Palmen en exoten kweken in warmere streken

augustus 22nd, 2018 · No Comments

Onze website vindt inmiddels lang niet meer enkel bijval in Noord-Europa maar trekt spreekt liefhebbers aan uit alle hoeken van de wereld. Hartstikke leuk natuurlijk maar de typische informatie over het kweken van palmen en andere tropische planten in het koude en natte klimaat van Noord Europa gaat dan lang niet altijd op. Omdat er blijkbaar niet zoveel duidelijke informatiebronnen zijn om ook in warmere streken te genieten van een tropische tuin geven we in dit artikel enkele tips en goede informatiebronnen.

USDA zone

Bij het kweken van exotische planten en palmen in warmere streken is de USDA zone een handig uitgangspunt. Zo kunt u uw eigen zone vergelijken met de zone van het originale habitat van een bepaalde plant of nagaan of er bepaalde zones zijn met een gelijkaardig klimaat. Zo is er over het kweken van palmen in Noord-Afrika (Marokko e.a.) bijvoorbeeld niet zo veel informatie te vinden, maar wel over deze planten in Zuid-Californië waar het klimaat vrijwel identiek is!

Planten die van nature enkel voorkomen in een bepaalde streek zullen het vermoedelijk moeilijk hebben in koelere streken. Zoals bijvoorbeeld de Ravenala madagascariensis die niet voorkomt in USDA zones <10. Omgekeerd zijn er ook soorten die het juist moeilijker hebben in te warme streken. Zo doet de Trachycarpus fortunei het beter in koude gebieden en ziet u deze palm nauwelijks in USDA zones >9.

In dit artikel gaan we verder in op USDA zones

Botanische tuinen

Lokale botanische tuinen vormen eveneens een interessante informatiebron! In vrijwel elk land zijn er wel dergelijke initiatieven te vinden en het is de plek bij uitstek om allerlei niet inheemse planten te ontdekken en te zien wat er lokaal zoals mogelijk is.

Vaak is de diversiteit van de gewone beplanting in de omgeving namelijk vrij monotoon ondanks het feit dat van alles mogelijk is. Zo zijn het in Andalousie en Noord-Afrika hoofdzakelijk Washingtonia, Phoenix en Syagrus die u tegenkomt terwijl er veel meer prachtige palmsoorten perfect mogelijk zijn!

La Concepción Jardín Botánico-Historico de Málaga die ook via de sociale media erg actief is.


Interessante bronnen

Alle artikels en adviezen op deze site worden gegeven vanuit persoonlijke ervaringen. Bij het kweken van palmen en exoten in warmere klimaten ligt dat uiteraard wat lastiger. Algemene principes gaan natuurlijk wel op qua waterbehoeften en overwintering alleen zullen de accenten wat anders liggen.

Op de onderstaande sites vindt u interessante informatie over heel wat specifieke palmsoorten en hun kweekeigenschappen:

Trebrown Nursery – UK Hardy Palm Trial Results : overzicht van soorten met concrete ervaringen wat betreft minimum temperaturen (Engels)

Palmasur – Palmeras y jardines : overzicht van soorten met alle eigenschappen toegespitst op het Mediterraanse klimaat (Spaans, Frans, Engels)

Palmpedia – Palms for California: zeer compleet overzicht van mogelijke soorten met alle eigenschappen en ervaringen (Engels)

© La Palmeraie

Jardin Majorelle – Marrakesh dd 2017

Monstera deliciosa

Dypsis decaryi

Hotel La Mamounia – Marrakech

La Concepción Jardín Botánico-Historico – Málaga dd 2018

Roystonea regia

Acoelorrhaphe wrightii

Phoenix sylvestris

Phoenix dactylifera

Reageren? »

Reageren?

Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.