De grootste Indonesische tuin van Europa: hét geheim van Pairi Daiza!

november 19th, 2009 · 8 Comments

Photobucket
De oplettende tv-kijkende Belg zal het al opgemerkt hebben. Het zo vertrouwde ‘oh ho-o Paradisio’-reclamespotje heeft plaats gemaakt voor een nieuw filmpje. Inderdaad, Paradisio is een nieuwe attractie rijker. En wát voor één! Een botanische parel op nog geen 10km van Aat, net voorbij de taalgrens. Een must voor alle exotenliefhebbers.


Jaarlijks breng ik met mijn gezin een bezoekje aan Paradisio. Dat dit slechts een kleine dierentuin is, is al lang achterhaald. Buiten de goed verzorgde dierenverblijven, is dit park ook enkele botanische hoogstandjes rijk. Zo is er de “Oasis”; een serre met tropische beplanting, touwbruggen, een waterval, koi-vijvers,… Voor een exotenliefhebber als ik op zich al de verplaatsing waard. De Chinese tuin die enkele jaren geleden geopend werd verdient terecht de titel ‘grootste van Europa’. Je waant je er zonder moeite in het verre Oosten.

Photobucket

“Ganesha”

Bij het oversteken van het meer bleek ik duidelijk onvoldoende geïnformeerd. Niet alleen bracht het pad mij naar de overzijde, maar ook stond ik plots op een ander continent. Onderaan de trappen van Ganesha; de grootste Indonesische tuin van Europa, kwam ik ogen te kort. Ganesha, de hindoegod met olifantkop, komt op diverse plekken subtiel aan bod. En met de prachtige fontein aan het begin van de wandeling komt de symboliek achter deze god ook nog eens uit.

Photobucket Photobucket Photobucket

Tijdens de wandeling door deze tuin werd de bewondering alleen maar groter. De overweldigende variëteit aan exotische planten, de inheemse bouwwerken, de dieren. Een toevallige bezoeker sprak terecht; “ik ben nog in Indonesië geweest, het klopt, alles hier is zoals daar, Bravo!” Bij het zien van een kokospalm (Cocos nucifera) in volle grond was mijn spreekwoordelijke maat vol. Ik moest weten wat het geheim van Paradisio is. Hoe krijgen ze dit voor elkaar?!
Enige tijd later bezocht ik het park nogmaals. Ditmaal op uitnodiging van de botanisch directeur Bertrand Pettiaux. Hij gidste me door het geheim van Paradisio.

Photobucket

Cocos nucifera links in beeld

De planten

Het doel van de Indonesische tuin is mensen doen dromen. De plantkeuze wijkt daarom af van het gewone. Daarvoor zijn niet Photobucketnoodzakelijk alle planten inheems in Azië. Zolang het algemene plaatje maar klopt. Om dit te realiseren reist het team heel de wereld af. Zo zijn alle materialen van de gebouwen bijvoorbeeld afkomstig uit Indonesië, daar bewerkt en hier opgebouwd, door de speciaal hiervoor ingevlogen locals wel te verstaan. Leuk detail: de dakbedekking is gemaakt van palmvezels.

De wandeling begon onderaan de indrukwekkende trappen. Links en rechts worden rijstvelden gesimuleerd door met gras bezaaide terrassen. De onderste gedeeltes bevatten effectief water en water minnende planten. Deze kunstmatige vijvers waren direct succesvol doordat het rijke water uit het meer hiervoor gebruikt is. Het is de bedoeling om de rest van de terrassen echt te doen dienst nemen als rijstveld. Grootste hindernis hierbij is het waterdicht maken van de bassins.

