Palmen voor “dummies”

maart 11th, 2009 · 128 Comments

archontophoenix

En groeit dat dan bij ons? Is de meest gehoorde reactie. Iedereen kent de “kokosboom” maar wat weten we er eigenlijk echt van? Er zijn wereldwijd zo’n 4000 verschillende soorten palmen bekend die allen vallen onder de familie Palmae of Arecaceae (beide namen worden gebruikt). De meeste palmen komen van nature voor in een tropisch of subtropisch klimaat maar er zijn ook winterharde soorten. Hierbij een inleiding in de wereld van palmen.

Is de palmboom eigenlijk wel een boom?

De naam palmboom doet vermoeden dat deze plant nauw verwant is met de inheemse loofbomen. Maar is de palmboom eigenlijk wel een boom? Om op die vraag te kunnen antwoorden moeten we eerst wat dieper ingaan op de botanische achtergrond.


In de plantenwereld worden de planten opgedeeld in twee grote groepen; de bedektzadigen en de naaktzadigen.

De bedektzadigen

(Angiospermae)
Tot de bedektzadigen behoren alle planten die een zogenaamde vrucht aanmaken. Binnen de groep bedektzadigen maken we dan weer een onderscheid tussen de tweezaadlobbigen (dicotylen) en de eenzaadlobbigen (monocotylen). Over deze laatste groep later meer.

De naaktzadigen

(Gymnospermae)
Zoals alle zaadplanten vormen naaktzadigen zaden, maar in tegenstelling tot de bedektzadigen hebben de naaktzadigen nooit “echte” vruchten. Wel kunnen structuren aanwezig zijn die de functie van eetbare vruchten vervullen: voorbeelden van deze groep zijn coniferen, dennen en palmvarens.

chamaerops-h-kiemingDe eenzaadlobbigen

zijn een omvangrijke groep van planten. Tot de eenzaadlobbigen behoren vele planten waarvan het zaad van groot economisch belang is, zoals granen, grassen, orchideeën en de palmen. Bij veel eenzaadlobbige planten zit het reservevoedsel opgeslagen in het kiemwit (endosperm). In het zaad zit slechts één kiemlob die het voedsel vanuit het endosperm doorgeeft aan het kiemplantje, vandaar de naam. Als eerste komt een soort buisje, het coleoptyl, boven de grond. Hierin zit het eerste blaadje.

Vergelijking tussen palmen en loofbomen

Als we palmen met loofbomen vergelijken vallen vooral onderstaande verschillen op. (De vergelijking betreft slechts generalisaties, deze verschillen gaan in de praktijk lang niet altijd op.)

Palmen (één zaadlob)
- parallelle nerven in bladeren
- alleen bijwortels na kiemplantstadium
- vaatbundels gespreid
- geen secundaire diktegroei

Loofbomen (twee zaadlobben)
- vertakte nerven in bladeren
- vertakte hoofdwortel
- vaatbundels in ring
- secundaire diktegroei mogelijk

De palmboom is dus eigenlijk geen echte boom zoals wij die kennen. Daarmee is de eerste vraag alvast opgelost. Het opvallendste verschil tussen palmbomen en loofbomen is het uitblijven van diktegroei bij palmen.

Bouw van de palmboom

Grofweg bestaan palmen uit wortels een stam en een bladerdek.
Onderstaand bekijken we deze onderdelen van dichtbij.

Wortels

Zoals hierboven al werd aangegeven hebben palmen geen vertakte hoofdwortel. Palmen vormen één lange penwortel die recht naar beneden groeit opzoek naar grondwater. Geen enkele plant kan immers bestaan zonder water. Palmbomen in zeer droge gebieden duiden dan ook op de aanwezigheid van grondwater of werden aangeplant en worden regelmatig bewaterd. Daarnaast vormen palmen wel bijwortels. Hierdoor lijkt de wortelkluit wel omvangrijk en neemt de onderkant van de stam ook iets in dikte toe. Een belangrijke functie van deze bijwortels is de verankering in de grond en het geven van steun.

stam-phoenix-r

Stam Phoenix roebelinii

Stam

Palmen hebben meestal een schijnstam. Dit wil zeggen dat de stam eigenlijk is opgebouwd uit een opéénstapeling van elkaar sterk omhullende bladscheden en geen bast bevat. Hierdoor groeit een palm ook niet in de breedte, zoals loofbomen. Voordat een jonge palm de hoogte in kan groeien, moet eerst een bepaalde breedte worden bereikt. Daarom groeit een jonge palm langzamer dan een ouder exemplaar. Sommige palmsoorten hebben een harige stam van vezelige draden tussen de bladvoeten. Dit is een natuurlijke bescherming van het kwetsbare gedeelte van de stam. Er zijn ook soorten die deze beschermlaag kwijt raken op het onderste, oudste deel van de stam; de Phoenix bijvoorbeeld.

Blad

Palmen ontwikkelen steeds één nieuw blad. Dit groeipunt noemen we de speer. De speer bestaat uit een bladsteel met opgevouwen blad. Het blad ontvouwt zich pas zodra het blad zijn uiteindelijke grootte heeft bereikt. Zoals eerder al aangegeven vormt een palm niet meteen na de kieming de soortspecifieke bladeren. De eerste bladeren hebben eerder iets weg van groot gras. In dit stadium lijken veel palmsoorten dan ook sterk op elkaar.
Binnen de palmenfamilie kennen we vier bladsoorten; waaiervormig, vedervormig, dubbel-gevederd en volledig.

bladvormen

wwwknoch1de

Bloeiwijze Trachycarpus fortunei foto: www.knoch1.de

Het bladoppervlak is vaak blinkend, bedekt met was, of geplooid. Dit is om uitdroging te voorkomen. De bladsteel is vaak bedekt met stekels of doorns.

De bloeiwijze

Jonge palmen bloeien niet. Dat gebeurt pas na een aantal jaar. De exacte duur verschilt van soort tot soort en varieert tussen enkelen jaren en 50 jaar. De meeste palmen bloeien jaarlijks. De bestuiving van palmen gebeurt door de wind waardoor er geen kleurrijke bloemen aangemaakt worden om insecten te lokken. De onopvallende, kort levende bloemen worden gevormd aan een tros net onder, boven of vanuit de bladkroon. De bloemen kunnen eenslachtig of tweeslachtig zijn afhankelijk van de soort en soms zelfs van het seizoen!
Na een geslaagde bevruchting vormen palmen zogenaamde steenvruchten of bessen. Ook de verspreiding verschilt van soort tot soort; de alom bekende kokosnoot blijft drijven voor een verspreiding door het zeewater. Andere soorten komen door consumptie dan weer elders terecht; denk hierbij bijvoorbeeld aan de dadels van de Dadelpalm.

Gebruik van palmen

De palmboom wordt inmiddels al zo’n 5000 jaar gecultiveerd door de mens. Dit begon in het Midden-Oosten met de Dadelpalm (Phoenix dactylifera) maar werd al snel uitgebreid naar andere regio’s met andere palmsoorten. Verder kennen we voor de consumptie nog eetbare vruchten als de awarra, kokosnoot, moriche, palmperzik en salak. Voor voedselbereiding, zeep en als brandstof wordt palmolie veel gebruikt. Maar ook het veel gebruikte rotan komt van de Rotanpalm (Calamus rotang) en bijvoorbeeld een kokosmat wordt gemaakt van kokosvezels. In de Hindoecultuur werden stroken palmblad gebruikt als papier. Dit is echter in een tropisch klimaat heel vergankelijk, zodat het merendeel van de hierop geschreven manuscripten verloren is gegaan. En zo zijn er nog vele andere doeleinden waarvoor de palm door mensen gecultiveerd wordt. Maar in ons klimaat vinden we ze toch voornamelijk terug bij de hobbyisten…

© La Palmeraie

Misschien vindt u dit ook interessant:
Palmen van La Palmeraie
Zaaihandleiding voor palmen
Verzorging van palmen


128 reacties »

  • Reactie door Brigitte van der Heijden — 23 augustus 2010 15:22 @ 15:22

    kunt u me vertellen wat speren zijn


  • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2010 19:33 @ 19:33

    Beste Brigitte

    De speer is het nieuwste blad van de palm dat nog samengevouwen vanuit het hart van de palm recht naar boven groeit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JENNY — 27 april 2011 11:16 @ 11:16

    Hallo,
    Van mijn palm zijn de speren bruin. Wat moet ik daar aan doen?
    Met vriendelijke groet,
    Jenny


  • Reactie door lapalmeraie — 27 april 2011 13:49 @ 13:49

    Beste Jenny

    De bruine speren duiden op winterschade.
    Door er voorzichtig aan te trekken kunt u kijken of de speren ook los komen.
    In dat geval heeft uw palm speerrot. Hoe u daarmee om moet gaan kunt u terugvinden in het artikel “Hoe behandel ik speerrot?”
    Indien de speren niet loskomen dan blijft de winterschade beperkt tot het bruine blad en ontkomt u aan speerrot.
    De volgende bladeren zullen wel weer mooi zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Caroline — 13 augustus 2011 15:54 @ 15:54

    Hallo,

    Mijn palmboom ( Trachycarpus Fortunei) is na deze winter beginnen bruin worden.
    De speerpunten die hij toen had zijn nog steeds niet open gekomen.
    Wel zitten ze nog goed vast in de stam. Enkele openstaande bruine bladeren heb ik wel kunnen uittrekken.
    Wat zou het kunnen zijn? En kan ik hem nog redden?

