Woekerende en niet-woekerende bamboe: alle info op een rij!

april 27th, 2012 · 96 Comments

Zodra je over bamboe begint is de reactie doorgaans “pas op daarmee!

In redelijk wat tuinen vormt bamboe immers een serieuze plaag in plaats van een prachtige aanwinst. Dit komt doordat men deze exoot ooit aanplantte zonder zich vooraf goed te informeren, met alle gevolgen van dien. Niet zelden worden hele schuttingen ontwricht, vijvers lek geprikt of de relatie met de beuren serieus op de proef gesteld door verdwaalde uitlopers. In dit artikel vindt u alle relevante informatie overzichtelijk terug.

Woekerend of niet-woekerend?

Bamboe kan grofweg worden ingedeeld in twee groepen; woekerend en niet-woekerend.
Elke bamboe vormt ondergrondse uitlopers (rhizomen) maar bij niet-woekerende soorten blijft groei geconcentreerd tot één pol. Afhankelijk van de soort varieert de grootte van de uiteindelijke pol tussen 1 à 2 meter in diameter.

Bij de woekerende soorten komen de uitlopers veel verder van de moederplant boven de grond. Enkele meters worden moeiteloos afgelegd. Deze soorten moeten dan ook begrensd worden als u de bamboe binnen een bepaald gebied wenst te houden.


Doorsnede van het wortelgestel; links pol vormende bamboe, rechts een woekerende bamboe

Rhizoombegrenzer

Bij de woekerende bamboe-soorten is het dus aangeraden om een begrenzer in te graven. Lang niet elk materiaal is hiervoor geschikt! Beton vormt zo bijvoorbeeld geen uitgesproken hindernis voor bamboe. Zo hebben we wel eens gehoord dat bij een onfortuinlijke bezitter de bamboe ook binnenshuis door de muur kwam gluren. Het enige echte geschikte materiaal is een speciaal vervaardigde rhizoombegrenzer voor bamboe. Deze stugge kunststof wordt in speciaalzaken per lopende meter verkocht in verschillende hoogtes. De aangeraden hoogte hangt af van de worteldiepte van uw bamboesoort. Courante maten zijn 50, 65 en 75cm. Ook de kostprijs varieert maar reken toch op minimum €4,-/meter.

De rhizoombegrenzer moet volledig rondom worden ingegraven waarbij de bovenste 5cm nog boven de grond uitsteekt. Zo kunnen de rhizomen ook niet ongezien over de begrenzer heen groeien. De uiteinden moeten met een stuk overlap aan elkaar bevestigd worden met roestvrijstalen bouten. Ook kan ervoor geopteerd worden om de uiteinden naar het midden toe samen te laten komen zoals getoond op de foto. Bijkomend voordeel is dat uitlopers zo weer teruggeleid worden naar de kern van de plant.

NB. Ook met rhizoombegrenzer is het belangrijk dat de bamboe de plaats krijgt die hij van nature nodig heeft. Grote soorten hebben zo nood aan minimum enkele m². Wanneer deze te klein gehouden worden zullen ze uiteindelijk toch de ruimte opzoeken door onder de begrenzer door te groeien.

In grote kwekerijen worden ook wel eens diepe geulen gegraven als begrenzer. De rhizomen worden immers afgeremd door het licht. Maar voor een doorsnee tuin is deze methode niet echt geschikt.

Bamboe: welke soort?

Er bestaan vele verschillende soorten bamboe. De meesten liefhebbers willen een soort met een zo dik mogelijke stengel én die niet woekert. Helaas gaan deze twee niet hand in hand. Het is dus kiezen voor of een dikke stengel en begrenzen of dunnere stengels maar polvormend. Voor een doorsnee tuinier is het maar moeilijk om te bepalen welke soorten wel of juist niet woekeren. Helaas klopt het verhaal van de verkoper ook niet altijd.

Onderstaand een overzicht van de bamboe geslachten, opgedeeld in woekeraars en polvormende bamboe.

Woekerend

Niet-woekerend

Arundinaria
Bashania
Brachystachium
Chimonobambusa
Hibanobambusa
Indocalamus
Phyllostachys
Pleioblastus
Pseudosasa
Sasa
Sasaella
Semiarundinaria
Shibataea
Yushania
Borinda
Chusquea
Drepanostachym
Fargesia

Doorgaans zijn het vooral de Fargesia (niet woekerend) en de Phyllostachys (woekerend) die te koop worden aangeboden. Dat maakt het natuurlijk al een stuk gemakkelijker. De bekende woekeraar uit veel tuinen is de Pseudosasa. Uiteraard heeft elk geslacht verschillende soorten, maar dat verandert niet zo veel aan de woekereigenschap. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde Fargesia soorten die breder uitlopen zoals de Fargesia sp. ‘Scrabida’ of de Fargesia robusta ‘Wolong’ en de Fargesia rufa maar dat uitlopen is zeker geen woekeren.

De bamboe met de mooie dikke stengels is de Phyllostachys vivax.

Tevens worden er steeds weer “nieuwe” soorten aangeboden met welklinkende namen. Maar heel veel meer dan een nieuwe commerciële jas voor bestaande soorten is dat vaak niet.

Waterbamboe

Naast de reguliere bamboe zijn er ook nog enkele Phyllostachys-soorten die in veel vochtiger omstandigheden kunnen handhaven. Men moet hierbij niet verwachten dat het waterplanten zijn, maar dankzij deze aanpassing zijn deze soorten wel in staat om te overleven in gebieden die geregeld overstromen bijvoorbeeld. Onderstaand een overzicht:

Phyllostachys

atrovaginata
heteroclada (‘Straight Stem, ‘Solid Stem’, ‘Purpurata’)
aurita
concava
circumphilis
lofushanensis
nidularia
platyglossa
retusa
rivalis

Het onderscheid tussen bepaalde reguliere- en watersoorten is niet altijd even gemakkelijk te bepalen. Zo lijken de P. atrovaginata en P. parvifolia bijvoorbeeld sterk op elkaar. Een belangrijk determinatiekenmerk zijn de luchtkanalen in de rhizomen. In dit geval betreft het dus een rhizoom van de P. atrovaginata.

Fargesia robusta

Fargesia denudata

Phyllostachys parvifolia

Phyllostachys kwangsiensis

Phyllostachys edulis

Phyllostachys nigra 'Borayana' in bokrijk, grootste bamboe (qua oppervlakte) in België

Standplaats & plantafstand

Bamboe is niet heel veeleisend qua standplaats. Wel komen bepaalde soorten meer tot hun recht als solitair en zijn andere soorten juist weer perfect voor het vormen van een haag. Ook doen bepaalde soorten het iets beter wanneer ze niet in de volle zon staan; anderen dan juist weer wel. Hiervoor informeert u zich het best op voorhand voor het beste resultaat. Wat betreft de grondsoort vraagt bamboe geen speciale aanpassingen. Wel heeft bamboe veel water nodig waardoor te droge ondergronden veel vaker besproeid moeten worden in de zomer.

Wanneer u een haag wilt aan leggen hangt de individuele plantafstand af van hoe snel u een dichte haag wilt hebben. Zet u 2 planten per meter hebt u meteen een dichte haag. Zet u 1 plant per meter zal de haag binnen 2 à 3 jaar dichtgegroeid zijn. Wanneer u er nog minder neerzet kan ervoor geopteerd worden om na 2 à 3 jaar de uitlopers af te steken en opnieuw aan te planten in de haag. Het beste wordt de bamboe zo’n 100 cm van de erf afscheiding aangeplant om te voorkomen dat uitlopers ook bij de buren opkomen.

Voor kuipen en grote bloembakken is vooral de Fargesia rufa erg geschikt. Wel zal er dan steeds voldoende water gegeven moeten worden zodat de kluit niet uitdroogt.

Verzorging & snoei

Bamboe is een eenvoudige plant qua verzorging. Hij vergt eigenlijk maar weinig aandacht zolang hij maar voldoende water krijgt. Op warme dagen zal een watertekort zich uiten door het oprollen van de blaadjes. Zodra er (tijdig) opnieuw water wordt gegeven ontrollen de bladeren zich weer. Qua bemesting zijn meststoffen voor grassen in principe al voldoende en ook gedroogde koemestkorrels zijn een prima alternatief. Soms wordt ook wel paardenmest gebruikt alhoewel dat niet voor iedereen even haalbaar zal zijn in de praktijk. Snoeien is in principe niet nodig.

Bamboe vormt elk voorjaar nieuwe uitlopers welke op één seizoen uitgroeien tot volwassen stengels. De nieuwste stengels zijn daarbij het dikst. Eventueel kan de bamboe luchtiger gemaakt worden door de oudere (dunste) stengels vlak boven de grond weg te snoeien. Indien gewenst kunnen ook de zijtakken worden weggeknipt waar en wanneer u maar wilt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan voor het vormen van strakke hagen.
De meeste bamboesoorten zijn winterhard in ons klimaat. Wel kunnen de uitlopers in het vroege voorjaar tegen de nachtvorst beschermd worden dmv een mulchlaag.

Snoei lelijk geworden stengels ook niet te snel weg. Zeker de niet woekerende bamboesoorten slaan immers de meeste energie op in hun stengels. Geef na een strenge winter de hoop dan ook niet te snel op. Wie weet loopt de bamboe alsnog uit, iets later in het voorjaar.

Uitlopers die te ver van de moederplant bovenkomen kunnen met een stevige spade worden afgestoken. Indien er voldoende wortels aan zitten kan deze opnieuw aangeplant/opgepot worden en uitgroeien tot een volwaardige plant.

Bloei

Na de bloei sterven de meeste bamboe-soorten volledig af. Hierdoor wordt er soms specifiek bij vermeld dat het om exemplaren gaat waarvan de soort onlangs gebloeid heeft. Doordat bamboe maar heel zelden en met tientallen jaren tussenpauze bloeit weet u zo dat u de soort met een gerust hart kunt aanschaffen. Dit is bijvoorbeeld veelal het geval bij de Fargesia ntidia variëteiten.

