Hoe kan ik een palmboom verhuizen?

maart 27th, 2013 · 59 Comments

 photo tfverhuizen1_zpsfe3e7270.jpg

Een verhuizing, een herinrichting van de tuin, een koopje,… Er zijn diverse redenen te bedenken waarbij een palm uitgegraven en verhuisd moet worden. Maar hoe begin je aan zo’n operatie en waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel vindt u het allemaal terug.

Voorbereiding

Bij zo’n verhuizing gaat het doorgaans om palmen van een behoorlijk formaat. Kleinere exemplaren zijn immers eenvoudig uit te steken. Het verplanten van zo’n grote palm is toch wel een behoorlijke onderneming. Met name door het hoge gewicht van de palm en kluit. Om een idee te krijgen van het gewicht kunt u in het lokale tuincentrum eens een vergelijkbare maat palm in pot proberen te verplaatsen. Grote kans dat u naast enkele sterke helpers ook een kraan of iets dergelijks nodig hebt om het geheel op te kunnen heffen.

De verhuizing: wanneer?

Indien mogelijk wordt de verhuizing het best gepland in het begin van het exoten seizoen (april-mei). Zo hoeft de palm geen vorst meer te verduren na deze zware ingreep en kan hij lang genoeg wortelen voor de komst van een nieuwe winter.

De verhuizing: het uitgraven

 photo tfverhuizen2

Het vooraf los steken rondom de kluit zoals bij loofbomen gedaan wordt is niet aangeraden. Op de dag zelf graaft u gewoon de kluit in één keer uit. Nieuwe wortels aanmaken heeft toch pas nut eens de palm op de nieuwe standplaats staat. Ten opzichte van een loofboom wortelen palmen eerder in de diepte. Grof genomen is de kluit zo groot als de bladkroon. Bij een verhuizing kunt u echter onmogelijk de hele kluit meenemen, probeer daarom “zo veel mogelijk” mee te nemen. Binnen het haalbare. Zo ziet de palm het minste af. Pak de kluit vervolgens in.

Tip! Het kan handig zijn om bij aanvang eerst al het blad naar boven toe samen te binden. Zo kunt u vrijer rond de palm bewegen.

NB. Een andere methode voor wanneer u de verhuizing langer op voorhand plant, is dat u eerst een geul graaft rond om de palm op ~20/30 cm van de stam. In deze geul plaatst u aan de kant van de wortels kippengaas en vervolgens vult u de geul weer op met tuinturf. Hierna wacht u minstens enkele maanden, de tijd dat de palm weer recupereert. Nadien graaft u de palm uit net buiten het kippengaas. Voordeel van deze methode is dat u de schade veel meer spreidt over een langere tijd, bovendien blijft er steeds een gezond deel van de palm om de klap te incasseren. Uiteraard moet er wel voldoende tijd beschikbaar zijn.

De verhuizing: het transport

Bij het transport is het aangewezen om de bladeren samen te binden en af te dekken. Niet alleen waaien ze anders aan flarden ook versnelt de wind onderweg de uitdroging.

 photo tfverhuizen3
 photo tfverhuizen4

De verhuizing: nieuwe standplaats

 photo tfverhuizen5Op de nieuwe plaats wordt de palm het best direct weer in de volle grond gezet. Graaf hierbij een voldoende groot plantgat met verse tuinaarde en wat beendermeel om de wortelgroei te stimuleren. De kluit moet niet losgewoeld worden zoals bij sommige loofbomen gedaan wordt. Integendeel, probeer de kluit zo veel mogelijk intact te laten.

Kunt u de palm door omstandigheden niet in de volle grond zetten of valt de verhuizing in hartje winter; dan kan de palm ook opgepot worden. Daarbij zal de kluit kleiner moeten gemaakt worden om in een pot te passen. Uiteraard ziet de palm hier ook meer van af. Zet hem daarom voorlopig op een beschutte standplaats.

Gedurende de eerste maanden moet de palm ondersteund worden in de vorm van boompalen en spanbanden. Zo waait de palm niet om en kan de kluit rustig opnieuw wortelen.

Voor overige tips over het opnieuw aanplanten kunt u een kijkje nemen in het artikel “Hoe moet ik een palm in volle grond aanplanten?

De verhuizing: nazorg en terugval

Houd er rekening mee dat de palm nog wat kan terugvallen of, in het slechste geval zelfs kan doodgaan. Een verhuizing is immers toch een behoorlijke ingreep. Let vooral op voor uitdroging. De wortels functioneren immers nog niet optimaal na het aanplanten. Geef dus voldoende water, zeker op zonnige dagen met veel wind. Eventueel kan ook het blad tijdelijk worden opgebonden om de verdamping te beperken.

 photo tfverhuizen6  photo tfverhuizen7

 photo tfverhuizen8

© La Palmeraie

foto’s: fotograafinutrecht.com

lees ook: Verhuizen van een palmboom: de ervaring van een lezer!

59 reacties »

  • Reactie door lapalmeraie — 11 februari 2014 17:49 @ 17:49

    Hoi Niek,

    Ik las je artikel op je website hoe verhuis ik een palm.
    Mijn oma heeft vorig jaar een aantal Klimhortensia’s verhuist naar de andere kant van de tuin die niet wouden aanslaan bij water geven. Daarna heb ik de helft van het blaf afgeknipt omdat de kluit te klein is om alle bladeren vol te pompen. Daarna zagen de bladeren er beter uit en sloegen de planten goed aan.

    Geldt dit ook voor palmen en is dit een idee voor dit artikel?
    Ik kan het niet terug vinden in je artikel.