    Met vriendelijke groeten,
    Caroline


  • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2011 19:22 @ 19:22

    Beste Caroline

    Uw Trachycarpus heeft blijkbaar een behoorlijke klap gehad afgelopen winter.
    De bruine bladeren die u heeft kunnen uittrekken wijzen op speerrot, maar zolang de speren fris groen blijven en nog vast zitten zal hij er alsnog bovenop komen.
    Wel zal de palm komende winter een zorgenkindje blijven. Goed beschermen dus.
    Verder is er niet veel dat u nog kunt ondernemen om de groei te versnellen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marc de bruin — 31 oktober 2011 20:26 @ 20:26

    ik wouw even reageren op het punt van speer rot
    in de palm
    trachy carpusfortunei
    zelf heb ik ook een aantal in mijn tuin staan z`n 8 stuks

    7 er van doen het heel goed maar 1 er van eindigde ook in speer rot van de afgelopen winter altans dat dacht ik want meestal als dat aan de orde is is het al telaat enn einde oefening toch bij speer rot
    dus stond ik op het punt om hem maar teverplaatsen en maar afwachen wat er verder ging gebeuren .
    tot na de bouwvakvakantie ( ik had hem bijna weg gedaan ) ik kwam terug van mijn vacantie en ging mijn palmen inspecteren totdat ik bij die ene palm aan kwam en wat zag ik tot mijn verbazing dat hij voledig weer aan het hersten was met een een speerpunt er in er volgen nu in snel tempo meerdere speerpunten
    dus je ziet wel gooi niet gelijk oude of dode of rote palmbomen weg waar speer rot in gekomen zit .
    want door verplaatsing er van kunnen ze zo weer helemaal op groeien en door leven .


  • Reactie door lapalmeraie — 2 november 2011 09:11 @ 09:11

    Beste Marc

    Bedankt voor de bijdrage.
    Dat zal zeker hoop geven aan andere lezers.
    Bij speerrot is het zeker niet altijd verloren. Alles hangt af van de mate waarin de palm schade heeft opgelopen.
    Niet zelden groeien palmen (en zeker Trachycarpussen) er gewoon overheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Willeke S — 3 januari 2012 17:57 @ 17:57

    Wanneer is het een goede tijd om mijn palm te verpotten? Voorjaar of najaar?
    Bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 4 januari 2012 22:16 @ 22:16

    Beste Willeke

    In principe kunnen palmen in pot heel het jaar door verpot worden.
    Echter, wanneer de palm tijdens de wintermaanden koeler staat gaat hij in rust en heeft verpotten in het najaar niet echt zo heel veel zin.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door dorien — 4 april 2012 15:35 @ 15:35

    beste,

    wij hebben zojuist een phoenix robelinii gekocht, wij willen hem verpotten maar welke pot en potgrond is het beste?

    mvg
    dorien


  • Reactie door lapalmeraie — 5 april 2012 09:34 @ 09:34

    Beste Dorien

    Een kwalitatieve potgrond met voldoende drainerende eigenschappen en evt toegevoegde voedingstoffen is prima.
    Zelf gebruik ik potgrond van DCM.
    Neem ook zeker een kijkje in de handleiding: Een palm verpotten in 8 stappen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ria — 18 mei 2012 11:14 @ 11:14

    de enkele bladeren van mijn palm (trachycarpus fotune)zijn geknakt, moeten deze zo blijven of moeten deze worden afgeknipt.


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2012 13:20 @ 13:20

    Beste Ria

    Is de bladsteel geknakt of enkel de bladsegmenten?
    Doorhangende bladsegmenten zijn heel normaal voor een Trachycarpus fortunei.
    Daar tegen snoeien zou resulteren in een kale palm.

    Als de bladsteel echter geknakt is dan mag het blad wel weggeknipt worden.

    Bij palmen kan als vuistregel genoemen worden dat er altijd gesnoeid kan/mag worden zolang er maar niet te veel blad ineens verwijderd wordt (verhoudingsgewijs) en bij voorkeur pas wanneer de bladeren grotendeels verdord zijn. Zodanig kan de palm alle voedingsstoffen uit het blad halen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tabitha — 23 mei 2012 15:23 @ 15:23

    hallo,

    van onze palmboom (trachycarpus fortuneii) waren alle 4 de bladeren bruin, ik heb die allemaal gesnoeid, en in de stam zaten allemaal pissebedden. hij staat nu volledig kaal. Nu zijn we al enkele weken verder en is er nog steeds geen speer te zien. Moet ik mij zorgen maken? Of duurt dit herstel redelijk lang?


  • Reactie door lapalmeraie — 23 mei 2012 17:38 @ 17:38

    Beste

    Het herstel gaat ongeveer net zo snel als de reguliere groeisnelheid van uw palm.
    Zoals u waarschijnlijk weet duurt het ontwikkelen van een blad al snel verscheidene weken.
    Het herstel kan dan ook redelijk lang op zich laten wachten. Pas wanneer de palm tegen het einde van dit seizoen nog geen teken van leven heeft laten zien is het einde oefening.
    Tot dan moet u het hart zo goed mogelijk droog houden. Pissebedden leven van schimmels, schimmels duiden op rot.
    Rotte delen mogen verwijderd worden om verdere uitbreiding tegen te gaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ghislaine — 2 augustus 2012 01:11 @ 01:11

    Hallo,

    Zou u een lijst kunnen geven over makkelijk te ontkiemen
    palm en yucca zaden.Ooit heb ik zo’n lijst gezien, maar kan hem niet meer vinden, misschien weet u wat makkelijk en goed te doen is voor de beginners? Ik heb propogators,
    kweekkastjes, palmgrond, een aantal zeer moeilijke palmzaden, waar soms iets uitkomt maar weer overlijdt, en yucca’s gaan ook niet al te best. De harvardiana blijkt alsnog het beste te doen. Maar de rest is geen succes tot nu toe, en ik hou me aan de regels. Heb cocosgrond, palmbooster, perliet, kieserite,etc. Maar het werkt niet, dus alsjeblieft graag een lijst gevraagd met makkelijke ontkiembare palmzaden gevraagd.

    Met vriendelijke groet
    Ghislaine


  • Reactie door lapalmeraie — 2 augustus 2012 15:34 @ 15:34

    Beste Ghislaine

    Op de site heb ik momenteel geen lijst met best kiemende palmen maar ik vind het een leuk idee.
    Ik zal er dan ook werk van maken.

    Hierbij alvast de informatie voor u;

    - Washingtonia: veruit de gemakkelijkste palm. Verse zaden kiemen al na enkele weken. De absolute aanrader om mee te beginnen.
    - Acoelorrhaphe wrightii: zelfs oudere zaden van deze palm kiemen nog goed.
    - Bismarckia nobilis: verse zaden kiemen behoorlijk goed/snel. Ik had zo 4 kiemers op 5 zaden.
    - Chamaerops humilis: deze zaden kiemen over het algemeen ook redelijk goed.
    - Phoenix (de verschillende soorten): deze dadelpalmen kiemen goed en snel. Vaak is er na 1 maand al iets te zien. De dadelpalm is het gemakkelijkst omdat de zaden gewoon uit dadels van de supermarkt gehaald kunnen worden.
    - Trachycarpus fortunei: zaden kiemen goed, maar meestal pas na 3 à 6 maanden!

    Qua aanpak heb ik nog altijd het meeste succes door de zaden na het weken gewoon in zaaigrond te stoppen en de pot afgedekt op de CV-ketel te plaatsen.
    Wel is het voor de meeste soorten normaal dat het enkele maanden duurt.

    Met Yucca-zaaien heb ik zelf onvoldoende ervaring om soorten te vergelijken, maar daarover heb ik ook nog niet veel problemen gehoord.
    De grond mag in ieder geval niet te nat zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jowell — 6 september 2012 16:57 @ 16:57

    Hallo,

    Ik heb 3 dadelpitten uit gekonfijte dadels.
    Hoe plant je die? en hoe verzorg je die?
    De pot: watvoor pot moet deze plant hebben?

    Vruchten of bloemen verwacht ik helemaal niet!
    ik doe het zeer om het plezier en ook om het te ervaren hoe je deze phoenix moet verzorgen.

    Graag uw ervaringen of wijze van op kweken van de
    Phoenix dactylifera(Dadelpalm).

    Mvg, Jowell.


  • Reactie door lapalmeraie — 7 september 2012 13:03 @ 13:03

    Beste Jowell

    De zaadjes kunnen gezaaid worden volgens onze zaaihandleiding voor palmen.
    Gebruik bij het zaaien het best een diepe pot, of zelfs een getopte PET-fles aangezien de penwortel toch zeker zo’n 20 à 30cm diep zal gaan.
    Kiemen doen ze doorgaans al vrij snel, tussen 1 à 3 maanden.
    Daarna is de groei eerder langzaam. De eerste paar jaren zal deze Phoenix nog geen gedeelde bladeren aanmaken.
    Pas wanneer de gedeelde bladeren gevormd zijn neemt de groei enorm toe.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door dodemont — 23 september 2012 12:32 @ 12:32

    hallo

    ik heb 3 trachycarpus fortunei kan ik die in het thuinhuisje laten overwinteren maar daar is niet veel licht en mijn ander keuze is in de woonkamer maar is de temperatuur daar niet te hoog 20 tot 25 graden
    mvg joel


  • Reactie door lapalmeraie — 25 september 2012 10:14 @ 10:14

    Beste Joel

    Het hangt er een beetje vanaf hoe groot ze zijn.
    Zaailingen en kleinere exemplaren zijn wat kwetsbaarder en kunnen inderdaad naar de woonkamer of beter een andere ruimte in huis met licht maar zonder verwarming.
    Zijn ze al iets groter dan kunt u ze ook buiten laten staan en enkel in het tuinhuis zetten tijdens de strengste vorst/sneeuwval.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tanja — 30 oktober 2012 19:32 @ 19:32

    Hallo ik heb een Phoenix robellinii gekocht maar hij lijkt me zwakker te worden ik weet niet hoeveel water ik hem moet geven hij staat in de schaduw nu ik heb hem 2weken en al zijn puntjes van zijn bladeren beginnen te splijten en worden bruin ? Isdat normaal
    Soms spelen mijn katten ook met de boom ik verbied het ze ma ze doen het toch soms is dat erg ?


  • Reactie door lapalmeraie — 31 oktober 2012 13:28 @ 13:28

    Beste Tanja

    De palm staat toch binnen neem ik aan hè?
    Voor een roebelenii is het nu immers te koud buiten.

    Over de juiste hoeveelheid water die uw palm nodig heeft kan ik helaas niets zinnigs zeggen.
    Daarvoor spelen te veel factoren een rol.
    Wel heb ik in dit artikel uitgelegd hoe u dit zelf kunt nagaan:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2011/06/watergift/

    Het achteruit gaan van de palm kan ook diverse oorzaken hebben.
    In dit artikel vindt u waar het meestal misloopt;
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/09/mijn-palmboom-gaat-dood/

    Het is niet zo’n probleem dat de katten met de palm spelen hoor.
    Ze zullen wat aan de bladeren knagen vermoed ik, maar dat blijft maar beperkt tot wat schade aan de bladpunten.
    Ook gebruiken ze misschien de behaarde stam als krabpaal? Behalve dat de vezels iets ieder zullen loslaten en de stam dus vlugger kaal zal zijn heeft dat ook geen impact op de palm.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door sylvia — 1 april 2013 23:14 @ 23:14

    Goededag,
    Wij hebben een palm in onze tuin staan die er al stond voordat we het huis kochten, nu ruim 4 jaar geleden, maar we willen hem graag weg doen. Nu wilt iemand hem overnemen, maar hoe verplaatsen we hem het beste?
    Hij heeft al flink wat winters overleeft en vorig jaar heb ik hem in het voorjaar helemaal kaal gesnoeid, op de speer na en hij is weer helemaal mooi geworden met een hoop nieuwe bladeren. Het is een sterke boom!

    Ik hoor heel graag uw advies.
    Bedankt!

    Vriendelijke groeten,
    Sylvia


  • Reactie door lapalmeraie — 2 april 2013 07:41 @ 07:41

    Beste Sylvia

    Voor het verhuizen van de palm kunt u een kijkje nemen in dit artikel: Hoe kan ik een palmboom verhuizen? http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/palmboom-verhuizen/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door palmvriend3000 — 9 april 2013 12:15 @ 12:15

    ik heb een kleine palm, hij wilt alleen niet groeien hij blijft zo mini als het maar kan. Zijn er speciale verzorg methodes waardoor je van een mini palm een reuze palm kan kweken?

    Groet palmvriend3000


  • Reactie door lapalmeraie — 10 april 2013 11:32 @ 11:32

    Beste

    Palmen zijn over het algemeen trage groeiers. Het duurt dan ook heel wat jaren voordat een kleine palm uitgroeit tot een groot exemplaar.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door palmvriend3000 — 25 april 2013 07:47 @ 07:47

    dankuwel lapalmeraie ik heb er veel aan hij is al wat groter :)


  • Reactie door Tom — 30 oktober 2013 13:11 @ 13:11

    Hoi , ik heb een vraagje ik heb 7 palmen in de woonkamer 3 heb ik uit zaad op gekweekt 1 livistona van 60cm deze is 2,5 jaar oud.. 2 waarvan ik niet meer weet welke soort het is doordat ik met het overpotten de naamkaartjes vergeten ben terug te plaatsen deze zijn 50cm hoog en 2 jaar oud.. 1 cocospalm 120cm hoog en 3 jaar oud en ik heb 3 hele grote vanaf de grond 2,20m stam vanaf de grond 1,60m en 12cm dik deze zijn om en nabij de 10 jaar oud ,nou is mijn vraag ik dacht dat het de Phoenix Dactylifera’s waren alleen ze hebben stekels bij de bloem dus dacht ik de roebelenii maar het zou ook dwergdadelpalmenkunnen zijn hoe kan ik erachter komen welke het zijn? En zijn de maten vergeleken met de jaren acceptabel ?
    Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord

    Mvg Tom


  • Reactie door lapalmeraie — 30 oktober 2013 16:17 @ 16:17

    Beste Tom

    Om de soorten te determineren stuurt u mij het best enkele fotootjes.
    De maat zegt opzich niet zo heel veel. Een kleinere maar mooi compacte en volle palm is bijvoorbeeld veel mooier dan een langgerekt exemplaar.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door petra — 21 april 2014 10:45 @ 10:45

    Goedendag,

    Wij hebben een palmboom en die krijgt nu vruchten in een trosvorm. Wat zijn dit voor vruchten en kan je daar iets mee doen?

    Groetjes Petra


  • Reactie door lapalmeraie — 22 april 2014 11:10 @ 11:10

    Beste Petra

    Dit zijn de bloemen.
    Indien er bestuiving plaats vindt zal de vrouwelijke palm zaad vormen welke uiteindelijk weer opnieuw gezaaid kunnen worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Elke — 9 juni 2014 15:05 @ 15:05

    Hallo,

    Ik een palmboom tranchycarpus van +/- 40cm hoogte, ik heb hem ondertussen 1j.
    Sinds bijna einde groeiperiode hadden alle bladeren bruine/gele toppen ongeveer 2a3cm.
    Door wat kan dat komen, zodat ik er kan op letten.
    Het is niet erg maar het toont niet zo mooi.
    Vorige zomer heeft jij goed gegroeit, er is zelf een volledig nieuw blad uitgekomen en een nieuwe speer, maar nu is de groei blijkbaar minder. Alleen dezelfde speer is 3cm gegroeit. Is dit normaal? Kan ik iets doen om dit sneller te doen groeien. De aarde die erin zit is wel vaster geworden, het is niet meer zo luchtig dan het was. Verpotten misschien een optie?

    Groetjes


  • Reactie door lapalmeraie — 10 juni 2014 07:12 @ 07:12

    Beste Elke

    Het is vrijwel onmogelijk om palmen te houden zonder enkele gele bladpunten. Zeker in pot. Het klimaat is bij ons immers toch anders dan hun natuurlijk habitat.
    Verpotten is zeker een idee, of toch minstens het verversen van de bovenste paar cm potgrond.

    In pot blijft de groei van deze soort sowieso beperkter dan in volle grond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eline — 15 juni 2014 10:26 @ 10:26

    Goedemorgen,
    Ik heb net een Livingstonia gekocht, maar daar zat geen beschrijving bij. Hoe verzorg ik deze plant het beste: kan ik hem zomers buitenzetten (in zon of schaduw), hoe vaak moet ik water+voeding geven, moet hij in het licht of kan ik hem ook verder van het raam zetten enz. En heet hij nou LivingstonA of -stonIA?
    Alvast dank voor de reactie, groet, Eline


  • Reactie door lapalmeraie — 16 juni 2014 10:51 @ 10:51

    Beste Eline

    Hoewel de naam vaak foutief geschreven wordt is de juiste benaming Livistona. Zonder de “i” dus.
    Qua verzorging hangt het één en andere een beetje af van welke soort u kocht. De meest courante is de Livistona rotundifolia. Grote kans dus dat het deze palm is. Om het vervolgens dan nog iets ingewikkelder te maken is de nieuwe correcte naam dan ook geen Livistona maar Saribus. Saribus rotundifolia dus.

    Deze palmen groeien van nature in de tropische gebieden van Azië. Ze hebben dus veel warmte nodig en vooral een zeer hoge luchtvochtigheid. Wanneer deze hoog genoeg is kunnen ze eventueel in de volle zon maar daarbij moeten ze wel heel geleidelijk wennen aan het zonlicht zodat het blad niet verbrandt.
    Een schaduwrijke plaats lijkt dan ook handiger. Van nature groeien ze meestal ook in de onderlaag van de tropische regenwouden.
    Tijdens de wintermaanden vormt de droge verwarmingslucht te grootste uitdaging. Lokaal de luchtvochtigheid omhoog brengen of zeer regelmatig benevelen is dus zeker aan te raden. Vermijd daarom ook een plaats op de vensterbank net boven de radiator.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jos — 11 maart 2015 13:33 @ 13:33

    In mijn spaanse tuin staat een washingtonia. Ik wil de stam graag glad maken. Hoe kan ik dat doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 maart 2015 13:56 @ 13:56

    Beste Jos

    De oudste (onderste) bladvoeten laten na een bepaalde tijd vanzelf los. U kunt een handje helpen door met hand de bladvoeten te verwijderen die al een beetje los zitten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marcel — 16 april 2015 17:33 @ 17:33

    Goedeavond,

    Graag wil ik u de volgende vraagstellen, wij hebben een groot dakterras waar we 2 halve wijnvaten op hebben staan.
    Wij willen in deze wijnvaten mooie palmbomen in hebben, welke kunnen wij het beste nemen, het kan soms wel flink waaien op ons dakterras.

    Met vriendelijke groet,

    Marcel janssen


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2015 10:11 @ 10:11

    Beste Marcel

    De Trachycarpus fortunei var wagnerianus is goed bestand tegen wind en is bovendien behoorlijk winterhard.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Philippe — 12 juli 2015 13:51 @ 13:51

    Goedendag,

    Hoe kan ik het beste voorkomen dat de palmmot (Paysandisia archon) zich nestelt in onze 23-jarige waaierpalmen (Trachycarpus fortunei)?

    Met dank voor uw antwoord.
    Philippe


  • Reactie door lapalmeraie — 5 augustus 2015 13:51 @ 13:51

    Beste Philippe

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    In dit artikel beschrijf ik de bestaande prevetieve behandelingen alsook de gevoelige regio’s:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2014/09/palmmot-palmkever-bestrijden/

    Vooral de speciale lijm Biopalm lijkt erg effectief.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sanne Verhulst — 30 augustus 2015 17:28 @ 17:28

    Beste,
    We zijn nog niet lang geleden verhuisd en en deze tuin hebben wij 2 mooie grote waaierpalmbomen staan. (Stam is zeker 2m hoog en hoogste bladeren ook nog eens 2 m)
    Nu zijn we de tuin wat aan het opkuisen (was jaren niet onderhouden geweest), en door het omdoen van een andere boom is er een boom recht op de kop van 1 van die mooie palmbomen gevallen, waardoor het bovenste stuk een lelijke knak heeft gehad. De top staat nu zo’n 45graden scheef.
    Wat doen we nu best?
    Gewoon laten doen en zien of hij herstelt, of proberen recht te zetten? (Maar dan heb ik schrik dat hij helemaal zal knakken. En we willen hem echt graag behouden.

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 31 augustus 2015 08:56 @ 08:56

    Beste Sanne

    Proficiat met de nieuwe woning en de aanwinst van de palmen.
    U zal zien, dit zijn prachtige en bovendien zeer onderhoudsvriendelijke planten waar u nog lang van kan genieten.

    Wel ongelukkig natuurlijk dat er nu net een boom op gevallen is.
    In het beste geval zijn enkel de bladeren geknakt en komen de nieuwe bladeren gewoon weer netjes recht omhoog. “Worst case scenario” is dat de groeikern, die in het bovenste deel van de palm zit, volledig mee verbogen en/of gescheurt is waardoor er geen goede wateropname meer is.

    Er zit volgens mij inderdaad niets anders op dan afwachten wat er gebeurt.
    Zet desnoods even met viltstift een horizontale streep op de speer (het nieuwe samengevouwen blad in de kern) en de naastgelegen bladstelen om zo de minste groei al zichtbaar te maken. Groei is in ieder geval een goed teken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lily — 17 oktober 2015 18:17 @ 18:17

    goedeavond zaden van de palm trachycarpus fortunei wanneer moet je de bessen (zaden) verwijderen en zaaien

    alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 19 oktober 2015 09:09 @ 09:09

    Beste Lily

    Dat is wanneer ze diep donkerblauw zijn, doorgaans ergens in januari-februari.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door noel — 2 mei 2016 20:03 @ 20:03

    heb een trachycarpus fortenei staan , stam ongeveer 40 m , vorige zomer kwamen de nieuwe bladeren niet helemaal uit de plant ,ze bleven in de oksel van de plant staan en ontvouwde daar het blad zonder steel


  • Reactie door lapalmeraie — 3 mei 2016 07:31 @ 07:31

    Beste Noel

    Dat gebeurt wel vaker maar een echt sluitende verklaring heb ik daar nog niet voor gevonden. Het meest waarschijnlijke lijkt het dat palmen dit doen als reactie op de nieuwe standplaats waarbij ze ineens meer bloot gesteld staan dan bij de kweker. Een andere theorie is dat het een gebrek zou zijn aan voedingsstoffen. Zelf neig ik echter eerder naar de eerste verklaring. De palm zou er dan vanzelf overheen moeten groeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jan — 24 juli 2016 18:05 @ 18:05

    Hallo iedereen.
    Goede site hier, met veel info, dank hiervoor.
    Ik heb een Trachycarpus wagnerianus gekocht van iemand die hem in de volle grond had staan.
    Goede gezonde boom, ziet er werkelijk prachtig uit.
    Stamhoogte : 165 cm
    Diameter stam: 35 cm
    Nu wil ik de boom ophalen over 4 weken, en hem planten in mijn achtertuin, in de volle grond, kan dat of ben ik al te laat in het seizoen?
    Zijn er mensen die mij wat tips of uitleg willen geven wat betreft de bodem/zand, en eventueel voeding?
    Alvast vriendelijk bedankt
    Mvg Jan


  • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2016 10:37 @ 10:37

    Beste Jan

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Het is zeker niet te laat in het seizoen. De palm stond immers al buiten. Vooral voor binnengekweekte exemplaren is een heel seizoen aanpassing buiten in volle grond aan te raden.

    Belang is dat er bij het uitgraven zo veel mogelijk wortels mee komen zodat de palm zich beter en sneller zal aanpassen. Bij het opnieuw aanplanten hoeft er voor deze soort niet zo gek veel extra’s te gebeuren. Wel mag u enkele handjes beendermeel in het plantgat strooien rond de kluit ter stimulatie van nieuwe wortel aanmaak. Ook moet de kluit de eerste maanden goed vochtig gehouden worden aangezien de wortels niet meer zo veel water op kunnen nemen als voorheen terwijl er wel nog veel blad aan de palm zit. In het plantgat mag overigens gewoon de lokale tuingrond en een beetje Vivimus of compost gebruikt worden. Zand is niet nodig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jan — 22 augustus 2016 20:53 @ 20:53

    heel erg bedankt voor de info, nogmaals een top website, hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad…


  • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2016 06:31 @ 06:31

    Beste Jan

    Bedankt voor de leuke feedback.
    De vakantie wad top, veel zon en palmen. Meer moet dat niet zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jan — 1 september 2016 21:02 @ 21:02

    oh nog 1 vraagje, die beendermeel moet dat nog van een bepaalde merk zijn?


  • Reactie door lapalmeraie — 2 september 2016 10:14 @ 10:14

    Beste Jan

    Nee hoor, dat hoeft niet persé.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door jan — 23 september 2016 10:09 @ 10:09

    Ff een update, ik heb gisteren de Trachycarpus wagnerianus opgehaald en direct half in de volle grond geplant, in het midden van onze heb ik sier tegels verwijderd, ongeveer 1 meter doorsnee en 1 meter diep, daarom heen een houten rand van zo´n 40 cm hoog, gemaakt van hardhout, dus de wortel staat half in de volle grond, ook stenen gedaan in de rand voor de bescherming en omdat het de boom rechtop op houd en stabiel, het ziet er echt mooi uit, ik heb ook beendermeel in het plant gat gestrooid en ook boven op. moet ik vanaf nu elke dag water geven? mvg jan


  • Reactie door lapalmeraie — 23 september 2016 11:46 @ 11:46

    Beste Jan

    Leuk om te horen.
    Water geven is inderdaad aan te raden, tenzij het heeft geregend natuurlijk.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marco — 24 september 2016 07:10 @ 07:10

    ik wil graag een palmboom met een gladde stam, kan je die zo kopen of kan je dat ook zelf doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 26 september 2016 08:15 @ 08:15

    Beste Marco

    Er bestaan 4000 palmsoorten waarvan er een heel deel een gladde stam heeft.
    Uiteraard is maar een handje vol geschikt voor ons klimaat en laten deze nu vrijwel allemaal een behaarde stam hebben. Bij één van de meest geschikte soorten, de Trachycarpus fortunei, die winterhard is tot -18°C en dus perfect in volle grond gehouden kan worden, worden de vezels soms wel van de stam verwijderd. U kunt ze zo aankopen of het verwijderen zelf doen. Zo’n gestripte Trachycarpus is vaak wel veel duurder waardoor het interessanter is om het zelf te doen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door patries — 18 maart 2017 10:41 @ 10:41

    Goede morgen,

    Heb een vraag. Mijn Trachycarpus staat sinds 3 jaar in de volle kleigrond . Hij geeft steeds nieuwe speren. Alleen zijn de bladeren erg geel soms wel het hele blad. Wat is er aan de hand. wat mist mijn palm???

    alvast Hartelijk dank
    patries


  • Reactie door lapalmeraie — 20 maart 2017 10:05 @ 10:05

    Beste Patries

    Dat lijkt me te duiden op een gebrek aan voedingsstoffen.
    Het kan duiden op een stikstof gebrek, dan zijn het vooral de onderste bladeren die vergelen.
    Wanneer het een gebrek aan ijzer (Magnesium en sporenelementen) betreft, dan zijn het ook meer de nieuwe bladeren die vergelen, beginnend vanuit de nerven.

    U kunt hierover meer lezen in onderstaand artikel. Daarin leest u eveneens welke producten gebruikt kunnen worden om het gebrek aan te vullen.
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2015/05/voedingsstoffen-voor-planten/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Richard — 25 april 2017 21:42 @ 21:42

    Ik heb een Yucca filifera nu 2 jaar buiten laten staan onder afdak. Het eerste jaar had deze weinig schade na de winter. Afgelopen winter heeft ze toch speer rot opgelopen..ik kon de bruine topbladeren er gelijk vanaf trekken, echter is er geen gat in de stam zichtbaar maar een kleine gele punt van nieuw blad? Geel van kleur en hard (dus geen zacht weefsel door rot).
    Kan ik de plant nu goed laten ventileren buiten in de zon en de top laten drogen tot deze weer groen wordt of zijn extra maatregelen nodig tegen schimmel en ongedierten?


  • Reactie door Richard — 25 april 2017 21:52 @ 21:52

    Yucca filifera zou tot -8°C buiten kunnen (ik heb de Yucca in pot op het terras met afdak). Het is een vrij snel groeiende Yucca.
    De Yucca heeft meer dan een meter stam en een kroon van zo’n 45 centimeter.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 april 2017 06:48 @ 06:48

    Beste Richard

    Een Yucca is natuurlijk geen palm en groeit dan ook niet helemaal op dezelfde manier. In tegenstelling tot palmen maken zij immers ook uitlopers op de stam na bloei of na schade. Wanneer de kop zich dus niet herstelt is de kans groot dat er weldra twee nieuwe uitlopers net onder de kop verschijnen en de groei zo vertakt verder gaat.

    Probeer in afwachting de kop wel zo droog mogelijk te houden. Behandelen met een fungicide kan maar is enkel zinvol wanneer de kop ook effectief vochtig aanvoelt. Gebruik het middel tegen de voorschriften in droog en strooi het poeder simpelweg zo op de kop. We willen immers vermijden dat de kop nog natter wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Richard — 17 mei 2017 00:11 @ 00:11

    Beste La Palmeraie,

    mijn Trachicarpus fortunei is afgelopen 3 jaar enorm gegroeid. Afgelopen maand maakt hij (mannelijk geslacht nu herkenbaar) gigantische bloemknoppen, 5 stuks rondom onder de top van de palm.
    Vandaag barstten de knoppen open en zijn trossen groene bloemetjes zichtbaar.
    Heeft de palm nu extra voeding en water nodig in bloei? Is het een goed teken dat de palm gaat bloeien of is het een overlevingsdrang onder slechte condities?
    Mvg.Ricardo


  • Reactie door lapalmeraie — 17 mei 2017 10:03 @ 10:03

    Beste Ricardo

    Ik denk dat de palm het prima naar zijn zin heeft. Het feit dat hij én goed groeit én bloeit is alleen maar positief. Extra voeding omwille van de bloei is niet specifiek nodig. Nu kan het in het begin van het seizoen natuurlijk nooit kwaad om weer wat extra te bemesten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bas van de Vossenberg — 28 mei 2017 21:53 @ 21:53

    Hallo,
    Ik heb uit Spanje vier jaar geleden zaadjes meegenomen van een palmboom.
    Later las ik dat het een Washingtonia zou zijn maar of het een filifera of een robusta is weet ik niet. Hoe kan ik het verschil zien? En zijn deze winterhard? Nu zet ik ze ‘s winters binnen.
    Ik ben wel een liefhebber geworden voor het proberen uit te laten komen van diverse (palm)zaden.

