigou sp. 1 ook een optie hoewel deze soort wel sneller zijn bladeren oprolt. Een Fargesia robusta kan eventueel ook. Op de foto’s in dit artikel staat een Pseudosasa japonica in een kuip. Die soort doet het met wisselend succes.

Onderhoud & snoei

Op het regelmatig water geven en tijdens het groeiseizoen wat handjes mestkorrels na, vergt de bamboe in pot eigenlijk geen onderhoud. Wel kan in het voorjaar de bamboe wat lichter gemaakt worden door de oudste (dunste) takken vlak boven de grond weg te snoeien. Indien gewenst kan de plant overigens op ieder moment van het seizoen en op elke gewenste plek gesnoeid worden. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een bepaalde vorm of maximum hoogte. Wanneer de bamboe na vele jaren een volle pol geworden is, kan hij eventueel uit de kuip gehaald worden om in stukken te delen en vervolgens weer op te potten.

© La Palmeraie

76 reacties »

  • Reactie door wsnbm — 18 november 2015 09:37 @ 09:37

    Mooi en bruikbaar artikel weer!


  • Reactie door lapalmeraie — 18 november 2015 09:51 @ 09:51

    Bedankt!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gerard Hultink — 15 november 2016 14:19 @ 14:19

    Goedemiddag,

    Ik heb vorige week drie bamboeplanten gekocht in een pot voor ons balkon. Ze staan overdekt met hooguit wat regenwater aan de achterzijde bij wind. Hoe vaak en hoeveel water moet ik ze nu moeten geven in de komende maanden. De tuinman zegt eens per week een liter water verdelen over de drie planten? ik weet het niet exact omdat de grond nu na vier dagen nog vochtig aanvoelt. Het blad is niet krom!!
    Kan ik het daarmee doen?
    Bij voorbaat hartelijk dank.
    Met vriendelijke groet,
    Gerard Hultink


  • Reactie door lapalmeraie — 15 november 2016 15:12 @ 15:12

    Beste Gerard

    De grond moet inderdaad steeds minstens licht vochtig zijn. Voel daarom even met een vinger wat dieper in de grond voordat u opnieuw water geeft. Enkel zo kunt u water geven naar behoefte. Er bestaat geen “vaste hoeveelheid” aangezien elke standplaats uniek is en vele factoren (blootstelling, weertype, seizoen, soort pot, grootte van de plant, type grond,…) een rol spelen in de werkelijke behoefte van de plant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan — 17 augustus 2017 22:50 @ 22:50

    Hallo

    Ik wil graag woekerende bamboe soort in een pot doen.
    De pot komt in de achtertuin te staan op onze sier tegels.
    Ik heb zoveel verschrikkelijke verhalen gelezen op internet van mensen waar de bamboe door de hele tuin is gewoekerd.
    Ook werden mensen gewaarschuwd voor woekerende bamboe in pot van beton, dat de wortels er zo doorheen zou groeien.
    Kan dit echt?
    Mijn vraag is dus, als ik een pot van beton heb, (die op tegels komt te staan) met daarin woekerende bamboe, met alleen 1 gaatje onderin voor de waterafvoer, moet ik mij dan nog zorgen maken?
    Bestaan er speciale bloembakken voor woekerende bamboe?
    Zoals je ziet is de angst groot, maar vind de woekerende bamboe soorten echt mooi.
    Alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2017 11:28 @ 11:28

    Beste Jan

    Er bestaan geen speciale bloembakken voor woekerende bamboe maar met een beetje extra aandacht is er zeker geen reden tot paniek. Inderdaad, er zijn mensen die zonder meer een woereraar in een veel te kleine bak zetten en er verder niet meer naar omkijken. Dan kán de bamboe op termijn inderdaad uitbreken. Hier staat al jaren een woekeraar in een half wijnvat met een gat onderin en zelfs rechtstreeks op de aarde en die is netjes in de pot gebleven. Dat weet ik met zekerheid omdat ik hem onlangs heb vervangen door een andere woekeraar.

    Het belangrijkste is dat de pot ruim genoeg is. Zowel in doorsnede als ook met name in hoogte. Het is ook verstandig om na verloop van tijd jaarlijkse de oudste (en dus dunste) halmen weg te snoeien zodat se bamboe voldoende ruimte blijft houden in de bak.

    Let er wel op dat de bamboe in pot nooit zijn zelfde aspect zal krijgen als in volle grond. Zo zullen de halmen dunner blijven en zal hij niet zo hoog worden. Ook is de winterhardheid lager. Bij een doorsnee winter is dat niet direct een probleem maar bij een strengere winter zou zich dit voor sommige soorten kunnen vertalen in bladschade of zelfs het volledig afvriezen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan — 19 augustus 2017 15:10 @ 15:10

    bedankt voor het advies, ik ga zorgen voor een breede en vooral diepe bak/pot


  • Reactie door Ruben — 10 september 2017 15:46 @ 15:46

    Hallo ik heb een grote bamboeplant (rond de 50cm doorsnee) bij een vriend uit zijn tuin gegraven en thuis in de tuin in een stalen badkuip gezet van ongeveer 40cm diep. Moet ik gaten boren onder in de badkuip om ervoor te zorgen dat wortels niet verrotten?