Onze favorieten

Om geen rhizoom-barrière te moeten plaatsen hebben wij enkel Fargesia soorten in de volle grond staan. De Fargesia robusta ‘Campbell’ is daarbij onze favoriet voor de haag. Als solitair hebben we een Fargesia denudata ‘Lancaster 1’ die met de topzware halmen sierlijk doorbuigt. Voor een wat wilder effect hebben we ook een Fargesia robusta ‘Wolong’ als solitair aangeplant. Deze loopt wel iets breder uit maar dat kan op de huidige plaats zonder problemen. Verder zijn we ook erg fan van de Fargesia rufa. Niet alleen is deze plant zeer veelzijdig; solitair, haag, kuip,… hij is bovendien ook zeer winterhard gebleken.

Phyllostachys edulis

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'

Phyllostachys prominens - 11cm dik

Nuttige adressen

www.belgianbamboosociety.com – website van de Belgian Bamboo Society
www.bamboogarden.com – Amerikaanse site met een mooi visueel overzicht van de verschillende soorten bamboe
www.bamboebergh.be – Belgische bamboekweker met een handige catalogus voor het bekijken van alle soorten en hun eigenschappen
www.bambouseraie.com – website van hét bamboebos in Zuid-Frankrijk
www.bambus-lexikon.de/bambus.html – Duitse website over bamboe

© La Palmeraie

96 reacties »

  • Reactie door danny ledoux — 6 augustus 2012 10:41 @ 10:41

    Beste,

    Jullie artikels zijn ronduit geweldig, zeer compleet, boeiend, goed en gemakkelijk leesbaar, en met de juiste info.
    Proficiat, van mij krijgen jullie 13 op 10.

    danny (bamboe-liefhebber met 104 soorten in de tuin)


  • Reactie door lapalmeraie — 7 augustus 2012 10:46 @ 10:46

    Beste Danny

    Bedankt voor uw leuke feedback!
    Dat doet plezier.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marja — 11 september 2012 21:33 @ 21:33

    Ik ben op zoek naar een bamboe die niet woekerd en een mooie stam heeft. Die er tegen kan dat de onderste paar meters de bladeren worden verwijderd. Wij willen deze bamboe voor een mooi zit hoekje gebruiken. Hebben jullie een tip welke bamboe hiervoor geschikt is.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2012 14:51 @ 14:51

    Beste Marja

    Ik denk dat vooral een wat meer rechtopgaande bamboe geschikt is voor uw zithoek om niet onnodig plaats te verliezen.
    Hierbij denk ik dan in de richting van een Fargesia robusta ‘Campbell’ bijvoorbeeld. Deze is met de opvallende witte schutbladeren mooi om te zien, woekert niet en is goed winterhard. Een soort die ook zeker de moeite waard is met zijn rode stengels en het fijne blad is de Fargesia jiuzhaigou 1. Deze is echter niet altijd wintergroen en heeft wat meer tijd nodig om aan te slaan is mijn ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan Voogt — 23 juni 2013 14:27 @ 14:27

    Beste,

    Ik heb een niet woekerende bamboe als haag in 2007 maar de bamboe groeit vrij langzaam.
    Ze waren bij aankoop +/- 70 cm en zijn nu tussen de 1.80 en 2.30 hoog. Ook veel last van gele bladeren en bruingele punten. Wat moet ik hier aan doen? Is de grond misschien de oorzaak?
    Gr, Jan

    P.s. Ik vond hier in Nederland ook een interessante website n.l. http://www.degroeneprins.nl


  • Reactie door lapalmeraie — 25 juni 2013 07:32 @ 07:32

    Beste Jan

    Bamboe ontwikkelt hoofdzakelijk in het voorjaar nieuwe uitlopers, die telkens weer iets groter zijn dan de halmen van het voorgaande jaar. Hierdoor lijkt de plant soms niet of nauwelijks te groeien om in het voorjaar ineens aanzienlijk in volume toe te nemen. Zeker enkele jaren na de aanplant.

    De gele en deels verdroogde bladeren is in dit seizoen niet abnormaal. Tijdens de winter en in het vroege voorjaar hebben we redelijk wat zonnige dagen gehad, met veel wind maar nauwelijks tot geen neerslag. De bamboe droogt hiervan uit. Op zo’n momenten wordt er het beste water gegeven of (bij vorst) de bamboe afgeschermd van de wind.

    Gelukkig herstelt de bamboe zichzelf weer vrij snel waardoor er van de schade weldra niet meer te zien is.
    Uiteraard mag u wel altijd wat mest geven. Er zijn speciale meststoffen voor bamboe, maar een handje gazonmest zou ook moeten volstaan.

    Het bedrijf “De Groene Prins” ken in zeker. Hij was samen met “Bamboebergh” één van de pioniers die veel soorten hebben geïmporteerd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kelly — 24 mei 2014 21:36 @ 21:36

    beste,
    wij hebben (sinds 2008) in onze voortuin 4 bamboe (Phyllostachys nigra)staan. Ze werden in een stenen bak geplaatst, en vervolgens in de grond geplaatst.
    Vanaf dit jaar beginnen er op verschillende uitlopers boven te komen. Ze beginnen dus ondergronds te woekeren.
    Wat doen we hier best mee ? moeten we hen verwijderen ?
    graag uw advies …


  • Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2014 07:18 @ 07:18

    Beste Kelly

    Een stenen bak is inderdaad geen garantie tegen woekeren. Ofwel plaatst u alsnog een echte rizhoombegrenzer rond de bamboe en houdt u ze zo op de juiste plaats. Ofwel steekt u jaarlijkse de verdwaalde uitlopers uit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door christy — 15 juni 2014 08:39 @ 08:39

    Beste,

    U raadt de fargesia rufa aan voor in een bloembak. Ik zoek nl. een bamboesoort voor in een bloembak van 2,5 m lengte en 46 cm breedte.
    Is deze soort wintergroen en hoe hoog wordt hij. Ik wil nl. De bak voor een muur zetten om deze te camoufleren. Liefst 2m hoog (of hoger).

    Groeten,

    christy


  • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2014 10:38 @ 10:38

    Beste Christy

    Dan lijkt me de rufa inderdaad prima.
    Bamboe is sowieso wintergroen maar de rufa kan toch het beste tegen het houden in kuip/bak.
    Indien u een iets strakkere, meer opgaandere soort zoekt is de Fargesia robusta ook een optie. Deze zal ook ietsje hoger worden dan de rufa.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Patricia Van Lindt — 17 december 2014 11:18 @ 11:18

    Beste ,

    Wij willen een haag zetten van 74 m lang .
    Zodat de voorbijgangers , fietsers, wandelaars met honden ons niet onmiddellijk zien . En dat onze twee honden niet altijd blaffen als er iemand voorbij komt.
    Welke niet woekerende bamboe heeft een dichte /compacte groei ( vanaf de grond tot ongeveer 2 meter hoog ) ?
    De fargesia ? Borinda ? Chusquea ? Drepanostachym ?
    Vriendelijke groeten
    Patricia


  • Reactie door lapalmeraie — 17 december 2014 17:02 @ 17:02

    Beste Patricia

    Fargesia is de meest voor de hand liggende keuze. De andere zijn al wat specialer wat de haag onnodig duur zal maken.

    Een Fargesia robusta heeft een mooie rechtopgaande groei maar zal wel iets hoger worden. Als het echt bij 2m moet blijven kunt u ook opteren voor een Fargesia rufa maar die groeit ook wat breder en losser uit.

    In Zuid-Frankrijk is vooral de droogte een uitdaging bij het houden van bamboe, ik raad u dan ook aan om ineens een irrigatiekabel mee in te graven.

    De honden zullen de voorbijgangers vermoedelijk wel nog steeds ruiken maar u zal wel een stuk meer afgeschermd zitten.
    Reken wel op zo’n 4 jaar totdat de bamboe echt mooi tot zijn recht komt. Plant desnoods het stuk het dichtsbij de woning/terras direct wat dikker aan voor een sneller resultaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door LMT Niessen — 16 januari 2015 14:32 @ 14:32

    Mijn vraag : onze potten met Fargesia Robusta op terras vertonen aan alle blaadjes bruine punten.Wat is of kan hiervan de oorzaak zijn?Gaarne uw antwoord en advies.

    bij voorbsat onze dank


  • Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2015 20:49 @ 20:49

    Beste

    Dat is in de winter niet abnormaal hoor. Vermoedelijk gaat het om een klein beetje uitdroging door de harde wind van de laatste tijd. Geef zeker voldoende water wanneer de kou van komend weekend weer achter de rug is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door OJ — 8 maart 2015 20:48 @ 20:48

    Beste,

    over 2 maanden krijgen wij onze nieuwbouwtuin opgeleverd. Wij willen graag een border/bak van 6,5m tegen de zijmuu (donker rode baksteen) van het huis van onze buren te plaatsen (7-10m hoog). Ochtend tot middag zon in de zomer, alleen ochtendzon in de winter. Wij zijn erg gecharmeerd van de plaatjes op deze website:

    http://www.interieur-inrichting.net/tuin/tuin-ideeen/moderne-bamboe-tuin-in-singapore/

    En willen ook graag een bak van ongeveer 40cm breed 50 cm hoog maken om daarin losstaande stammen van zo’n 3m hoog te plaatsen met boven de aarde ook zulke witten stenen.

    Heeft u in het algemene advies hoe we dit het beste aan kunnen pakken en welke soort hiervoor het beste is?

    Bij voorbaat dank!

    Met vriendelijke groet,
    OJ


  • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2015 08:35 @ 08:35

    Beste OJ

    Een leuk plan waarbij ik graag mijn insteek voor wil geven.
    Bamboe is inderdaad een prachtige en erg handige keuze. Het vraagt nauwelijks onderhoud, is altijd groen en mooi en oogt bovendien heel modern en strak.

    De tuin op het voorbeeld is volgens mij wel zo’n typische showtuin zoals je op tv ook vaak ziet. Het zit er prachtig uit maar is totaal niet realistisch. In de zeer smalle bakken is een Phyllostachys soort gezet; die maken inderdaad van die typische grote stevige halmen. Deze woekerende soort heeft echter veel ruimte nodig en zal dan ook vroeg of laat de bak simpelweg open breken.

    Uw bak is wel groot genoeg voor andere, meer geschikte soorten. Die vormen helaas geen lange kale halmen maar dragen blaadjes van onder te boven. Het resultaat hoeft daarom nog niet onder te doen voor het gegeven voorbeeld.