    Gr, Sylvan


  • Reactie door lapalmeraie — 11 februari 2014 17:54 @ 17:54

    Dag Sylvan

    Het terugsnoeien wordt inderdaad vaak gedaan bij planten die een secundaire groei kennen. Op die manier wordt overmatige verdamping ingeperkt en krijgt de plant de tijd om eerst wortels te vormen. Je ziet dit ook vaak terug bij het stekken.
    Palmen groeien daarentegen op een hele andere wijze. Het terugsnoeien van delen van het blad zou enkel maar leiden tot het verlies van dat blad. Juist wanneer de palm het zo hard nodig heeft. Wil je toch de verdamping inperken dan is het belangrijk dat je tijdens het transport het blad afdekt. Tevens zou je bij felle wind de bladkroon tijdelijk kunnen inpakken. Het lijkt mij echter praktischer om nadien gewoon even wat meer water te geven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Radjoe — 22 juni 2014 13:59 @ 13:59

    Kan ik een palm van ongeveer 2 meter binnen een maand verplanten met de methode zoals u dat heeft beschreven.


  • Reactie door lapalmeraie — 23 juni 2014 07:22 @ 07:22

    Beste Radjoe

    Dat kan aangezien er nog enkele maanden herstel mogelijk zijn voor de aanvang van de winter. Probeer de verdamping na het verplanten tijdelijk te beperken door het blad samen te binden en geef voorlopig ook voldoende water.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ludwine — 7 maart 2015 19:04 @ 19:04

    Hoe moet ik een palmboom die een schuit aan de zijkant geeft schijden van elkaar om dat kleintje te verplanten


  • Reactie door lapalmeraie — 9 maart 2015 08:00 @ 08:00

    Beste Ludwine

    Dat hangt er eigenlijk een beetje van af om welke palmsoort het gaat en hoe de zijscheut aan de plant zit. In de meeste gevallen gaat het om verschillende individuen die tegen elkaar aan worden geplant. Zij hebben in principe dus wel eigen wortels maar deze zitten zo dicht in elkaar gegroeid dat scheiden niet eenvoudig is. Bij bepaalde soorten, zoals de Chamaerops humilis, groeien er van nature zijscheuten naast de hoofdstam. Het verwijderen van deze zijscheuten kan, en indien deze scheut ook al wortels heeft kan hij opgepot worden, maar hiermee verliest de palm wel zijn typische uiterlijk.

    Het verwijderen kan door met een scherp mes langs de stam te snijden. De aarde wordt hierbij het best wat weggehaald rond deze plek.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door David — 5 mei 2015 18:33 @ 18:33

    Hallo,

    Nu heb ik mijn trachycarpus afgelopen week verplaatst. Deze is nu ongeveer 1,3m stam hoogte, vandaag heb ik de palm toch maar even vast gezet omdat deze wat stond te bewegen in de wind.

    Mijn vraag is nu hoelang moet ik de palm extra blijven ondersteunen?

    M.v.g. David.


  • Reactie door lapalmeraie — 5 mei 2015 18:40 @ 18:40

    Beste David

    Zulke windstoten als vandaag zijn natuurlijk wel uitzonderlijk. Wanneer dat voorspeld wordt, worden alle kwetsbare planten het beste even weg/vast gezet.

    Hoe lang dat nog nodig zal zijn voor deze verplaatste palm hangt er natuurlijk van af hoe snel de wortel groei herneemt. In ieder geval lijkt het me op zulke dagen verstandiger om een keer te veel dan te weinig te beschermen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door David — 6 mei 2015 08:03 @ 08:03

    Beste Niek,

    Bedankt voor de reactie,
    Ik heb de palm in verhoogde border staan in mediterraanse grond.
    Is er dan ongeveer te zeggen hoelang het duurt voordat de palm weer voldoende wortels heeft om zelfstandig te blijven staan?

    M.v.g. David.


  • Reactie door lapalmeraie — 6 mei 2015 15:42 @ 15:42

    Beste David

    Daar is weinig zinnigs op te zeggen nee. Alles hangt er van af hoe snel de palm zich zal herstellen. Algemene conditie, lokale omstandigheden, temperatuur, alles speelt een rol.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ilse — 31 mei 2015 17:51 @ 17:51

    Beste,

    Wij willen een palmboom verhuizen van volle grond naar een pot, welke aarde gebruiken we best en moeten we nog iets bijvoegen ?

    Alvast bedankt !


  • Reactie door lapalmeraie — 1 juni 2015 08:09 @ 08:09

    Beste Ilse

    De vraag is of er überhaupt nog veel ruimte voor potgrond zal over zijn, aangezien een palm in volle grond al een behoorlijke kluit zal hebben. Indien haalbaar mag u dit verder aanvullen met een goede drainerende potgrond. Eentje voor orangerieplanten is bijvoorbeeld prima.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door bart — 6 juli 2015 15:43 @ 15:43

    Hoi ik heb 4 palmbomen gekocht.
    ze stonden in de volle grond en nu heb ik ze over gezet ook in de vole grond
    het zijn er twee met stam van anderhalf meter
    en twee van twee meter twintig stam
    ik heb ze in de palmengrond gezet maar heb een probleem
    de twee grootste blijf het blad wel mooi
    maar de twee kleinere knijpt het blad dicht en gaan ze beetje bij beetje hangen
    ik heb ze 4 dagen geleden over geplaatst
    weet u wat er aan de hand is ?
    Moet ik ze nu twee keer pedag water geven of wat kan ik doen het lijkt net of ze dood gaan
    of kan het zijn dat ze reageren op de palmengrond dat ze dat niet gewend zijn ?