    Dank! Ruben


  • Reactie door lapalmeraie — 11 september 2017 06:33 @ 06:33

    Beste Ruben

    Ik zou aanraden om een tweetal gaatjes te boren aan de zijkant helemaal onderaan. Op die manier kan er toch wat water blijven staan onderin zonder dat het niveau al te hoog oploopt en riskeert u bovendien niet dat er ongezien wortels via de gaten ontsnappen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Andries Penders — 26 september 2017 11:54 @ 11:54

    Goede middag.

    In maart van dit jaar hebben we hier Zuid-Frankrijk, voor op het terras, een 6-tal niet woekerende bamboeplanten gekocht. Fargesia Murieliae en de hoogte zou tot 3 meter worden volgens het kaartje. het waren flinke planten die we in potten hebben geplant in goede potgrond met een diameter van 37 cm. en een hoogte van 35 cm. Onderin heb ik 2 gaten geboord en de potten op een grote schotel gezet.
    Omdat het hier deze zomer zeer warm werd, (regelmatig 40 graden of meer) hebben we ze aangesloten op een automatisch water geef systeem, waardoor ze elke dag gedurende 1/2 uur druppelsgewijs water kregen. Wat er teveel kwam, liep in de schotels en alles zag er prima uit. Nu het weer is veranderd en het ook wel eens regent, verdampt het water niet uit de schotels en gisteren viel het ons op, dat er nogal wat geel blad gaat komen. Daarvoor waren ze allemaal prachtig groen. Wat gaat er mis, is onze vraag en wat doen we niet goed ?

    Hopelijk weet u raad en heeft u een goed advies voor ons.

    Met vriendelijke groeten.

    Andries Penders


  • Reactie door lapalmeraie — 26 september 2017 12:06 @ 12:06

    Beste Andries

    Permanent water in de schotels lijkt me niet ideaal. Wel moet de grond nog steeds vochtig blijven maar dus niet te nat. Ook gedurende de wintermaanden moet de vochtigheid in de gaten gehouden worden zeker omdat de schrale wind de plant anders kan laten uitdrogen. In het voorjaar worden er weer nieuwe halmen en blad gevormd waardoor de planten er weer wat frisser zullen uitzien.
    Drie meter zullen ze overigens niet halen dergelijke potten. Die hoogte slaat eerder op hun ontwikkeling in volle grond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Andries Penders — 26 september 2017 12:40 @ 12:40

    Beste mensen van La Palmeraie.

    Hartelijk dan voor de snelle reactie !
    Er zijn een paar dingen die ik zal doen.

    1e) de schalen onder de potten weghalen, zodat ze niet constant met hun voeten in het water staan.
    2e) het volgende voorjaar de planten verpotten in grotere potten , waarin dus ook meer grond gedaan kan worden, waardoor de plant meer mogelijkheid heeft om zich te ontwikkelen.
    3) In dit seizoen de automatische watersysteem uitzetten en gewoon water geven met de gieter.

    Zouden deze maatregelen de bamboe kunnen helpen en het geel worden van de bladeren kunnen stoppen ?

    Met vriendelijke groet.

    Andries Penders.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 september 2017 12:42 @ 12:42

    Beste Andries

    Ik vermoed van wel, hoewel een deel bladval in de wintermaanden niet te voorkomen is, zeker voor jonge bamboe in pot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Frederik — 24 november 2017 15:12 @ 15:12

    Beste,

    ik heb vorige week een zestal bamboeplanten gekocht (Fargesia Blue Dragon) met de bedoeling deze in grote bloembakken te zetten (tweemaal 1,5m lang). Die bakken zal ik pas volgende week in mijn bezit hebben. Is het dan nog aangeraden die bamboe te verplanten of wacht ik beter tot het voorjaar?

    Vriendelijke groet,
    Frederik


  • Reactie door lapalmeraie — 24 november 2017 15:35 @ 15:35

    Beste Frederik

    Dat kan best nu ook nog hoor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eddy — 5 januari 2018 09:44 @ 09:44

    Ik ga een lange bak van 6,70 meter maken maar die gaat maar 22cm breed zijn. Welke diepte zou je dan aanraden voor stevigheid? Ze staan tegen een noordmuur van 2.2mhoog maar wil dat ze dus 1-2 meter daar boven uit gaan steken voor winddemping. Liefst een snelgroeiende soort dus maar niet woekerend