    Twee geschikte soorten zijn de Fargesia rufa (breder, voller, 2m hoog) of de Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 (rechter, fijner blad, donker gekleurde halmen, 2 a 3m hoog).

    Zorg dat de bakken gaten hebben onderin zodat het overtollige water kan wegvloeien maar gebruik wel een substraat dat het water ook goed vasthoudt. Bamboes zijn namelijk erg dorstig, zeker op zonnige en/of winderige dagen. Vivimus is een goede compost om te mengen met een goede gewone potgrond en meng hierdoor desnoods een klein beetje aquapearls die vocht opnemen en weer langzaam afgeven.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Griet — 18 maart 2015 09:55 @ 09:55

    Beste,
    ik heb een nieuwbouw klein tuintje dat ik zelf zo goed als kwaad wil aanleggen.
    De omheining zou een kastanjeafsluiting worden van 1.80 meter hoog en hiervoor zou ik willen opteren voor bamboe.
    Om toch niet het gevoel te hebben van helemaal opgesloten te zitten in mijn tuin.
    Ik heb wel maar een meter breed waar ik en de afsluiting moet kunnen zetten en de bamboe.
    Ik zou dit graag over heel de lengte van mijn tuin doen (20 m lang en 7 m breed).
    Hoe pak ik dit aan?
    Ik wil niet hoger gaan dan 2 m en ook niet breed omdat dit visueel mijn tuin nog smaller zal doen lijken.
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    Gr Griet


  • Reactie door lapalmeraie — 18 maart 2015 13:52 @ 13:52

    Beste Griet

    De Fargesia soorten zijn hiervoor het meest geschikt. Ik heb deze zelf ook vlak langs de afscheiding geplant en dat gaat prima. Eventuele uitlopers die té dicht bij de buren zouden opkomen kan ik altijd nog eenvoudig afsteken.

    De Fargesia robusta ‘Campbell’ is een mooie soort die erg rechtopstaand groeit en die in alle soorten standplaatsen goed groeit. De Fargesia jiuzhaigou sp 1 is ook mooi maar rolt sneller zijn blad op zonnige dagen.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Lin — 6 september 2015 11:45 @ 11:45

    Wat fijn dat jullie advies geven over bamboe.

    Alleen willen wij nu van onze bamboe af! Bij ons groeide bamboe op twee plekken in de voortuin, nadat ik ging snoeien met een hegschaar kwamen de stengels op verschillende plekken uit de grond steken. Ze groeien echt meters de lucht in, maar ik durf niet meer te snoeien met de kans op nog meer groei. Wat kan ik doen, zodat ik effectief de bamboegroei stop?

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 7 september 2015 12:16 @ 12:16

    Beste Lin

    Bovengrond toppen stimuleert inderdaad het verder ondergronds uitlopen.
    Ik vrees dat er niets anders op zit dan de bamboe volledig uitgraven en/of beperken met een speciale bamboebegrenzer.

    Vriendelijke goeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jan van der Vlies — 3 februari 2016 20:58 @ 20:58

    goede avond, momenteel ben ik bezig met de aanleg van mijn vijver. het oude woekerende bamboe lijkt eindelijk weg te zijn. sinds een jaar of 5 geleden heb ik dit moeten verwijderen. toch wil ik weer graag mooi bamboe achter en naast mijn waterval. het liefst meerdere soorten kleuren lengtes gaat om ongeveer 4 mtr2. wat kan u mij aan raden??


  • Reactie door lapalmeraie — 4 februari 2016 09:27 @ 09:27

    Beste Jan

    Zeker bij een vijver zou ik gaan voor de veel compactere Fargesia’s.
    Een Fargesia robusta ‘Campbell’ groeit mooi rechtop, wordt met zo’n 4 meter redelijk hoog en heeft mooie witte schutbladeren die afsteken tegen de groene halmen. Een Fargsia jiuzhaigou sp. 1 kan daarmee mooi gecombineerd worden. Die groeit ook redelijk rechtop maar blijft met veel dunner halmen en kleiner blad veel “fijner”. De halmen zijn overigens mooi donkerrood van kleur. Hij blijft ook iets lager. Een Fargesia denudata ‘lancaster 1′ is dan weer heel opvallend door zijn sierlijk overhangende halmen maar is misschien lastiger te combineren met de anderen.
    Een hele speciale en één van mijn favorieten is de Fargesia demissa ‘Gerry’ met blauw-witte bepoederde halmen. Deze soort groeit redelijk rechtop maar blijft door zijn lagere groei tempo wel een stuk “ieliger” dan de bovengenoemde soorten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lex — 12 juni 2016 11:02 @ 11:02

    Hallo, fijn on deze site gevonden te hebben!
    In mijn tuin heb ik in een grote kuip een aureosculcata spectabilis staan. Probleem is dat zich in de kuip een mierennest heeft gevestigd! Dit zal komen doordat de bamboe last heeft van bladluis. Op zich vind ik dat niet zo erg maar vraag mij af of de plant hier erg onder te lijden heeft bedankt alvast.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 juni 2016 07:19 @ 07:19

    Beste Lex

    Bladluizen parasiteren op de sapstromen van een plant. Nu is bamboe wel redelijk sterk maar het zou natuurlijk beter zijn zonder. Zet er anders eens geregeld de tuinslang op, dan worden ze eenvoudig er af gespoten en lost het probleem zich vanzelf op. Door ook de pot dikwijls goed water te geven zullen ook de mieren hun heil elders zoeken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door miriam kok — 16 juni 2016 12:06 @ 12:06

    hallo bamboe lovers
    Wij hebben 10 jaar geleden een bamboe geplant en ik moet bekennen dat ik er erg weinig aan heb gedaan. Nu is het wel heel erg hoog geworden, zo’n 3,5 meter, kan ik de bamboe anderhalve meter terug snoeien? en hoe pak ik dit aan?


  • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2016 14:16 @ 14:16

    Beste Miriam

    Dat kan inderdaad gewoon door simpelweg de heggenschaar er op de gewenste hoogte in te zetten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michel — 5 augustus 2016 12:33 @ 12:33

    Beste,

    Ik ben heel blij dat ik deze website gevonden heb!
    Ik heb begin juli 5 zwarte bamboes gekocht die bij mij op een binnenkoer staan op mijn appartement.

    Nu is het tijdens onze week vakantie enorm warm geweest waardoor de bamboes te weinig water hebben gekregen (geen) en bijgevolg volledig verdord zijn (ze stonden ook pal in de zon). Nu (een 3-tal weken later) beginnen alle bladeren af te vallen en zijn ze volledig kaal.

    Denkt u dat deze bamboes er nog bovenop komen? Of zouden ze al dood zijn?
    Ik zou het namelijk enorm spijtig vinden indien ik er reeds nieuwe moet kopen.

    Alvast bedankt voor de reactie en de hulp!
    Mvg,
    Michel


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 06:56 @ 06:56

    Beste Michel

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Wat jammer dat het zo gelopen is al is het natuurlijk wel ineens een wijze les. Het is moeilijk te zeggen of de plant er bovenop zal komen. Laat (indien het nog niet te laat is) in ieder geval alle halmen nog aan de plant zitten. De reserves zitten immers daarin opgeslagen. Uiterlijk volgend voorjaar zouden er nieuwe halmen moeten verschijnen.

    Is dat niet het geval dan is het zeker nog een nieuwe poging waard mits u de volgende zaken in acht neemt:

    - gebruik ruime plantenbakken: het volume van de grond is zo groter en zal minder snel uitdrogen.

    - gebruik onderschalen en zet deze vol water op zonnige én winderige dagen. Vooral de laatste wordt wel eens vergeten. Zeker tijdens de winter waardoor de planten alsnog uitdrogen.

    - mix wat hydrokorrels door de aarde bij het aanplanten. Zo wordt er extra water vast gehouden.

    - bij afwezigheid kunt u lege wijnflessen vullen met water en omgekeerd in de aarde steken. Wanneer er langzaam luchtbelletjes opborrelen is het in orde. Het water zal geleidelijk in de bak lopen.

    Voor nu is het misschien een idee om toch één nieuwe plant aan te schaffen in afwachting wat de rest doet. Zo is het niet zo’n treurige bedoening. De rest houdt u ook gewoon vochtig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jet — 24 oktober 2016 11:12 @ 11:12

    Hallo,

    Wat een fijne site hebben jullie zeg!

    Ik heb vorig jaar een Fargesia murieliae Simba gekocht, kant en klaar in een pot en reeds de volgroeide hoogte. Na enkele maanden werden de blaadjes al geel, ook de nieuwe vrijwel direct bij het ontvouwen. Meer vocht gaan geven op advies van het tuincentrum en steeds goed in de aarde gevoeld op 10 cm diepte of het nodig was. Heb er ook een bak onder geplaatst.Vervolgens kreeg de bamboe luis en vergrijsde de takken en bladeren. Luis behandeld en is weg maar inmiddels is er nog maar weinig van de plant over…..verdroogde takken, dode takken, veel geelen vergrijsd blad en een enkel groen blaadje.

    In het tuincentrum zeiden ze dat de plant nog jaren in dezelfde pot kon maar begin hier toch wel aan te twijfelen….heb niet meer zoveel vertrouwen in de info die ik daar ontvang, vandaar dat ik nu advies vraag aan jullie. Moet ik de bamboe opgeven en een andere aanschaffen? De bamboe zit in een bolvormige pot, weet niet eens of ik de plant er uit ga krijgen…….pot is 50 diameter en 40 hoog.

    Ik kijk uit naar jullie reactie!
    Bij voorbaat dank!!


  • Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2016 15:12 @ 15:12

    Beste Jet

    Bedankt voor het compliment! Het is altijd fijn om te horen dat de site bevalt.

