Waarom wordt mijn palm plots lelijk na het aanplanten?

augustus 30th, 2016 · 7 Comments

We ontvangen regelmatig de vraag, niet zelden met een beetje paniek, waarom de pas aangeplante palm plots lelijk begint te worden. Wat moet ik doen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Gelukkig, in de meeste gevallen, kunnen we u gerust stellen. Het is heel normaal dat een pas aangeplante palm wat terugvalt. Dit komt door de plotse verandering van omgeving. Vooral wanneer de verandering groot is, bijvoorbeeld een vers geïmporteerde palm uit Spanje die plots in de koude polder wordt neer gezet.

Ons voorbeeld: een Trachycarpus fortunei

In dit artikel laten we u onze Trachycarpus fortunei (Chinese windmolenpalm) zien, die in 2015 werd aangeplant. Deze palm werd net iets daarvoor geïmporteerd uit Noord-Oost Spanje en kwam hier in onze tuin in kleigrond op een tochtige Noord-West gerichte standplaats te staan. Uiteraard niet ideaal maar deze soort zou zich daar in principe wel aan kunnen wennen. Hieronder vindt u zijn evolutie van de aanplant tot aan de eerste tekenen van nieuwe groei!

NB. Uiteraard is de uitleg ook van toepassing op andere palmsoorten dan de Trachycarpus. Voornaamste verschil zal de groeisnelheid zijn en dus ook de tijd dat het duurt voor de palm weer aan het groeien gaat. Bij een Washingtonia bijvoorbeeld zal de groei eerder hernemen. Doordat deze palm minder blad bezit dan een Trachycarpus, ziet zijn situatie er overigens vaak nog beroerder uit.

De aanplant – 02/05/2015

Tijdens de aanplant had deze palm een mooie volle kroon. Onderstaand ziet u zijn evolutie in het jaar daarop volgend. U ziet dat de bladeren meer zijn doorgezakt en doordat de bladsegmenten zijn dubbel gevouwen ziet de kroon er ook veel minder vol uit. De hele palm geeft een weinig vitale indruk. Pas in april 2018 zien we opnieuw mooie bladeren verschijnen, 3 jaar na aanplant. Deze hoek van de tuin is overigens wel moeilijk met een droge grond, half schaduw en tocht.

De groei opvolgen

Om de groei beter op te kunnen volgen hebben we met een viltstift een streep getrokken over het nieuwe samengevouwen blad in het hart van de palm en de bladsteel ernaast. (rode cirkels). Zoals u op de linker foto kunt zien, gemaakt ruim één jaar na aanplant, was er nog totaal geen groei zichtbaar sinds de aanplant. Op de rechter foto, drie maanden later, ziet u hoe het blad wel volledig omhoog gekomen en uitgevouwen is. De bladsegmenten zijn ook niet meer dubbelgevouwen. In het hart zitten bovendien nog twee nieuwe bladeren (speren) klaar.

Conclusie

Het heeft meer dan een jaar geduurd voor de palm zich aan de nieuwe standplaats heeft aangepast en de groei hernam. Gedurende dat jaar is hij eigenlijk alleen maar afgetakeld en hebben we zelfs vaak twijfels over zijn toestand moeten aanhoren. Wij zijn hem echter altijd goed water blijven geven, vooral op zonnige en/of winderige dagen. Zelfs in de winter indien nodig. We hebben géén meststoffen meer gegeven sinds de aanplant. In het plantgat deden we enkel wat beendermeel ter bevordering van de wortelaanmaak. Natuurlijk is het succes van dit project ook deels te danken aan het feit dat we zijn begonnen met een palm van een goede kwaliteit.

© La Palmeraie

Bekijk ook:

Waar moet ik op letten bij het kopen van een palm?
Hoe moet ik een palm in volle grond aanplanten?
Hoeveel water mag ik mijn palmboom of bananenplant geven?

7 reacties »

 • Reactie door samuel clarys — 30 augustus 2016 17:45 @ 17:45

  ik moet eerlijk zeggen dat mijn trachycarpussen geen enkele last hebben gehad toen ze in volle grond werden gezet geen enkel terugval en de groei bleef gewoon verder gaan.

  Ik denk dat grondsoort en de periode ook veel doet


 • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2016 07:20 @ 07:20

  Beste Samuel

  Dat klopt hoor. Ik heb hier ook genoeg andere aanplant die vrijwel direct verder ging met groeien. Zoals oa die Butia odorata die in mei werd aangeplant. Maar áls er na het aanplanten iets misgaat is het vaak dit. Althans ik krijg er dusdanig veel vragen over dat het tijd werd voor een artikel. :)
  Diverse factoren kunnen inderdaad de oorzaak zijn maar volgens mij toch hoofzakelijk de kwaliteit van de palm en/of het contrast met de vorige plaats.

  Een palm die bijvoorbeeld voordien ook al een hele tijd hier stond zal veel minder aanpassingsproblemen hebben zélfs als je hem nog laat in het seizoen aanplant terwijl een vers geïmporteerde palm zoals in het voorbeeld het zelfs in mei (wanneer alle condities optimaal zijn) het zwaar kan hebben.

  De grondsoort kan bij sommige soorten een rol spelen hoewel dat bij een Trachycarpus bijvoorbeeld veel minder relevant is. Daarbij kan teveel aanpassing aan de grondsamenstelling op bepaalde grondsoorten zelfs een negatief effect hebben. Bij kleigrond zorgt een groot en goed gedraineerd plantgat bijvoorbeeld net dat al het water zich juist daarin ophoopt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 7 november 2018 06:20 @ 06:20

  Dag Niek,

  What een ongelooflijk jaar beleven we toch op het vlak van klimaat, gisterenmiddag was ik op de ring van Brugge en daar gaf mijn thermometer 20,5 graden aan.
  Maar omdat de winter vermoedelijk wel plots zijn intrede zal maken heb ik inmiddels mijn in volle grond aangeplante agave Americana ingepakt onder een met krimpfolie omwikkelde constructie onderaan opgevuld met stro.
  Mijn trachty heb ik onbeschermd gelaten maar die staat nu als kleine plant nog wel op een heel erg van de wind beschutte plaats.
  De washingtonia, musa, en Canarische dadelpalm heb ik voor de winter binnen bij het raam gezet en water en voedingstoffen verminderd . Dat zone aan dat raam begint wel een beetje op een indoor jungle te lijken want je kan er ook mijn andere projecties terugvinden zoals yuka, avocadoplantjes, foxtail agave, orchideeën en dan nog een heel fijn getande blauwe agave die ik meebracht uit de Canarische eilanden.
  Eigenlijk heb ik nog een cordylines redster en een oleander buiten staan in pot, die heb ik ter beschutting zo dicht mogelijk tegen de muur van ons huis gezet omdat ik binnen geen plaats meer heb, ik overweeg evenwel om ze binnenkort in een tuincentrum onder te brengen waar ook de tuinmeubelen opgeborgen worden voor de winter, het is daar wel donker maar het heeft tot nog toe gewerkt voor onze agaven.
  Verder benevel ik dagelijks mijn binnenjungle…..


 • Reactie door Filip — 7 november 2018 06:22 @ 06:22

  Dag Niek , tuincentrum in bovenstaande tekst moet wel tuintent zijn , mijn autocorrectie heeft zo een eigen willetje zo lijkt het wel…..


 • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2018 16:11 @ 16:11

  Beste Filip

  Mooi hoor!
  De Agave americana staat bij mij nog gewoon onbeschermd en heeft de afgelopen twee winters ook zo overwinterd.
  Nu staat deze wel vrij gunstig moet ik zeggen. Een afdak kan zeker maar qua stro en plastic zou ik wel nog wat oppassen. Volgende week lopen de temperaturen ook weer op zag ik al.

  Verder is het hier binnen niet veel anders. Overal staan momenteel weer wintergasten in huis.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 7 november 2018 19:12 @ 19:12

  Dag Niek, de agave Americana was te groot geworden om nog in een pot te houden bovendien bereiken ze alleen maar in volle grond hun spectaculair ogende volle potentieel .
  Jaaaah ik ben nog wat onzeker en zo’n mooie grote plant wil ik natuurlijk niet het eerste jaar dat hij buiten in volle grond staat tot moes zien vriezen .
  Als hij succesvol de winter doorkomt dan zal ik het volgend jaar eventueel zonder winterbepakking proberen.
  Vrees je misschien voor schimmelvorming ?
  Ik merk dat de damp die ‘s morgens aan de binnenkant te bespeuren is wel terug verdwijnt tijdens de dag.
  Ik kan natuurlijk wel extra ventilatieopeningen aanbrengen maar dan heeft de koude weer meer vrij spel…….


 • Reactie door lapalmeraie — 8 november 2018 09:18 @ 09:18

  Beste Filip

  Schimmel is inderdaad de grootste vijand. Deze plant komt eigenlijk al een heel eind als hij maar droog staat.
  Bij mij staat hij aan de voorkant, tegen die gevel in een zeer zanderige grond. Je hebt er nog naast gestaan :)
  Hierdoor is echter bescherming eigenlijk niet eens meer nodig. Enkel bij heel strenge winters zou er een afdak over moeten zodat hij echt droog staat en een lichtslang rond om om de temperatuur kunstmatig wat hoger te houden. Dat zou moeten volstaan.
  Let er zeker op dat er dus voldoende ventilatie is en dat de condens niet terug in het hart van de plant kan druppelen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.