Exotische planten in de huiskamer

februari 22nd, 2019 · 6 Comments

Het houden van exotische planten hoeft zich natuurlijk niet uitsluitend te beperken tot de tuin. Ook in de huiskamer kunnen prima exotische planten gehouden worden. In dit artikel geven we enkele tips en aandachtspunten mee. Zo kunt u ook zonder tuin genieten van exotische planten of de exotische tuin verlengen naar de huiskamer.

Standplaats

Planten hebben uiteraard licht nodig. Véél licht! Zelfs plaatsen die voor het menselijk oog licht genoeg lijken zijn voor planten vaak al te donker. Slechts enkele plantensoorten die van nature ook als ondergroei op donkere plaatsen voorkomen zullen het dan ook goed doen iets verder in de huiskamer. Over het algemeen is toch de plaats pal echter een raam geen overbodige luxe. Normaliter filtert het glas alle schadelijke straling en is er weinig tot geen kans op verbranding. Let wel op met eventuele radiatoren die vlak bij geplaatst zijn. Die zorgen voor een erg droge lucht met een verhoogde kans op spintmijt. Vloerverwarming is minder problematisch, zeker wanneer u water geeft via de onderschaal (waarover later meer).

Welke plant?

Door wat aandacht te besteden aan de plantkeuze vermijd u niet alleen teleurstellingen maar voorkomt u ook dat een ongeschikte plant wegkwijnt en de woonkamer ontsiert.

Een geschikte plant kan tegen de beperktere lichtinval (ten opzichte van buiten), tegen de constante kamertemperatuur (ook in de donkere wintermaanden) en de relatief droge lucht.

Doordat huizen vroeger veel tochtiger waren en slechts gedeeltelijk verwarmd met een stoof of haardvuur waren andere planten gangbaar dan tegenwoordig.  Zo waren varens vroeger heel normaal als kamerplant maar is dat tegenwoordig lang niet meer zo eenvoudig.

Enkele zeer geschikte planten voor in de huiskamer:

palmen:

 • Chamaedorea-soorten (Chamaedorea elegans, Chamaedorea radicalis,…)
 • Dypsis lutescens (de zeer populaire Arecapalm)
 • Howea forsteriana (de bekende Kentia palm, erg geschikt voor de iets donkerder standplaats)
 • Phoenix roebelenii (dwerg dadelpalm; mits koude overwintering)


Howea forsteriana, Dypsis lutescens, Phoenix roebelenii

bananenplanten & aanverwanten:

 • Musa acumunita ‘Dwarf Cavendish’ (de meest verkochte bananenplant, dikwijls onder synoniemen als Musa nana, Musa tropicana,…)
 • Strelitzia reginae (paradijsvogelplant – mits koude periode mogelijk is voor nieuwe bloei!)
 • Strelitzia nicolai (met imposante grote bladeren)
 • Alocasia-soorten (Alocasia calidora, Alocasia portadora,…)


Musa acumunita ‘Dwarf Cavendish’, Strelitzia reginae, Alocasia macrorrhiza

overige exoten:

 • Monstera deliciosa (de bekende “gatenplant” die het heel goed doet zelfs op een wat donkerder plaats)
 • Ficus elastica (gekend als rubberplant)
 • Fatsia japonica (vingerplant die eventueel ook buiten in de volle grond kan geplaatst worden als hij te groot wordt)
 • Calathea-soorten (met prachtige tekeningen in het blad)
 • vetplanten (Aloe, Agave,…)


Monsteria deliciosa

Enkele niet-geschikte planten voor in de huiskamer:

palmen & aanverwanten:

 • Trachycarpus-soorten
 • Cocos nucifera (de algemeen verkochte en populaire Kokospalm)
 • Cycas revoluta (het nieuwe blad wordt veel te lang door lichtgebrek)

bananenplanten & aanverwanten:

 • Musa basjoo
 • Ensete ventricosum ‘Maurelli’
 • Heliconia soorten
 • Colocasia-soorten

overig:

 • bamboe (te droge lucht)

Uiteraard is dit overzicht niet volledig, het geeft louter een indicatie! Zoals altijd geeft de plaats van herkomst een goed idee van wat de plant nodig heeft. Planten uit typische tropische gebieden zullen binnen vrij snel last hebben van de te droge lucht, bv voor Heliconia’s. Bepaalde planten hebben ook een koele overwintering nodig. Soms voor het aanzetten tot nieuwe bloei zoals de Strelitzia bijvoorbeeld, andere omdat ze van de combinatie hoge temperatuur en korte sombere dagen in de war raken, zoals de Phoenix roebelenii bijvoorbeeld.