    Zou de bamboe geen bamboemijt hebben? Bamboe wordt immers niet zelden met deze plaag verkocht in tuincentra en deze parasiet verspreid zich eenvoudig uit en laat de bamboe helemaal weg kwijnen. Te droog kan in een pot natuurlijk ook altijd maar gezien uw voorzorgen lijkt me dat eerder onwaarschijnlijk. Verpotten kan sowieso geen kwaad aangezien een bolvormige pot (hoe mooi ook) totaal niet handig is. Eens de kluit zich wat ontwikkelt is deze niet meer uit zo’n pot te krijgen zonder de pot kapot te maken.
    Ik zou de plant dus verpotten en alle volledig droge halmen vlak langs de grond weg snoeien. Verwijder ook de delen die bamboemijt hebben indien dat het geval zou zijn.
    In het voorjaar zouden er uiterlijk eind mei nieuwe scheuten moeten opkomen, anders is de kans klein dat dit alsnog zal gebeuren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mary-lou — 15 januari 2017 10:12 @ 10:12

    Goedemorgen,
    Wij hebben een groot stuk met Pseudosasa staan. Het is prachtig!Kan ik grote pollen kort snoeien en dan in een speciekuip ingraven, of lopen ze dan nog uit? Bedankt alvast


  • Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2017 08:03 @ 08:03

    Beste Mary-Lou

    Een speciekuip is onvoldoende sterk en de wortels zullen er vrij gemakkelijk doorbreken. Bovendien wortelt deze soort ook dieper dan de maximale hoogte van deze kuipen. Daarnaast zal er snel een te kort ontstaan binnen in de kuip waardoor de bamboe lang zo mooi niet zal worden. Indien u deze soort wilt inperken is het beter dat u een wortelbegrenzer, speciaal voor bamboe (!) plaatst rond om. Op die manier blijft de bestaande plant overigens ook mooi.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marieke — 15 februari 2017 20:35 @ 20:35

    Vraagje: Wij willen achter in de tuin Fargesia robusta ‘Campbell’ planten. We denken deze 40 cm van een muur en aan de andere kan 40 cm van een houte schutting af te plaatsen (als soort van groene haag). We willen ze zo’n 40 cm van elkaar af plaatsen, is dat voldoende ruimte voor deze plant? En bestaat er een kans dar deze bamboe onder de houtenschutting naar de buren toe kan groeien of de stenen muur kan aan tasten? Wil graag bamboe maar wordt vaak gewaarschuwd voor t ondergronds woekeren. Alvast bedankt voor jullie advies!


  • Reactie door lapalmeraie — 16 februari 2017 07:19 @ 07:19

    Beste Marieke

    Wanneer u een weloverwogen keuze maakt, is er niets om u zorgen over te maken. Bamboe heeft vooral een slechte reputatie omdat vroeger de Pseudosasa en Phyllostachys soorten massaal werden aangeplant zonder verdere voorzorgen en laten dit nu net ontzettende woekeraars zijn.

    Fargesia soorten blijven echter wel gewoon netjes op hun plaats en worden elk jaar enkel iets voller en dikker. Elk jaar zullen er dus nieuwe uitlopers aan de buitenrand van de pol opduiken maar zeker niet verder dan dat. Vooral de Campbell blijft sterk op zijn plaats is mijn ervaring. De plantafstanden die u in gedachten heeft kunnen dus zeker aangehouden worden. Voor de schuur is er totaal geen gevaar. De schutting, daar “zou” de bamboe “op termijn” onder door kunnen natuurlijk aangezien de grond gewoon doorloopt. Maar dat betekent dan ook dat u uitlopers aan die kant nog nooit hebt afgestoken.

    Hier staat de Campbell al een jaar of 5/6 op zo’n 20cm van de schutting en hij zit nog niet eens in de buurt van de erfgrens. Zodra dat wel het geval is, kruip ik er even achter en steek ik al die uitlopers simpelweg af.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door barbara — 6 maart 2017 20:43 @ 20:43

    Hallo,
    Vsndaag een bamboe japanico 1.75 cm) en een fargesia(40 cm gekocht. Nu is het voor een hoek met alleen schaduw. Heb ze beide in een pot gezet.
    De japanico wil ik in de grond tegen de muur. Is dit een woekeraar? En kunnen de planten nu al in de grond? Of beter van niet ivm vorst?


  • Reactie door lapalmeraie — 7 maart 2017 07:21 @ 07:21

    Beste Barbara

    Er vanuitgaande dat het de Pseudosasa japonica betreft, dan is dat inderdaad een sterke woekeraar. Die moet dus absoluut in een HDPE begrenzer gezet worden of in pot gehouden worden. Hier staat hij sinds jaren in een half wijnvat en daar doet hij het prima. Hij wortelt redelijk diep dus qua begrenzer is 75cm hoogte geel luxe.

    Ze kunnen zeker nu al mooi aangeplant worden. Zo zitten ze mooi op hun plaats wanneer in april de eerste nieuwe scheuten gevormd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ivan — 20 maart 2017 10:39 @ 10:39

    Hallo,
    Hierbij wou ik vragen of bamboe geschikt is voor een versteviging van en talud (langs redelijk grote beek) en zo ja, welke zijn de beste soorten met weinig onderhoud
    Alvast bedankt, Ivan


  • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2017 11:18 @ 11:18

    Beste Ivan

    In principe is elke beplanting met een stevig wortelgestel een versteviging van het talud. Het voorkomt in ieder geval dat de grond verder kan wegspoelen.
    Indien u geen wortelbegrenzer wilt plaatsen in het bestaande talud, is het aangeraden om enkel te kijken naar de Fargesia familie zodat de uitlopers niet op ongewenste plaatsen opduiken.
    Afhankelijk van de gewenste hoogte en breedte kunt u bijvoorbeeld opteren voor een Fargesia rufa (zo’n 2m hoog en breed) of een Fargesia robusta (zo’n 3-4 meter hoog maar smaller en meer rechtopgaand).

    Zeker voor kleinere taluds is dit een prima optie met enkele exemplaren naast elkaar geplant.

    Gaat het om een grotere oppervlakte, dan wordt het met deze soort misschien wel een erg kostelijke onderneming en is het misschien wel beter om te kijken binnen de Phyllostachys-familie. U plaatst dan beter wel een rhizoombegrenzer of kunt eventueel werken met geulen. Een uitloper die in een geul uitkomt zal immers ook niet verder groeien. Deze techniek wordt bijvoorbeeld ook toegepast in het bamboebos in Zuid-Frankrijk (la Bambouseraie).

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sylvie — 14 mei 2017 09:49 @ 09:49

    Hallo,

    Jullie raden de fargesia robusta aan voor meer rechtop groeiende en niet woekerende bamboe. Deze gaat dus minder omlaag hangen? Dat vind ik namelijk minder mooi.

    Nu heb ik een kleine stadstuin met 2 bakken van 100 bij 45cm. Ik zou graag starten met 60-80cm hoge bamboe, zodat het al wat voller kijkt in de nieuwbouw tuin. Hoeveel van die planten adviseren jullie dan per bak?

    Bedankt alvast.

    Groet,
    Sylvie


  • Reactie door lapalmeraie — 16 mei 2017 08:14 @ 08:14

    Beste Sylvie

    De Fargesia robusta heeft inderdaad een zeer rechtopgaande groei. Indien u veel schaduw op die plaats heeft is eventueel de Fargesia sp. Juizhaigou 1 ook nog een aanrader. In de zon rolt deze zijn bladeren echter zeer snel.

    In een bak van 1m zouden twee planten in principe wel volstaan. Naast de breedte is ook de diepte niet onbelangrijk. In te ondiepe bakken droogt de grond veel sneller uit en moet u er eigenlijk bijna met de gieter naast blijven staan. Zorg dus zeker voor voldoende diepte zodat er ruim voldoende grond in de bakken kan. Geef zeer frequent en ruim voldoende water.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Doortje — 12 juni 2017 12:31 @ 12:31

    Geweldige site en dat u iedereen al zo lang antwoorden geeft!

    Ik heb op een stuk grond in z.o Frankrijk 5 à 7 m hoge bamboe, weet niet welk woekersoort, die geen plekje meer over heeft gelaten voor een beetje moestuin.
    Gisteren heeft iemand met een minibulldozer de helft van dit prachtige bos ontgonnen en hopelijk alle wortels verwijderd.
    Hij zei dat zinken golfplaten doormidden gezaagd tot 60 cm diepte en aan elkaar geschroefd, afdoende moet zijn om de rhizomen tegen te houden.
    Het anti rhizomen HDPE wordt hier voor bamboe 1080(1mm) tot 1900gr(2mm) per m2 aangeraden afhankelijk van het terrein (stenen etc).
    In NL slechts 200 tot 400gr.
    Omdat ik overal verschillende informatie lees wil ik het nu voorlopig maar even bij een greppel houden zoals u dit vermeldde, totdat ik meer duidelijkheid heb verkregen.
    Hoe diep moet deze greppel zijn?

    Vriendelijke groet,
    Doortje


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2017 14:43 @ 14:43

    Beste Doortje

    Bedankt voor het compliment.

    Eigenlijk heb ik nog nooit (echte!) HDPE begrenzer per gram beschreven gezien? De dikte is vrijwel altijd 1mm en het is vooral de hoogte die er toe doet. De kracht van de HDPE begrenzer zit hem vooral in het gladde oppervlak. De rhizoom heeft zo totaal geen grip en kan er dus niet doorheen maar kaatst af. Aangezien niet alle bamboesoorten de rhizomen even diep laten gaan is het belangrijk om de juiste hoogte te nemen om te voorkomen dat de rhizoom er alsnog onder door gaat. Ook met de begrenzer een stukje bovengronds uitsteken om te voorkomen dat er een rhizoom overheen gaat. Verder is het ook belangrijk om de juiste techniek te hanteren om de uiteinden samen te brengen om te voorkomen dat er daar een rhizoom door heen kan. Houdt u daarmee allemaal rekening dan kunt u vrijwel zorgeloos genieten van een prachtige bamboe.

    Golfplaten zijn zeker niet geschikt, die zijn immers onvoldoende glad. Een begrenzer van 70cm-100cm hoogte volstaat in de meeste gevallen eigenlijk wel. Een geul graven kan uiteraard ook, de diepte moet eveneens overeenstemmen met de diepte van de rhizomen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Paul — 8 augustus 2017 14:30 @ 14:30

    Ik ben van plan om in mijn weiland achter mijn huis een cirkel van bamboe te maken met een breedte van 3 meter en een diameter van 10 meter waardoor er een open cirkel in het midden ontstaat met een diameter van 7 meter.
    Het geheel wil ik begrenzen met 70cm hdpe 2mm.
    Mijn vragen zijn:
    .Is 70cm voldoende diep.
    .Kan ik de hdpe laten sealen zodat het een geheel wordt.
    .Welke bamboe raden jullie aan.


  • Reactie door lapalmeraie — 10 augustus 2017 12:37 @ 12:37

    Beste Paul

    Wat een leuk plan. Het zal veel werk zijn maar het resultaat zal er na een aantal jaren ook wel naar zijn.
    Van het sealen van de begrenzer heb ik nog nooit eerder gehoord dus daar kan ik geen uitspraken over doen. Ik zelf heb de methode gebruikt waarbij de uiteinden tegen elkaar naar binnen lopen en dat werkt prima. 70 cm is zeker goed, zorg er wel voor dat deze ook zo’n 5/10cm bovengronds uitsteekt omdat sommige soorten juist de neiging hebben om eroverheen te kruipen.

    Qua soort hangt het natuurlijk wat af van het resultaat dat u wilt bereiken. Moet het geheel een dichte haag vormen of juist een wat open karakter behouden? Reuze bamboes zijn erg indrukwekkend maar blijven dus zeker in de onderste 2 meter wat meer open. De bekende Phyllostachys vivax spreekt met zijn dikke gele halmen tot de verbeelding maar kan wel gevoelig zijn voor omwaaien. Misschien niet ideaal indien hij in het weiland redelijk onbeschut staat. Een Phyllostachys parvifolia biedt daarvoor wel een mooi alternatief. Of, indien de stengels ook dunner mogen zijn; een Phyllostachys aureosulcata of een Phyllostachys nigra.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Grazia — 11 oktober 2017 23:53 @ 23:53

    Goedenavond,

    U heeft echt een geweldige site waar men echt iets aan heeft.

    Ik woon in een oud klooster van drie hoog, uitkijkend op
    een klooster tuin. In de kloostertuin zit nog een tuintje
    die vol met bamboe staat.
    Ik had gevraagd of ik wat bamboe mocht uitgraven wat een behoorlijke klus was i.v.m. de woekerende bamboe (Pseudosasa japonica). Nu zijn er wat wortels beschadigd en vroeg me af of dat een probleem kan worden en de plant hierdoor afsterft. Is het ook mogelijk dat ik de bamboe binnenhuis plaats? De potten die ik heb zijn van polystone is het materiaal hard genoeg of komen de wortels hier ook gewoon doorheen? Ik moet er wel bij zeggen dat ik een luchtbevochtiger in huis heb vanwege de droge lucht van mijn cv, zodat ik wat meer planten binnen kan zetten.
    Alvast bedankt

    Met vriendelijke groet,

    Grazia


  • Reactie door lapalmeraie — 12 oktober 2017 08:05 @ 08:05

    Beste Grazia

    Bedankt voor uw compliment.

    Dat is inderdaad een bijzondere locatie die vermoedelijk vrij veel grote ruimtes heeft met iets andere condities dan een doorsnee huiskamer. Qua wortelschade bij de bamboe maak ik me niet zoveel zorgen, daar zou deze soort geen last van mogen hebben. Ook bakken van polystone zullen in principe geen probleem mogen vormen. Wel is het in pot verstandig om de pol na een aantal jaren te delen zodat de kluit zich niet uit de pot drukt. Hier heeft deze bamboesoort echter een jaar of 6 probleemloos in een half wijnvat gestaan zonder noodzaak om te delen.

    Nu schrijf ik “gestaan” omdat ik hem inderdaad dit seizoen heb weggedaan. Het is natuurlijk wat jammer na het zware uitgraven, maar eerlijk gezegd komt deze bamboe in pot toch niet volledig tot zijn recht. Elke winter droogt hij toch behoorlijk in en duurt het bijna het hele seizoen voor hij er weer mooi uitziet. Als kamerplant heb ik géén goede ervaring met bamboe. De condities zijn inderdaad te droog en te weinig geventileerd denk ik. Bovendien verliest bamboe toch aardig wat schutblad wat binnen ook niet ideaal is lijkt me.

    Wilt u toch mooie statige planten om de ruimtes aan te kleden, dan zou ik eerder kijken naar bv een mooie Monstera die via een stok omhoog geleid kan worden. Een Kentiapalm (Howea forsteriana) of bijvoorbeeld een Olifantsoor. Zeker de Alocasia portadora is met zijn enorme blad echt een eye-catcher die in een grote ruimte geweldig tot zijn recht kan komen. Wel gutteren (druppen) deze laatste planten waardoor ze beter niet op houten vloeren gezet worden.

    Zoekt u toch meer iets bamboe-achtigs dan is de bamboe palm misschien wel iets; de Chamaedorea microspadix.

    Voor buiten zijn andere bamboesoorten wel heel geschikt voor het houden in pot. Ik denk bv aan de Fargesia rufa, Fargesia robusta ‘Campbell’, de Fargesia sp. Jiuzhaigou indien het een plaats in de schaduw betreft of de opvallende Phystachys nigra met de zwarte halmen. Die laatste heeft hier de Pseudosasa vervangen in het wijnvat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Max — 26 mei 2018 16:29 @ 16:29

    Hallo, Ook mijn complimenten voor deze site.
    Wij hebben een huis in Frankrijk (nabij Bordeaux) met een redelijk groot bamboebos.
    En er zijn veel huizen in de buurt die een bamboebos hebben. Op zich vreemd omdat het een uitheemse plant is. Ik heb me laten vertellen dat men vroeger het bamboebos gebruikte om de septic tank (fosse) er naar toe te leiden. Het verhaal is dat bamboe de eigenschap zou hebben dat het de grond schoonmaakt. Ik heb veel gegoogeld maar nog nergens een bevestiging gevonden voor dit verhaal. Weet u hier iets van? Ben benieuwd. Alvast dank voor het antwoord. Groet, Max


  • Reactie door lapalmeraie — 28 mei 2018 08:21 @ 08:21

    Beste Max

    Bedankt voor uw feedback!
    Bamboe komt van nature inderdaad niet voor in Europa (en Antarctica) en werd dus geïmporteerd vanwege zijn gunstige eigenschappen.
    In Frankrijk doet hij het in bepaalde streken zelfs zo goed dat hij er zelfs verwilderd is. Onder andere in de Gard waar ook het bekende bamboebos te vinden is.
    De aanplant van bamboe als natuurlijke filter bij de overloop van de septic tank is ook nieuw voor mij maar wanneer ik zelf wat op zoek ga lijkt het zeker niet onmogelijk. De Franstalige wiki is een stuk vollediger dan de Nederlandse versie en haalt de zuiverende eigenschap aan in het stuk “Bambou et environnement” De beschreven informatie lijkt aannemelijk. Aardig is ook de link onderaan naar een hele vroege beschrijving van bamboe “Études sur le bambou” door de Franse kanselier E. Verdier-Latour in Macao, China in 1853. Deze haalt de zuiverende eigenschap overigens niet aan maar in die tijd was er daarover sowieso minder bekend.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 17 juni 2018 08:42 @ 08:42

    Dag Palmeraie, wij hebben twee soorten bamboe bij ins in de tuin, de een is een dunnere soort met eerder kleine lichtgroene blaadjes die we wegens zijn woekerende gedrag in een border nu al jaren aan het bestrijden zijn. We willen deze soort eigenlijk weg maar het lijkt wel een kat met meer dan negen levens…… De andere soort woekert niet, ze staat al 20 jaar op dezelfde plaats in een bosje zonder begrenzing en neemt niet meer dan 1 vierkante meter in beslag. Deze soort maakt ook grote donkergroene bladeren aan. Deze zou gerust een wat meer vitaler gedrag mogen vertonen omdat we de stokken ervan gebruiken. Wat is de soort met de dikste stengels die hier in ons klimaat kan gedijen ? Mvg , Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2018 07:06 @ 07:06

    Beste Filip

    De eerste soort is dan duidelijk een woekeraar. De enige oplossing om hem volledig weg te krijgen is om effectief álle wortels uit de grond te halen. Graven en zeven is dus de veiligste oplossing maar ook een behoorlijke klus.

    Qua soort met de dikste halmen heb ik hier bij de niet-woekeraars de dikste halmen in de Fargesia robusta ‘Wolong’ maar die heeft wel aardig wat plaats nodig.
    Bij de woekeraars is het een stuk eenvoudiger, daar geeft de reuze bamboe, De Phyllostachys vivax de dikste halmen. Deze staat in Pairi Daiza vlak voor de panda grot met de dikke gele halmen. In mijn tuin staat deze vlak naast het pad in het midden van de tuin.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 18 juni 2018 19:02 @ 19:02

    Dag Palmeraie, bedankt voor de tips, is dit dan de vivax soort uit het volgende filmpje ? Die zou eetbaar zijn en heel lekker zelfs, en zulke mooie dikke halmen, daar kan je een mooi pergolaatje mee bouwen lijkt me !

    https://m.youtube.com/watch?v=_hd9n6MUQt4

    Mvg, Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2018 06:26 @ 06:26

    Beste Filip

    In het filmpje is volgens mij geen vivax maar een parvifolia te zien. Heb ook even gereageerd op de video zelf. Ook een schitterende Phyllostachys trouwens. Op de site van Bamboo Garden is een mooi overzicht van soorten te vinden, waaronder dus deze soort met de opvallende witte strepen op de groene halmen: http://www.bamboogarden.com/Phyllostachys%20parvifolia.htm

    Het zijn de nieuwe uitlopers die eetbaar zijn.
    Voor bouwconstructies is bamboe inderdaad ideaal. Het is licht, eenvoudig te bewerken en oneindig beschikbaar. In Azië wordt het nog steeds veelvuldig toegepast, onder andere voor steigerconstructies.