    Hoop u wat raad weet voor me

    Met vriendelijke groeten Bart


  • Reactie door lapalmeraie — 6 juli 2015 16:45 @ 16:45

    Beste Bart

    Bij zo’n transplantatie gaan er uiteraard redelijk wat wortels verloren. Hierdoor is de wateropname van de palm ook behoorlijk verstoord. Dit viel nu net samen met de hittegolf waardoor de palm extra veel vocht kwijt raakte.
    Bind voorlopig de bladeren van de palmen die het ‘t moeilijkst hebben even samen naar boven toe om de verdamping zo veel mogelijk te beperken. Laat ze zo nog een ruime maand staan.
    Uiteraard mag u nog steeds rijkelijk water geven hoewel één maal per dag voldoende is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door stefan — 9 augustus 2015 21:42 @ 21:42

    Kan je een palmboom van ongeveer 2 meter nu ook verhuizen is dat verstandig ja of nee en waarom


  • Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2015 13:34 @ 13:34

    Beste Stefan

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Het hangt er een beetje van af natuurlijk maar indien u kunt wachten tot het voorjaar is dat misschien wel verstandiger. Nu nog uitgraven betekent dat de palm nog maar zo’n 2 à 3 maanden heeft om volledig te herstellen voordat de winter weer voor de deur staat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ariane — 13 november 2015 12:44 @ 12:44

    goedemiddag, ik heb een prachtige palmboom, van klein tot nu 2,5 mtr hoog opgekweekt, afkomstig uit Zuid Zwitserland. Hij staat in de volle grond maar te dicht tegen de gevel van het huis. Wij willen hem morgen verplanten want de gevel gaat geschilderd worden en bovendien wordt hij te groot voor die plek. Kan dat nu? Of is het risico te groot omdat de winter voor de deur staat. Hij staat op een zeer beschutte, zonnige plek en we verplaatsen hem ongeveer 1,5 meter weg van de gevel. wat raden jullie aan?
    veel dank voor jullie advies, vriendelijke groeten, Ariane


  • Reactie door lapalmeraie — 13 november 2015 13:08 @ 13:08

    Beste Ariane

    Aangezien er niet heel veel zal veranderen aan de omstandigheden kan het best nu.
    De palm kant de winters ter plaatse immers en is gewend aan de grond etc.
    Probeer wel zo veel mogelijk wortels mee te krijgen en snoei toch ook zeker een deel blad om de verdamping wat in te perken. Voorzie ook zeker genoeg mankracht want zo’n palm is veel zwaarder dan je op het eerste gezicht zou denken. Minstens een halve dag werk met 2 man is zeker niet overdreven. 3 man zou zelfs handiger zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jannie van Schouwen — 20 december 2015 16:26 @ 16:26

    Goedendag,
    Wijhebben een 4 jaar oude Trachycarpus Wagnerianus in de volle grond staan.Hij is zo ongeveer 2×2 (hoogte en breedte).
    Nu gaan we 1 maart verhuizen en we zullen de palm tijdelijk in een pot moeten zetten(tuin huurhuis) tot we in ons nieuwe huis kunnen op 15 april.Daar kan hij weer inde volle grond.
    Kunnen we de palm zelf eruit halen ,(hoe groot is de kluit?)en in een hele grote pot zetten en waar bind je de bladeren mee samen voor het vervoer?


  • Reactie door Jannie van Schouwen — 20 december 2015 16:27 @ 16:27

    Sorry ….en vriedelijke groeten
    Jannie


  • Reactie door lapalmeraie — 21 december 2015 07:59 @ 07:59

    Beste Jannie

    Het hangt er een beetje van af wat de beschikbare middelen zijn. Met een graafmachine gaat het natuurlijk veel sneller en eenvoudiger maar het is ook veel duurder. Zelf doen is zeker ook een mogelijkheid maar trek er zeker een lange dag scheppen, duwen, trekken en tillen voor uit waarbij 4 man zeker geen overbodige luxe is.

    De exacte omvang van de wortelkluit wordt vooral beïnvloed door de grondsoort en het grondwaterpeil ter plaatse. Hoe dan ook zal deze moeten worden ingekort om in de kuip te passen die u hiervoor hebt kunnen vinden.

    De bladeren kunnen het eenvoudigst worden samengebonden met ducktape. Laat de kruin gerust tot half mei opgebonden zitten. Zo is het niet alleen handig voor u maar wordt ook de verdamping zo veel mogelijk beperkt.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Govi de Cock — 8 januari 2016 12:37 @ 12:37

    Ik heb een grote palm vrij dicht tegen het huis staan. Op dit moment is dit ongeveer 40 cm.
    Ik heb hem daar in 1999 geplant en hij is nu ruim 4 m. hoog. Aangezien we van plan zijn te gaan verhuizen, vroeg ik me af of deze palm, die al zo groot is en vrij dicht op ons huis staat, te verhuizen is. Ik zou hem heel graag mee willen nemen naar mijn volgende woonplek.
    Gr. Govi


  • Reactie door lapalmeraie — 8 januari 2016 13:06 @ 13:06

    Beste Govi

    Het kan, maar is altijd een heel karwij en niet zonder risico.
    Aangezien er blijkbaar nog geen concrete verhuisdatum is, is het aan te raden om nu alvast, als voorbereiding, ruim rond de palm en geul te graven, de maat van een grote kuip en daarin kippengaas te plaatsen en de geul weer op te vullen met turf of zand.
    Op die manier kan de palm op de huidige plaats en met de onderzijde van de kluit nog in tact weer recupereren van de ingreep en is het uitgraven later een stuk eenvoudiger.