Watergift

Bij veel van de problemen met kamerplanten blijkt een niet-aangepaste watergift (vaak te veel!) de oorzaak. Bekijk zeker onze instructievideo en geef zo veel mogelijk via de onderschaal. Niet alleen verdampt het water zo ook langs de plant voor een betere luchtvochtigheid maar zo vermijdt u ook ineens die vervelende varenrouwmugjes die zich anders in de natte potgrond voortplanten.

Alternatieven

Hebt u géén enkele geschikte plaats in huis dan zijn er nog steeds wat mogelijkheden. Zo kunt u met een paludarium een mini-klimaat nabootsen. Ook kunt u een mini-tuin maken voor op tafel.


paludarium


oa. Biophytum sensitivum

© La Palmeraie

6 reacties »

 • Reactie door Debby — 1 februari 2021 12:20 @ 12:20

  Hoi… Ik vroeg me af of de dwarf cavendisch en de super dwarf de enige bananen zijn in de huiskamer kunnen? Of zijn er nog andere (dwarf) soorten?


 • Reactie door lapalmeraie — 1 februari 2021 13:21 @ 13:21

  Beste Debby

  Er zijn nog dwergsoorten maar die hebben het doorgaans een stuk moeilijker met de condities binnenshuis waar de luchtvochtigheid toch vaak veel te laag is en het licht toch doorgaans niet sterk genoeg. Hierdoor is de kans op succes een stuk lager. Ik denk daarbij dan bijvoorbeeld aan de Musella velutina of de Musa ornata. Kortom, het zullen toch vooral de Dwarf Cavendishen zijn die het goed doen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door minke — 18 februari 2021 22:32 @ 22:32

  Hoi, ik zou zo graag een hele grote banenboom in onze woonkamer hebben. Het is hier 5 meter hoog en licht met vloerverwarming. Is er een soort wat u aan zou raden? En heeft u er zowiezo ervaring mee?
  Alvast dan voor uw reactie.


 • Reactie door lapalmeraie — 19 februari 2021 12:06 @ 12:06

  Beste Minke

  Dat is zeker mogelijk hoor. De Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ is eigenlijk de meest courante en meest geschikte. Die zal zo’n 3 meter hoog worden in pot maar heeft ook wel veel plaats nodig qua omvang. Deze soort vormt op termijn ook eetbare banaantjes. Het is de typische bananenplant die het meest verkocht wordt en hij is herkenbaar aan zijn doffe donkergroene blad met donkere “wijn” vlekken.

  Wilt u het iets statiger dan is de Strelitzia nicolai ook nog een optie.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jochen — 14 mei 2021 09:03 @ 09:03

  Hallo ,
  ik heb een Ensete ventricosum ‘Maurelli’ gekocht en ben van plan deze binnen in de huiskamer op te laten groeien. Hij staat in een pot met vulkastrat (hydrocultuur) en watermeter bij een groot raam op het zuiden waar hij voldoende licht en zon zou moeten krijgen. Nu lees ik hierboven dat deze plan niet geschikt is voor in de huiskamer…

  Welke is de reden dat deze niet geschikt is ?
  Heeft u tips ivm water en voeding geven nu deze in vulkastrat staat ?

  alvast bedankt


 • Reactie door lapalmeraie — 17 mei 2021 12:52 @ 12:52

  Beste Jochen

  Binnenshuis blijft het eigenlijk al snel te donker voor deze tropische plant, zelfs pal achter het raam. Daarnaast is de droge huiskamerlucht niet ideaal maar zal het vooral zijn imposante afmetingen zijn die hem niet echt geschikt maken.
  Qua voedingsstoffen gebruikt u het beste een universele meststof voor kamerplanten die u in het gietwater mengt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.