    Groeten Bas


  • Reactie door lapalmeraie — 29 mei 2017 09:27 @ 09:27

    Beste Bas

    Hier leest u het verschil tussen beiden soorten:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/washingtonia-herkennen/

    De kans is evenwel zeer groot dat het de Washingtonia robusta betreft.
    Deze soort kan onder optimale omstandigheden tegen -6°C. In pot zijn ze een stuk gevoeliger voor vorst. In volle grond kan, mits u bereid bent om ook actief te beschermen. Met andere woorden, bijverwarmen wanneer de temperatuur te veel zakt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Henri w. — 7 juni 2017 22:00 @ 22:00

    Beste.
    Wij hebben vorige week een Trachycarpus Fortunei gekocht met een stamhoogte van 130cm
    Nu heb ik een grote houten bloembak gemaakt waar ik de palm in gepoot heb. Het viel mij op bij het uithalen van de pot (deze was al niet zo groot) dat er een laag van dik 8 cm klei in zat. Er is dus tijdens het verwijderen van de kunstof pot redelijk veel wortels in de klei blijven zitten. Als ik wist dat er zoveel klei in zat….had ik de pot helemaal los gesneden. Zal het nog wel goed komen met de palm. Ik heb immers dus aardig wat wortels stuk getrokken. Bloembak heb ik wel onderin hydrokorrels en dan mediterraanse potgrond in gedaan. Zou de palm nog wel goed wortelen. Of zal ik hem al te veel beschadigd hebben.
    Mvg Henri


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2017 07:51 @ 07:51

    Beste Henri

    Dat is natuurlijk moeilijk op voorhand te zeggen. Planten zijn nu immers geen exacte wetenschap. Het enige dat u nu kunt doen is de plant goed blijven verzorgen en geduldig afwachten. Indien u verder nog wel (gezonde) wortels aan de kluit zag zitten is er in principe geen reden tot paniek. Hier kocht ik ooit eens een prachtige Trachycarpus, die goed doorworteld zou zijn, maar toen de heftruck de palm in de auto tilde viel de pot eraf met de halve kluit. Nog lang niet volledig doorworteld dus. Ik heb hem toch meegenomen en aangeplant en na een ruim jaar zonder beweging (wat normaal is bij aanplant in volle grond) is hij toch heel langzaam aangeslagen en is inmiddels één van de mooiste palmen in de tuin geworden. Anderzijds heb ik ook eens een palm met een échte kleikluit gehad en die had echt nauwelijks meer wortels dan de breedte van de stam. Het hoeft geen verrassing te heten dat die het niet gered heeft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Henri w. — 8 juni 2017 18:07 @ 18:07

    Heb de palm even eruit gehaald. Het is inderdaad een volledige klei kluit. Heb de meeste klei (geprobeerd) eruit te spoelen.
    Ik zie dat het zeer weinig goede wortels heeft. Soms een jonge vertakking….maar niet veel. Ben bang dat het niet goed komt. Moet ik soms een een extra booster kopen voor de wortels?
    Mvg Henri


  • Reactie door lapalmeraie — 9 juni 2017 08:01 @ 08:01

    Beste Henri

    Palmbooster stimuleert de vorming van wortels inderdaad maar is natuurlijk ook geen wondermiddel. Zelf gebruik ik het organische beendermeel. Die korrels lossen langzaam op en hebben dus een duurzamer effect dan duurdere vloeibare middeltjes die direct uitspoelen in volle grond. Aangezien u de palm nog maar vorige week kocht, zou ik zeker ook de verkoper hierover aanspreken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Henri w. — 9 juni 2017 08:53 @ 08:53

    Heb de verkoper ook aangesproken. Is een particuliere verkoper. Heeft aangegeven als de palm het niet overleefd….ik het geld terug krijgt. Dus ik ga het maar proberen.
    Wat is wijsheid….ik heb een grote houten bloembak van 80×80 bij 70 hoog. Is dat niet te groot omdat de palm bijna geen wortels heeft.of moet ik hem in een kleinere pot oppotten.sorry voor m’n vele vragen….ben hier echt een leek in. Mvg Henri


  • Reactie door lapalmeraie — 9 juni 2017 09:04 @ 09:04

    Beste Henri

    Geen probleem, daar is de site juist voor!
    Een terechte houding van de verkoper hoewel ik eerlijk gezegd nu de palm al zou terug geven en ofwel een goede palm dan wel het geld zou terug krijgen. Waarom immers nog lang tobben met een palm. Laat de verkoper dat maar zelf doen toch? Dan kunt u verder zoeker naar een ander mooi maar goed beworteld exemplaar. Ik zeg dat omdat het bij mij destijds ook zo’n 2 jaar duurde tot de palm het definitief liet afweten en toen was de verkoper (met dezelfde belofte) nergens meer te bekennen.

    Op mijn site vindt u overigens ook een artikel met alle aandachtspunten waar u op moet letten als u een palm koopt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door casper — 17 juni 2017 08:21 @ 08:21

    Beste,

    wat een fijne site!

    ik heb ook een palmboom gekocht vorig jaar, voor buiten. de Palm was al dik 4 meter, en kwam weg bij een kweker uit het westland. ik heb hem geplant en hij krijg de hele dag door zonlicht, en heeft de afgelopen winter prima doorstaan. type heb ik geen weet van, de bloesem die lijkt op de T-fortunei en was dit jaar enorm vol! en de stam is flink behaard.

    mijn vraag is, wat moet ik met de takken waar de bloesem tot enkele dagen geleden aanzat. laten afsterven, dan afknippen, of volledig afblijven. ze zijn echt enorm dik en stevig.

    en de groei op zich , ik zie duidelijk ook een flinke speerpunt, en verder lijkt de palm het echt goed naar zijn zin te hebben. echter, de hoogte van de palm lijkt onveranderd. Is er een punt in het jaar, dat hij daar zichtbaar in veranderd? een groeiperiode? moet ik af en toe een blad wegnemen zodat hij denkt, ik moet nieuwe aanmaken? want het zou mooi zijn als hij een halve meter hoger wordt, zodat hij net boven het dak van de garage uitkomt waar hij naast staat, en niet meer daar met zijn bladeren tegenaan hoeft te schrapen.

    ps ik heb hem enkele maanden een handje vol bijvoeding gegeven, en verder bij flinke warmte zorg ik dat hij een plens water extra krijgt.

    alvast dank!


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juni 2017 07:56 @ 07:56

    Beste Casper

    Bedankt voor het compliment.

    De uitgebloeide bloeiwijzen mogen er inderdaad worden uitgeknipt zodra het mooiste er van af is en het geen vrouwtje betreft waarvan de bloemen bevrucht werden in dat geval vallen de gele bolletjes er niet af maar veranderen in zwarte bolletjes.
    Omdat ze inderdaad vrij stevig zijn doe ik dat zelf met een grote takkenschaar.

    De groei gaat gestaag, zeker bij zo’n grote jongen. Die hebben relatief meer tijd nodig om echt aan te slaan dan kleinere exemplaren. Nu is de bloei wel een teken dat hij groeit en dat al een jaar na aanplant wat zeker niet slecht is! Laat al het bestaande blad gewoon zitten zolang het nog mooi is, geleidelijk aan komen er nieuwe bladeren bij waardoor de kroon ook wat voller en hoger wordt en op termijn sterven er van onder bladeren af. Wanneer u deze wegknipt is de stam weer een beetje langer.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ludo — 6 augustus 2017 18:58 @ 18:58

    Beste,

    Ik heb een vraag betreffende onze palmen.
    Wij hebben er twee in onze tuin staan van ongeveer twee meter hoog.
    Nu begint bij allebei de top ( stam) scheef te groeien, m.a.w. ze groeien niet meer recht omhoog.
    Zou dit kunnen komen omdat ze naar de zon toe groeien of omdat onze achterburen een boom hebben waar de bladeren van de palmen enigszins tegenaan komen?
    Ook wil ik vragen of er iets aan het scheefgroeien te doen is?
    Ik hoor het graag van u.


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 09:51 @ 09:51

    Beste Ludo

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Het scheef groeien komt niet rechtstreeks door de boom van de buren. Behalve dat deze misschien het licht aan één zijde volledig wegneemt. De palmen groeien inderdaad naar het licht toe. Om
    Dit te corrigeren zou u de palmen moeten herplanten zodat ze recht naar de zon staan maar die ingreep is nogal drastisch en niet zonder risico. Ik zou het daarom zo laten aangezien het toch ook niet extreem scheef zal zijn?

    Misschien kan de boom van de buren aan uw kant iets gesnoeid worden zodat er daar ook weer wat meer licht op valt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Franscis — 12 oktober 2017 12:09 @ 12:09

    Ik heb een probleem met mijn waaierpalm. Hij geeft veel nieuwe bladeren maar de stengels blijven heel kort dus ze gaan open aan de onderkant van de scheut. Wat kan ik hier aan doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 12 oktober 2017 14:16 @ 14:16

    Beste Francis

    Dit is normaal een reactie op het veranderen van standplaats, meestal na het aanplanten. Bij de kweker krijgen de palmen relatief weinig licht doordat de palm vrij dicht tegen elkaar staan waardoor de bladeren veel uitgerekter groeien, op zoek naar licht zeg maar. Wanneer de palm dan ineens wel voldoende licht krijgt groeien de bladeren veel compacter waardoor het inderdaad lijkt of de bladeren er niet meer goed uitkomen. Normaal gezien groeit de palm hier vanzelf weer overheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door heurterre chris — 28 november 2017 11:58 @ 11:58

    Vraagje ik heb in spanje 2 grotere palmbomen in volle grond gezet.1dadel palm en 1 canariensis 3meter hoog !nu is mijn vraag de stam lijkt mij al vrij oud en onderaan tijdens het inzetten met een kraan kwamen verscheidene stukken schors los nu heb ik gevoeld en er zitten nog stukken los! is dat erg of moet ik mij geen zorgen maken? voor de rest doen ze het goed al heb ik de indruk dat na bijna 2 jaar de stam niet zo meegroeit.Groetjes.


  • Reactie door lapalmeraie — 28 november 2017 17:08 @ 17:08

    Beste Chris

    In principe bestaat de buitenkant van de stam slechts uit dode oude delen bladvoeten en is het heel normaal (en dus onschadelijk) dat deze wat afvallen na verloop van tijd.
    In tegenstelling tot loofbomen kennen palmen geen secundaire diktegroei en zullen de stammen dus nauwelijks in dikte ontwikkelen. Wel groeien er steeds nieuwe bladeren in het hart en sterven de oudste en dus onderste bladeren af. Wanneer u deze verwijdert is de stam weer ietsje hoger.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Vera Verberk — 11 december 2017 09:39 @ 09:39

    Help: mijn 2.5 met hoge palmboom Fortuinen die al 10 jaar in onze tuin staat is vannacht midden in de stam dubbelgeknakt. IHij lijkt supergezond.Kan ik hem nog redden?? Hij ligt er heel zielig bij.


  • Reactie door lapalmeraie — 11 december 2017 12:28 @ 12:28

    Beste Vera

    Dat zal dan waarschijnlijk door die storm komen. Helaas is bij palmen de stam echter dood materiaal en zit het hart bovenin de stam.
    Wanneer de palm afbreekt dan is het dus einde verhaal. De kop zal ook niet meer wortelen en de stom loopt ook niet meer opnieuw uit.
    De kop zal er wel nog enkele weken prima blijven uitzien maar dat wekt dus louter een verkeerde indruk.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gaby — 26 maart 2018 17:28 @ 17:28

    Onze Trachicarpus Fortunei heeft meerdere grote trossen donker blauwe trossen. Is hrt beter om deze met tak en al eruit te knippen of beter om ze te laten zitten?


  • Reactie door lapalmeraie — 27 maart 2018 06:13 @ 06:13

    Beste Gaby

    De zaadtros mag inderdaad in zijn geheel verwijderd worden wanneer de zaden donkerblauw gekleurd zijn. U kunt deze dan weer opnieuw zaaien.

    Hier ziet u enkele foto’s waar ik de zaadtrossen verwijderde: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2016/06/trachycarpus-zelf-bloemen-bestuiven/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door pieter — 18 april 2018 09:09 @ 09:09

    pieter


  • Reactie door Leoneke — 19 april 2018 12:36 @ 12:36

    Beste palmenexpert,

    Ik heb sinds een week een Chamaerops Humilis. Ongeveer meter hoog. Mooi exemplaar. Zag hem staan en moest hem gewoon meenemen.
    Er zaten een stuk of 6 bloemknoppen in van waaruit eerste gele bloemengroei zichtbaar was. Ik heb die bloemen al in de knop eruit verwijderd. Las ergens dat het beter is omdat al dat bloeien de plant ook energie kost. Bovendien ben ik geen bloemenliefhebber, dus ik zat ook niet op bloemen te wachten. De vraag is nu, kan het kwaad dat ik die bloemen in de kiem heb gesmoord! Alvast bedankt voor het antwoord. Mensen zullen me misschien voor gek verklaren maar ik vind die bloemen erin niet mooi staan.
    Ik heb deze palm binnen staan, vlak bij groot raam op zuidwesten. Ik neem aan dat hij daar genoeg licht krijgt? Ik weet dat ze buiten beter af zijn en dat het niet echt een binnenplant is. Maar deze is zo mooi dat ik hem binnen wil houden. Heb eerder 2-3 jaar een Chamaerops binnen gehad. Die deed het minder goed op een gegeven moment omdat hij te ver van het raam af stond, vermoed ik. En misschien ook iets teveel mest in de winter. ;-) Dat was niet handig, denk ik. Buiten heb ik op beschutte plek twee exemplaren in pot staan. Steeds ingepakt in de winter en zo hebben ze de gure kou van de afgelopen winter goed doorstaan. Ze doen het al jaren goed daar. Met vriendelijke groet, Leon


  • Reactie door lapalmeraie — 19 april 2018 13:42 @ 13:42

    Beste Leon

    Tot vandaag de dag heb ik nog nergens een doorslaggevend bewijs gezien of gelezen dat duidelijkheid geeft over de impact van het wegknippen van bloemen. Persoonlijk geloof ik niet echt dat een natuurlijk proces zo’n negatieve impact kan hebben op de ontwikkeling van de plant. Het wegknippen kan in ieder geval ook geen kwaad. Zelf laat ik ze wel altijd zitten omdat ik wel leuk vind en ook omdat er nadien zaden gevormd worden die weer gezaaid kunnen worden.
    Binnen is inderdaad niet ideaal maar indien licht genoeg zou het wel moeten lukken. Draai de plant zeker af en toe een slag zodat alle delen voldoende licht krijgen. Ziet u de plant achteruit gaan dan zou ik hem alsnog buiten zetten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leoneke — 19 april 2018 15:02 @ 15:02

    Beste Palmeraie,
    Dank voor je snelle reactie. Bij deze Chamaerops ga ik het goed proberen. Staat op een trolley, dus kan gedraaid worden. En als de deur openstaat, rijd ik hem daar in de buurt voor wat frisse lucht. Dat is goed mogelijk in de lente en zomer. Ik zal ook de bemesting meer beperken. Eens in de paar weken is vaak genoeg. Ik heb die andere gewoon teveel mest gegeven. (Wel speciale vloeibare palmenmest van P. )
    Meeste zorgen maak ik me toch om de winterperiode, als het meer donker is en de verwarming aan en de lichtbundel huis vrij droog. Ook al staat de palm niet heel dicht bij een radiator. Ik heb ergens gelezen dat besproeien niet heel echt nodig is maar misschien kan ik dat af en toe best eens doen. Ik ga het proberen want van dit mooie exemplaar wil ik langer plezier hebben.
    Met vriendelijke groet, Leon


  • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2018 07:25 @ 07:25

    Beste Leon

    Dat lijkt me prima. Indien u een balkon of galerij hebt met voldoende ruimte is dat voor de winter ook nog een oplossing. Binnen is het vaak de combinatie van warme droge lucht samen met de korte donkere dagen waarvan de palmen van slag raken. Meststoffen zijn maar heel beperkt nodig. Deze palm groeit van nature op vrij arme gronden in Zuid Europa. Besproeien is daarom ook niet echt nodig. Deze palmsoort houdt niet zo van nattigheid.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Febrian — 22 april 2018 13:09 @ 13:09

    Hallo,

    Ik heb ongeveer een maand geleden 2 T.Fortunei gekocht van 2.50 meter hoog.
    Beide hadden elk 2 mooie gele bloemknoppen…in de hoop dat het mannelijke en vrouwelijke bomen zijn.
    Ik heb ze met een stift aangestreept met de bladsteel om naar de groei te kijken en hoe snel.
    Helaas zijn ze bruin geworden ondanks ze beetje gegroeid zijn.
    Heb de omhulsel ingesneden om te zien naar de bloemknoppen ook deze zijn bruin en droog.
    Waar kan het aan liggen?
    Ze staan buiten bij mij in de tuin in de volle zon…waar ik ze gekocht had stonden ze ook buiten in een pot.

    Mvg. Febrian


  • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2018 06:21 @ 06:21

    Beste Febrian

    Is ook de volledige bladkroon verdoogd of enkel de bloemknoppen? Dat is me niet helemaal duidelijk.

    In ieder geval is een beetje terugval na aanplanten heel normaal en duurt het (zeker bij zulke grote jongens) toch minstens een jaar voordat ze ook maar enige groei vertonen, de tijd die ze nodig hebben om te wortelen en zich aan te passen. Dat ook de bloei daarbij afgebroken wordt is op zich niet zo heel vreemd.

    Indien echter ook alle blad plots verdroogt lijkt er me meer aan de hand. Een maand geleden was het in principe al warm genoeg voor deze vroege aanplant. De palmen stonden buiten bij de leverancier maar dikke kans dat ze net vers uit het zuiden zijn overgekomen. Maar zoals gezegd echt heel koud was het niet meer. Ik denk dat we nog slechts één keertje hele lichte nachtvorst hebben gehad.

    Heeft u bij het aanplanten naar de kluit gekeken? Hadden deze voldoende gezonde wortels? Of zag u alleen maar aarde?
    Hoe heeft u ze aangeplant (werkwijze materialen grondsoort…)? Welke zorgen gaf u sinds de aanplant?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Febrian — 24 april 2018 07:25 @ 07:25

    Beste Palmeraie

    De bladkroon zien er mooi uit en de speerpunten groeien nog steeds nadat ik na aankoop had aangestreept, dus daar lag het niet aan dat ze uitgedroogd zijn.
    Ik heb ze in pot gekocht en heb ik ze tot op heden erin gelaten.
    Alleen de bloemknoppen waren eerst mooi geel een van de redenen dat ik ze gekocht heb.
    Alleen na 2 weken werden ze bruin en later helemaal uitgedroogd.
    Ik zou niet weten wat er aan ligt.
    Ik heb voor bemesting beenmeel gegeven.

