Waarom wordt mijn palm plots lelijk na het aanplanten?

augustus 30th, 2016 · 2 Comments

We ontvangen regelmatig de vraag, niet zelden met een beetje paniek, waarom de pas aangeplante palm plots lelijk begint te worden. Wat moet ik doen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Gelukkig, in de meeste gevallen, kunnen we u gerust stellen. Het is heel normaal dat een pas aangeplante palm wat terugvalt. Dit komt door de plotse verandering van omgeving. Vooral wanneer de verandering groot is, bijvoorbeeld een vers geïmporteerde palm uit Spanje die plots in de koude polder wordt neer gezet.

Ons voorbeeld: een Trachycarpus fortunei

In dit artikel laten we u onze Trachycarpus fortunei (Chinese windmolenpalm) zien, die in 2015 werd aangeplant. Deze palm werd net iets daarvoor geïmporteerd uit Noord-Oost Spanje en kwam hier in onze tuin in kleigrond op een tochtige Noord-West gerichte standplaats te staan. Uiteraard niet ideaal maar deze soort zou zich daar in principe wel aan kunnen wennen. Hieronder vindt u zijn evolutie van de aanplant tot aan de eerste tekenen van nieuwe groei!

NB. Uiteraard is de uitleg ook van toepassing op andere palmsoorten dan de Trachycarpus. Voornaamste verschil zal de groeisnelheid zijn en dus ook de tijd dat het duurt voor de palm weer aan het groeien gaat. Bij een Washingtonia bijvoorbeeld zal de groei eerder hernemen. Doordat deze palm minder blad bezit dan een Trachycarpus, ziet zijn situatie er overigens vaak nog beroerder uit.

De aanplant – 02/05/2015

Tijdens de aanplant had deze palm een mooie volle kroon. Onderstaand ziet u zijn evolutie in het jaar daarop volgend. U ziet dat de bladeren meer zijn doorgezakt en doordat de bladsegmenten zijn dubbel gevouwen ziet de kroon er ook veel minder vol uit. De hele palm geeft een weinig vitale indruk. Pas in april 2018 zien we opnieuw mooie bladeren verschijnen, 3 jaar na aanplant. Deze hoek van de tuin is overigens wel moeilijk met een droge grond, half schaduw en tocht.

De groei opvolgen

Om de groei beter op te kunnen volgen hebben we met een viltstift een streep getrokken over het nieuwe samengevouwen blad in het hart van de palm en de bladsteel ernaast. (rode cirkels). Zoals u op de linker foto kunt zien, gemaakt ruim één jaar na aanplant, was er nog totaal geen groei zichtbaar sinds de aanplant. Op de rechter foto, drie maanden later, ziet u hoe het blad wel volledig omhoog gekomen en uitgevouwen is. De bladsegmenten zijn ook niet meer dubbelgevouwen. In het hart zitten bovendien nog twee nieuwe bladeren (speren) klaar.

Conclusie

Het heeft meer dan een jaar geduurd voor de palm zich aan de nieuwe standplaats heeft aangepast en de groei hernam. Gedurende dat jaar is hij eigenlijk alleen maar afgetakeld en hebben we zelfs vaak twijfels over zijn toestand moeten aanhoren. Wij zijn hem echter altijd goed water blijven geven, vooral op zonnige en/of winderige dagen. Zelfs in de winter indien nodig. We hebben géén meststoffen meer gegeven sinds de aanplant. In het plantgat deden we enkel wat beendermeel ter bevordering van de wortelaanmaak. Natuurlijk is het succes van dit project ook deels te danken aan het feit dat we zijn begonnen met een palm van een goede kwaliteit.

© La Palmeraie

Bekijk ook:

Waar moet ik op letten bij het kopen van een palm?
Hoe moet ik een palm in volle grond aanplanten?
Hoeveel water mag ik mijn palmboom of bananenplant geven?

2 reacties »

 • Reactie door samuel clarys — 30 augustus 2016 17:45 @ 17:45

  ik moet eerlijk zeggen dat mijn trachycarpussen geen enkele last hebben gehad toen ze in volle grond werden gezet geen enkel terugval en de groei bleef gewoon verder gaan.

  Ik denk dat grondsoort en de periode ook veel doet


 • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2016 07:20 @ 07:20

  Beste Samuel

  Dat klopt hoor. Ik heb hier ook genoeg andere aanplant die vrijwel direct verder ging met groeien. Zoals oa die Butia odorata die in mei werd aangeplant. Maar áls er na het aanplanten iets misgaat is het vaak dit. Althans ik krijg er dusdanig veel vragen over dat het tijd werd voor een artikel. :)
  Diverse factoren kunnen inderdaad de oorzaak zijn maar volgens mij toch hoofzakelijk de kwaliteit van de palm en/of het contrast met de vorige plaats.

  Een palm die bijvoorbeeld voordien ook al een hele tijd hier stond zal veel minder aanpassingsproblemen hebben zélfs als je hem nog laat in het seizoen aanplant terwijl een vers geïmporteerde palm zoals in het voorbeeld het zelfs in mei (wanneer alle condities optimaal zijn) het zwaar kan hebben.

  De grondsoort kan bij sommige soorten een rol spelen hoewel dat bij een Trachycarpus bijvoorbeeld veel minder relevant is. Daarbij kan teveel aanpassing aan de grondsamenstelling op bepaalde grondsoorten zelfs een negatief effect hebben. Bij kleigrond zorgt een groot en goed gedraineerd plantgat bijvoorbeeld net dat al het water zich juist daarin ophoopt.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie