De mini-kiwi

februari 1st, 2009 · 22 Comments

De mini-kiwi is zoals de naam al doet vermoeden familie van de kiwi die we kennen van de groentenafdeling. De mini-kiwi (Actinidia arguta) is een klimplant die in tegenstelling tot de gewone kiwi volledig winterhard is. Prima geschikt voor ons klimaat dus als originele en smakelijke haagplant.

Oorsprong
Je zou durven vermoeden dat de mini-kiwi een voor commerciële doeleinden gekweekte variant is, maar niets is minder waar! Het is een zeer oude soort, die al in de vegetatie van het Tertiair voorkwam. De mini-kiwi vindt zijn oorsprong in het noorden van Japan en de taiga’s van Siberië maar werd al snel in Europa en Azië gecultiveerd. Er zijn dan ook veel verschillende benamingen bekend; Siberische kruisbes, kiwiberry (kiwibes), baby-kiwi, grape-kiwi, coctail-kiwi, hardy kiwi, kiwai, tara-vine, bower-vine, kishmish en kokuwa.

Klimplant
Als klimplant groeit de mini-kiwi van nature door andere bomen tot hoogtes van 15 m. De mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich aan aparte planten, zodat voor vruchtvorming een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig is; we noemen dit “tweehuizig”.  Voor de bestuiving is het echter niet noodzakelijk dat de mannelijke- en vrouwelijke plant van dezelfde soort zijn. Een mannelijk gewone kiwi kan bijvoorbeeld prima een vrouwelijke mini-kiwi bestuiven. De mini-kiwi is een snelle groeier zoals u op de foto hiernaast kunt waarnemen. De foto’s zijn genomen met 40 dagen interval. Zoals eerder genoemd is de mini-kiwi volledig winterhard; sommige variëteiten zelfs tot -30ºC. In de wintermaanden laat de plant wel zijn blad vallen.

Bloemen en vruchten
Na 2 à 3 jaar zal de plant zijn eerste bloemen dragen. Ook dan pas kunt u met zekerheid zeggen of u over een één- of tweehuizige soort beschikt. De plant bloeit in de maand mei met kleine witte bloemen. Als de bestuiving geslaagd is zullen de vruchtjes zich ontwikkelen. Deze rijpen sneller dan de gewone kiwi waardoor u zelfs met onze korte zomers eetbare vruchtjes kunt oogsten in de maand oktober. De vruchtjes, die doen denken aan witte druiven hebben een onbehaarde schil en kunnen met schil en al worden gegeten. Opengesneden is het een miniatuurversie van de gewone kiwi en ook de smaak is hetzelfde als de grote broer. Behalve vers, kunnen de vruchten ook op verschillende manieren verwerkt worden, zoals jam of compote. Ook zijn de doorgesneden vruchtjes een originele garnering bij hapjes of desserts. Van een commerciële doorbrak is het nooit gekomen, waarschijnlijk door het arbeidsintensieve oogsten van de kleine vruchtjes. Maar soms vindt men de mini-kiwi toch in de winkel. Deze worden over het algemeen gekweekt in Chili.

Verzorging
De mini-kiwi kan het best tegen een zuid- of westmuur worden geplaatst. Ideaal is natuurlijk een schutting of pergola zodat deze klimmer een mooie afscheiding kan vormen. Eerst kan men genieten van de massale witte bloemetjes gevolgd door kleine groene vruchten. Aangeraden is het om bij de vruchtvorming de plant goed open te houden zodat de vruchtjes voldoende licht krijgen voor de rijping. Het beste geleidt u enkele hoofdtakken. In de winter kunt u deze takken toppen. In het voorjaar zullen er zich dan vele zijscheuten vormen. De zijscheuten topt u op enkele bladeren na de bloem zodat de energie gestoken kan worden in de vruchtontwikkeling i.p.v. de groei.

“Issai”

De Actinidia arguta ‘Issai’ is een Japans ras ontstaan uit een kruising. In tegenstelling tot de meeste andere rassen is de Issai tweeslachtig (éénhuizig) en daardoor zelfbestuivend. De groei is minder sterk dan de andere rassen waardoor de Issai ook zeer geschikt is voor kleinere tuinen. Deze soort draagt wel minder vruchten dan de andere variëteiten. De winterhardheid is ook wat minder dan van de andere zuivere mini-kiwi’s. De vruchten rijpen daarentegen ook vroeger; vanaf begin tot half september. De Issai is over het algemeen wel terug te vinden in het standaard assortiment van uw eigen tuincentrum.

Overige rassen
Onderstaand een opsomming van beschikbare soorten mini-kiwi.
Persoonlijk heb ik enkel ervaring met de soort “Issai”.