Photobucket Photobucket Photobucket
foto midden van voor naar achter: Typha variegata, Nelumbo nucifera, Papyrus, Thalia dealbata

Photobucket

Tijdens onze wandeling ontbrak de kokospalm aan het plaatje. Enkel het plantgat was voor de oplettende bezoeker nog zichtbaar, discreet weggewerkt achter een standbeeld. De kokospalm zelf stond al in zijn wintePhotobucketrstalling in een privéserre. Na de sluiting van het park begin november, wordt man en macht in gezet om alle planten voor te bereiden op de winterperiode. In de onderstaande fotoreportage krijgt u niet alleen een indruk van de geweldige collectie die men aantreft in de Indonesische tuin, ook is de gehanteerde winterbescherming vermeld. Rechts een exclusieve foto van de winterstalling van de Cocos nucifera en van de Ficus microcarpa “compacta” bonsai (voorgrond).

Photobucket Photobucket Photobucket
foto van links naar rechts: Bambusa ventricosa (overwintert in serre), Chorisia speciosa (warmte kabels en ombouwd met kunstof platen), Coccotrinax crinita (overwintert in serre)

Photobucket Photobucket Photobucket
foto van links naar rechts: Cycas pectinata (overwintert in serre), Musa basjoo en Canna indica (mulchlaag), Musa basjoo en Musa siam ruby (worden ingepakt met stro)

Photobucket Photobucket
foto van links naar rechts: Cycas revoluta (overwintert in serre), Dasylirion longissimum (overwintert in serre)

Photobucket Photobucket Photobucket
foto van links naar rechts: Jubaea chilensis (ombouwd met kunstof platen), Musella lasiocarpa (stro en afgedekt met plastic), Phoenix canariensis (warmte kabels en ombouwd met kunstof platen)

Photobucket Photobucket Photobucket
foto van links naar rechts: Phoenix roebelinii (overwintert in serre), Trachycarpus fortunei (geen winterbescherming), Washingtonia robusta (overwintert in serre)

Photobucket Photobucket
foto links: Trithrinax campestris (wordt ingepakt met stro)
foto rechts: Thalia dealbata

Photobucket
Schinus molle (wordt ingepakt)

Photobucket

Nederzetting met twee prachtige Jubaea's

Photobucket

Niet altijd succes

Iets wat me tijdens mijn eerste bezoek niet echt was opgevallen, is dat er ook wat planten tussen stonden die iets minder succesvol waren. Onderstaand ziet u hiervan de foto’s. Eigenlijk vind ik dit helemaal niet storend, sterker nog, het stelde me gerust. Bij deze liefhebberij is nu eenmaal niet elke poging succesvol. Het blijft toch altijd een beetje experimenteren. Ook voor de professionals.

Photobucket Photobucket Photobucket
foto van links naar rechts: Bismarckia nobilis, Jacaranda mimosifolia, Tithrinax campestris. Deze planten hebben de winter niet overleefd, ondanks hun winterbescherming.

Photobucket Photobucket Photobucket
Ook de twee volwassen Jubaea’s aan weerszijde van de trap, hebben de winter helaas niet overleefd. Deze palmen die geschat worden op een leeftijd van 80 jaar vertonen rottingsverschijnselen van de speer (foto midden) tot aan de voet (foto rechts).

Conclusie

Paradisio is in zijn opzet geslaagd; de bezoeker kan in deze tuin wegdromen van verre Oosterse bestemmingen. Zowel voor de ‘leek’ als voor de liefhebber is een wandeling door Ganesha absoluut de moeite waard. Om dit doel te bereiken worden bovendien kosten noch moeite gespaard. En sta na uw bezoek even stil bij het feit dat deze én alle andere tuinen onderhouden worden door slechts 7 man. Namens La Palmeraie, bravo Paradisio!

Photobucket

U kunt Parc Paradisio bezoeken vanaf april tot oktober.

© La Palmeraie

Photobucket

Paradisio - Pairi Daiza nl

8 reacties »

 • Reactie door vincent smeerdijk — 25 februari 2010 18:15 @ 18:15

  Hallo in mei wil ik voor de eerste keer een bezoek brengen aan dit park samen met mijn vrouw en 2 kinderen van 5 en 10 jaar.
  Graag wil ik weten of dit park in 1 dag te bezichtigen is. Of heb ik 2 dagen nodig om alles op het gemak te kunnen bekijken.
  Alvast bedankt.