    Op de nieuwe standplaats blijft de palm ook het best nog een maand of 2 met opgebonden blad staan om de verdamping te beperken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door roos — 17 maart 2016 12:28 @ 12:28

    goedemiddag,
    Kan een palm ( pot) het transport aan per container van rotterdam naar curacao? welke maatregelen moet ik evt nemen/
    gr Roos


  • Reactie door lapalmeraie — 17 maart 2016 21:09 @ 21:09

    Beste Roos

    Het hangt er wat vanaf hoelang die containers onderweg zijn en om welke soorten het gaat. Nu zijn de meeste soorten nog eenvoudiger lokaal verkrijgbaar lijkt me?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marc boeckaert — 24 juni 2016 08:01 @ 08:01

    hallo ik heb 2 waaierpalms, en zou die willen planten in volle grond.De plaats is naast een vijver ,kan het wortelgestel schade brengen aan de vijverfolie en hoever plant ik ze van de vijver vandaan
    groeten marc


  • Reactie door lapalmeraie — 24 juni 2016 11:50 @ 11:50

    Beste Marc

    Dat kan zeker. Bekijk ook even dit artikel:
    Kan een palmboom naast de vijver aangeplant worden?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door conny — 14 november 2016 09:31 @ 09:31

    Beste , het is nu 14 november 2016 op 1 december verhuizen wij
    graag hadden we een palmboom gekocht voor in de tuin van ons nieuwe stulpje is dit aan te raden voor de tijd van het jaar?


  • Reactie door lapalmeraie — 14 november 2016 12:58 @ 12:58

    Beste Conny

    Nee, dit is zeker niet het juiste moment.
    Pas na de winter en wanneer de grond weer voldoende is opgewarmd is het ‘t meest aangewezen om een palm aan te planten. Zie ook:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/05/palm-aanplanten/
    en
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/02/aankopen-palm/

    Veel succes met de verhuizing
    La Palmeraie


  • Reactie door Mia van Hoorn — 12 maart 2017 15:06 @ 15:06

    wij willen de palmboom graag verkopen omdat hij te groot word voor ons klein voortuintje.
    De boom is 3 meter en een half groot en willen hem tegen een aannemelijk bod verkopen .Hij is wintervast en in goede staat.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 maart 2017 10:46 @ 10:46

    Beste Mia

    Op het Palmvrienden forum kunt u hiervoor een gratis zoekertje plaatsen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door filip — 2 januari 2018 20:53 @ 20:53

    beste
    wij verhuizen midden januari en hebben 2 palmbomen van ongeveer 1.5 m, zouden die graag meenemen naar onze nieuwe bestemming, is dit ideaal of niet ? en moet die uitgraven met behulp van kraan ? en groeien die wortels zijdelings of in de diepte ?

    staan hier nu bijna 5 jaar

    groeten Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 6 januari 2018 17:40 @ 17:40

    Beste Filip

    Mijn excuses voor de latere reactie omwille van de feestdagen.

    Ideaal is zo’n verhuizing natuurlijk nooit maar indien u de palmen direct weer kunt aanplanten en er niet al te veel wortels sneuvelen hoeft het niet zo’n heel groot probleem te zijn.

    De wortels groeien voornamelijk naar beneden. U kunt dus op zo’n 40cm rond om de stam beginnen met afsteken. Aangezien ze toch al 5 jaar op de plek staan mag u een behoorlijke kluit verwachten. Met 2-3 man en een paar uur geduldig graven per palm is dat met de hand nog te doen. Graaf op voorhand ook alvast de nieuwe plantgaten om het werk te vereenvoudigen. Zo kunnen ze direct op de nieuwe plaats worden neergezet. Vul de gaten verder aan met het rijke Vivimus van DCM en enkele handjes beendermeel voor wortelgroei. Laat de bladkronen nog maar even opgebonden zitten tot begin maart. Zo drogen ze niet te snel uit met de harde wind momenteel. Geef ook rijkelijk water wanneer de grond droog aanvoelt. Dit jaar zullen ze sowieso nog wat terugvallen en volgend jaar zal alle energie naar de wortels gaan. Nadien zal de groei weer hernemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JD — 19 september 2018 11:06 @ 11:06

    Beste,

    Vrienden van mij hebben een huis gekocht waar
    4 palmbomen in de tuin staan,
    Nu willen zij deze weg en ik zou graag 1 in onze tuin zetten.
    Is dit nu nog aan te raden ? Ze zijn +- 2.20m
    Zo ja hoe diep en breed moet ik het best een gat maken?
    Welke benodigdheden heb ik nodig om deze verder te laten
    stralen?

    Mvg
    JD


  • Reactie door lapalmeraie — 19 september 2018 11:26 @ 11:26

    Beste JD

    Aangezien de palm nu ook al buiten in volle grond staat is het niet echt een probleem om deze nu nog (zo laat in het seizoen) uit te graven en direct opnieuw aan te planten in uw tuin. Qua uitgraven is het altijd beter om zo veel mogelijk wortels mee te nemen maar het moet haalbaar blijven natuurlijk. De meesten beschikken immers niet over de luxe van een grafmachine waardoor het gewicht van palm + kluit ook niet onderschat mag worden bij een te grote kluit. In de praktijk zal dit neerkomen op een kluit van zo’n 30cm breedte rondom de stam (totale diameter komt zo al snel op een meter. Qua diepte is 50cm al behoorlijk. Houdt er rekening mee dat het uitgraven toch wel een paar uur in beslag zal nemen. Het uit het gat tillen vergt bovendien ook wel een (sterke) man of drie. Probeer de stam niet teveel als hefboom te gebruiken om te voorkomen dat deze doorbreekt.
    Het is zeker aan te raden om op voorhand het nieuwe plantgat alvast te maken zodat de palm nadien (wanneer alle hulp nog voor handen is) meteen ook goed aangeplant kan worden. Snoei zeker ook wat oude bladeren weg om de verdamping te beperken en geef de komende maanden genoeg water indien het niet regent. De grond mag in feite niet uitdrogen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jeroen — 11 november 2018 17:40 @ 17:40