  • Ananasnaya
  • Ambrosia,
  • Ambrosia Grande
  • Weiki, zeer winterhard (tot -30ºC)
  • Julia, zeer winterhard (tot -30ºC)
  • Romeo, mannelijke versie van de Julia
  • Ken’s Red, geschikt voor transport.
  • Red Princess, vruchten aan de binnenzijde groen-rode mix.
  • Amdue (Maki)
  • Geneva, vroeg rijpend ras
  • Nostino, mannelijk ras voor de bestuiving van vrouwelijke soorten
  • Meader female
  • Meader male, mannelijk ras
  • Purpurna Sadowa, zeer winterhard (tot -30ºC)
  • Figurnaja, winterhard tot -34ºC!
  • Sentiabrskaja, vrouwelijk ras
  • Gibrida M, mannelijk ras voor de bestuiving van vrouwelijke soorten
  • Rogów,vrouwelijk ras
  • Cordifola, botanische ondersoort
  • Issai, besproken in artikel.

© La Palmeraie

Aangepast zoeken

22 reacties »

  • Reactie door BOSCART Patrick — 18 maart 2009 11:33 @ 11:33

    Zijn deze zaden ook in de palmzaadshop.be te verkrijgen??
    Hoever moeten deze planten geplaatst worden om een redelijk dichte pergola te vormen.En hoe moeten mannelijk en vrouwelijk worden geplant. Zo dicht mogelijk naast elkaar, of willekeurig dor elkaar. Ik heb nog geen ervaring met deze kiwi’s maar zal me zeker aansluiten bij de palmvrienden!!
    Proficiat met Uw website.!!!


  • Reactie door lapalmeraie — 18 maart 2009 16:18 @ 16:18

    Beste Patrick

    Bedankt! Altijd leuk om zoiets te horen.
    De kiwi is een krachtig groeiende klimplant. Afhankelijk van de soort zal de plantafstand variëren tussen de 1,25m en 2,5m voor bv de Issaï (Mini-kiwi) en tussen de 1,25m en 6m. Hierbij een link met meer details over de plantafstanden van fruitplanten: http://www.tuinkrant.com/artikel/fruit-de-tuin-plantafstanden-voor-fruitsoorten

    Mannelijke en vrouwelijke planten kunnen gewoon door elkaar, dat is in de natuur immers ook het geval. De insecten zullen het wel snappen ;)

    Voor de verkrijgbaarheid zal ik eens voor u ten rade gaan bij de eigenaar van de palmzaadshop.
    Ik houd u op de hoogte.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door BOSCART Patrick — 20 maart 2009 13:47 @ 13:47

    Bedankt alvast voor Uw inspanning. Ik zie dat het forum in ieder geval goed gevolgd word, en dat er veel hulp te verwachten valt!!!
    Nogmaals proficiat!!


  • Reactie door Gaardenier — 28 juni 2009 22:54 @ 22:54

    De Kiwi-bes is in verscheidenen varianten te koop bij Marc Geens, in zijn proeftuin.eu
    Zelf heb ik een klein aantal plantjes Dovyalis te koop. Zowel caffra als hebecarpa.


  • Reactie door Gaardenier — 28 juni 2009 22:55 @ 22:55

    Winterharde avocado’s zouden hier te vinden zijn:
    http://www.toptropicals.com/cgi-bin/store/store.cgi?first_mid=3918&NoPromoItem=1


  • Reactie door Erwin Zuidwijk — 16 november 2009 23:32 @ 23:32

    Geachte heer,

    Wij hebben in Roemenie een mooi stuk land waar wij zeer graag de Kiwibessen willen gaan kweken en produceren.
    Nu het probleem waar kunnen wij de planten aankopen die voor productie goed zijn.
    U zou ons erg helpen met deze informatie.

    Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

    Erwin Zuidwijk


  • Reactie door lapalmeraie — 17 november 2009 00:51 @ 00:51

    Beste Erwin

    Leuk initiatief! Helaas heb ik geen adressen van groothandelaars die deze planten op grote schaal kunnen leveren. Kan een reguliere tuinbouw groothandel u niet verder helpen? Anders kunt u het misschien ook eens proberen via deze website: http://www.kiwibes.be/ Dit is welliswaar een initiatief gericht op Vlaamse cultivatie maar misschien kunnen ze u toch verder helpen.