  • Reactie door lapalmeraie — 6 januari 2018 17:50 @ 17:50

    Beste Eddy

    De stevigheid zal vooral bepaald worden door het materiaal van de bak zelf. De hoogte is vooral interessant qua waterhuishouding. Met maar 22cm breedte zou ik toch voor iets meer hoogte gaan om voldoende grond te kunnen gebruiken zodat de aarde niet te snel uitdroogt. Een cm of 60 hoog lijkt me daarom geen overbodige luxe.
    Qua soort zou ik gaan voor een meer opgaande soort zodat het mooi aansluit bij de smallere bakken. Indien de noordmuur veel schaduw heeft is de Fargesia jiuzhaigou sp 1 erg mooi. In de zon rolt deze zijn blad echter te snel en zou ik opteren voor een Fargesia robusta ‘Campbell’.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Martin — 11 februari 2018 16:31 @ 16:31

    Beste mensen van La Palmeraie

    Ik had 2 weken geleden een kleine bamboe van letterlijk 10-12 centimeter gekocht, het zit in een klein potje in een sponzig ondergrond en onder het grond zitten natuurlijk de wortels. Ik weet eigenlijk niet hoe ik mijn plant water moet geven, want het is nogal moeilijk met zo’n grond. Graag wil ik advies hoe ik zo’n kleine bamboe kan verzorgen qua water geven, wanneer bladeren kan knippen en waar? Hartelijk bedankt alvast!


  • Reactie door lapalmeraie — 12 februari 2018 07:50 @ 07:50

    Beste Martin

    Gaat het toevallig om zo’n « Lucky bamboo »? Dat is namelijk niet echt een bamboe maar een Dracaena. Aangezien ze puur op water staan hebben die waterwortels en kunnen ze ook gewoon zo op water gezet worden. Eventueel vult u het potje met wat hydrokorrels. De voedingsstoffen mogen in het water worden opgelost. Een zeer beperkte hoeveelheid volstaat.

    Lelijke bladeren mogen vlak langs het steeltje worden afgeknipt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marcella — 28 juni 2018 12:56 @ 12:56

    Goedemiddag,

    Wij hebben net twee Phyllostachys aurea van 120 cm.hoog gekocht. Deze hebben we in twee vierkante kunststof bakken gedaan van 55 x 55 x 55. Nu lees ik ook de verhalen over wortels die door de bak komen en vraag me af of we niet beter een fargesia Rufa moeten kopen. Wat is jullie advies hierin?


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2018 07:42 @ 07:42

    Beste Marcella

    Ik vermoed dat die bakken bovengronds staan, gewoon op het terras of iets dergelijks? Dan is er geen enkel probleem. Niet alleen schrikt contact met de buitenlucht de wortels af, bovengronds vergaat de pot niet én heeft u zicht op eventuele barsten mocht de kluit de pot op termijn kapot drukken. Wanneer de bakken echter ondergronds geplaatst worden gaan al deze argumenten niet op, dan wordt er beter een echte rhizoombegrenzer gebruikt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sjaak van Dorp — 18 oktober 2018 11:39 @ 11:39

    Goedemiddag,

    Wij willen een Phyllostachys (waarschijnlijk een aurea)in een vierkante geisoleerde kunststof bak van 55 x 55 x 55 op het terras plaatsen. Ik heb nog een stuk rhizoombegrenzer liggen van voldoende afmeting. Zou ik deze als extra bescherming tegen het mogelijk kapot drukken in de bak kunnen plaatsen?

    met vriendelijke groet,
    Sjaak


  • Reactie door lapalmeraie — 18 oktober 2018 12:15 @ 12:15

    Beste Sjaak

    Een rhizoombegrenzer helpt niet tegen het kapot drukken maar stuurt de wortels enkel een andere kant op. Dat zou in de pot sowieso toch ook gebeuren. Het kapot drukken gebeurt met name wanneer u niet jaarlijks de bos uitdunt door het wegsnoeien van de dunste (en dus oudste) halmen. Daarnaast is het ook aan te raden om na heel wat jaren (bv een jaar of 5 à 6) de kluit volledig te delen en zo weer met een relatief kleinere pol in de pot verder te gaan aangevuld met verse potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kevin — 8 april 2019 17:04 @ 17:04

    Beste ik heb bamboe( fargesia ) uit volle grond gehaald en heb deze in kuipen geplaatst. Tussen de aarde heb ik koemestkorrels korrels gebruikt. Heg probleem is nu dat de bladeren bruin worden. Is dit normaal en zal hij dood gaan ? Wat kan ik er nog aan doen ? Gryz kevin


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2019 12:35 @ 12:35

    Beste Kevin

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Bij het uitgraven sneuvelen er natuurlijk ook heel wat wortels. Het is dan ook niet abnormaal dat de plant daarop reageert met bladverlies. Houd er ook rekening mee dat deze planten in pot heel veel water nodig hebben aangezien de grond sneller uitdroogt. Zeker met de zonnige dagen van de laatste tijd maar ook bij wind.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jo — 17 april 2019 10:16 @ 10:16

    Beste Eddy,

    Graag zouden wij bamboe in cortenstalen potten houden die voor een muur zullen staan. Kan dit materiaal ook woekerende soorten aan? Graag zouden wij een soort planten die vooral hoog komt (3 a 4 meter bijvoorbeeld). Heeft u mogelijks advies welke soort wij moeten nemen? Dienen er gaten te zitten onderaan die cortenstalen pot?