    In mijn mijn recente tuinvideo’s is mijn vivax te zien, met de typische gele halmen. Eén dezer dagen zal ik een video toegeweid aan deze bamboe uploaden op mijn kanaal.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie – Niek


  • Reactie door Filip — 19 juni 2018 16:45 @ 16:45

    Dag Niek, heel interessante link. Die Phyllostachys parvifolia is echt spectaculair, zou dat de enige plaats zijn waar je dit kan kopen in de BNL of zou ik het bij famiflora ook vinden ? Heb jij al bereidingen van eigen bamboe klaargemaakt ? Hoe beviel dit dan – dat zou nog eens een ideetje zijn voor een artikeltje op je site (hoe en wanneer oogst je dat hier bij ons en hoe maak je het etensklaar bijvoorbeeld). Het ziet er naar uit dat ze met de Phyllostachys parvifolia nog in een experimentele fase zitten in Europa, ik vraag me af hoe snel hij zou groeien op het klimaat van de Kluisberg ? Ik wil gerust naar Valkenswaard rijden voor een plantje ervan moest het niet anders kunnen en mijn ervaringen hier delen. Ik ben zo opgetogen deze site te hebben ontdekt, dank zij jou ervaringen kan iedereen hier heel wat opsteken over exotische planten en palmachtigen in het bijzonder. Mvg, Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2018 06:12 @ 06:12

    Beste Filip

    Kluisberg zeg je? Dan zijn we praktisch buren! Ik woon immers in Ronse. :) Voor die parvifolia dus alvast geen enkel probleem. Ik zou hem zelf ook heel graag aanplanten maar heb mijzelf bij het plaatsen van de rhizoombegrenzer van de vivax plechtig beloofd het nooit weer te doen… en zonder is echt geen optie.

    Ik heb overigens geen ervaring met het oogsten van scheuten voor consumtie.

    De site die ik deelde (Bamboo Garden) is inderdaad zeer interessant aangezien het één van de weinige is die van behoorlijk wat soorten duidelijke foto’s naast elkaar laat zien. Deze kwekerij zit echter in Oregon (VS). De kwekerij in Limburg is inderdaad de pionier binnen deze materie maar ook dichterbij huis, in Lochristi zit een gespecialiseerde kwekerij. Ik zou afraden om in een regulier tuincentrum bamboe te kopen. Niet alleen is de kans op het vinden van speciale soorten klein maar het betreft doorgaans ook de zwakkere weefselkweek planten.
    Mijn eigen bamboe komt vrijwel allemaal van een privé verzamelaar in Bavegem waar al die soorten ook gewoon staan in volwassen formaat. De eerste foto uit dit artikel is daar ook genomen en ik meen me te herinneren dat het de parvifolia is die rechts op de achtergrond te zien is achter de Phyllostachys vivax ‘Huanwenzhu inversa’: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2014/04/bamboe-wortelbegrenzer-plaatsen/

    Leuk dat mijn site zo in de smaak valt. « Spread the word » zou ik zeggen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Govert — 8 augustus 2018 12:17 @ 12:17

    Goedemiddag,

    Wij zouden in onze tuin graag een kleine afscheiding voor de containers willen (zodat we vanuit huis niet tegen de containers aankijken), lengte is zo’n 120 cm. We hebben ruimte in de grond, maar het is wel helemaal tegen de schutting met de buren aan. De schutting betreft een betonschutting met een betonnen rand die ongeveer 15 cm onder de grond zit. Raadt u aan om in de grond te plaatsen (lijkt mij wel het mooiste)en welke soort dan? Liefst houden we het als haag en niet te hoog, zo’n 150 cm, max 180 cm.

    Ik ben benieuwd wat uw advies is, alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Govert


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2018 12:36 @ 12:36

    Beste Govert

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Altijd mooi om te zien wanneer een beplanting op voorhand zorgvuldig wordt overwogen.
    Ik zou opteren voor het aanplanten in volle grond zodat de bamboe autonomer is en beter tot zijn recht komt. Tevens zou ik opteren voor toch een vrij opgaande soort zodat het doorhangen van de halmen maar heel beperkt blijft en er gaan plaats verloren gaat. Qua hoogte zijn er maar weinig die natuurlijk zo laag blijven maar bamboe mag u op eender welk moment en plaats snoeien zoals u wenst. Indien de plaats veel schaduw heeft zou ik absoluut gaan voor een Fargesia jiuzhaigou sp 1. Deze soort heeft hele fijne bladeren en mooi wijnrode halmen. Hij vormt een hele dichte en sierlijke haag. In de zon rolt hij echter vrij snel zijn blad. Op een zonnige plaats is een Fargesia robusta ‘Campbell’ een mooie. Die is iets grover maar groeit ook kaarsrecht. Wat betreft de buren is er geen probleem. Beide soorten breiden zich maar heel beperkt uit in de breedte.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roger — 5 november 2018 19:15 @ 19:15

    Hallo,
    Wij hebben een fargesia robusta campbell en een scabrida geplant ruimte voor deze planten ongeveer 1M2, deze staan echter naast het pad waar bestrating op licht. Moeten wij ons zorgen maken dat deze 2 fargesia’s toch onder/tussen de bestrating door groeien, of moeten wij toch iets van HDPE folie gebruiken voor het pad af te schermen voor de zekerheid?

    M.V.G.
    Roger


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2018 06:53 @ 06:53

    Beste Roger

    De Campbell blijft erg strak op zijn plaats, de scrabida is geen woekeraar maar wordt wel erg breed qua omvang, een beetje gelijkaardig als de Wolong die ik wel heb staan. Die zou ik inderdaad aan de kant van het pad wel begrenzen of verplaatsen.
    Neem zeker eens een kijkje in mijn artikel waarin ik de groei van de diverse soorten door de jaren heen vergelijk.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roger — 6 november 2018 07:21 @ 07:21

    Bedankt voor de snelle reactie, dan ga ik de scarbida wel begrenzen was aan 30cm HDPE folie aan het denken of zou dit te ondiep zijn.

    Roger


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2018 07:47 @ 07:47

    Beste Roger

    30 lijkt me wat weinig. Ik weet niet precies hoe diep hij gaat maar zou gevoelsmatig eerder voor 50 gaan. De vergelijkbare Wolong is zelfs zo goed ontwikkeld ondergronds dat ik er ondanks meerdere pogingen nog nooit een goed stuk van af heb gekregen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roger — 6 november 2018 07:51 @ 07:51

    Oke hartelijk dank voor de snelle reactie en uitleg.

    Vriendelijke groeten,
    Roger


  • Reactie door RdR — 20 april 2019 11:49 @ 11:49

    Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een 5-tal fargesia denudata aangeschaft. Ze hangen erg, terwijl ik ze liever wat rechterop had gehad. Niet echt goed advies gekregen in de winkel. Is het mogelijk deze alsnog wat strakker/rechtop te krijgen? Daarnaast blijft 1 erg achter qua groei, weinig nieuwe scheuten. Ze staan op een rij met redelijk wat zon. Enig idee waarom 1 het dan minder doet? Ik hoor het graag.


  • Reactie door lapalmeraie — 23 april 2019 07:16 @ 07:16

    Beste Rdr

    Er bestaan verschillende denudata’s maar als het de meest populaire Lancaster is dan hangt deze indeedaad erg door. Daar staat hij juist om gekend.
    Eventueel topt u de stengels zodat ze iets minder topzwaar zijn en minder doorhangen ofwel bindt u ze discreet wat op met een groen koordje.
    Dat er eentje wat achterblijft is op zich niet heel vreemd. Dat kan genetisch zijn (net een iets zwakkere plant) ofwel is die standplaats net iets minder gunstig. Zelfs op zo’n korte afstand (andere afwatering, iets meer/minder blootgesteld aan de elementen,…). Houd de grond bij deze plant wat natter indien nodig en geef zeker wat extra voeding.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door tom keppens — 3 mei 2019 04:49 @ 04:49

    hallo
    wij zouden graag Fargesia Rufa plaatsen tegen schutting in tuin
    Op de plaats waar bamboe moet komen lopen er buizen van mijn vijver onder de grond op een diepte van 40cm.
    Moet ik mij zorgen maken voor de wortels of uitlopers die deze buizen zouden kunnen beschadigen?

    met vriendelijke groeten
    keppens tom


  • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2019 17:18 @ 17:18

    Beste Tom

    In principe zit de rufa niet zo heel diep en als er genoeg ruimte omheen is zie ik geen reden waarom hij de buizen kapot zou duwen. Bent u toch bang daarvoor kunt u ook altijd de buizen afdekken met een stuk rhizoombegrenzer.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door René — 4 mei 2019 06:58 @ 06:58

    Als eerste complimenten voor de zeer informatieve site! Ik kwam hier terecht ook vast ik op zoek ben naar een ongeveer 2 meter hoge bamboe haag. Ik neig nu naar de fargesia soorten, maar ik kan niet goed zien hoe breed deze soort wordt. Ik heb een 5 meter lange bak van 1 meter breed, en ik wil voor de bamboe nog wat bloeiend siergras plaatsen. en breedte van ongeveer 50 cm lijkt mij maxinaal, eventueel te bereiken met snoeien. Welke soort kunnen jullie dan aanraden?

    Met vriendelijke groet,
    René ten Berge


  • Reactie door lapalmeraie — 6 mei 2019 06:52 @ 06:52

    Beste René

    Bedankt voor het compliment.
    Eén meter is op zich niet zo gek breed voor één bamboe dus zou ik toch opteren voor een Fargesia robusta ‘Campbell’ die heel rechtop groeit en erg lang een heel compacte pol blijft. Als de bak veel schaduw krijgt is eventueel de Fargesia jiuzhaigou sp 1 ook nog een idee. In de volle zon rolt deze laatste zijn blad vrij snel wat minder mooi is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door yves — 4 augustus 2019 14:12 @ 14:12

    beste,
    mijn complimenten voor al de info die jullie hier verstrekken.
    Ik zou graag over een lengte van 14m bamboe willen planten. Over een breedte van ongeveer 1m20. De hoogte is minimaal 3m.Welke raad u mij aan? Hoe diep moet de bamboe afgeschermd worden in de grond?
    mvg,
    yves


  • Reactie door yves — 4 augustus 2019 14:14 @ 14:14

    ps absoluut geen woekerende bamboe


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2019 14:16 @ 14:16

    Beste Yves

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Bedankt voor het compliment. Een Fargesia is sowieso niet woekerend maar blijft geconcentreerd rond de pol. Afschermen in de grond is dan ook niet nodig.
    Wat betreft de soort is een Fargesia robusta ‘Campbell’ geschikt als u eerder een strakke haag wilt, er zijn dan wel veel planten nodig voor een vol effect. Iets lager blijvend en breder doorhangend is de Fargesia rufa.
    Kijk zeker eens naar mijn tuinvideo waar diverse Fargesia soorten zijn toegepast om te bepalen wat u het mooiste vindt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Teddy — 10 april 2020 10:15 @ 10:15

    Goedemorgen,

    Na het verplaatsen van een Fargesia (weet niet welke) zijn alle blaadjes vergeeld en vallen af. Ook de paar uitlopers zijn verdroogd. Ik heb dus duidelijk te weinig water gegeven na het verplaatsen.
    Stengels zijn van buiten geel, maar van binnen nog wel groen.
    Gaat ie nou toch dood en kan ik beter een nieuwe kopen?
    Of zou hij toch weer nieuwe blaadjes krijgen?
    Hoor heel graag van u.

