Washingtonia filifera

maart 22nd, 2009 · 19 Comments

washingtonia-f2009-02-27

Nederlandse naam: Californische palm, Petticoat palm

Herkomst: zuiden VS (Californië/Arizona), Mexico

Bladvorm: waaiervormig met de typische draden tussen de bladsegmenten. Dood blad blijft als een rok aan de stam hangen; vandaar de Nederlandse naam.

Standplaats: Zon

Groeisnelheid: Snel

Hoogte volwassen: 20 meter

Vorstbestendigheid: -9°C

Kweken: Ideale beginnerspalm. Kiemt zeer snel en groeit snel en is zeer gemakkelijk qua verzorging. De Washingtonia filifera kan van april tot oktober ook prima buiten op het terras staan. In de winter wordt hij het best binnen gehaald. Stuk winterharder dan de Washingtonia robusta maar erg moeilijk te vinden. Meestal gaat het gewoon om de Washingtonia robusta die aangeboden wordt.

Gebruik: in het zuiden van de Verenigde Staten zijn hele promenades aangeplant. Denk hierbij aan de bekende boulevards aan de kustgebieden.


1 maand oud


Misschien vindt u dit ook interessant:
verzorging van palmen
Palmen voor “dummies”
Zaaihandleiding voor palmen

19 reacties »

  • Reactie door MARC DE BRUIN — 17 januari 2013 01:11 @ 01:11

    ik wouw even reageren op 1 van de 3 boven fotos
    zelf heb ik ook 12 tal washingtonia`s in een tuin huisje overdag zet ik ze buiten by goed week met een zonnetje
    mijn oudste is no geen jaar oud maar al bijna half zo groot als de pot die op het gras velt staat
    maar ja dit zijn ook foto`s van 2009 dus 5 oude fotos dus in werklijk heid zijn deze foto`s van deze palmen ook een heel stuk groterder toch invergelijking van toen 2009 nu 2013

    wo 16-1-2013


  • Reactie door lapalmeraie — 17 januari 2013 09:32 @ 09:32

    Beste Marc

    De foto’s zijn inderdaad al van 2009. Ik heb er nu ook eentje bij gezet van afgelopen seizoen van deze zelfde palm.
    Zoals u kunt zien is hij behoorlijk gegroeid. Het jaar ervoor heeft hij niet veel gedaan qua groei maar dat kwam vermoedelijk door het verpotten naar deze grote kuip.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door MARC DE BRUIN — 18 januari 2013 01:30 @ 01:30

    ok ik heb hem nu gezien inderdaad it is wel een duidelijk verschil de palm nu te zien // maar het zou best goed kunnen dat tijdens het verpoten de washingtonia filifera even anders reageerd //
    ik heb mijn washintonias felifera nog steeds in het tuinhuisje staan is ook een vorm van winter hard maken toch want als het goe wee weer is zonning dan zet ik ze buiten in de zon over dag sàvonds zet ik ze weer binen ok mijn 3 roebelinies gaan mee naar buiten sàvonds weer naar binnen


  • Reactie door lapalmeraie — 18 januari 2013 12:58 @ 12:58

    Beste Marc

    Denk eraan dat jonge planten, en zeker in pot, een stuk vorstgevoeliger zijn.
    Indien het tuinhuis echt vorstvrij blijft moet dat geen probleem zijn, anders raad ik u toch aan om een andere plek te kiezen.
    Houd daarbij in het achterhoofd dat de schade pas echt zichtbaar wordt in het voorjaar.

    De roebelenii kan sowieso niet tegen vorst. Die moet dan ook vorstvrij weggezet worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door natascha — 17 juni 2013 12:52 @ 12:52

    ik heb een vraagje mijn palm bladeren hangen allemaal en ze ontvouwen niet .wat zou het kunnen zijn.

    mvg natascha


  • Reactie door natascha — 17 juni 2013 12:55 @ 12:55

    nog een vraagje haha.wanneer moet ik hem verpotten?

    mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 17 juni 2013 16:01 @ 16:01

    Beste Natascha

    Moeilijk om zo te zeggen wat er met uw palm scheelt. Zijn alle factoren optimaal? (Verzorging, standplaats, potgrond, bemesting, watergift,…)
    In mijn artikel over de “verzorging van palmen” vindt u alvast alle basis informatie.

    Verpotten is nodig direct na aankoop aangezien de palmen vrijwel altijd in krappe kweekpotten staan. Nadien mag de palm verpot worden wanneer er veel wortels onder de pot uit de afwateringsgaten groeien en/of wanneer de verhouding pot vs. palm voor het gevoel niet meer juist is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michiel Van Goethem — 23 november 2013 13:41 @ 13:41

    Mijn palmboompje is 4 maand oud en vertoont kleine bruine stipjes op het blad, zoals ik hier al las op het forum zou dit kunnen door te veel water te geven. Maar nu had ik net voor dat ik dat zag men palmboom weer water gegeven, wat moet ik nu doen om de potgrond zo snel mogelijk te laten ‘uitdrogen’ zodat mijn palmpje terug gezond word?