    Hallo,

    Ik heb vandaag een palm van 3,5/4 meter hoog verplaatst naar onze tuin. Een kluit van 130cm en om die reden er ook zand af moeten steken tussen de wortels door. Wel hebben we dit voorzichtig gedaan en zoveel mogelijk met de wortel mee en met de vingers ertussen uit gehaald. Ik weet dat dit geen goede tijd van het jaar is (november) maar hij moest weg bij vrienden vandaar ons besluit hem over te nemen.
    Nu is kijn vraag: moet ik hem extra beschermen tegen vorst omdat de haarwortels nu nog niet hebben kunnen groeien?
    Ik heb flink wat zakken potgrond erbij gedaan en goed nat gemaakt om hem zo te voorzien van extra water (nu nog 14 graden overdag).
    Deze palm heeft nooit bescherming (folie) gehad in de winter bij de vrienden maar daar stond hij meer beschut door andere bomen en hier slechts een coniferenhaagje……
    Ik weet het type zo niet maar kan hier geen foto plaatsen.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2018 07:30 @ 07:30

    Beste Jeroen

    Dat was vast een hele onderneming. Mooi dat het gelukt is. Qua periode valt het nog mee hoor. Hij stond immers toch al jaren buiten zonder bescherming en met een beetje geluk duurt het nog een 5 tal weken voordat er de eerste noemenswaardige vorst hebben. Het natte zachte weer is nu ideaal voor het herstel.

    Ik vermoed dat het om een Trachycarpus fortunei gaat. Qua bescherming zou ik daar nu het eerste seizoen tot -10°C niets aan doen. Mocht het kouder worden kunt de kruin weer even opbinden en wat jute er omheen wikkelen. Wel kunt u tijdelijk een goede laag boomschors rond de voet strooien.

    Sowieso zal de palm komend voorjaar iets van terugval laten zien en nauwelijks nieuwe groei maar uiteindelijk komt hij er als het goed is alsnog mooi doorheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alfred — 16 april 2019 14:48 @ 14:48

    Hallo ik heb hier verschillende palmen geplant maar ‘iedereen’houdt hier rekening met de stand van de zon,zodat de boom met dezelfde kant naar het noorden staat,of is dat overbodig?


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2019 15:06 @ 15:06

    Beste Alfred

    Hoe de palm ook staat, de dezelfde kant zal toch altijd naar het noorden wijzen?
    Ik vermoed dat het eerder bedoeld wordt naar in welke mate de palm blootgesteld wordt aan de zon. Op een noordgerichte kant van het huis zal dat een stuk minder zijn dan een zuidelijke gerichte standplaats. De ene soort doet het immers beter in de volle zon dan de andere.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie – Niek


  • Reactie door Kees Schrauwen — 28 april 2019 20:34 @ 20:34

    Hoi,
    Ik heb zojuist een dubbele palmboom verplant van stamhoogte 4 meter.
    De boom gaat nu bloeien is het verstandig om deze bloemen eruit te snijden omdat dan de bomen geen energie in de bloemen hoeft steken en beter aan het herstel kan werken.
    groeten Kees


  • Reactie door lapalmeraie — 29 april 2019 09:28 @ 09:28

    Beste Kees

    Er zijn op dat vlak twee kampen, de voorstanders voor het verwijderen van de bloei en de tegenstanders. Persoonlijk behoor ik tot de laatste omdat ik nog nooit enige bewijs heb gelezen/gezien dat het verwijderen van de bloeiwijze inderdaad een gunstige invloed heeft op de groei/herstel van de palm. Sterker nog, je zou zelfs kunnen aannemen dat dit het natuurlijke proces verstoord en daardoor juist een negatieve impact kan hebben.
    Ik zou de bloemen dus lekker laten zitten.
    In het verleden heb ik ook al meerdere palmen gepland terwijl ze in bloei stonden en dat is nooit een probleem geweest.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door caudron — 30 mei 2019 12:45 @ 12:45

    Hallo,

    Wij hebben een 4 tal weken geleden 2 palmbomen verplant in de volle grond.
    Nu laten deze hun bladeren naar beneden hangen en worden ze gelig.Is dit normaal en hoe valt dit op te lossen? Kunnen we dit oplossen door dagelijks water te geven of mogen we ook meststof bijgeven en zo ja welke gebruiken we het beste?

    Met vriendelijke groeten,
    Marty


  • Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2019 06:20 @ 06:20

    Beste Marty

    Er is nog een verschil tussen het simpelweg aanplanten in volle grond of het uitgraven en elders weer aanplanten van een palm. Bij de eerste zal er een reactie optreden op de nieuwe omgeving en omstandigheden maar die reactie is niet zo hevig als na het uitgraven en weer aanplanten waarbij er een behoorlijk deel van de wortels verloren gaat en/of schade oploopt.
    Goed watergeven is zeker aan te raden. Beendermeel geven voor de vorming van wortels is ook aan te raden.

    Lees zeker ook eens dit artikel:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2016/08/waarom-wordt-mijn-palm-plots-lelijk-na-het-aanplanten/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jeroen meijers — 24 augustus 2019 20:46 @ 20:46

    Goedeavond,

    Ga binnenkort 2 palmbomen verplaatsen met een kraan staan nu in de volle grond. Mijn vraag is waarmee kan ik het beste de kluit mee inpakken aangezien ze nog een week uit de grond blijven voor dat ze worden verplant in een achtertuin in de volle grond en is dit mogelijk. Graag hoor ik hoe en wat


  • Reactie door lapalmeraie — 26 augustus 2019 06:21 @ 06:21

    Beste Jeroen

    Het is natuurlijk niet ideaal om een week te wachten maar ik begrijp dat het direct weer aanplanten niet altijd mogelijk is. Idealiter zet u ze tijdelijk in grote potten of pakt u de kluiten in met krimpfolie bijvoorbeeld om het uitdrogen te voorkomen. Heel goed nat houden, zeker met de hitte nu, is ook een must! Ook de maanden na het opnieuw aanplanten.
    Met een beetje geluk herpakken ze nadien alsnog zonder al te zwaar terug te vallen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Casper — 18 oktober 2019 14:41 @ 14:41

    Beste,
    Ik heb ooit eerder gepost met hoe fijn en snel onze Palm van 4 meter goed aansloeg. We gaan verhuizen, en oplevering is in januari. We willen de Palm meenemen en willen deze nu begin november uitgraven en snel in de nieuwe tuin een plekje geven.