    Alvast bedankt,
    Jo


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2019 15:33 @ 15:33

    Beste Jo

    In pot heeft het woekeren nauwelijks belang er van uit gaande dat de pot toch zeker hoog genoeg is zodat de wortels er niet onderuit groeien. Uiteraard zijn gaten onderin, of beter nog onderaan de zijkanten, erg aan te raden. Zo kan er een klein laagje water blijven staan als buffer (bv enkele cms) maar voorkomt u dat de bak helemaal vol komt te staan. Voor een hoogte van 3 à 4 meter zijn eigenlijk alle Fargesia soorten wel geschikt, de F. robusta is daarbij een mooi rechtopgaande bamboe die ook niet zo snel zijn blad rolt in de zon.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Robert — 29 april 2019 11:27 @ 11:27

    Ik wil Fargesia Rufa gebruiken op een scheiding te maken voor mijn dakterras. De bakken die ik gebruik zijn L100 B40 D40.
    De planten die ik ga kopen zijn 100-120 hoog. Hoeveel planten heb ik nodig per bak van 100 breed?
    Alvast bedankt,
    Robert


  • Reactie door lapalmeraie — 29 april 2019 11:33 @ 11:33

    Beste Robert

    In principe is één plant per bak al genoeg, zo ruim zijn ze namelijk ook niet. Voor een sneller resultaat zou u eventueel wel voor 2 planten per bak kunnen gaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hylke — 29 maart 2020 20:28 @ 20:28

    Wij willen graag bamboe in planten bakken zetten als afscheiding naar de oprit. Echter de bamboe staat dan wel ‘s middags in de volle zon. Welke bamboe soort zouden we het beste kunnen gebruiken? Bedankt vast voor uw reactie.


  • Reactie door lapalmeraie — 30 maart 2020 17:37 @ 17:37

    Beste Hylke

    Indien enigszins haalbaar zou ik eigenlijk aanraden om ze in volle grond te plaatsen. Niet alleen worden ze dan mooier u hebt er dan ook vrijwel geel omkijken naar. In bakken droogt de grond namelijk veel sneller uit met veel minder mooi blad en veel bladverlies tot gevolg.
    Qua woekeren hoeft u zich geen zorgen te maken als u de juiste soort neemt. Heel wat soorten blijven prima op hun plaats.
    Indien echt niet haalbaar dan is de Fargesia rufa wel een optie mits dus voldoende watergift.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Stijn de sutter — 17 april 2020 21:31 @ 21:31

    Beste,

    Ik heb een grote plantebak gemaakt van 90 cm hoog en 40 breed uit steigerbouwers. Deze is 14 meter lang. Graag had ik daar zwarte bamboo in geplant om de meter. Maar uiteraard heb ik schil van de woekeringen. Laat ik de bamboo in de pot?!een wordtelbenzer plaatsen? Kan de wortels dan nog steeds niet verder groeien?

    Wat raadt u aan om geen woekeringen of horror verhalen tegen te komen?
    Alvast bedankt voor het snelle antwoord!

    Mvg

    Stijn


  • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2020 13:40 @ 13:40

    Beste Stijn

    In een bak, zeker met die hoogte zal de bamboe niet woekeren. De wortel gaan immers niet zo diep en opzij kunnen ze niet omdat daar geen grond is. Wel zal u na heel wat jaren, wanneer de bamboe goed vol is, moeten uitdunnen zodat de bamboe genoeg heeft aan de beschikbare plaats en zich niet letterlijk uit de voegen barst. 

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sandy — 20 mei 2020 23:52 @ 23:52

    Hallo,

    Wij hebben 2 maanden terug bamboe, fargesia in potten gezet. De bakken zijn ruim genoeg en onderaan zitten gaatjes. De winkel had ons aangeraden een laag hydrokorrels te gebruiken en dan pas grond en de bamboe. Is dat een goed idee geweest?
    Onze bamboe staat ondertussen zeer slap, verliest veel blad en de nieuwe scheuten zijn helemaal slap, gaan hangen en zijn nu dor, ze breken zo af.
    Wat kan ik doen?

    Alvast bedankt
    Sandy


  • Reactie door lapalmeraie — 25 mei 2020 15:13 @ 15:13

    Beste Sandy

    Het is de laatste periode erg droog geweest. Weinig neerslag, veel harde wind, warm en zon.
    Bamboe in bak droogt dan vrij snel uit, zeker als deze pas net is aangeplant. Er moet dan echt dagelijks goed water gegeven worden. Dat kan zeker alsnog ze worden vanzelf weer mooi.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Daan — 29 mei 2020 12:41 @ 12:41

    Hai,

    Ik heb in de tuin een bak gemetseld van 130x50x50. Ik zal dan hydrokorrels erin doen (enen laag van 10 cm dacht ik?), de aarde en dan de bamboe (ik begreep dat de Fargesia Rufa goed winterhard is)….maar ik vroeg me af hoeveel bamboeplanten ik in een baklengte van 130 kan zetten. Het mag wel lekker vol worden. Bedankt vast voor het antwoord!


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2020 15:03 @ 15:03

    Beste Daan

    Die hydrokorrels zijn niet per se noodzakelijk hoor, ik zou juist eerder kijken naar iets van aquaperla om door de grond te mengen om extra vocht te kunnen vasthouden. Uitdroging is in bak, zeker met het huidige weer, de grootste vijand. In zo’n bak zou één exemplaar al volstaan maar dan is het wel heel lang wachten op resultaat. Zet er dus gerust twee in.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Max — 14 juni 2020 13:34 @ 13:34

    Hallo,

    Ik heb sinds gisteren een bamboe en was op zoek naar wat kennis online. Wat een fantastische site en wat leuk dat er zoveel vragen worden beantwoord! Ook van de antwoorden valt veel te leren.
    Ik wou alleen zeggen: bedankt! :)


  • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2020 16:51 @ 16:51

    Beste Max

    Wat attent van u en leuk om te horen natuurlijk.
    Bedankt!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Karin — 21 juli 2020 13:18 @ 13:18

    Ik heb 3 jaar geleden fargesia Niger gekocht voor in bakken. Ondertussen heb ik hem 2x verplant in een grotere pot. Maar nu krullen de bladeren en zijn geel. Ik geef ze genoeg water en genoeg meststoffen maar heb ze nog niet gesnoeid omdat ik ze hoog genoeg wil voor het zicht. Wat doe ik mis?


  • Reactie door Karin — 21 juli 2020 13:22 @ 13:22


  • Reactie door Suzanne — 27 juli 2020 16:38 @ 16:38

    Beste lezer, wij hebben een Bambusa Pseudosasa Japonica gekocht voor op ons dakterras en deze in een ruime pot gezet.Nou valt ons op dat veel bladen geel aan het worden zijn. Kunnen we hier wat aan doen?
    Bij voorbaat dank voor jullie reactie en mvg, Suzanne


  • Reactie door Elke Delacourt — 6 augustus 2020 02:56 @ 02:56

    Beste,ik zou graag bamboo plaatsen ook op men terras in langwerpige bakken…ik heb een heel nieuwsgierig overbuurvrouw en wil nu gewoon alleen maar op de bamboo kijke
    …de bakken zullen lopen over 6meter lengte…en zouden ongeveer 2meter hoog moeten worden om de volledige inkijk te vermijden…ze zouden in de volle zon komen te staan…welke bamboo raad je me aan?ik zou ook graag echt een dichte soort hebben…kan u me verder helpen?en hoe breed en lang moeten de ballen zijn?
    Groetjes


  • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 17:08 @ 17:08

    Beste Karin

    Excuses voor de late reactie, ik ben met vakantie.

    Geel blad is toch doorgaans het gevolg van te weinig water of een gebrek aan voedingsststoffen, met name magnesium. Ze staan er inmiddels ook wel dermate lang dat het geen simpele reactie op de plotse blootstelling kan zijn. Sowieso zou deze soort veel beter tot zijn recht komen in volle grond maar aangezien het een woekeraar is moet er dan wel eerst een rhizoombarrière geplaatst worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 6 augustus 2020 20:37 @ 20:37

    Beste Suzanne

    Mijn excuses voor de late reactie, ik ben momenteel met vakantie.
    In pot wordt bamboe sowieso wel wat geler en verliest meer blad dan in volle grond maar vooral goed nat houden (zeker nu) is de boodschap. Flink water geven zeker op zonnige en winderige dagen. De aarde mag gerust kletsnat zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 7 augustus 2020 06:34 @ 06:34

    Beste Elke

    Bamboe heeft, vooral in bakken, veel water nodig op mooi te blijven. Zeker in de volle zon. Neem dus zeker bakken met voldoende breedte en hoogte zodat er ook voldoende aarde in kan dat de vocht kan vast houden. Denk bv aan minimum 40cm breed en 50cm hoog.