    Met vriendelijke groeten,
    Michiel


  • Reactie door lapalmeraie — 25 november 2013 07:28 @ 07:28

    Beste Michiel

    In principe hoeft u het enkel maar in gedachte te houden voor de volgende watergift. Deze stelt u gewoon iets meer uit en u geeft iets minder. Tenzij de grond echt kletsnat is, in dat geval verpot u best naar een drogere potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lien Hereijgers — 4 februari 2014 10:07 @ 10:07

    Beste Michiel,

    Ik heb sinds mei 2013 een washingtonia in pot op terras staan (stedelijke omgeving) Heel gemakkelijk plant, moest eigenlijk (buiten de echte droge zomer) nooit extra bewateren.
    sinds enkel dagen heb ik hem omwille van de koude binnen in de living gezet, maar sindsdien zijn de bladeren gaan hangen. Zou hij te weinig licht krijgen? Of zou het zelfs te warm zijn binnen?

    Groeten
    Lien Hereijgers


  • Reactie door lapalmeraie — 4 februari 2014 18:10 @ 18:10

    Beste Lien

    Dat is een normale reactie als gevolg van de plotse temperatuurwisseling. De kans bestaat zelfs dat al dit blad ook volledig bruin wordt en uiteindelijk afsterft. Gelukkig zijn het wel snelle groeiers waardoor er vlug weer nieuw blad gevormd zal worden.
    Zet de palm wel pas weer buiten als het een 10-tal dagen bewolkt blijft, het binnenblad zou in de volle zon direct verbranden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door patricia — 24 mei 2014 06:12 @ 06:12

    Woon in Spane en heb een Californische palm verplaatst in mijn tuin , maar nu hangen de bladeren en mijn vraag is is het beter als ik die er af haal of moet ik het afwachten hoe het verder gaat? het is net een dag geleden dat hij verzet is dus mischien heeft hij toch een klap ervan gekregen. Hier binden ze vaak de bladeren op als ze gepoot worden maar dat doen ze volgens mij bij andere soort. gr patricia


  • Reactie door lapalmeraie — 26 mei 2014 06:48 @ 06:48

    Beste Patricia

    Dat is een normale reactie op het verplanten. Bladeren die echt te hard afhangen mogen eventueel al verwijderd worden, zo blijft de verdamping beperkt en bovendien zitten er bij de Washingtonia in notime weer nieuwe bladeren aan.
    Verder is het gewoon wat afwachten.

    Het klopt dat bij de aanplant de bladkroon vaak nog samengebonden zit maar dit is vooral om praktische redenen. Zo is de palm eenvoudiger te hanteren. Het blad nog even opgebonden laten zitten is dan slim om de verdamping wat te beperken de tijd dat de palm aanslaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ruud — 1 november 2014 17:04 @ 17:04

    Ik heb twee filiferas in de volle grond staan nou ga ik er twee hokken omheen bouwen met noppenfolie en een dak dat open kan om te ventieleren
    Nou vraag ik mij af wat ik het beste kan doen een verwarmingskabel plaatsen of kan ik beter een elek kacheltje kopen dat aanslaat bij nul graden ?


  • Reactie door lapalmeraie — 2 november 2014 15:32 @ 15:32

    Beste Ruud

    Een elektrisch kacheltje dat aanslaat telkens wanneer het even onder 0 gaat lijkt me een dure oplossing voor een palm die wel wat lichte vorst aankan. Een warmtekabel, eventueel met thermostaat, lijkt me dan ook beter. Zeker indien het effectief om filifera’s gaat aangezien deze redelijk wat vorst kunnen verdragen. De kans dat het ook effectief deze soort betreft is echter wel klein aangezien ze erg moeilijk te vinden zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Valk — 6 november 2014 22:59 @ 22:59

    Ik wil mijn Washingtonia filifera inpakken met isolatiemateriaal in de winter en dan in de garage zetten. Mijn vraag is of ik alleen de stam moet inpakken of ook de bladeren ? , dus de plant in z’n geheel ?
    ,..want dan krijgt deze bijna geen licht meer…?


  • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2014 09:07 @ 09:07

    Beste

    Een Washingtonia kan best wel enkele graden vorst verdragen.
    Wanneer u deze binnen zet lijkt extra bescherming me dan ook niet direct nodig.
    Of hoog uit de pot misschien. De pot op een voetstuk zetten om het contact met de koude vloer te vermijden helpt ook al veel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door max — 27 maart 2021 18:35 @ 18:35

    https://ibb.co/W3P5gtb
    hallo. ik heb hier 2 washingtonias staan met gele bladeren sins dat ik ze in de zon had zet van de afgelopen dagen. weet je wat dit kan zijn ?gr max


  • Reactie door lapalmeraie — 29 maart 2021 07:34 @ 07:34

    Beste Max

    Op de foto valt het nog wel mee maar sowieso moet u bij het buiten plaatsen van planten altijd oppassen om dit niet meteen in de volle zon te doen. Net als onze huid, kan het blad immers verbranden in de zon. Het moet daarom geleidelijk aan wennen. Dit kan u doen door de planten eerst in de schaduw te zetten en gedurende een week of 2 het aantal uren zon geleidelijk aan op te voeren. Het nieuwe blad, gevormd in de zon, is uiteraard wel bestand tegen het zonlicht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.