    Ik dacht, blad goed opbinden, en de stam al met ademend doek of jutten inpakken, grondpalen eromheen en fixeren.

    Is dit haalbaar? Of is dan onze inmiddels 5 meter lange Palm ten dode opgeschreven :( (

    Alvast dank! En groet,

    Casper.


  • Reactie door lapalmeraie — 19 oktober 2019 16:09 @ 16:09

    Beste Casper

    Verhuizen kan zeker hoor en in feite is het gewoon zaak om voldoende kluit mee te nemen. Zo is stutten nadien ook niet echt meer nodig. Inpakken zou ik ook afraden. Daar knappen ze zelden van op.

    Gelet op de maat en dus ook het gewicht zou ik het met een graafmachine laten doen. Zo kan er toch iets meer kluit meegenomen worden en duurt het niet zo ellendig lang. Laat hem royaal uitgraven en zet hem op de nieuwe plek meteen weer neer aangevuld met Vivimus. Terwijl hij toch plat ligt voor vervoer kunt u mooi 1/3 van het blad snoeien om de verdamping te beperken.

    Zorg op de nieuwe standplaats dat de grond steeds voldoende vochtig blijft en in principe moet het dan wel weer goed komen.

    Veel succes en stuur nadien gerust wat foto’s door.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jennifer — 20 april 2021 06:50 @ 06:50

    Goedemorgen,

    Ook ik heb een vraag over het verplaatsen van een palmboom.
    Het betreft een boom van ong 1.70 totale hoogte.
    Stamdikte 20 cm.
    En staat vermoedelijk al 9 jaar in de volle grond.
    Wij willen deze gaan overnemen maar kan bij ons niet in de volle grond.
    We gaan op zoek naar een half wijnvat daarvoor.
    Aan welke grootte moeten we denken om aan te schaffen?
    En wat moeten we in het wijnvat doen?
    Hydrokorrels met speciale potgrond? Of?
    En wat zijn de overlevingskansen?

    Ik verneem graag uw reactie.

    Vriendelijke groet,
    Jennifer


  • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2021 12:10 @ 12:10

    Beste Jennifer

    Dat kan zeker maar er zal zeker wel iets van terugval zijn. Snoei zeker 1/3 van het oudste (: onderste ) blad ter compensatie van de wortelschade en houd de palm de komende maanden goed nat, zonder te overdrijven natuurlijk. De grond moet steeds vochtig zijn maar niet kletsnat. Zolang het maar niet uitdroogt. Ik wist niet dat er verschillende maten wijnvaten in de omloop waren maar zo’n standaardmaat lijkt me prima. Hydrokorrels zijn niet per se nodig maar voorzie wel drainage gaten onderin en gebruik een kwalitatieve potgrond. Vivimus is bijvoorbeeld ideaal. De eerste maanden zal de palm dan vooral wat lelijker blad krijgen en vervolgens niet heel veel meer doen qua groei. Pas vanaf volgend jaar verwacht ik weer groei en zal hij langzaamaan ook weer mooier worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Andre vd Weegen — 27 juli 2021 10:34 @ 10:34

    Dag mensen, wij hebben 2 hele mooie palmbomen staan die wij weg willen hebben. Probleem is dat de stamhoogte ongeveer 2,5 a 3 meter zijn. Wie wilt deze hebben voor een kleine vergoeding? Zelf weghalen. Gr. Andre


  • Reactie door lapalmeraie — 10 augustus 2021 09:37 @ 09:37

    Beste Andre vd Weegen

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Dit is inderdaad zeer gebruikelijk en plaats gerust uw zoekertje op MP en eventueel ook op de Palmvrienden Facebook groep.
    Houd er echter wel rekening mee dat palmen van dit formaat een behoorlijke kluit hebben en dat een sterke man of 3 à 4 toch wel een paar uur per palm zal nodig hebben om ze uit de grond te krijgen en ze ook moet kunnen vervoeren. U zal dus een dag redelijk wat volk in de tuin moeten dulden en maakt ook best duidelijke afspraken over hoe de tuin achter gelaten moet worden. Ik denk daarbij bv aan eventuele beplanting en/of bestrating vlak bij de palmen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen Bouwens — 18 juli 2022 13:45 @ 13:45

    Beste mijnheer,

    Ik heb een emotienele vraag.Kan je drie palmbomen van 35 jaar oud en van 3mrt hoog nog verplaatsen of gaan de palmbomen dan dood. Het zijn erfenis bomen met goeie herinneringen aan de personen die helaas zijn overleden. Ze moeten bijna 200km vervoerd worden. En hoe diepp zijn ze geworteld en hoe breed is het wortelbed.
    Graag wacht ik op uw antwoord.
    P.s. de huidige bewoners moeten over een maand verhuist zijn.

    M.v.g.
    Ellen Bouwens


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juli 2022 14:38 @ 14:38

    Beste Ellen Bouwens

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.
    Hopelijk is het nog tijdig genoeg voor deze speciale vraag.

