Snel en goedkoop Colocasia esculenta kweken

maart 23rd, 2017 · 23 Comments

Al enige tijd zijn we weg van de olifantsoor of Colocasia esculenta. Deze opvallende planten zijn makkelijk in het onderhoud en geven heel de zomer een exotische uitstraling aan uw tuin. Wist u bovendien dat er heel gemakkelijk aan te komen valt? In dit artikel vertellen we u hoe!

De Colocasia wordt al duizenden jaren verbouwd in Azië maar is eveneens populair in Afrika en Polynesië. Om deze reden zijn deze Taro knollen dus gewoon te koop in de lokale toko (: buurtwinkel met exotische producten – in Nederland vaak Aziatisch/Antilliaans in België en Frankrijk meestal Arabisch). Het volstaat om enkele verse Taroknollen te kopen. Dit kost hoogstens een paar Euro. Wanneer ze niet in voorraad zijn kunnen ze vast wel besteld worden.

Om de knollen te laten kiemen volgt u de volgende stappen. Ga steeds zo schoon mogelijk te werk en hanteer de producten minimaal om schimmelvorming zo veel mogelijk te voorkomen.

Stap 1:

Stop de Taro knol in een diepvries zak en hijg er enkele keren in . Zodra de zak gevuld is met vochtige lucht maakt u er knoop in en legt u de zak warm weg

Stap 2:

Volg regelmatig de ontwikkeling op. Exemplaren die beschimmelen moeten verwijderd worden

Stap 3:

Wanneer de knollen enkele uitlopers en wortels hebben kunnen ze opgepot worden. Bedek ze volledig met luchtige aarde en zet ze opnieuw warm weg. Het eerste blaadje zal spoedig boven de grond uitkomen.

© La Palmeraie

23 reacties »

 • Reactie door rudi — 21 juni 2017 09:32 @ 09:32

  Beste,

  Geldt dit voor alle colocasia s’ knollen zoals mojito enzv. Want dit ziet er eenvoudig uit. Hoeveel graden ongeveer en in licht? En welk soort grond en voeding word er dan gebruikt. Vriendelijke groeten Rudi


 • Reactie door lapalmeraie — 21 juni 2017 09:47 @ 09:47

  Beste Rudi

  Het ziet er niet alleen eenvoudig uit, het is ook én bovendien kan de kieming goed opgevolgd worden. Grootste moeilijkheid hierin is het schoon werken om schimmel zo veel mogelijk uit te sluiten. Pas na de kieming hoeft de knol te worden opgepot en dan is de grondsoort in principe niet meer zo heel erg van belang. Nu is een kwalitatieve grond wel beter aangezien deze beter draineren en vaak al meststoffen bevat. Verder kan er bemest worden met gewone vloeibare meststof. De Mojito is overigens niet de mest makkelijk soort aangezien dit echt een tropische Colocasia is. Een hoge luchtvochtigheid is dus erg belangrijk. Ik heb al goede resultaten gezien waarbij de pot met plant in een glazen vaas op steentjes werd gezet met een laagje water. Door de steentjes is er geen direct contact met het water maar is de luchtvochtigheid wel permanent erg hoog.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door julien horemans — 2 oktober 2017 15:04 @ 15:04

  Beste Ik heb vandaag enkele Colocasia esculenta kunnen bemachtigen Hoe moet ik nu te werk gaan Want het word bijna winter.Moet ik deze overwinteren of kan ik deze nog op potten


 • Reactie door lapalmeraie — 2 oktober 2017 15:06 @ 15:06

  Beste Julien

  Ik vermoed dat het om planten gaat en niet de knollen?
  Die zou ik dan direct binnen een licht plaatsje geven en tot het volgende voorjaar als kamerplant opkweken.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door jan — 4 december 2017 14:18 @ 14:18

  hallo allemaal
  vraagje wie zou mij kunnen helpen?
  Weet iemand welke olifant oor in zijn soort het grootste is?
  Is dat de Thai Giant?

  Zijn er mensen hier die er een paar aan mij zouden willen verkopen?
  Mijn dank is groot


 • Reactie door lapalmeraie — 4 december 2017 16:01 @ 16:01

  Beste Jan

  De Thai Giant is volgens mij inderdaad één van de grootste binnen dit genus. Hij vergt echter wel zeer speciale (lees tropische) omstandigheden waardoor die reuze afmetingen in ons klimaat achterwege blijven. De Alocasia portadora lijkt er veel op en wordt wel al behoorlijk groot in een gemiddelde huiskamer. Voor jonge plantjes kunt u altijd eens een zoekertje plaatsen op het Palmvrienden forum. Er zijn vast leden de nog uitlopers op overschot hebben.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Els Peeters — 20 februari 2018 02:02 @ 02:02

  Vraagje : Kan ik de colocasia esculenta “knol” rechtstreeks vanaf 15 mei (na de ijsheiligen) in de tuin planten of is het verstandiger hem de plastiek zak behandeling te geven en hem na beworteling op te potten binnen en hem binnen te houden tot na 15 mei ?
  Hoe winterhard is hij ( ongeveer) hier in Antwerpen ?
  Ik heb zeer vochtige leemachtige kleigrond.

  Met vriendelijke dank

  Els


 • Reactie door lapalmeraie — 20 februari 2018 08:46 @ 08:46

  Beste Els

  Persoonlijk zou ik hem binnen voortrekken zodat u sneller resultaat hebt buiten. De kans bestaat dat de grond nog te nat is in het voorjaar en dat de knol gewoon wegrot.