    Qua soort raad ik doorgaans de Fargesia rufa aan voor in bak maar die wordt niet echt hoog genoeg voor u. Opteer eventueel voor een Phyllostachys aureosulcata of een Fargesia robusta.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Natalie Dierckx — 30 augustus 2020 13:31 @ 13:31

    Beste

    Wat een informatieve site, zeer blij dat ik drze gevonden heb! Mijn situatie lijkt heel hard op die van Elke hierboven. Ik ben op zoek naar de beste bakken om Fargesia Rufa in te planten. Plek is op dakterras met zon van zonsopkomst tot ongeveer 18u. Ik had al gehoord dat de bakken best zo groot mogelijke zijn,maar zou graag een idee krijgen hoe groot juist, want heb ook al gehoord 100x100x100 en dat is wel heel groot…Ik zie nu op uw site dat u minstens 40cm hoogte en breedte aanraadt. Tegen Elke zegt u ook 40, cm breedte en 50cm hoogte. Ik heb nu een site ontdekt waar je bakken in hout op maat kan laten maken maar ze bieden ook standaardmaten aan. Deze zijn echter 40cm(42 afh van welk hout) hoog en 42 cm breed.Ze zijn 100cm of 122cm hoog. Denkt u dat de bak van 40(42)x 100x 42 voldoende is? Of laat ik best bakken op maat maken? En ga ik dan best voor 50/60/70..cm breed/ hoog? De lengte blijft steeds min 90, mr wsl 100. En hoe wordt de bak best afgewerkt? Met een waterondoorlatende plastic? Neem aan dat een worteldoek niet nodig is aangezien het fargesia rufa betreft? De bak staat trouwens op pootjes zodat water ook weg kan. Alsik zrlf nog gaten moet maken, hoeverl raadt u dan aan? Sorry voor de vele vragen! Bedankt alvast! Groetjes, Natalie


  • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2020 11:57 @ 11:57

    Beste Nathalie

    Zo nauw komt het zeker niet hoor, dus zou ik lekker voor standaard maten gaan, dat is een stuk voordeliger lijkt me. Het gaat er gewoon om dat u ze niet plaatst in van die klassieke balkontrays, die zien natuurlijk veel te klein. Een grotere maat bevat meer grond en zal dus beter vocht vast houden. Dit voorkomt te veel bladverlies, hoewel ze in bak sowieso wel wat blad zullen verliezen hoor. Daar moet u altijd wel rekening mee houden.Een afwateringsgat onderin de bak is aan te raden. Eén is in principe al voldoende om het teveel te laten wegvloeien. Indien u deze zelf maakt dan is een gaatje aan de zijkant (ipv de onderkant) handig, zodat de bak nèt iets meer water vasthoudt. Een worteldoek is tegen onkruid maar een wortelbegrenzer is in bak inderdaad ook niet nodig. De bak mag van binnen bekleed worden met plastic maar doorgaans is dat helemaal niet nodig. Tenzij u voor een gevoeliger houtsoort zou gaan. 

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gina — 29 september 2020 05:11 @ 05:11

    Hallo, mijn moeder heeft op het dakterras (veel wind/volle zon) 3 bamboe planten afgelopen zomer gekocht in pot. We moesten die elke dag 10 liter water geven omdat die plant dat nodig zou hebben.Afgelopen dagen heeft het veel geregend en staat de pot vol met water, zit geen afwatering systeem of gaten in. De blaadjes zijn nu Geel geworden wat kunnen we nu nog doen om deze te redden? Alsnog gaten boren in de potten, overpotten,knippen,…. Alle ideeën zijn welkom. Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 29 september 2020 09:51 @ 09:51

    Beste Gina

    Ik vermoed dat het vergelen eerder komt van de afgelopen droge periode dan nu de tijdelijke overdaad maar boor desnoods een gaatje in de zijkant van de pot, net een cm boven de grond. Zo kan het te veel makkelijk afvloeien maar kan er toch ook altijd een buffer onderin blijven staan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hester Doelman — 21 november 2020 13:08 @ 13:08

    Beste,

    Het blad word geel. Wat kan ik doen rond deze tijd? Bijvoegen? Grond is vochtig.
    Bamboe staat in grote open pot.
    Met wat kan ik bijvoeden?


  • Reactie door lapalmeraie — 21 november 2020 16:35 @ 16:35

    Beste Hester

    Een beetje vergeling is op zich niet abnormaal in deze periode. Eventueel kunt u wat bijmesten met een een organische meststof met duurzame werking. Er bestaan speciale meststoffen voor bamboe maar een meststof voor grassen of zelfs voor het gazon werkt prima.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Doris — 24 februari 2021 20:27 @ 20:27

    Beste,

    Is heb zojuist drie bamboeplantjes gekocht. Ik heb grote plastic potten van 30L. Nu vielen ze nogal klein uit, waardoor ik ze alle drie (potmaat van ontvangst 9×9)in één grote pot gezet. Dit wil ik doen tot ze wat groter zijn en alle drie in een eigen pot kunnen. Is dit wel verstandig? Hoe snel groeit bamboe? Ik heb de Rufa. En groeien de wortels aan elkaar waardoor ze later niet meer te scheiden zijn?