    Het kán zeker, maar is toch wel een hele onderneming zonder 100% garantie op succes. Maar over het algemeen lukt het uiteindelijk wel hoor.De wortelkluit is na zoveel jaren natuurlijk aardig uitgebreid. Palmen wortel hoofdzakelijk in de diepte dus qua breedte valt het al met al nog mee. Het zal iets wijder zijn dan de bladkroon. Sowieso is het onmogelijk om de volledige kluit uit te graven dus is het wat afwegen wat haalbaar is. Minstens zou ik toch gaan voor een cm of 40 rond om te stam en een cm of 50 diep. Deze palmen wegen met kluit gemakkelijk 500 à 600 kg per stuk dus is het handiger als ze met een minigraver uitgegraven en weggehaald kunnen worden. Met de hand is ook te doen maar reken dan op een uur of 3 à 4 per palm met minstens 4 sterke personen. Verwijder op voorhand al de helft van het blad (de oudste = onderste) van elke palm om het werken makkelijker te maken en vooral om de verdamping te beperken nu de wortelkluit deels beschadigd is. Probeer bij het vervoer de bladeren ook af te dekken met een deken of zeil om kapot waaien tegen te gaan en opnieuw om de verdamping te beperken. Voorzie op voorhand al de plantgaten op de nieuwe locatie zodat de palmen zo snel mogelijk weer in de grond kunnen én u heeft het werkmateriaal dan toch voorhanden. Nadien is het vooral een kwestie van véél water geven, elke dag. Zeker nu met dit weertype. Ze zullen hoe dan ook nog een stuk terugvallen en volgend jaar ook nog niet veel lijken te doen. Maar nadien is de wortelkluit wel weer hersteld en zal de groei ook weer hervatten.

    Veel succes en stuur zeker nog eens een update.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tamara — 8 maart 2023 08:14 @ 08:14

    Goedemorgen,

    Ik had even een paar vragen, als u dat goed vind.
    Wij willen graag 2 palmbomen, die te groot worden voor de voortuin, uitgraven en meenemen naar Frankrijk (10 uur rijden). Wij gaan daar eind april/begin mei heen.
    Als ik zo alle vragen en antwoorden lees, zullen we een kluit van 80 cm doorsnede moeten verwachten. Wij willen ze dus liggend in de aanhanger meenemen, kan dat zo’n lange rit? Zo ja, Ivm de bladeren moeten de bomen dan met de kluit voorin de aanhanger , neem ik aan? De bladeren moet met ductape omhoog gevonden worden , las ik; moeten ze ook nog ingepakt tijdens transport en zo ja, waarmee? En moet de kluit ingepakt? De stam hoefde niet ingepakt, las ik volgens mij ergens …?
    We zullen het natuurlijk zo goed mogelijk plannen, maar er zal zeker minimaal 1 – 2 week tussen uitgraven en ingraven zitten, zal de boom dat overleven en moeten ze gestud / vastgezet worden?
    Voor mijn tot nu toe gestelde vragen “ben ik niet zo bang”… maar mijn laatste vraag , is mijn grootste zorg of dit wel mogelijk is. Hoe lang moet je de palmen dagelijks water geven ?(hier in Nederland geven we zo nooit water, pakken ze van grondwater denk ik?)
    Wij zullen begin mei 1,5 – 2 weken in Frankrijk blijven, dus dan kan ik ze dagelijks genoeg water geven. Maar daarna zullen wij pas na 2 maanden weer terugkomen voor de 3 weekse zomervakantie.(en kan ik ze weer dagelijks van water voorzien ) En daarna komen we nog 1x terug voordat de winter begint. Kan de Palm dit wel overleven of is dit bij voorbaat al een verloren zaak? Of heeft u misschien een tip/truc voor vochtig houden als je er niet bent?Alvast bedankt. Mvg Tamara


  • Reactie door lapalmeraie — 8 maart 2023 10:20 @ 10:20

    Beste Tamara

    Het is natuurlijk altijd het proberen waard zolang u maar incalculeert dat het zeker geen garantie op succes is. Er zijn immers nogal wat “maren” in het verhaal, u haalt ze zelf allemaal zeer goed aan. Allereerst is de soort waar we hier over spreken niet onbelangrijk om de slaagkans wat beter in te schatten. Ook zou ik eerst de afweging maken wat hun toekomst in Nederland is. Ze worden “te groot” schrijft u. Is dat te hoog of te breed? De meest courante palm, de Trachycarpus fortunei gaat met de tijd immers de hoogte in waardoor het plaats probleem zichzelf vrij snel weer oplost. Hij vormt dan juist een mooie parasol. Maar goed, als er inderdaad onvoldoende plaats is en/of ze staan heel onhandig en moeten dus sowieso plaats maken dan is de verhuizing wel het overwegen waard. 

    Dit zou ik wel zo goed mogelijk voorbereiden door ter plaatse de plantgaten ofwel al te voorzien danwel het correcte materiaal voorhanden te hebben eens u daar staat met de palmen. Op de meeste plaatsen in Zuid Frankrijk is de grond immers niet zo gemakkelijk uit te graven als de Nederlandse polderbodem. Twee plantgaten van zo’n 50cm² is dan zomaar ineens een hele dag hard zwoegen. Voor het vervoer is vooral de uitdroging een ding om op te letten. Qua kluit maar zeker ook qua bladkroon wanneer er met 100km/u met over de péage wordt gereden. Ik zou de kluit en bladkroon daarom inwikkelen met krimpfolie. Zo blijven ze mooi op hun plaats en heeft de wind er minder vat op. Dek het geheel desnoods nog af met een afdekzeil om het kapot- of wegwaaien te voorkomen. Het zwaarste punt moet sowieso in de aanhanger, dus dat is de kluit. De stammen worden het beste naar achteren gericht zodat de bladkronen niet haaks op de wind staan. Het is ook handig om op voorhand al zo’n 2/3 van het blad te snoeien. Zo beperkt u ook een deel de verdamping. 