    Mvg.Febrian


  • Reactie door lapalmeraie — 24 april 2018 07:56 @ 07:56

    Beste Febrian

    Ook, het betreft dus enkel de bloemknoppen de verdroogd zijn. De bloei is uiteraard maar tijdelijk en na een bepaalde tijd is de bloei echter de rug of door een plotse verandering kan een bloei niet meer tot ontwikkeling komen. Gelukkig zijn de palmen zelf wel kern gezond als ik het zo hoor. Dat lijkt me het voornaamste. De bloei komt dan vanzelf wel elk jaar (soms met een extra jaartje ertussen) terug. Vergeet vooral ook geen water te geven. Met de zeer warme en winderige dagen verdampt de palm immers veel vocht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door piet — 30 juni 2018 12:15 @ 12:15

    Hi,

    De Chamaerops humilis is na 3 maanden gaan kiemen, maar er groeit een soort groen/wit achtig iets lijkt op een wortel naar beneden de grond in , dus gaat de grond in ipv uit de grond.
    Is er eerst wortelvorming en volg daarna bladgroei?

    gr Piet


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juli 2018 12:58 @ 12:58

    Beste Piet

    Inderdaad, éérst komt er een wortel uit het zaad dat de grond in gaat en daaruit ontstaat het coleptyl waaruit het eerste blaadje komt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leon — 2 mei 2019 17:00 @ 17:00

    Beste La Palmeraie,

    Een jaar geleden schreef ik hier over een vrij grote Chamaerops Humilis. We zijn nu een jaar verder en ik moet zeggen dat de plant ook goed door de winter is gekomen, binnenshuis. Hetzelfde geldt voor een ander exemplaar. Ik maakte me daar een beetje zorgen om vanwege de verwarming. Beiden palmen waren vorig jaar verpot en op jouw aanraden beperkt bemesten. Werkt allemaal goed, ze doen het prima. Vooral ook omdat ze voor west-zuid-west ramen staan. Het zijn echte grootwaterverbruikers. De grootste nu het warmer is wel twee keer in de week een liter.
    Ik heb alleen nog een vraag. Bij een van de palmen zijn sinds vorig jaar vanuit de voet dikke houtachtige wortels gaan groeien, gedeeltelijk bovengronds dus. Eentje zelfs zo lang dat ‘ie helmaal gegroeid is naar het stuk verse aarde aan de zijkant. Boven de grond dus en daar weer in de aarde. Is dit normaal? Beneden de aarde zitten toch al genoeg wortels en die hebben ook de ruimte gekregen daar beneden.
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Met vriendelijke groet, Leon


  • Reactie door lapalmeraie — 2 mei 2019 17:11 @ 17:11

    Beste Leon

    Goed om te horen. Die deels bovengrondse wortels lijken mij adventief wortels, welke de palm op latere leeftijd maakt voor extra steun. U hoeft hier niets speciaals mee te doen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marloes — 17 mei 2019 20:14 @ 20:14

    Ik heb een vraag: mijn Trachicarpus Fortunei heeft ronde bruine vlekken met een zwarte rand eromheen op de bladeren. Hij groeit en bloeit wel goed. Wat kan dit zijn?
    Groet, Marloes.


  • Reactie door lapalmeraie — 20 mei 2019 06:44 @ 06:44

    Beste Marloes

    Enkele foto’s van de palm en de vlekken zou me enorm helpen om de juiste oorzaak te achterhalen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Pieter — 30 augustus 2019 19:52 @ 19:52

    Goedeavond, ik heb nu een paar weken een trafycarpus gekocht en volgens mij te snel t 1e blad afgeknipt.komt er dan toch nieuw blad na 2x water en 1xvoeding per week


  • Reactie door Mira — 1 september 2019 07:42 @ 07:42

    Recent hebben wij een grote kentiapalm gekregen maar wij vinden dat deze erg wijdt vt. De pot staat een meter uit de hoek zodat de bladeren niet tegen de muur komen. Kan ik hier iets aan veranderen zodat de plant verder de hoek in kan staan?


  • Reactie door lapalmeraie — 2 september 2019 09:05 @ 09:05

    Beste Pieter

    Het gaat om een zaailing begrijp ik? Het zal wat afwachten zijn of er inderdaad nog een blad gevormd zal worden. De plant heeft immers ook bladgroen nodig om nieuwe bouwstoffen aan te kunnen maken en in principe is het voedsel uit het zaadje opgebruikt voor de aanmaak van het eerste blad.
    Kijk het wel nog eventjes een paar maanden aan en houd de aarde tot die tijd licht vochtig. Zonder blad is er immers ook geen verdamping meer en bij een te natte potgrond rot het plantje zeker weg.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 2 september 2019 09:09 @ 09:09

    Beste Mira

    Dat is toch de natuurlijke groeiwijze van deze palmsoort.
    Eventueel kunt u wel de bladstelen wat samenbinden zodat ze wat minder ver doorzakken. Of u plaatst een bamboe stok in de pot om de bladeren daaraan op te binden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leon — 27 oktober 2019 14:54 @ 14:54

    Beste Lapalmeraie,
    Vraag. Laatst was ik in een tuincentrum en viel het me weer op dat grote Trachycarpus Palmen (2 m ++) vrijwel altijd in kleine emmers staan. Ik verbaas me daar steeds over, dat zulke grote palmen in zulke kleine emmers kunnen groeien en er toch goed uitzien. Ik vroeg het aan een medewerker van het tuincentrum en die zei “Veel water geven.” Dat geloof ik graag maar het was geen echt antwoord op mijn vraag. Misschien dat jij wel kunt verhelderen??
    Zelf heb ik al jaren een Trachycarpus op mijn balkon staan. Die doet het prima en produceert regelmatig nieuw blad. Nooit verpot en de pot lijkt me wat klein maar hij doet het prima dus en ziet er goed uit. Toverwoorden zijn regelmatig water geven en mest. Verpotten wil ik eigenlijk niet want ik wil hem ‘handelbaar’ houden. Hij is nu al zwaar.


  • Reactie door Leon — 27 oktober 2019 15:28 @ 15:28

    Edit: Heb je wat foto’s gestuurd. MVG Leon


  • Reactie door lapalmeraie — 28 oktober 2019 07:45 @ 07:45

    Beste Leon

    De palmen kunnen zo’n kleine kluit hebben omdat ze niet zo zijn opgekweekt. Ze worden in Zuid Europa, doorgaans Spanje maar ook in Italië in volle grond gekweekt en vervolgens « uitgelepeld ».
    Hier ziet u dat in de praktijk:
    https://youtu.be/890GrXTdJDQ

    Het behoeft geen tekeningetje dat de palm daar natuurlijk ook van af ziet. Wanneer ze in goede grond staan is dat echter niet zo’n probleem en inderdaad, mits voldoende water en voedingsstoffen om het grote wortelverlies te compenseren, komen ze er wel door. Staat ze echter in pure klei, dan bestaat de kans dat de wortels volledig afgesloten raken van de buitenomgeving en zich ook niet meer herstellen. Het afsterven van de palm duurt dan wel nog vele maanden waardoor de palm er in het tuincentrum nog prima uitziet. Om die reden moet de kluit ook altijd goed gecontroleerd worden vóór de aankoop.

    Bij grotere palmen zal u vast ook al opgemerkt hebben dat de kluit met houten latjes op de potgrond in de pot zit vast geniet. Dat wordt gedaan om de palm met veel te kleine kluit recht te houden.

    Dit uitlepelen van de palmen maakt ook dat u soms stukjes irrigatie leiding in de grond terug vindt. Dat wordt soms per ongeluk mee uitgestoken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kevin Marlein — 18 maart 2020 07:34 @ 07:34

    Hallo

    Ik plaatste deze week de palmen buiten. Welke mest kan ik geven? Ik las hier om gedroogde koemest te geven. Maar kan dit bv ook kippenmest of paardenmest zijn? Ik heb ook een musa Basjoo staan. Welke mest geef ik daar best aan?
    Mvg

    Kevin


  • Reactie door lapalmeraie — 18 maart 2020 12:51 @ 12:51

    Beste Kevin

    Ondanks het zachte weer is het eigenlijk nog wel wat vroeg om de planten nu al buiten te zetten.Doorgaans hebben we in de eerste weken van april ook nog even een koudeprik met soms zelfs nog nachtvorst ! In het verleden was ik ook al eens overenthousiast en mocht enkele dagen later alles weer snel naar binnen brengen.Laten we hopen dat het nu zacht blijft. Uiteindelijk was de winter ook heel zacht.
    Qua mest is koemest vooral een bodemverbeteraar. Met andere woorden, dit biedt wel iets van duurzame voedingsstoffen maar eigenlijk is dit beperkt tot stikstof. Paardenmest en kippenmest kan ook maar is wel een stuk agressiever. Wanneer de potten vlak bij een terras staan of een raam oid dan zou ik overigens wel eerder vloeibare mest aanbevelen omdat deze organische stoffen erg sterk geuren. 
    De banaan lust alles dus daar mag u al deze genoemde meststoffen aan geven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peter — 22 april 2020 19:39 @ 19:39

    Hallo,

    Ik heb een jaar geleden dadelpitten opgekweekt en de plantjes lijken nu op 30 cm hoog gras. Nu heb vandaag voor het eerst de plantjes buiten gezet in een grote pot en nu blijken veel bladeren geknakt door de wind en hangen nu naar beneden. Betekent dit die plantjes dood zullen gaan? Is er iets aan te doen? Of zullen ze verder doorgroeien desondanks?

    Dank voor jouw antwoord!