  • Reactie door lapalmeraie — 25 februari 2021 11:10 @ 11:10

    Beste Doris

    Die online acties vallen inderdaad dikwijls wat kleiner uit dan gehoopt. Ik had het zelf ook een paar jaar terug met zo’n lot via Outspot. Nu groeit bamboe wat in golven, elk voorjaar komen er weer nieuwe scheuten die iets groter en dikker zijn. Hierdoor is de plant de eerste 3 à 4 jaar na aanplant nog lang niet zo mooi en vol als beoogd. U mag de planten in afwachting wel samen zetten maar ze zullen dan inderdaad vergroeien. Dat is op zich niet zo’n ramp maar dan moeten ze wel met een scherp mes of een spade gesplitst worden na verloop van tijd. U kan ze ook direct apart planten, dan oogt het in de eerste jaren misschien wat appelig maar staan ze daarna wel direct mooi gesetteld op hun plaats. 

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bob Leistra — 8 maart 2021 21:37 @ 21:37

    Goedenavond,

    Ik heb vanmiddag uit een tuin een grote woekerende (gesnoeide) bamboe uitgegraven en tijdens het graven de kluit in drie stukken verdeeld. Nu wil ik deze stukken in kuipen op het terras zetten. Gaat dit lukken en zo ja, hoe kan ik dit het beste aanpakken?

    Ik kijk uit naar het antwoord.
    Groeten,
    Bob Leistra


  • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2021 10:58 @ 10:58

    Beste Bob

    Die kunnen zeker apart opgepot worden en in feite is dit gewoon een kwestie van de kluiten op maat maken en de potten verder aanvullen met potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bob Leistra — 9 maart 2021 16:00 @ 16:00

    Dank voor uw antwoord!

    Gaat het zo lukken? (Zie onderstaande afbeeldingen):

    https://ibb.co/RbYFTQz
    https://ibb.co/P5ZBMCM
    https://ibb.co/zxYPzd1


  • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2021 17:12 @ 17:12

    Beste Bob

    Jahoor, zorg alleen dat er gaten onderin of onder aan de zijkant van die emmers zitten zodat het overtollige water ook weg kan vloeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bob Leistra — 9 maart 2021 17:18 @ 17:18

    Heb ik gedaan!
    Super, nu maar wachten en genoeg water geven. Zijn de stengels kort genoeg gesnoeid trouwens?


  • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2021 17:51 @ 17:51

    Beste Bob

    De stengels moesten eigenlijk niet gesnoeid worden maar dat is nu ook geen ramp. Met de tijd zullen er wel weer nieuwe uitlopers verschijnen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peeters — 10 maart 2021 15:20 @ 15:20

    Beste,
    Wij hebben sinds een 1,5 jaar de PhyllostacusbAurea staan in volle grond en tot voor enkele maanden was er geen enkel probleem.
    Nu plots beginnen de blaadjes om te krullen, sommige worden dor… het lijkt alsof de planten stuk gaan en we hebben geen idee hoe het komt.

    Heeft u advies?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 maart 2021 10:45 @ 10:45

    Beste Peeters

    Dat kan wat onschuldige winterschade zijn. In pot is het overigens wel belangrijk dat de grond nooit volledig uitdroogt. In principe worden er dan in het voorjaar weer mooie nieuwe blaadjes gevormd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jus — 25 april 2021 17:46 @ 17:46

    Beste

    Is het mogelijk de ‘Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ in pot te planten?
    Ik heb een pot van 90cm breed en 70cm diep. Ik zou graag twee stuks in elk zetten. Maar ik lees zo veel ivm (niet)woekeraars. Is deze plant geschikt om in een pot te planten? Ik vind deze namelijk het mooist met de gele stengels en groene bladen.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 april 2021 14:58 @ 14:58

    Beste Jus

    Die is zelfs heel goed geschikt voor in pot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joeri — 2 juni 2021 08:21 @ 08:21

    Beste

    Ik maakte een bak van 7m lang, ongeveer 40 cm breed en 20 cm diep.

    Foto’s:
    https://ibb.co/2ddmg9p
    https://ibb.co/3RK04ND

    Kan hier Fargesia ‘Rufa’ in geplant worden, of is dit toch te riskant en zou de bak dieper gemaakt moeten worden? Of zijn er andere planten die hier in geplant kunnen worden?

    Het is de bedoeling dat ze een soort afscheiding vormen. De bak werd gemaakt omdat er niet rechtstreeks in de muur geplant mag worden, maar ik toch iets van groen op het terras wil hebben.

    Alvast bedankt voor uw reactie.


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2021 12:59 @ 12:59

    Beste Joeri

    Het kan maar het is natuurlijk niet zo heel diep. Hierdoor zal de kluit veel sneller uitdrogen. Goed nat houden in drogere, zonnige en winderige periodes is dan echt wel noodzaak om bladverlies te beperken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joeri — 2 juni 2021 14:22 @ 14:22

    Dan ga ik het er op wagen.

    Bedankt voor de snelle reactie!


  • Reactie door LInda — 5 juli 2021 10:05 @ 10:05

    Ik laat een nieuw dakterras aanleggen. Dit is volledig zuidgericht en ik zou tegen de wind graag bamboe in bakken plaatsen. Kan ik daarvoor ook bakken met een bewateringssysteem van Lechuza gebruiken? Zij verkopen ook Humus met minerale componenten. Kan dit ook nuttig zijn oor bamboe of gebruik i beter potgrond met waterkristallen. Bij voorbaat dank voor uw informatie.


  • Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2021 11:51 @ 11:51

    Beste Linda

    Dat kan in die bakken inderdaad. De vraag is of het niet verstandiger is om aan de achterzijde ook een schaduwdoek of panelen te voorzien oid. Vol op het zuiden én in de wind zal de bamboe immers erg blootgesteld staan en nog meer water verbruiken en ook meer bladverlies hebben. Een voedzame potgrond is inderdaad verstandig, maar dat hoeft niet per se van hun merk te zijn. Zolang het maar de nodige meststoffen voor een langere periode bevat. Waterkristallen mogen zeker toegevoegd worden maar verwacht daar geen wonderen van.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Terry — 13 augustus 2021 10:04 @ 10:04

    Vraagje welke bak is beter ovaal of rechthoek?
    Beide hebben gaten
    Oval is 98cm hoog…wellicht te hoog voor mn tuin ik wil de rechthoek..voor een medium woekerende bamboe soort

    https://ibb.co/ChdKL67
    https://ibb.co/9NzJpHY


  • Reactie door Terry — 13 augustus 2021 10:04 @ 10:04

    Vraagje welke bak is beter ovaal of rechthoek?
    Beide hebben gaten. Twijfel even
    Oval is 98cm hoog…wellicht te hoog voor mn tuin ik wil de rechthoek..voor een medium woekerende bamboe soort

    https://ibb.co/ChdKL67
    https://ibb.co/9NzJpHY


  • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2021 12:27 @ 12:27

    Beste Terry

    Die ovale pot is sowieso niet ideaal want die heeft in feite maar weinig inhoud onderin waardoor er maar weinig grond in kan en de aarde sneller zal opdrogen. De rechthoekige bak lijkt me praktischer.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door terrence — 26 augustus 2021 07:47 @ 07:47

    @lapalmeraie dank voor uw reactie! nog een vraagje wilde zwarte bamboe hierin doen. er staat dat de plant 3-4m hoog kan worden.
    in zo een bak minder hoog neem ik aan. Maar is dat veel lager ? Ik wil wat dingen afschermen van de buren :-0 Dank Terrence


  • Reactie door lapalmeraie — 26 augustus 2021 07:54 @ 07:54

    Beste Terrence

    De Phyllostachys nigra is inderdaad een behoorlijke woekeraar en wordt dus beter niet in de volle grond gezet zonder begrenzer als je niet in de Rijdende Rechter wil verschijnen. Ik heb hem hier ook in een half wijnvat staan en dat gaat prima. Uiteraard wordt hij lang niet zo hoog. Een 3 tal meter is echt wel het maximum. In volle grond worden ze nog een stuk hoger, eerder 5 à 7 meter hoog !
    Houd er ook rekening mee dat nieuwe scheuten eerst groen zijn en pas na enkele seizoen langzaam zwart kleuren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anita — 30 augustus 2022 15:19 @ 15:19

    Geachte,

    Ik heb een grote bamboe staan in pot en dit minstens 20 jaar.

    Nu merk ik dat het water niet meer in de grond dringt en de bladeren worden ook geel.

    Hoe kan ik dit verhelpen ? Verpotten is moeilijk gelet op de grootte en de ouderdom.

    Dank voor uw advies.

    Anita


  • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2022 09:31 @ 09:31

    Beste Anita

    Ik vermoed dat die kuip volledig doorworteld is en dat er vrijwel geen aarde meer inzit.
    Dat valt eigenlijk niet echt meer mooi te krijgen op die manier omdat er geen voedingsstoffen kunnen worden vastgehouden.
    Er is wel een oplossing die, mits enige moeite, toch haalbaar is;
    Rol de kuip op zijn kant en trek de bamboe er zo zijwaarts uit. Dat kan door verschillende halmen samen te pakken en te trekken, afgewisseld met het wat heen en weer rollen van de kuip. Na enige tijd zal hij wel loskomen en gaat het vrijwel vanzelf.
    Zaag, snijd of hak de wortelkluit vervolgens in 2 of 3 handzamer stukken. Pot één stuk vervolgens weer op in de kuip en vul aan met kwalitatieve potgrond. De andere stukken kunt u ook oppotten en desnoods verkopen of cadeau doen.
    Zo bent u weer vertrokken voor heel wat jaren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.