    Groet, Teddy


  • Reactie door lapalmeraie — 10 april 2020 12:43 @ 12:43

    Beste Teddy

    Ze hebben inderdaad veel water nodig na het verplanten. En zelf dan nog verliezen ze veel blad. U kunt nu enkel nog veel water blijven geven en afwachten in de hoop dat er alsnog gezonde uitlopers worden gevormd. Snoei de lelijke halmen nog niet weg, de plant slaat daar zijn energie namelijk in op.

    Pas wanneer er na deze zomer nog niets gebeurde vrees ik er wat voor en neemt u beter een nieuwe.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alice — 19 april 2020 14:16 @ 14:16

    Goedemiddag, ik zou graag de Fargesia robusta campbell langs mijn tuinmuur willen planten. Hiervoor dien ik wat bestrating ban het terras weg te halen. Nu denk ik zelf aan 2.50 meter lengte en 40 cm breedte. Echter zit er onder de grond een fundering op zo’n 25 a 30 cm diepte. Kan ik als ik de ‘bak’ vul met goede grond hierin dan toch de Fargesia plaatsen of is de diepte echt te weinig voor deze bamboe? Ik kan namelijk nergens vinden hoe diep deze minimaal moet staan. Groeten Alice


  • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2020 14:10 @ 14:10

    Beste Alice

    Het kan maar het lijkt me inderdaad wel minimaal. U moet dus zeker goede rijke grond gebruiken. Een andere optie zou zijn om de uitgehaalde stenen te hergebruiken (als het geen tegels zijn tenminste, om een boord te maken rondom zodat u nog wat hoogte wint. Een verhoogde border zeg maar.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jackie — 21 april 2020 20:17 @ 20:17

    Beste,

    Fijn om zo’n website te vinden met zo’n ‘to the point’ antwoord. bravo.
    We willen aan de straatzijde over een lengte van 20 meter een haag te planten om de inkijk te vermijden. De hoogte mag 2 meter zijn of hoger.
    we wensen wel een bamboe die niet slap gaat hangen en een beetje recht gesnoeid mag worden…
    als er wind is komt deze meestal loodrecht op de haag.

    we dachten aan de Forgesia RUFA, is dit een goede keuze of wat stel je ons aan.

    vriendelijke groet,
    Jackie


  • Reactie door lapalmeraie — 23 april 2020 09:23 @ 09:23

    Beste Jackie

    Leuk om te horen, bedankt!Een Fargesia rufa is een optie, mits deze inderdaad in haagvorm gesnoeid wordt, wat bij elke bamboe overigens prima kan. Deze soort vormt inderdaad een dichte haag maar wordt van nature dus wel wat breder. Een andere optie zou de Fargesia robusta ‘Campbell’ kunnen zijn. Die groeit van nature kaarsrecht. Hij wordt wel iets hoger en er zijn dus meer per meter van nodig om gesloten effect te krijgen maar uiteindelijk hebt u dan wel een onderhoudsvrije haag waar de rufa jaarlijks een snoeibeurt moet krijgen.

    Bekijk zeker eens mijn “virtuele tuinwandeling” op mijn YouTube kanaal, daar ziet u beide soorten (en vele anderen). De rufa staat helemaal achteraan tegen de erfafscheiding. In ongesnoeide vorm. De ‘Campbell’ staat bij het binnenkomen links tegen het hek, achter de minivijver. 

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eveline — 26 april 2020 10:11 @ 10:11

    Beste,

    Ik heb een terras en ik zou graag een privacyscherm plaatsen. Ik denk aan 2 kunststof bloembakken van 80cm lang en 40cm hoog en breed. Vanwege de beperkte plaats, moet het scherm smal blijven. Ik zou het zo’n 2 meter hoog willen hebben. Ik heb 0 ervaring met planten dus vandaar mijn vragen. Is dit mogelijk met deze bloembakken, zo ja, welke soort raadt u mij aan? Ik heb gelezen dat bovengronds aftoppen de ondergrondse groei stimuleert. Moet ik dan schrik hebben dat een niet woekerende soort toch doorheen mijn bloembak breekt? Ik zou de bloembak dan willen afdekken met steentjes om een strakke look te creëren.
    Alvast bedankt voor uw advies!

    Met vriendelijke groeten,
    Eveline


  • Reactie door lapalmeraie — 27 april 2020 14:37 @ 14:37

    Beste Eveline

    Dit kan zeker maar houdt er rekening mee dat bamboe veel water nodig heeft in dergelijke bakken met beperkte grond en ook wel wat bladverlies zal hebben. Dit gezegd zijnde kan het effect inderdaad heel mooi zijn. Voor uitbreken of woekeren is in een bak zeker geen gevaar. Tenzij u de bak natuurlijk rechtstreeks op de aarde zou zetten en de wortels er onder uit kunnen. Wel is het verstandig om na heel wat jaren het bosje regelmatig uit te dunnen zodat de mooiste halmen voldoende plaats krijgen.
    Qua soort raad ik in bak doorgaans de Fargesia rufa aan maar die groeit niet echt strak opgaand. Ik veronderstel dat het ook een plek betreft met volop zonlicht en misschien ook wind dus zou ik eerder gaan voor een Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’. Een woekeraar maar in bak kan dat dus geen kwaad en hij oogt mooi strak met de typische gele halmen.

    Vriendelijke groeten
    La Palemeraie


  • Reactie door Bianca — 23 mei 2020 10:09 @ 10:09

    Beste Palmeraie,

    Goede website hebben jullie, fijn al die informatie!
    Zou u misschien met ons willen meedenken?

    We willen achterin de tuin, in een plantenbak in de volle aarde en tegen de schutting met onze buren, een fargesia robusta campbell plaatsen omdat deze tot 3,5-4 meter hoog kan worden. Hoger (Wolong) vinden we too much.

    De plantenbak aldaar heeft een binnenmaat van 61 cm bij 188 cm. De langste zijde van deze bak wordt deels opgesloten door een betonband in de grond als onderdeel van de schutting.

    Nu heb ik gelezen dat fargesia niet woekert maar polvorming groeit. Hoe raad u aan om deze te planten? En hoeveel zouden we er moeten plaatsen?

    Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken!

    Groeten,
    Bianca


  • Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2020 13:43 @ 13:43

    Beste Bianca

    Bedankt voor de leuke feedback.Meedenken is altijd fijn, zeker omdat de beplanting dan doordacht kan gebeuren.De Wolong is sowieso geen optie voor die plek, deze soort wordt namelijk enorm en wortelt behoorlijk diep en stevig.De Campbell is zeker een optie met zijn zeer rechtopgaande en gedrongen pol. Daarom is één plant per 50cm eigenlijk wel nodig om direct een meer gesloten resultaat te verkrijgen. Om een idee te krijgen van de groei kunt u mijn virtuele tuinwandeling is doen. De Campbell staat bij het binnenkomen direct links, tegen de afscheiding naar de buren zeg maar. Door de jaren heen kunt u de groei dan perfect terug kijken.

    Verder is er niets bijzonders aan. Gewoon aanplanten in een voedzame grond en de eerste periode (maanden) royaal water geven.Dan komt het vanzelf allemaal goed.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gerda Verbruggen — 24 juni 2020 19:52 @ 19:52

    Geachte,
    Reeds bijna 20 jaar heb ik bamboe in de tuin staan. Nooit geen problemen gehad tot voor 3 jaar. Ineens krijg overal nieuwe scheuten. Mensen hadden me aangeraden om de scheuten af te knippen, soms kan ik een ganse wortel wel verwijderen, maar lukt niet altijd. Hopelijk kan ik het zo een nog een aantal jaren volhouden, ik vind het nog steeds een mooie plant vooral daar je dan groen in de winter hebt! Hoe komt het dat nu na zoveel jaren die uitlopers komen? De enige oplossing is zeker de bamboe uitgraven en volledig verwijderen….
    Vriendelijke groeten
    Gerda


  • Reactie door lapalmeraie — 24 juni 2020 21:04 @ 21:04

    Beste Gerda

    Alles hangt er natuurlijk wat vanaf om welke soort het precies gaat, de plek waar hij staat, de verzorging,…Misschien had hij tot 3 jaar geleden voldoende plaats op zijn echte standplaats en moest hij de laatste jaren pas verder gaan zoeken voor meer plaats omdat de struik nooit is uitgedund? Misschien was er op de echte standplaats niet voldoende water en ging hij elders op zoek?Uitgraven en verwijderen kan, inperken met een deftige begrenzer kan natuurlijk ook.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wendy — 6 juni 2021 23:01 @ 23:01

    Beste, wat een duidelijke informatie! Toch wou ik even wat vragen over niet-woekerende bamboe. De buren hebben deze net aangeplant. Zo een 50 cm van ons draad. Ik weet niet welk type. Is dit wel oke? Moet ik mij zorgen maken? Hoe best te onderhouden? Ik heb geen zin in beschadiging van klinkers etc. Dankjewel.


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2021 11:07 @ 11:07

    Beste Wendy

    Leuk om te horen, bedankt voor de feedback. Indien ze inderdaad een niet-woekerende bamboe hebben aangeplant hoeft u zich zeker geen zorgen te maken. Ze kunnen wel jaarlijks na het uitlopen van de nieuwe scheuten, in deze periode dus, eens goed aan de achterkant van de bamboe kijken dat er nog voldoende ruimte tussen de pol en de erfgrens zit. De scheuten die voor hun gevoel te ver zitten kunnen ze afsteken en zo zelfs weer ergens anders uitplanten. Hier heb ik dat pas na zo’n 8 jaar voor het eerst moeten doen en dan stonden ze dichter bij de afscheiding dan 50cm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michel Vos — 20 november 2021 13:09 @ 13:09

    Beste,
    IK ben in tweestrijd voor volgende situatie. Ik wil een rechtopgaande Bamboe haag van 250cm, 60 tot 80cm breed.