    Peter


  • Reactie door lapalmeraie — 23 april 2020 10:19 @ 10:19

    Beste Peter

    Dat is heel normaal. De palmpjes blijven gewoon groeien, erg traag trouwens in dit stadium, en het nieuwe blad zal vermoedelijk iets compacter zijn en wel beter bestand zijn tegen de wind.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Elly — 19 mei 2020 17:21 @ 17:21

    Dracaenas – 2 – hebben allemaal hapjes uit het blad. Verpot, ingespoten met brandnetelthee. Afgewacht. Staan in de huiskamer. Wat kan ik verder nog doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 20 mei 2020 09:43 @ 09:43

    Beste Elly

    Hoewel dit niet echt palmen zijn, hebben ze wel gelijkaardig blad. Het blad is stug en relatief stevig waardoor het maar weinig in de smaak valt bij insecten. Het komt dan ook niet veel voor dat er vraatschade optreedt. Probeer zeker te achterhalen wat er aan de plant eet door de plant zeer grondig op alle delen, boven en onderzijde van de bladeren, te inspecteren. Misschien zit er ergens een verdwaalde rups? Echte hapjes duidt op insecten. Gescheurd of gerafeld zou eventueel een nieuwsgierig huisdier kunnen zijn?
    Eens u de oorzaak weet is de behandeling ook een stuk eenvoudiger te bepalen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marij — 28 mei 2020 13:32 @ 13:32

    De Palm in onze tuin draagt voor het eerst dadeltrossen, echter de meeste bolletjes zijn eraf gevallen , wat is de oorzaak ? Teveel of teweinig water ? Wat kan ik hier volgend jaar tegen doen om dit te voorkomen ?


  • Reactie door lapalmeraie — 28 mei 2020 13:40 @ 13:40

    Beste Marij

    Ik vermoed dat het geen dadelpalmen maar een Trachycarpus betreft en dat het dus geen vruchten maar de gele bloemen betreft. Als de bloem mannelijk is, vermoedelijk gelet op het moment, vallen de gele bolletjes inderdaad op de grond na het bloeien. Als het een vrouwtje is dan vallen de bloemen eraf wanneer er geen bevruchting plaats vond.

    Om zeker te zijn zou u wat foto’s van de palm moeten doorsturen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Edward — 27 juni 2020 10:28 @ 10:28

    Wat moet je nou doen met een uitschieter onder aan de stam ?


  • Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2020 11:35 @ 11:35

    Beste Edward

    Dat hangt er een beetje vanaf of het om een zaailing gaat die je gewoon kunt uitsteken en apart oppotten of dat het een zijscheut betreft. Daar ligt het iets lastiger omdat de kans zeer klein is dat de zijscheut met wortels afgestoken kan worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ad — 9 juli 2020 14:58 @ 14:58

    Hallo palm vrienden

    Ik lees allemaal berichten over Trachycarpus palmen van 2 of 3 meter stam hoog.
    Nu vind ik ze die alleen heel prijzig zijn.
    Hebben jullie tips waar ze betaalbaar zijn ?
    Ik weet dat er bedrijven bestaan die hele grote hoeveelheden importeren en die dan goedkoop aanbieden, maar ik vind ze niet.

    Ik hoor jullie tips graag, liefst in de omgeving Alphen aan den Rijn


  • Reactie door lapalmeraie — 9 juli 2020 15:11 @ 15:11

    Beste Ad

    Wanneer u direct resultaat wilt dan is het aanplanten van zo’n hele grote Trachycarpus natuurlijk een optie maar die zijn inderdaad een stuk duurder én hebben veel meer moeite om goed aan te slaan. Veel economischer is het om een wat kleiner exemplaar neer te zetten en het wat tijd te gunnen. Vanaf zo’n 1 à 1,5m stamhoogte zijn ze helemaal niet zo duur en zijn ze veel sneller weer aan de groei. Paradoxaal genoeg halen ze die grotere zelfs vrij snel in! Een betrouwbare leverancier die voor weinig zelfs thuisbezorgd is Mypalmshop. Anders zijn er nog wel wat specialisten links en rechts zoals bv Barteljo. Vermijd de klassieke tuincentra die inderdaad de hoofdprijs vragen en maar zelden weten waar ze het over hebben wat palmen betreft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yonatan — 15 september 2021 19:07 @ 19:07

    Hallo,

    Ik heb een Trachycarpus staan in de tuin. Ik heb de Palm gekocht in een niet goede staat. De Palm wilde ik voor dat geld niet laten staan. Speren waren groen maar na een maand of 2 was er geen voortgang te zien. Na veel lezen op dit forum was ik erachter dat de Palm waarschijnlijk last vhad van speerrot. Dit bleek uituindelijk het geval. 2 van de 3 speren zaten redelijk los en de derde die zat op zich wel redelijk vast. Ik heb alles eruit getrokken en het hart met waterstofperoxide behandeld. Vervolgens goed droog gemaakt en wat babypoeder gebruikt.
    Nu ben ik een week of 6 verder maar helaas heb ik nog steeds een kale stam met een bloempot erop. Ik peil regelmatig met een stokje of er groei is maar het lijkt er niet op dat de palm weer tot leven komt. Op moment van aanschaf was het een kluit die leek vol te zitten met klei. Klei heb ik geprobeerd zoveel mogelijk weg te halen om de wortels te kunnen zien. Wortels leken gezond. Ik heb hierna de palm gepot in een grote pot met de daarvoor bestemde potgrond van pokon en geef weinig speciale palmvoeding.
    De stam is ongeveer een meter hoog en ongeveer 20 cm dik.

    Mijn vraag is: Is de palm nog te redden en wat zou ik dan kunnen doen?
    Heb ik nog meer geduld nodig?
    Zou ik de groei kunnen versnellen?
    Nu dat het weer kouder wordt… is het dan überhaupt wel mogelijk dat de palm groeit? Of gaat hij nu in rust?

    Groetjes, Yonatan


  • Reactie door lapalmeraie — 16 september 2021 17:23 @ 17:23

    Beste Yonatan

    Zo’n goedkope palm is natuurlijk verleidelijk maar verre van ideaal… Ik denk dat het inderdaad een klei kluit geval was waardoor de speerrot is opgetreden en hoewel herstel mogelijk is, kan dat soms wel een jaar of twee duren. Áls de palm überhaupt herstelt. Dat valt moeilijk te zeggen maar mijn ervaring is dat het verloren tijd is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mathias — 23 februari 2022 15:48 @ 15:48

    Hallo,

    Ik heb 2 jaar geleden een palmboom gekocht. Hij doet het prima, maakt regelmatig nieuwe grote bladeren aan. Als de bladeren bruine puntjes beginnen te vertonen knip ik deze af zodat ze uiteindelijk een stam kunnen vormen. Het probleem hierbij is dat na een tijd de oude afgeknipte takken die de stam zouden moeten vormen, los komen te zitten. Hierdoor ontstaat er maar geen stam aan mijn palmboom terwijl hij wel constant nieuwe bladeren aanmaakt. Is dit normaal bij een jonge palmboom?

    Vriendelijke groeten,

    Mathias


  • Reactie door lapalmeraie — 24 februari 2022 09:26 @ 09:26

    Beste Mathias

    Normaal wel en komt het vanzelf wel goed met de tijd.
    Maar als u echt nog twijfelt is een foto misschien wat handiger om het iets duidelijker te maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mathias — 24 februari 2022 12:13 @ 12:13

    https://ibb.co/L8bM3Q6

    https://ibb.co/pf0rbPQ

    Hallo,

    Hierbij de foto’s van mijn palmboom. Die horen bij mijn vraag van 23/02/22 15:48.

    Met vriendelijke groeten,
    Mathias


  • Reactie door lapalmeraie — 24 februari 2022 12:52 @ 12:52

    Beste Mathias

    Een mooie Trachycarpus fortunei. Die ziet er prima uit en dit komt dik in orde met de stam.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimi — 21 november 2022 21:21 @ 21:21

    Goedenavond. Ik heb een vraagje. Sinds kort beginnen de toppen van de bladeren van mijn palmboom te verkleuren (bruin/geel worden). Is dit een ziekte of zo? Zou iemand ook eventueel weten over welk soort palm dit gaat? Ik heb deze gekocht in een winkel in de buurt, maar heb nooit geweten wat de precieze benaming is. Deze stond in de winkel buiten in een pot. Ik heb deze dan geplant in de tuin zoals te zien op foto. Deze is geplant in april van dit jaar. Dus hij zit nog maar enkele maanden in de volle grond. Dit was een driestammige palmboom, maar 1 stam heb ik moeten verwijderen. Deze ging kapot en begon slecht te ruiken in zijn kruin. Dus heb ik deze dan maar afgeknipt tot helemaal onderaan. Dit kon waaarschijnlijk geen kwaad? De overige 2 stammen blijken toch nog goed te groeien.. En wat met de winter die er aan komt? Aangeraden van af te dekken of? De verkoper zei dat het niet nodig is zolang het niet onder de -10 graden gaat. Maar het is geen tuincentrum ofzo, dus ik denk niet dat ze heel veel kennen van palmbomen.. Groetjes.
    https://ibb.co/ZMtM5PF
    https://ibb.co/8xqN4HQ
    https://ibb.co/0X1pPjS


  • Reactie door lapalmeraie — 22 november 2022 11:54 @ 11:54

    Beste Dimi

    Het vermoeden is correct, de verkoper had er niet heel veel verstand van zo blijkt. Het betreft een Washingtonia robusta die hoogstens en dus onder optimale omstandigheden tot -6°C kan hebben. Dat betekent dat hij bij ons in volle grond vrijwel elke winter toch wel actief beschermd moeten worden vanaf een graad of -4°C. Enkel afgelopen winter was dat voor mij in Ronse (O-VL) niet nodig voor de Washingtonia. Op mijn site en op mijn YouTube kanaal vindt u video’s waarin ik laat zien hoe ik dat zelf aanpak, op mijn eigen Washingtonia nota bene. Daarin ziet u ook hoe groot ze vrij snel worden waarmee de vraag zich dus stelt of deze niet te dicht bij de schutting geplaatst is. Het verplanten, iets verder naar voren zou nog kunnen maar doet u beter pas weer in het volgende voorjaar wanneer de kans op nachtvorst geweken is.

    De geel worden bladeren en de bruine vlekken zijn vrij normaal voor deze soort in deze periode van het jaar. Het blad gaat doorgaans toch grotendeels verloren in onze winters die net even iets te fris en te nat zijn voor deze palmsoort. In het voorjaar kunnen de lelijke bladeren dan gewoon verwijderd worden. Het afknippen van de 3e stam heeft u goed aangepakt en kan inderdaad geen kwaad.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.