 • Reactie door lapalmeraie — 25 februari 2010 22:34 @ 22:34

  Beste Vincent

  Indien u alles op het gemak wilt bekijken dan zal één dag inderdaad wel nipt zijn. Maar om 2 dagen te vullen is het park wel wat klein hoor.
  Alles hangt er natuurlijk vanaf waar uw interesses liggen en van de drukte. Op hele drukke dagen kan er zo wel wat tijd kruipen in wachtrijen voor de catering bijvoorbeeld.

  Maar als u er tijdig bent heeft u meteen parkeerplaats en koop uw toegangskaarten online om niet bij de kassa’s te hoeven wachten, zo kunt u zeker genieten van een heerlijke dag voor heel het gezin.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Francois Eijkhout — 9 mei 2010 13:52 @ 13:52

  Hoi Niek echt te gek dit park licht neem ik aan in belgie hier in holand is het echt stukken minder met alles wat met mediteraans of tropisch heeft te maken ook bedankt voor je duidelijke uitleg op het forum in holland zecht men hij heeft er kaas van gegeten succes op je webside palm groeten Francois


 • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2010 16:04 @ 16:04

  Bedankt Francois!


 • Reactie door JER0EN R0LAND — 22 augustus 2010 20:21 @ 20:21

  Het bouwen van een tropisch park zoals wij kennen van “Berlin tropical-islands” http://www.tropical-islands.de is een heel dure aangelegenheid. Daarnaast is het ook erg duren om het continue warm testoken in de winter en de luchtvochtigheid regelen, het vergt ook veel onderhouden. Maar je zou het ook meer energiezuiniger
  kunnen maken door alleen droog tolerant planten tenemen, Planten die goed droogen lucht kunnen verdragen met lagen luchtvochtigheid 1: Canarische dadelpalm , 2 Delonix regia 3. Tamarind tree. 4: Cycas revoluta.
  5: Banana plant *kunnen overleven drogen periodes, maar niet optimaal door besproeien met water. 6: Yucca plant en andere soort droog tolerant planten. In de winter maanden moet je de tempretuur houden op een bepaald minimum niveau, in de zomer kan je zonnen energie winnen en daarmee led verlichting laten branden voor beter groei van planten.


 • Reactie door F.W.Soffner — 23 juni 2016 07:31 @ 07:31

  Geachte LS,
  Het zal wel aan mij liggen maar ik kan helaas het adres en verdere inlichtingen niet vinden.
  Wij willen graag op korte termijn uw park bezoeken.
  Dit interesseert mij heel erg omdat ik zelf van indische afkomst ben.
  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groeten,
  F.W.Soffner


 • Reactie door lapalmeraie — 23 juni 2016 09:41 @ 09:41

  Beste

  Het park dat wij hier beschrijven is inmiddels van naam veranderd, eentje die het mondiale aspect wat meer belicht. Tegenwoordig heet dit park Pairi Daiza. Ze zijn gelegen in Brugelette, niet ver van Ath in het zuiden van België. Zeker voor Nederland is dit natuurlijk wel een eind rijden maar het is absoluut de moeite waard.
  Tegen volgende week publiceren we overigens een gloednieuw artikel over een exclusief bezoek aan dit geweldige park.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 23 mei 2018 04:54 @ 04:54

  dag Palmeraie, Pairi Daiza is zojuist verkozen tot beste dierentuin van Europa vernam ik via de radio, een wonderlijke plaats waar je van de ene verbazing in de andere valt, ieder jaar komt er wel iets nieuws bij, inmiddels kan je een bezoek best over twee dagen uitspreiden om van alles te kunnen genieten. Wij gaan er ook geregeld heen en dit sinds het nog het vogelpark Paradisio was. Heel leuk om het park zo te zien evolueren. Een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring en een must-see voor iedere buitenlandse toerist die België aandoet .


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie