Bouwplan voor de winterbescherming van een palm

november 24th, 2010 · 4 Comments

De winter staat voor de deur. Hoog tijd om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Nu is het namelijk nog aangenaam werken buiten en zo hoeft niet alles halsoverkop te gebeuren wanneer het plots vriest. Ten eerste moet de balans opgemaakt worden. Welke planten hebben bescherming nodig? Welke niet? Welke manieren zijn er en welke sluiten het best aan bij uw noden? Het artikel over de algemene winterbescherming van palmen helpt u alvast op weg.

Palmen in volle grond

Bij palmen in volle grond moet de bescherming ter plaatse gebeuren. Bij sommige soorten volstaat het om louter bij strenge vorst het blad omhoog te binden en een beetje vliesdoek om de stam en bladstelen te wikkelen. Een Trachycarpus fortunei is hiervan een mooi voorbeeld.

Maar helaas zijn veel palmen veel gevoeliger voor vorst. In dat geval moet er meer werk gemaakt worden van een goede bescherming om de palm succesvol de winter door te loodsen. Het belangrijkste hierbij is het droog houden van de plant. Nattigheid is immers vijand nummer één, zeker in combinatie met vorst.

Een degelijk afdak is dan ook de eerste stap. Vaak wordt dit aangevuld met zijwanden van noppenfolie of vliesdoek en een lichtslang rond de palm als warmtebron. Zo kan de temperatuur rond de palm kunstmatig enkele graden hoger gehouden worden dan de buitentemperatuur.

Onderstaand vindt u een bouwplan van onze winterbescherming van een Butia eriospatha. Zoals u kunt zien een hele investering! Zowel het bouwen als de aanschaf van de materialen. Maar veel is hierbij slechts eenmalig. Zo wordt de bescherming na de winter maar gedeeltelijk uit elkaar gehaald om volgend jaar weer eenvoudig te kunnen assembleren. De meeste materialen kunnen hierbij prima hergebruikt worden. En vergeet vooral niet dat u dankzij al deze inspanningen tijdens de andere maanden kunt genieten van een prachtige palm.

Enkele aandachtspunten:

 • Wat zijn de eigenschappen van de palm? Een tropisch exemplaar vorstvrij houden vereist een andere aanpak dan een palm die tot -12°C kan hebben.
 • Gebruik stevige materialen en veranker de bescherming voldoende. Het bouwwerk wordt immers enkele maanden blootgesteld aan alle elementen. Onderschat vooral de wind niet.
 • Isoleer en ventileer! De warmte ontsnapt vooral via de bovenkant; voorzie daar dus ook isolatie maar verlucht zeer regelmatig om schimmelvorming e.d. te voorkomen. Een toegankelijke opening vereenvoudigt het werk hierbij.
 • Voorzie een schuin dak. Niet alleen kan de regen en sneeuw zo beter weg, ook lopen de condensdruppels aan de binnenzijde weg naar het laagste punt!
 • Een thermometer met draadloze zender en een schakelaar op afstand voor de warmtebron zijn ideaal om de condities op afstand te volgen en te beïnvloeden. Zo hoeft u op koude winterdagen niet speciaal naar buiten.

Gebruikte materialen:

ronde houten palen (2 langere, 2 kortere)
houten latten
bouwfolie
magneten
plastic golfplaat_________________ €40,- plaatselijke bouwmarkt

4 meter noppenfolie______________€20,- plaatselijk tuincentrum

lichtslang 10m (geen LED!)________ €12,- LIDL

grenen balk
Bekaertdraad___________________ gerecupeerd materiaal

Bouwplan:

 • De 2 langste palen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een stevige grenen balk. Schuine latjes zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft.
 • Aan de onderzijde werd op enige afstand van de grond ook een dwarslat gemonteerd.
 • Zowel de voorste palen als de achterste palen zijn vervolgens met hun spitse kant een stukje de grond in getimmerd.
 • Hierna werden 2 latten aan de onderzijde geschroefd om de voor- en achterzijde met elkaar te verbinden.
 • Vervolgens zijn er 3 latten op de grenen balken aan de bovenzijde gelegd, hier werd de golfplaat aan bevestigd.
 • Daarna werd met een stevig plastic de zijkanten dichtgemaakt. Door het plastic vast te zetten met houten latjes scheurt het plastic minder snel. De voorzijde is eenvoudig te openen om eenvoudig bij de palm te kunnen.

 • De binnenkant werd bekleed met isolerende noppenfolie. De voorzijde kan naar boven opgerold worden omwille van toegankelijkheid.
 • De palmbladeren werden omhoog gebonden en er is een afscheidingsdraad rond gezet.
 • Als laatste werd een lichtslang in de afscheidingsdraad rond de palm gevlochten (geen direct contact met de palm omwille van verbrandingsgevaar!)

Als alternatief kan er ook gewerkt worden met rekfolie. Dit is op rol verkrijgbaar bij de grotere bouwmarkten en via internet. Het grote voordeel is de lage prijs (€9,- voor 300 meter) en het eenvoudige aanbrengen. Knoop één uiteinde aan een paal van het hokje en wikkel de folie vervolgens strak rond het hok door er meermaals omheen te lopen. Het andere uiteinde knoopt u ook weer vast. Indien de temperatuur te veel zakt kan er tijdelijk aan de buitenzijde noppenfolie overheen bevestigd worden.


links met gewoon plastic, rechts met rekfolie

© La Palmeraie

4 reacties »

 • Reactie door Andries Hachmer — 30 juli 2012 18:37 @ 18:37

  Hoi, kan ik ook swinters een lichtslang om mijn bananenboom doen?:D Vorig jaar is 1 van mijn 2 bananenplanten op volle grond dood gevroren, maar wel weer opgekomen, Oorzaak: bij het afknippen van blad niet laten drogen. is het ook een idee om met een fohn hem te laten drogen?

  Groetjes Andries Hachmer


 • Reactie door Andries Hachmer — 30 juli 2012 18:42 @ 18:42

  De plant wordt wel met stro dicht gamaakt met gaas er om dus de lichtslang komt wel direct op de stam


 • Reactie door lapalmeraie — 30 juli 2012 19:02 @ 19:02

  Beste Andries

  Dat kan. Er zijn nog liefhebbers die het op die manier oplossen.
  Het best wikkelt u daarvoor eerst wat vliesdoek rond de stam en vervolgens pas de lichtslang om verbranding te voorkomen.
  Echter is ook dat geen garantie op succes.

  Zelf ben ik nog steeds het meest tevreden met het uitgraven van de bananen voor een droge overwintering.
  Dat gaf, in tegenstelling tot de andere methoden, nog nooit problemen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jos van Houwelingen — 9 oktober 2016 22:48 @ 22:48

  Hallo Niek, de banaan uitgraven is toch een forse operatie. Hoe groot maak je de wortelkluit, ze kunnen toch vrij fors worden en vaak is het al een klein bosje geworden …
  En de cycas dik inpakken, is dat als hierboven of heb je daar een andere methode voor?
  Bij een forse koubescherming voor de Trachacarpus Fort., hoe krijg je dan nog de bladeren bij elkaar als de stam al 2 meter is … ?

  Vrgr. Jos van Houwelingen
  Utrecht


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.