    De Fargesia jiuzhaigou 1 zou mijn eerste keuze zijn wegens het natuurlijk bereiken van de gewenste hoogte. Echter, de plaats ligt de hele dag in volle zon en ik lees overal dat de Jiu zijn bladeren dan oprolt.

    De andere keuze die de bladrol niet heeft, is de robusta Campbell, deze wordt dan echter weer een stuk groter waardoor ik moet gaan snoeien wat eigenlijk niet mijn preferent scenario is.

    Daarnaast was ik ook nog de jiuzhaigou “Deep Purple” tegengekomen. Hiervan zegt men dat deze minder zijn blad oprolt.

    Mijn vragen nu:
    1) vooral in de zomer heb ik het toch graag zichtdicht, hoe ernstig is die bladoprol, hoe moet ik me dat voorstellen?
    2) is de Deep Purple inderdaad zon bestendiger en hoe moet ik me dat dan voorstellen?
    3) Stel dat ik toch voor de robusta campbell zou gaan: groeit deze in deze omstandigheden (volle zon, strook 80cm breed) ook zo hoog uit? Of kan het zijn dat deze dan toch maar een 250-300cm blijft?

    Alvast bedankt. Vriendelijke groeten,
    Michel


  • Reactie door lapalmeraie — 22 november 2021 09:21 @ 09:21

    Beste Michel
    Hier een afbeelding die ik online vond van gerold blad; http://bamboowa.com.au/wp-content/uploads/2015/06/Water-Stress-Gracilis.jpg Het is echt niet mooi en de bamboe ziet er eigenlijk zelf vrij hopeloos uit en het verwondert me soms hoe ze dan na een watergift toch weer mooi worden. Voor uw doel zou ik die soort dus zeker niet aanbevelen. De Deep Purple ken ik niet dus daar kan ik mij niet over uitspreken. De Jiuzhaigou soorten die ik hier heb rollen in ieder geval allemaal. De Campbell staat hier bij mij nu een jaar of 9 à 10 in volle grond en is daarbij niet veel hoger dan 3 meter. Nu is de standplaats ook niet optimaal met een vrij schrale en droge grond. Deze soort is van onder overigens minder dicht. Voor een echt sluitende groene haag, ongeacht de weersomstandigheden, vind ik hier de Fargesia rufa nog het mooiste. Nu groeit die wel wat breder uit maar dat valt te snoeien. In principe hoeft dat maar één keer per jaar, in het late voorjaar wanneer alle scheuten zijn uitgelopen. Bekijk anders eens mijn virtuele tuinwandeling. De Cambell staat meteen links als ik de achtertuin binnenkom, achter de border met lavastenen. De rufa staat helemaal van achter in de tuin tegen de afscheiding. Dat geeft al een veel concreter beeld denk ik.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Erik de Vries — 20 april 2022 09:44 @ 09:44

    Beste Palmvrienden,

    Wij overwegen als mooie hoge plant achterin onze (kleine) achtertuin een Fargesia Robusta Campbell ter vervanging van de boerenjasmijn die daar nu staat. Wij willen graag dat deze zich beperkt tot 1 pol, zeg 1 meter doorsnee. Betekent dat dat wij bij de aanschaf ook het beste 1 plant moeten kopen? Of kunnen we er bijvoorbeeld 3 dicht naast elkaar zetten die dan samen 1 pol vormen?

    En als wij deze in hoogte willen beperken, hoe doen we dat? 2.5 tot 3 meter kan nog wel, maar we willen liever niet dat hij hoger dan dat wordt. We hebben ook al naar de Rufa gekken, maar die vinden we gewoon veel minder mooi.


  • Reactie door Erik de Vries — 20 april 2022 09:53 @ 09:53

    ter aanvulling, de Fargesia Jiuzhaigou klinkt ook erg interessant.


  • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2022 10:37 @ 10:37

    Beste Erik

    Een leuk plan en zeker haalbaar. Ook super dat u zich op voorhand goed informeert.
    De rufa zou ik sowieso niet aanraden want die wordt met één pol al snel het dubbele qua omvang van hetgeen u voor ogen hebt.
    De jiuzhaigou is inderdaad een hele mooie soort, erg fijn en opgaand dus ideaal voor een afscheiding maar… het is een ontzettende bladroller. Dat betekent dat wanneer de zon er echt lang vol op staat, alle bladeren volledig oprollen tijdens de dag. Hierdoor lijkt hij soms wel dood. Dat is natuurlijk niet echt mooi. Indien de plek sowieso erg schaduwrijk is dan is het zeker geen probleem en zou ik voor die gaan. Anders is de ‘Campbell’ inderdaad een mooie makkelijke en sterke optie.
    Qua aanplant is één pol inderdaad voldoende om een doorsnee van 1 meter te vullen. Afhankelijk van de maat van de aangekochte plant kan dat wel wat jaartjes duren. Direct twee bv. aanplanten is zeker mogelijk en die vergroeien inderdaad met elkaar maar die zullen ook sneller uitgroeien tot met dan 1 meter doorsnee waardoor u sneller zal moeten afsteken en uitdunnen.
    Om toch een concreet idee te krijgen van de groeisnelheid kunt u anders op mijn site de “virtuele wandeling” door de tuin maken. Van elk jaar is er een video met min of meer hetzelfde pad. Zo is de groei heel goed te vergelijken. De Campbell staat hier links na het binnenkomen van de achtertuin, tegen de afscheiding met de buren zeg maar. Die plaats is overigens erg droog en arm waardoor de groei langzamer verloopt dan op een rijke en vochtiger standplaats. De jiuzhaigou staat overigens iets verder langs dezelfde afscheiding.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Erik de Vries — 20 april 2022 10:41 @ 10:41

    Hartelijk dank voor de snelle en duidelijke reactie. De locatie heeft inderdaad veel volle zon. Uw reactie bevestigt mijn vermoeden: Eén pol Cambpell klinkt als wat wij willen.


  • Reactie door niek bremen — 19 mei 2022 10:40 @ 10:40

    Ik heb een woekerende bamboe in detuin laten afzagen tot de grond. scheuten die nu opkomen verwijder ik meteen. Ze zeggen dat je na een jaar de wortels uitput is dat zo? Het verwijderen van scheuten kost me geen moeite en is milieuvriendelijk. Ik heb overigens nieuwe bamboe gekocht, nu niet woekerend.


  • Reactie door lapalmeraie — 19 mei 2022 12:30 @ 12:30

    Dag Niek

    Ik vrees er voor… bamboe is echt heel sterk en blijft terugkomen zolang de rhizomen nog in de grond zitten.
    Het structureel wegknippen van de halmen zal hem alleen maar stimuleren om nog verder te groeien vermoed ik.
    Helaas zal er niets anders opzitten dat het voor eens en altijd grondig aan te pakken en echt alle rhizomen te (laten) verwijderen tot er echt niets meer in de grond zit. In dit Engelstalige artikel wordt het vrij mooi beschreven. https://bambubatu.com/how-to-get-rid-of-bamboo-removing-the-menace/

    Gelukkig is de nieuwe bamboe een stuk eenvoudiger, dus is er zeker geen reden om u door dit avontuur te laten afschrikken om die nadien alsnog te planten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ruud van der Burg — 22 maart 2023 13:33 @ 13:33

    Ik wil in een stuk dat nu weide is een mooie bamboe planten die dikke stengels krijgt (die weer voor van allerhande constructies te gebruiken zijn) en een mooie hoogte bereiken (om nieuwbouw wat aan het oog te onttrekken). De aanplant zal op meters afstand van de erfgrenzen staan, maar we willen woekeren wel voorkomen. Is het zo dat de niet woekerende soorten minder dikke stengels geven en minder hoog worden? Of is er een soort dat alle gewenste karakteristieken combineert?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 maart 2023 14:46 @ 14:46

    Beste Ruud

    De niet woekerende soorten worden inderdaad niet zo massief als hetgeen u zoekt. Enkel de Fargesia robusta ‘Wolong’ misschien maar behalve het algemene volume heeft die niet die typische dikke halmen en al helemaal niet om er ook constructies mee te kunnen bouwen.
    Ik denk dan ook dat u toch het beste opteert voor een Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’, met de typische gele halmen of een Phyllostachys parvifolia, een Phyllostachys atrovaginata,…
    Graaf rondom wel een greppel zoals in deze afbeelding;

    greppel

    om de bamboe binnen de perken te houden want de groeisnelheid is gigantisch. Zo beheersen ze de groei ook in professionele parken zoals La Bambouseraie in Zuid Frankrijk. En smalle greppel van zo’n 60cm diepte is voldoende, dieper gaan de horizontale rhizomen niet en zo kunt u visueel heel eenvoudig controleren of er geen ontsnappers zijn door elk jaar een keer een ronde te maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Toin Moors — 22 juni 2023 15:38 @ 15:38

    Goedemiddag,
    Ik heb onlangs een bamboe gekocht en in twee opelkaar gestapelde autobanden gepoot. De diepte is ongeveer 60 cm. Ik wil de gehele band gevuld hebben met bamboe en daarvoor heb ik bij het tuincentrum gevraagd om een woekerende. Nu betwijfel ik of dit een woekerende bamboe is (zie bijgaande foto https://ibb.co/wpYt8KY). Kunt u mij zeggen of ik het juist heb? En zo ja, of een niet-woekerende bamboe ook de band gaat vullen? Evt. een bamboe erbij plaatsen of vervangen voor een andere?
    Met vriendelijke groet,
    Toin


  • Reactie door lapalmeraie — 23 juni 2023 10:27 @ 10:27

    Beste Toin

    Het lijkt mij inderdaad een Phyllostachys te zijn, een woekerende soort dus en ik denk zelfs een Phyllostachys bissetii hoewel de determinatie van bamboe niet zo gemakkelijk is.Mijn ervaring is dat deze soorten veel plaats nodig hebben om tot hun recht te komen. Persoonlijk zou ik dan ook eerder voor een niet woekerende soort gaan zoals een Fargesia. Die zal zeker deze standplaats kunnen opvullen en het ook beter doen in een beperktere ruimte. De oppervlakte is overigens niet zo heel groot dus ik zou zeker niet meer dan één bamboe in deze banden zetten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.