    Veel succes!
    La Palmeraie


  • Reactie door Maria — 25 april 2011 09:13 @ 09:13

    Beste,

    Ik heb en prachtige kiwibes, ik had er twee maar er is er een doodgegaan. Ik weet niet of dit het mannetje of het vrouwtje is.de kiwi staat nu in knop, en zal binnenkort gaan bloeien. hoe kan ik zien of deze plant een mannetje of vrouwtje is?
    Vriendelijke groet Maria


  • Reactie door lapalmeraie — 25 april 2011 10:29 @ 10:29

    Beste Maria

    Zodra de bloem geopend is kunt u met zekerheid het geslacht bepalen. Heeft de bloem meeldraden, dan is het een mannelijk exemplaar. Heeft de bloem een stempel is het een vrouwelijk exemplaar. Heeft de bloem beiden dan is het een éénhuizige plant. Normaal gezien is de mini-kiwi inderdaad éénhuizig en zou één plant dus moeten volstaan voor het bestuiven van de bloemen.

    In dit artikel leest u meer over de bouw van een bloem: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/02/van-bloem-tot-zaadje/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Erica Fraaije — 10 mei 2011 22:43 @ 22:43

    mijn vriendin heeft ieder jaar schildluis in haar minikiwi. Wat kan de oorzaak zijn en wat kan er gedaan worden?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2011 09:32 @ 09:32

    Beste Erica

    Schildluis heeft niet echt een aanwijsbare oorzaak.
    Het is meer een kwestie van pech hebben dat een plant (opnieuw) besmet raakt.
    De behandeling gebeurt het best met een middel dat opgelost wordt in het gietwater.
    Zodanig worden de anti-stoffen opgenomen in de plantensappen. Besproeien is minder effectief aangezien de wassen schildjes hier tegen bestand zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door kreydt — 18 mei 2011 07:50 @ 07:50

    Het is schandalig voor welke prijs de handelaars de minikiwi aan de man brengen. Terwijl ze de planten bij de groothandel maar voor +- 1 (één) euro inkopen.
    vb van een groothandel; “Clematis” die ze verkoopt aan partikulieren aan 1.3 euro. info bij; http://www.clematis.com.pl


  • Reactie door guin — 23 mei 2011 02:03 @ 02:03

    Ik heb vandaag op de tuinbeurs in Brasschaat 15 euro betaald.Actinidia arguta issai ; ongeveer 80 cm hoog met reeds enkelebloemknopjes.Ik vond het inderdaad niet echt goedkoop.


  • Reactie door lapalmeraie — 1 juni 2011 20:47 @ 20:47

    Beste

    Meestal worden deze planten aangeboden wanneer ze nog een stuk kleiner zijn en zonder bloemknoppen.
    Dat kan het prijsverschil verklaren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door tjaard van ellen — 27 september 2011 09:36 @ 09:36

    Is de plant kalkminnend? Of kan ik hem beter niet planten in een kalkrijke bodem?

    vriendelijke groeten,
    T. van Ellen


  • Reactie door lapalmeraie — 27 september 2011 11:49 @ 11:49

    Beste T. van Ellen

    Kiwi’s zijn niet zo heel veeleisend qua bodem, zolang het maar niet te nat of te droog is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door sofie — 3 maart 2012 10:38 @ 10:38

    Hoi,
    Vraagje ik heb drie kiwibessen issai gekocht en aangeplant. Twee ervan doen het goed en de derde eigenlijk ook behalve dan dat de plant sap verliest terwijl die nog niet gesnoeid is. Kan iemand mij verder helpen? Is dit normaal? Een ziekte?


  • Reactie door lapalmeraie — 5 maart 2012 09:56 @ 09:56

    Beste Sofie

    Op basis van uw informatie kan ik niet direct uitsluitsel geven.
    Wanneer werd de plant aangeplant? Komt het sap uit de harde delen of uit het blad?
    Is het sap doorzichtig? Plakkerig?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 5 september 2012 18:44 @ 18:44

    Kaan een actinidia Arguta Issai worden gestekt en wanneer is de beste tijd?
    Heb ik speciaal stekpoeder of stekgrond nodig?


  • Reactie door lapalmeraie — 5 september 2012 20:55 @ 20:55

    Beste Ellen

    Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat deze link u wel kan helpen;
    http://fruitabc.blogspot.be/2010/07/zomerstekken-van-kiwibeskiwiberry.html

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gaardenier — 16 augustus 2013 00:17 @ 00:17

    Met een normaal groeiende plant van een jaar of vijf oud, maak je gemakkelijk duizend stekken.
    Geen enkele reden dus om er veel geld aan uit te geven. Wel is het zo dat er altijd wel wat meer komt bij kijken, vooral:
    Pot, potgrond, verzorging en verpotting, transport, enz.
    Als je mensen laat kiezen tussen een bewortelde plant en materiaal voor vijftig stekken, kiezen ze meestal nog steeds voor de bewortelde plant, liefst in een pot.
    Dat zijn de feiten.


  • Reactie door lapalmeraie — 27 augustus 2013 16:29 @ 16:29

    Beste

    Bedankt voor uw aanvulling.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.