  Overigens geloof ik zelf niet meer zo in de drempel van ijsheiligen. De seizoen lijken meer verschoven en het is doorgaans al veel warmer eerder in het seizoen.
  Echt vorstgevoelige planten gaan hier naar buiten wanneer de dag temperaturen niet meer onder de 10°C komen. De vriest het doorgaans ook ‘s nachts niet meer. De laatste jaren was dat concreet dus al in april waarin we nog een paar laatste nachten vorst hadden.

  De gewone Alocasia esculenta is niet winterhard en moet dus elk jaar uitgegraven worden. Dan is de Alocasia esculenta ‘Pink China’ handiger (en mooier). Die kan gewoon zonder problemen in de grond blijven zitten. Zelfs zonder bescherming.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door CLARA — 15 juni 2018 15:42 @ 15:42

  Hi,
  Ik heb de Alocasia esculenta bol in een pot geplant. Ik zie geen uitloper? Hoelang duurt het ongeveer dat ik een verandering zie?
  Groetjes
  Clara


 • Reactie door CLARA — 15 juni 2018 15:43 @ 15:43

  Misschien is het 6 of 7 weken dat ik de bol heb geplant.
  Groetjes
  Clara


 • Reactie door lapalmeraie — 15 juni 2018 16:18 @ 16:18

  Beste Clara

  Dat hangt natuurlijk een beetje af van de condities; toestand van de knol, temperatuur, vochtigheid,… houd de aarde vooral niet te nat anders rot de knol weg.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Christina — 5 juli 2018 19:23 @ 19:23

  Ik heb drie taroknolletjes direct in de aarde in een pot gedaan en zijn nu al na 3 weken plantjes geworden. Aarde vochtig houden. Succes!


 • Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2018 10:14 @ 10:14

  Beste Christina

  Bedankt voor het delen van uw ervaring. Leuk dat het gelukt is.
  Die methode werkt uiteraard ook alleen is het dan wel de kunst om de grond zeker niet te vochtig te maken.
  Anders zouden de knollen wegrotten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door bert — 10 januari 2019 21:56 @ 21:56

  welke temperatuur kunnen colocasia1`s maximaal aan? heb mn balkon op het zuiden en zonder wind word het er al snel 30-35gr.


 • Reactie door lapalmeraie — 11 januari 2019 09:22 @ 09:22

  Beste Bert

  Het gebied van herkomst biedt daarvoor een mooie referentie. 30-35°C is daar een zeer courante temperatuur dus dat vormt absoluut geen probleem, wel in tegendeel. Bij te lage temperaturen loopt het juist mis.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Lee Sah — 2 maart 2019 23:06 @ 23:06

  Tof!
  Ik zoek ook knollen van Alocasia esculenta ‘Pink China’.
  Iemand deze in de aanbieding?
  Ik hoor het graag..
  :)


 • Reactie door Lee Sah — 3 maart 2019 11:13 @ 11:13

  Mag mailke sturen als eventuele reactie op de vraag voor de knollen van de pink China naar: Lisa. Levecque@telenet.be


 • Reactie door lapalmeraie — 4 maart 2019 07:00 @ 07:00

  Beste Lee Sah

  Ik heb deze zelf te koop:
  https://www.2dehands.be/tuin/beplanting-vijver/planten/colocasia-esculenta-pink-china-299109895.html

  Het betreft overigens plantjes uit de eigen tuin die gewoon in volle grond en zonder bescherming overwinteteren. Het duurt hierdoor wel een stuk langer tot ik er weer ter beschikking heb, het grote voordeel is dat u dan geen serre-plantjes hebt die minder bestand zijn tegen de omstandigheden buiten.

  Elk jaar vormt zich toch wel een wachtrij van liefhebbers die geduldig willen wachten. Momenteel zou u de 3e in rij zijn. Contacteer mij gerust via het zoekertje.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Lisa — 14 april 2019 13:51 @ 13:51

  Okido,
  Dat kan nog een eindje duren..
  Dit jaar waarschijnlijk niet meer?
  Grtjs
  Lisa


 • Reactie door Tyty — 8 september 2020 14:46 @ 14:46

  Hoi hoi,

  Ik heb een tea cup binnen staan, nu heb ik deze week ontdekt dat ik met beestjes zit door een andere plant. Is het best deze te bestrijden of kan ik nu al mijn knol op een droge plaats leggen tot het volgende jaar. Daar mijn plant redelijk groot is en ik niet wil dat mijn knol beschadigd wordt, zou ik deze dus nu al willen uitgraven. Wat raden jullie aan?


 • Reactie door lapalmeraie — 9 september 2020 07:57 @ 07:57

  Beste Tyty

  Zelf heb ik geen ervaring met de Colocasia Tea Cup maar ik zou algemeen de periode van droog overwinteren als knol zo kort mogelijk houden.Misschien volstaat het nu om enkel de meest aangetaste bladeren volledig te verwijderen en de overige desnoods te behandelen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Louise — 28 februari 2024 09:47 @ 09:47

  Hallo , ik heb een Coccasia Taro knol maar weet niet wat de boven of onderkant is. Hij heeft een groot snijvlak en een klein snijvlak . Hij ligt nu in een zak maar zou het graag weten .

  Groetjes Louise


 • Reactie door lapalmeraie — 29 februari 2024 08:44 @ 08:44

  Beste Louise

  Ik denk dat ze dan verwerkt zijn, want de natuurlijke knol heeft niet echt een snijvlak. De onderkant loopt wel iets spitser toe, de bovenkant is iets boller.
  Nu maakt het in de zak niet zo heel veel uit aangezien het direct duidelijk wordt zodra de eerste knoppen verschijnen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.