    Ter plaatse zou ik het plantgat aanvullen met een rijke grond die goed vocht vasthoudt; een compost-achtige potgrond. En het zeker ook afdekken met een dikke laag houtsnippers om het eveneens vochtiger te houden. Stutten is enkel nodig als ze echt wankel staan. Iets zwaars op de grond naast te stam leggen kan natuurlijk ook. Verder is er voor het watergeven niet echt een trucje om dat te voorzien tijdens de afwezigheid tenzij u met computergestuurde druppelaars werkt. Maar ik vermoed dat het water eraf gaat in periodes dat jullie er niet zijn. Een local inschakelen kan natuurlijk ook (lokale tuinaannemer, buur, vrienden,…) dat hoeft dan zeker niet elke dag maar al kregen ze maar elke week eens een goede plens zodat de grond de volledig uitdroogt. Er bestaan wel systemen waarbij een soort coontje in de grond geprikt wordt en deze via een slangetje uit een reservoir water opzuigt en zo afgeeft aan de grond maar dat is eerder een een weekje of twee te overbruggen. Zelf inventief zijn met een vat en een daaraan gekoppelde buis die net boven de kluit slechts druppelt kan ook voor een langere periode water voorzien natuurlijk. 

    Hoe dan ook zullen de palmen zeer sterk terugvallen en eerst nog een jaar of 2 lelijk blijven voordat er weer iets van groei te bespeuren valt schat ik zo in.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Laura — 24 maart 2023 12:05 @ 12:05

    Beste La Palmeraie,

    Wij zijn onlangs verhuist en hebben onze 2 Trachycarpus fortuneien (stam 2,5m en 2m) mee verhuist. We hebben een flinke kluit uitgegraven van ongeveer 1m diameter en 60-70cm diep, ze zijn vervolgens met een kraan uit de oude tuin en in de nieuwe getakeld. we hebben wat mediterrane potgrond en beendermeel in de grond gedaan. Hoe lang duurt het wortelen ongeveer en hoe lang en vaak moet ik de palmen water geven? We zijn namelijk de gehele maand juni weg en kunnen de palmen dan dus geen water geven en zouden dan een bewateringssysteem moeten aanschaffen. Of kunnen de palmen tegen die tijd al op eigen benen staan?

    Alvast bedankt voor de reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Laura


  • Reactie door lapalmeraie — 24 maart 2023 12:12 @ 12:12

    Beste Laura

    Reken toch minstens een jaar voordat ze weer geworteld zijn, soms zelfs twee en dan pas is ook weer nieuwe groei zichtbaar. Mits de verhuizing succesvol afloopt natuurlijk, maar met zo’n grote kluiten heeft u wel veel kans op succes.
    Voor juni is dat dus zeker nog geen oplossing maar goed, alles hangt natuurlijk ook van het weer af. Zolang de grond niet volledig uitdroogt is er niets aan de hand. Geef dus heel goed water voor jullie vertrekken en dek de grond af met houtsnippers om uitdrogen tegen te gaan.
    Snoei ook een deel van de oude bladeren weg mocht dat nog niet gebeurd zijn voor de verhuis.
    Houd tijdens de afwezigheid het weer thuis wat in het oog en mocht het nu echt heel droog en warm zijn zou het wel aangeraden zijn om een vrijwilliger te vinden die ze toch minstens één of twee keer een goede plens water kan geven. Zo snel droogt de volle grond nu ook weer niet uit en beter af een toe wat meer dan elke dag een beetje.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kim Anne — 20 november 2023 13:46 @ 13:46

    Dag! .

    Allereerst, wat een ontzettend leerzame tips op deze pagina, ik ben blij verrast.

    Mijn vraag gaat over vier palmen (tussen de 2 en 3 meter) die wij afgelopen zaterdag hebben uitgegraven bij verhuizing. Kluiten hebben nogal wat te verduren gehad. Ook de timing is niet ideaal, maar nood breekt wet…
    De palmen stonden in de volle grond op het oude adres. We hebben de bladeren ingepakt, kluiten omwikkeld
    met folie. Ze liggen nu in een rij voor het huis. Op het nieuwe adres wil ik ze vandaag (2 dagen later) planten.

    Welke aanpak heeft de voorkeur?

    -Gaten uitgraven (25 cm breder dan diameter van de kluiten)
    -onderin hydrokorrel
    -laag dcm bodemverbeteraar + beendermeel
    -palm plaatsen
    -gat rondom palm opvullen met dcm bodemverbeteraar + beendermeel
    -tweetal palen ter ondersteuning voor stam
    -bladeren opgebonden laten.

    OF:

    In plaats van volle grond de palmen in grote kuipen zetten gevuld met hydrokorrel, dcm + beendermeel. We zouden ze plaatsen tegen de gevel
    Op het zuiden en de potten kunnen verwarmen warmtematten / warmtesnoeren.

    Welk aanpak geeft volgens jullie de beste slaagkans?

    Hoor graag!

    Hartelijke groet,

    Kim Anne


  • Reactie door lapalmeraie — 21 november 2023 10:45 @ 10:45

    Beste Kim Anne

    Bedankt voor de leuke feedback. Helaas kon ik zo kortdag niet antwoorden, maar goed, bij deze alsnog mijn input.

    Aangezien de palmen al buiten stonden is het niet zo’n heel groot probleem dat ze nu nog uitgegraven en opnieuw gepland worden. Dat is vooral een probleem bij palmen die net uit de winkel komen en nog niet gewend zijn aan de omstandigheden buiten. Ik zou zeker opteren voor het aanplanten in volle grond, hoe minder handelingen er nodig zijn hoe beter dus het extra oppotten en later aanplanten is alleen maar meer verstoring voor de wortels. Het is bovendien nog relatief warm en heel nat, dat is vrij gunstig voor de wortels.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.